Passa que els olis d’oliva, de gira-sol, o d’altres llavors , són líquids a temperatura ambient. I això per a la indústria és un problema, perquè el que necessita són greixos sòlids. Són molt més útils, allarguen la vida dels aliments (i segurament més barates també, és clar).

Per aconseguir que els olis vegetals líquids es transformin en greixos sòlids es porta a terme una reacció química, la hidrogenació. Quan els olis es hidrogenen es modifiquen les seves qualitats. És veritat que així són moltíssim més estables i no es fan malbé amb tanta facilitat, però es converteixen en greixos saturats, tan nocius com els greixos saturats d’origen animal i que solen contenir-se en aliments com: margarines , pastisseria industrial (magdalenes, pastes …) , patates fregides , galetes de tota mena , biscots , aliments precuinats (canelons, lasanyes, croquetes, …) , etc..

La FDA (agència americana per a l’administració de drogues i aliments) assenyala des del 2013 els olis vegetals hidrogenats com “no segurs” a causa de la seva correlació amb un major risc de cardiopaties coronàries i exigeix per això en l’actualitat la seva descripció en les etiquetes alimentàries amb l’esperança que aquesta mesura redueixi les malalties cardiovasculars i previngui la incidència d’atacs cardíacs.

No obstant això, pocs de nosaltres ens plantegem que l’ús “d’olis refinats ” a la nostra cuina i en l’elaboració de cremes i productes de cosmètica natural també pot ser “insà” i causar reactivitat i intoleràncies a l’hora d’elaborar els nostres productes de cosmètica natural.

” L’oli de gira-sol verge extra té un sabor més intens i agradable que el refinat i a més a més no és tan oxidable a altes temperatures com el segon, que en fregits es converteix en un element molt nociu per a la salut de les persones ” . https://planetaceite.com/

oli11 aceites naturales para el cabello afro 53109 0 2 2
OLIS REFINATS? No, gràcies. 7

Així, és possible trobar al mercat un oli d’argan refinat i inodor; en aquest cas, s’ha sotmès a un tractament amb vapor, conegut com vaporització, i es caracteritza per tenir un color molt pàl·lid, molt semblant al del oli d’ametlles. Aquest procés modifica, és clar, les característiques de l’oli i minva les seves virtuts.

Segons planeta-oli: “Les propietats nutricionals de l’oli d’argan són superiors a l’oli d’oliva, ja que conté un percentatge més alt d’àcid linoleic i molta més vitamina E. Això sí, aquest oli no ha de ser escalfat o es perdrien les seves propietats “.

Per tant, els olis d’argan refinats, com el de Naissance , per exemple, tenen millors preus, però aporten escasses propietats als nostres productes.

I el que és important en olis com els d’argan, és crucial en olis com el de ricí (o castor en anglès) les propietats antibacterianes i antifúngiques naturals (que possibiliten el seu ús a l’hora de tractar crostes, cicatrius i taques de la pell ) queden minvades o destruïdes després del procés de refinament per escalfament.

Segons el marc conceptual ” slow ” del nostre bloc, que enfonsa les seves arrels en la cosmètica ayurvèdica, els ingredients que utilitzem per elaborar les nostres receptes són millors com menys químics i conservants incloguem. A vegades, si no volem mantenir els nostres productes a la nevera, és impossible no incloure conservants en algunes preparacions.

No obstant això, si és el cas, la nostra filosofia serà sempre la d’evitar els conservants, fragàncies i olis que no siguin de origen natural i puguen causar-nos algun tipus de reactivitat i, en qualsevol cas, una menor biodisponibilitat del nostre producte.

I és que la cosmètica natural no només és una qüestió de cura i salut personal, sinó també d’equilibri mediambiental. Els productes que per nosaltres són tòxics també ho són, en general, per a la vida aquàtica o utilitzen ingredients i mètodes d’extracció que tenen molt poc de sostenibles.

* La cosmética ayurvèdica, tal com ha estat reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut, només utilitza productes d’origen natural sense químics ni conservants. Bàsicament, utilitzen ingredients de la natura (plantes, flors, fruites, olis …) que, per ser similars als àcids grassos que genera el nostre cos, obtenen uns resultats més eficaços, a més de tenir cura de l’entorn.

haritha workshops2iStock 174627639 1 2
OLIS REFINATS? No, gràcies. 8

EN COSMÈTICA NATURAL, els olis i mantegues vegetals són la base de tot a causa de les vitamines de tota mena ( A, D, E , K …) que aporten a la nostra pell i; especialment, per la seva aportació de vitamina E, que té un efecte antioxidant (anti edat ) a nivell cel·lular, i regulador de la capa lipídica de la pell.

Lamentablement, la majoria d’olis refinats utilitzats en cosmètica natural , i a aquest procés tampoc escapen els olis comestibles (només escapen aquells pocs olis orgànics premsats en fred), s’extreuen a través d’un procés d’extracció que inclou dissolvents com el hexà *.

Hexà – Viquipèdia: El hexà o n-hexà és un hidrocarbur alifàtic alcà amb sis àtoms de carboni. La seva forma química és C₆H₁₄. És un líquid incolor amb una olor semblant a el de l’petroli. L’hexà és utilitzat com a dissolvent per a algunes pintures i processos químics i per treure etiquetes de preus ja que dissol la cola amb que s’adhereixen. També va ser molt utilitzat en la indústria de l’calçat i la marroquineria.

El procés d’obtenció dels olis refinats.

Segons Wikipedia el refinat de l’oli és un procés que persegueix els següents objectius :

Eliminar els àcids grassos lliures, els quals provoquen la deterioració del producte final per hidròlisi. Es realitza per neutralització amb lleixiu sòdica o físicament per destil·lació.

Eliminar els fosfolípids, també anomenats gomes. Es produeix l’aglomerat dels mateixos afegint un àcid feble, i després es poden arrossegar fàcilment amb aigua.

Eliminar els compostos volàtils, els quals generen mala olor i sabor. Es realitza mitjançant destil·lació a buit i arrossegament amb vapor (striping).

Eliminar altres contaminants, com metalls o pigments, mitjançant l’addició de terres decolorants i / o carbó actiu. Font wikipedia.

És a dir, el refinat de l’oli persegueix obtenir un producte comestible més barat (atès que amb l’extracció i el procés de refinament el rendiment de les llavors oleaginoses és més gran) i amb les característiques desitjades pels consumidors, com a sabor i olor suaus, aspecte net, color clar, estabilitat davant l’oxidació i idoneïtat per fregir.

Aquest procés de refinament apareix descrit de la següent manera en diverses fonts consultades com: http://www.fao.org/ Organització de les Nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació.

Netejat de les llavors i extracció de l’oli : Les llavors oleaginoses generalment es netegen de substàncies estranyes abans de ser descortezadas. Les llavors es molen per reduir la seva grandària i es couen amb vapor, i l’oli s’extreu mitjançant un torn o una presa hidràulica. La coca de la premsa es desprèn en escames per a la posterior extracció dels greixos residuals amb dissolvents, com el hexà «d’ús alimentari».

Després de la esterilització , s’extreu la polpa (digestió) abans de sotmetre-la a pressió mecànica sovint en una premsa de torn. Les llavors oleaginoses s’extreuen de la coca de premsat i es tornen a elaborar per obtenir l’oli.

El mètode clàssic de refinat alcalí comprèn normalment les següents etapes:

1a etapa : Desgomat amb aigua per eliminar els fosfolípids fàcilment hidratables i els metalls.

2a etapa : Addició de petites quantitats d’àcid fosfòric o cítric per convertir els restants fosfolípids no hidratables (sals de Ca, Mg) en fosfolípids hidratables.

3a etapa : Neutralització dels àcids grassos lliures amb un lleuger excés de solució d’hidròxid sòdic, seguida de l’eliminació per rentat dels sabons i dels fosfolípids hidratats.

4a etapa : Blanqueig amb terres minerals naturals o activades amb àcid per absorbir els compostos acolorits i per descompondre els hidroperòxids.

5a etapa : Desodoració per eliminar els compostos volàtils, principalment aldehids i cetones, amb baixos llindars de detecció pel gust i l’olfacte. La desodorització és fonamentalment un procés de destil·lació amb vapor que es porta a terme a baixes pressions (2-6 mbares) i elevades temperatures (180-220 ° C).

En alguns olis, com el de gira-sol o el de segó d’arròs, s’obté un producte clar de taula mitjançant una etapa d’eliminació de les ceres o de cristal·lització dels èsters de ceres a baixa temperatura, seguida d’una filtració o centrifugació.

EL PROCÉS D’OBTENCIÓ DELS OLIS premsats en fred

El procés de premsat en fred per a l’extracció d’oli comença amb l’elecció de les llavors (per exemple, de gira-sol, lli, cànem, colza o sèsam, entre d’altres). Amb el premsat en fred s’obté menys oli que amb altres mètodes, per això és un procés que només fan servir petites empreses especialitzades.

Els grans fabricants d’oli vegetal solen usar dissolvents i premses de gran pressió i velocitat, de manera que produeixen molt més però també generen més calor, enfosquint l’oli i disminuint la seva aroma i el seu valor nutritiu.

Les llavors, amb closca inclosa, passen per una premsa de baixa pressió la temperatura interior es manté per sota dels 40 graus centígrads (d’aquí el nom de premsat en fred). L’operador de la premsa ha de controlar i ajustar acuradament la velocitat, la pressió i la temperatura. Mantenir una premsa freda no és tasca fàcil a causa de la calor que generen les llavors a l’ésser aixafades. El mecanisme de pressió està format per diverses seccions i es pot escurçar o allargar segons el tipus de llavors que passin per la premsa. Els residus de les llavors es vendran més tard per elaborar menjar per a animals.

En aquest moment és fonamental controlar la temperatura, ja que si les llavors estan massa calents vol dir que s’està acumulant calor i s’ha d’obrir més la sortida per reduir la pressió a l’interior. Una vegada que s’ha extret l’oli, es bomba a través d’un sistema de filtració. L’ús de filtres de tela permet el pas de l’oli però impedeix que es colin restes de llavors. El oli passa a través dels filtres diverses vegades fins que obté un color clar. Per dominar l’art de l’premsat en fred fa falta molta experiència, però el resultat és un oli molt més sa .

Bàsicament un oli premsat en fred és un oli que en el moment de la seva extracció no se sotmet a més de 70 graus centígrads, això fa que conservi totes les propietats biològiques que tenia en la seva forma original d’fruit o llavor, ja que a partir de aquesta temperatura els olis comencen a perdre les seves propietats, començant pels antioxidants, això comporta al fet que als olis convencionals premsats a altes temperatures se’ls hagi d’afegir antioxidants químics, els quals són normalment a base de petroli (petrolatos), això genera en primer lloc que l’oli no sigui pur i en segon lloc que consumim un producte perjudicial per a la nostra salut .

Si a més el nostre oli és extra verge , això vol dir que ha estat extret a partir de la primera extracció de la matèria primera, com a resultat obtenim oli de la més alta qualitat tant en nutrients com en sabor. Quan el restant de la primera extracció es torna a premsar, aquest oli és anomenat de segona premsa, sent de qualitat mitjana.

En aquest ordre d’idees, entenent que l’oli és l’essència més pura d’un fruit o una llavor, i que és un element fonamental per al bon funcionament del cos i del cervell (ja que pràcticament el 50% de totes les cèl·lules del nostre cos són greixos i / o olis), hauríem de posar mes cura en la qualitat de les greixos que estem incloent en la nostra dieta , i en la nostra pell.

Com sabeu, és una màxima en cosmètica natural el no utilitzar olis i ingredients d’origen natural que no siguin susceptibles de ser ingerits.

Aquesta consideració és especialment important pel que fa a l’oli de ricí. Com abans avançàvem, l’oli de ricí natural té unes qualitats antibacterianes i antifúngiques difícils de preservar amb el procés de refinament.

aceite de ricino mercadona 2

OLIS REFINATS? No, gràcies. 9

L’oli de ricí, millor premsat en fred si el volem utilitzar en cosmètica natural

“L’oli de ricí, en moltes ocasions mal traduït com a oli de castor per la seva denominació en anglès (castor oil), s’obté a partir de les llavors de la planta ricí, que contenen aproximadament un 40-50% del seu pes en oli. L’oli al seu torn conté el 70-77% dels triglicèrids de l’àcid ricinoleic. A diferència de les pròpies llavors, no és tòxic ” . Wikipedia

“I s moltes vegades esmentat com a tòxic, a causa de que la llavor crua si ho és, i prou de fet, ja que la ricina és una de les substàncies més tòxiques que hi ha a la natura. Però el consum d’oli de ricí no revesteix perill, sinó tot el contrari. La concentració de toxina és ínfima per la qual cosa en un ús habitual no revesteix cap problema. Així i tot una sobredosi podria comportar problemes digestius sobretot com còlics, diarrea i nàusees ” . Font: ecocosas.com

” Des de temps faraònics s’utilitza la planta de ricí amb fins medicinals. L’aplicació més coneguda és com a purgant. Una dosi típica conté entre 10 i 30 ml d’oli de ricí. L’efecte es basa, d’una banda, en l’acumulació d’aigua a l’intestí i, per una altra, en la irritació de les mucositats, que accelera el buidatge de el sistema intestinal. Com a efecte secundari, s’inhibeix l’assimilació de sodi i aigua, a més de les vitamines lipofíliques de l’intestí. En dosis elevades es poden produir nàusees, vòmits, còlics i diarrea aguda, la qual cosa ha fet que aquest oli hagi estat usat com a eina de càstig i tortura (sumat al seu desagradable gust). A més, s’ha descrit l’aplicació de l’oli de ricí en barreges per induir el part.

Així mateix, l’oli de ricí és un producte que forma part de la fabricació de plàstics, laques, pintures, lubricants i cosmètics. També se sol usar en cosmètica per allargar les pestanyes “. Font: wikipedia

Lògicament, aquest ús només és interessant i efectiu amb un oli orgànic de qualitat premsat en fred.

L’oli de ricí, quan el seu procés de refinat és ecològic o per pressió en fred , té una sèrie d’interessants propietats cosmètiques per a la salut de la pell :

-Resulta adequat per al tractament de les pells grasses i amb tendència acneica pel seu elevat contingut en àcid ricinoleico i la seva capacitat per regular la capa lipídica de la pell.

-És anti-edat pel seu elevat contingut en vitamina E i antioxidants naturals dels quals es diu que activen la producció de col·lagen i elastina cutànies.

-És antiestries i hidrata i regenera tot tipus de pells, també les pells sensibles i reactives.

–Favoreix i el creixement i el gruix de cabell, pestanyes i celles.

-Les seves propietats antiinflamatòries i antibacterianes ho fan molt útil per combatre l’acne , remeiar els mussols i mitigar els símptomes de l’artritis.

-Millora el drenatge limfàtic afavorint la circulació de fluids; és per això que s’utilitza amb freqüència en massatges corporals i com a oli portador d’extractes vegetals i olis essencials.

PROCÉS D’OBTENCIÓ DE L’OLI DE RICÍ PER PREMSAT EN FRED

De les llavors de ricí, que tenen un contingut d’oli del 40-50%, es pot obtenir oli de ricí mitjançant un procés mecànic de premsat en fred. Tot i que la qualitat de l’oli de ricí premsat en fred és millor, també és possible utilitzar un mètode de premsat en calent, el que augmenta avantatjosament el grau d’extracció * .

EL PROCÉS EN CALENT sol utilitzar un dissolvent, el hexà, per afavorir l’extracció, i com abans avançàvem, encara que després de la seva refinat l’oli també s’utilitza amb fins medicinals, no és possible garantir el mateix nivell de qualitat terapèutica.

* En el procés en calent, els grans s’escalfen abans de ser premsats i després s’introdueixen en una premsa de cargol, el que dóna com a resultat oli cru i coca de premsa de ricí. L a ricina tòxica no roman en l’oli, sinó en la coca premsada, el que fa que l’oli també sigui biodisponible .

Esperem que aquest article us hagi servit per entendre millor els diferents processos d’extracció i refinat dels olis vegetals i la importància de exigir, com a consumidors, millors i més ecològics mètodes d’extracció i refinat que ens evitin problemes de salut i de pell a les persones i a la vida al planeta.

Gràcies per llegir-nos 😊

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *