20200813 162145
CREMA FACIAL basada en MANTEGA DE KARITÉ I OLI DE ROSA MOSQUETA 2

La següent crema facial és una crema base d’ús preferent diari, atès que és possible utilitzar-la de continu per la gran versatilitat dels ingredients que formen la seva composició. Aquesta base s’elabora amb mantega de karité, que com a base d’una crema aporta múltiples propietats i beneficis a l’hora de tractar les pells seques, delicades, i afectades de dermatitis.

Aquesta base de crema es podria preparar també, per exemple, amb una mantega de cacau o de mango. Personalment, preferisc utilitzar el karité perquè la meva pell és més aviat seca i el karité és molt nutritiu, a més d’agraït, ja que és una mantega que la reserve durant mesos sense que arribe a enranciar.

El karité, que comprem totalment sense refinar perquè conserva millor les seves propietats, és un excel·lent regenerador cel·lular. És molt ric en vitamines A i E, que ajuden a equilibrar, hidratar i calmar la pell, i vitamina F que ajuda a revitalitzar-la. També ens proporciona una dosi extra de col·lagen que ens ajudarà a lluitar contra els típics signes d’envelliment com poden ser les arrugues i imperfeccions en la nostra pell. La seva textura en un primer moment és com de cera, però a l’entrar en contacte amb la calor corporal es converteix en oli, sent així un producte molt senzill i agradable d’aplicar arreu de el cos i que ens hidratarà d’una manera ecològica i totalment natural. Quant al seu aspecte, té un color blanc groguenc si està sense refinar, ja que conté molta vitamina A. La refinada perd doncs part de les seves propietats.

El segon component bàsic d’aquesta crema és l’oli de rosa mosqueta. Aquest oli és anti taques i regenerador cutani, ajudant a eliminar cicatrius i marques. Per això mateix, s’utilitza també en el tractament de cremades, irritacions del bolquer en nadons, ulceracions i estries de l’embaràs. I, és sens dubte un preventiu de les línies d’expressió i de l’envelliment prematur.

La mantega de karité és molt fàcil de combinar amb altres olis i ingredients. Només cal escalfar-la una mica al bany Maria (a l’estiu no és tan sols necessari perquè el karité, a partir de certa temperatura, amalgama perfectament amb l’oli) i afegir-li l’oli que preferim per tenir en 10 minuts una crema estupenda per usar diàriament .

De fet, normalment, prenem uns 30 gr de mantega de karité que (a l’hivern) escalfem mínimament a l’bany Maria perquè no perdi les seves propietats i a la qual li afegim l’oli de rosa mosqueta, uns 15 ml màxim. Finalment, li afegim un oli essencial de tractament (només cal unes 10 gotes, ja que com sabeu els olis essencials són molt potents).

Aquesta crema base l’hem utilitzat molt amb els olis essencials de romaní i farigola (5 gotes cada un) durant les fases de crisi atòpica, amb èczemes, etc. No obstant això, amb aquests olis essencials només és recomanable utilitzar-la de manera puntual ja que es tracta d’olis essencials antisèptics i antibacterians amb fortes capacitats biocides que no és recomanable utilitzar de continu. I és que, com passa amb un antibiòtic convencional, el nostre sistema immune s’acostuma i quan l’antibiòtic és necessari davant d’una crisi infecciosa real, ja no té el mateix efecte.


Per això, en la nostra rutina facial diària, utilitzarem aquesta crema base amb un oli essencial regulador que puguem anar alternant després d’uns mesos d’ús continuat. En el nostre cas, utilitzarem olis essencials reguladors del sèu, que d’altra banda, funcionen bé amb tot tipus de pells. Seran els AE de: sàndal, encens, ylang ylang, gerani i, sobretot, rosa damascena, que és un gran regulador hormonal i de la capa lipídica de la pell.

La nostra recomanació és que, si teniu dermatitis atòpica i us surten èczemes; la utilitzeu diàriament com crema bàsica combinada amb l’oli essencial de sàndal, per exemple. L’oli de sàndal, a l’igual que els de gingebre o neem, té propietats antibiòtiques selectives. És a dir, aquest oli insta el nostre sistema immunològic a repel·lir els virus i bacteris, però a respectar la flora microbiana bona que el nostre intestí i la nostra pell necessiten. És per això que aquesta crema pot ser una opció molt bona com crema de manteniment. Com sabem, en el cas que aparegui un brot o crisi, comptem amb opcions més fortes per controlar-lo. Bé, amb la crema bàsica i els AE de farigola i romaní, bé afegint a la crema bàsica unes gotes de plata coloidal, o fins i tot d’oli de neem.

Si la vostra pell és normal, els AE de gessamí, nerolí, o lavanda són grans regeneradors i il·luminadors facials.

Si la vostra pell és greixosa, però no patiu d’acné, potser vulgueu provar amb la recepta de la crema facial de roses que és molt hidratant i no deixa la pell en absolut greix o oliosa.

Si patiu d’acné, potser una màscara facial purificadora d’argila pugui ser-vos més útil. Us recomano que feu servir olis essencials antisèptics i purificadors com els d’arbre de té, romaní i sàlvia.

En aquest cas, per hidratar i purificar la vostra pell, potser és més interessant que utilitzeu un oleogel en la vostra rutina facial diària.

ELS OLEOGELS s’apliquen amb la punta dels dits fent massatge amb suavitat. És convenient que els envaseu en una ampolleta degotadora de vidre ja que com no porten conservants tenen una caducitat màxima d’un mes resguardats de calors excessives.

Per preparar un pot d’uns 30 ml, necessitareu:


2 (Tbsp) cullerades de gel d’àloe vera pur (millor si és natural, o al menys orgànic)

1 (TSP) culleradeta d’un hidrolat de la vostra elecció (espígol, sàlvia, arbre de te, hamamelis, gerani egipci), o, simplement de romaní infós en aigua.

1 (TSP) culleradeta d’oli de jojoba (és el millor regulador de les pells grasses)

5 gotes d’un dels següents olis essencials: sàlvia, romaní, arbre de te, cedre o, fins i tot, palmarosa.

Recordeu que Tbsp equival a 15grs; i TSP equival a 5 grams de contingut (Tbsp = 15grs; TSP = 5 g). Aquests termes solen substituir-se per cullerada sopera o culleradeta.

Bé, esperem que us hagi agradat aquesta entrada que és un complement de l’entrada sobre com cuidar la nostra pell per dins i per fora i de les cremes i preparacions que podem utilitzar en la nostra rutina facial diària.

Si teniu alguna opinió o voleu fer algun comentari, aquí sota podeu comentar-me les vostres idees. Gràcies per endavant!

Leave a Reply

Your email address will not be published.