Proposta de dues cremes emulsionades amb emulsionants naturals d’origen vegetal

La cosmètica casolana és una cosa diferent de la cosmètica que una empresa dedicada a la cosmètica natural pot fer per vendre als seus clients potencials.

Fonamentalment, en cosmètica casolana elaborem productes cosmètics en molt poca quantitat i com a solució a les nostres necessitats personals. No té gaire sentit, en aquest cas, utilitzar conservants que no siguen totalment naturals o, de vegades, fins i tot insistir a utilitzar-los quan no sigui necessari ja que, per exemple, utilitzarem la nostra crema o producte cosmètic en un curt espai de temps.

skeptical baby 2

I és que en cosmètica casolana és possible preparar una dosi molt petita del producte per assegurar-se que no es fa malbé i, fins i tot, que el guardem a la nevera de casa nostra.

Lògicament, això no és possible quan pretenem vendre el nostre producte en un comerç i hem de passar per una sèrie de requisits cosmètics i regulacions estipulades segons la llei del país en què volem comercialitzar-lo. La cosmètica natural també disposa d’una sèrie de segells de producció ecològica (COSMOS, ECO-CERT, etc…) amb una sèrie de demandes que també hauran de ser satisfetes pel nostre producte.

Així mateix, tampoc té sentit utilitzar ingredients i emulsionants que puguin ser agressius amb la nostra pell en l’ús quotidià.

 

AVANTATGES DE LA COSMÈTICA NATURAL I ECOLÒGICA:

Ens connecta amb la natura i ens impulsa a tornar a fórmules més senzilles, com les utilitzades per les nostres àvies.

És un cosmètic carregat d’actius naturals. No és el mateix utilitzar una crema amb oli d’argan, rica en nutrients, que una amb derivats del petroli i altres substàncies inerts.

Aposta per ingredients naturals biodegradables que asseguren la sostenibilitat ambiental amb substàncies que no siguen tòxiques per a la vida del planeta.

Evita la toxicitat que prové de metalls pesants, hidrocarburs, pesticides, dioxines, radioactivitat, micotoxines, residus de fàrmacs, nitrats o nitrosamines i utilitza envasos el més respectuosos possible amb el medi ambient, prioritzant els reciclables.

No permet ingredients d’origen petroquímic, nanopartícules o ingredients que hagen estat modificats genèticament. Tampoc l’experimentació amb animals, d’acord amb la normativa europea.

COSMÈTICA NATURAL CASOLANA

Tot això que s’aplica a la cosmètica orgànica també s’aplica a la cosmètica casolana d’una manera més senzilla.

La cosmètica casolana, més que un cosmètic carregat d’actius naturals, és i ha de ser un cosmètic “viu” perquè moltes de les nostres formulacions cosmètiques es poden fer amb ingredients que tots tenim al rebost de casa.

I, per descomptat, si utilitzem productes comestibles, com diu la tradició ayurvèdica, és un cosmètic naturalment orgànic sense tòxics i, sovint, fins i tot sense conservants.

COSMÈTICA NATURAL CASOLANA I EMULSIONS

En cosmètica natural és possible realitzar dos tipus diferents de cremes:

1.-Les cremes anhidres basades en mantegues i olis que no contenen aigua i a les que s’afegeix cera d’abelles per integrar-les, que “no emulsionar-les” donat que, per definició, si no tenim aigua no es tractaria d’una emulsió.

Aquestes cremes, més pròpiament anomenades bàlsams o ungüents, com dèiem, no són en realitat emulsions. Els ungüents i pomades consten de llards o olis vegetals que es “fonen” amb cera d’abelles natural. Al no portar aigua, tampoc necessiten de conservants, tan sols d’unes gotetes de vitamina E per evitar l’enranciment dels llards i allargar la seva durabilitat.

2.-Les cremes, pròpiament, consten d’una fase aquosa i una fase oliosa i requereixen, per tant, d’una cera auto-emulsionant com ara la cera lanette, la poliwax, montanov, olivem, etc. per realitzar el procés emulsionant. A més, necessiten, normalment, de conservants que eviten floridures i bacteris que es puguen formar a partir de l’aigua continguda en la nostra crema.

ESQUEMA DE COMPOSICIÓ D’UNA EMULSIÓ

La cera emulsionant és necessària perquè ambdues fases es puguen integrar de manera estable, és a dir, perquè l’aigua i l’oli no estiguen separats.

Fase acuosa 1

Fase oleosa 2

Emulsionante 2

Fase aquosa  +   Fase oliosa +  Emulsionant

 

Així de fàcil, realment no es necessita més per fer una crema bàsica simple si escolliu bé els components.

I, molt important, en cosmètica natural casolana, intentarem triar ceres emulsionants i conservants el més naturals possible per fer les nostres cremes perquè és el que marcarà la diferència davant la millor absorció i tolerància dels nostres productes.

El secret d’una crema que hidrata la pell no consisteix a afegir-li una dotzena de vitamines i principis actius. Això no funcionarà, especialment si són de síntesi. El secret d’una crema que hidrata és la seva compatibilitat amb la dermis perquè llavors el cutis és capaç d’absorbir-la i assimilar-la. I això s’aconsegueix amb emulsionants i conservants el més naturals possibles.

La pell no pot assimilar bé els components químics que no reconeix. Llavors es diu que tal o qual substància no té biodisponibilitat * quan el que es vol dir és que el cos no la reconeix i la rebutja. Per al nostre organisme una substància així es converteix en un tòxic. Com veieu, aquest procés no passa només amb els aliments a nivell de digestió. També passa amb els nutrients que aportem a la nostra pell.

* Biodisponible: Capacitat d’un medicament o una altra substància perquè el cos l’absorbeixi i la faci servir.

ACTIUS EN COSMÈTICA NATURAL CASOLANA

Per elaborar una mica més la nostra crema i dotar-la de l’especificitat que requereix cada problema concret, tenim una fase final en la qual afegim els anomenats principis actius.

Els principis actius s’afegeixen gairebé sempre al final de la nostra preparació ja que el procés emulsionant normalment necessita calor per dur-se a terme i els principis actius solen ser elements termosensibles.

Com ja sabeu, la nostra filosofia de cosmètica casolana prioritza ingredients d’origen natural i composicions cosmètiques minimalistes: “Creiem que menys és més” si la combinació d’ingredients està ben formulada i funciona.

Així doncs, després d’extreure del bany maria l’emulsió de les fases oliosa i aquosa i remoure bé, procedirem a afegir els principis actius escollits segons el problema que vulguem tractar, i que abasten des de:

Per a un efecte calmant: Una petita dosi d’olis vegetals de gerds, nabius, camelina, extractes de CO2 de calèndula o camamilla alemanya,  bisabolol vegetal o un concentrat de fitosterols …

Per a un efecte hidratant i suavitzant: Glicerina vegetal, oleat de cúrcuma, elastina vegetal extreta de proteïna de blat, oli essencial de gessamí, extracte de consolda, que conté al·lantoïna vegetal natural…

Per a un efecte purificador: Extracte de pròpolis orgànic, olis essencials d’arbre de te o llimona,   extracte de CO2 de romaní, extracte d’àcid salicílic vegetal de l’escorça del salze…

Per a un efecte regenerador: Actius reparadors de la pell com l’extracte de sang de drac concentrat, mel, extracte de CO2 de kiwi, niacinamida, extracte de centella asiàtica, extracte d’àloe en pols o en forma de gel …

*La centella asiàtica és un potent cicatritzador de la pell que aconsegueix difuminar les marques de l’acne. És a més calmant, hidratant i nutritiu per la qual cosa millora l’elasticitat de la pell i renova els teixits i per això s’inclou en molts tractaments anti-edat.

Per a un efecte anti-envelliment: Els olis vegetals de rosa mosqueta, argan, borratja, cirera, nabiu, babchi, nopal, oleat de cúrcuma, extracte d’algues, la vitamina C, l’extracte de bakuchi (bakuchiol), els olis essencials de lináloe *, pal de ho, estepa, espígol, gerani rosa, encens …

* Oli essencial de lináloe: A causa del seu alt percentatge en linalol s’assembla en els seus usos a l’oli essencial de pal de rosa, avui dia protegit per la seva sobreexplotació. Tònic i astringent cutani, regenerant i reafirmant.

* L’oli essencial de Pal d’Ho (germà bessó del Pal de Rosa) posseeix una eficàcia excel·lent i una tolerància cutània òptima. S’utilitza moltíssim en pells madures per combatre els efectes del temps.

Per a la cura de pells amb tendència atòpica: Els olis vegetals de camelina *, Chaulmoogra * i llavor negra*, l’oleat de civada, l’oleat de calèndula, la pols de civada coloidal, els olis essencials de camamilla alemanya, pàtxuli, menta …

* L’oli de camelina sativa és ric en àcids omega-3, vitamina E i antioxidants, compostos que poden suprimir les reaccions biològiques que condueixen a la inflamació en el cos.

* La Chaulmoogra és un oli “medicinal” de tradició índia i xinesa, utilitzat per al tractament de la lepra des de l’antiguitat, té excel·lents propietats contra l’èczema, l’acne i la dermatitis atòpica. També s’utilitza contra l’excessiva sequedat i aspror de la pell a causa de la psoriasi i com a oli portador doncs té a més una acció d’homogeneïtzació de la pigmentació cutània.

544114c0cc265d25f2739a80a6898585 2

* L’oli de llavor negra (Nigella sativa) actua com a humectant que hidrata el cabell i suavitza la pell. És beneficiós per a les persones amb èczema, ja que redueix la seva gravetat; per a les persones amb acne perquè els efectes antimicrobians i antiinflamatoris de l’oli de llavor negra el milloren, i també per tractar la psoriasi.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352241015000286

Fins, simplement, un antioxidant de vitamina E que tots coneixem i fem servir o l’agregat eventual d’alguns olis essencials.

Mixing Liquids in Any Industry 2

Proposem en aquest post l’elaboració de dues cremes emulsionades amb emulsionants naturals. En primera instància, un cerat a base d’oleat de civada i cera emulsionant d’arròs natural i que està especialment formulat per hidratar les pells més delicades.

Tots hem sentit parlar de les múltiples propietats de la calèndula a l’hora de tractar la pell sensible afectada per dermatitis i èczema.

En un post anterior vam elaborar un ungüent de calèndula i unes quantes receptes més amb la idea de fer front a aquests problemes.

No obstant això, la civada, sense ser tan coneguda com la calèndula, també té moltes propietats per tractar aquest tipus de pell.

El cerat de Galè, que és com es coneix aquesta formulació, és una antiga preparació cosmètica i farmacèutica, tradicionalment feta d’oli d’ametlles dolces, hidrolat de rosa, cera d’abelles i bòrax. És una crema del tipus “aigua en oli” amb una textura cremosa i rica i propietats nutricionals i protectores molt populars entre les pells sensibles i seques. La cera d’abelles, en combinació amb el bòrax, produeix l’emulsió de l’aigua en l’oli. No obstant això, l’ús de bòrax en productes cosmètics pot ser potencialment irritant, així com complicat de manejar.

Amb aquesta cera d’arròs vegetal és relativament fàcil produir aquesta emulsió d’aigua destil·lada en oleat de civada. La cera d’arròs aporta una textura menys gruixuda a la nostra preparació sense restar-li cremositat. Com que es tracta d’una cera totalment natural pot passar, com amb la lecitina de soja (un altre emulsionant natural), que la nostra emulsió perdi certa estabilitat. En aquest cas, hem de saber que és possible afegir un co-emulsionant com l’alcohol de cetil.  O, en alguns casos, com amb la lecitina, un factor d’engrossiment com la goma xantana.

L’alcohol cetil (INCI: Cetyl Alcohol) no és més que un alcohol gras i sòlid d’origen vegetal que dona més consistència i textura a cremes i locions. Té una propietat molt interessant: és capaç d’atreure la humitat aconseguint una pell molt més suau. Per tant, és altament hidratant com la glicerina vegetal. Com a co-emulsionant el dosificarem al 0,5 – 1%, i per donar consistència podem sumar fins a un 5% d’alcohol.

20210816 170055 2

Per fer aquesta crema de textura relativament lleugera (els ungüents a base de mantega solen tenir una textura més pesada i per això s’utilitzen a la nit o a l’hivern que fa menys calor) necessitaràs un petit recipient d’uns 50 ml, cera d’arròs i un oliat de civada.

Com a ingredient cosmètic, l’oli de civada vegetal és reconegut per les seves propietats nutritives, reparadores i reestructurants, gràcies als àcids grassos essencials omega-6, que afavoreixen el procés de reparació natural de la pell. La civada és a més rica en ceramides i fospolípids, propers als lípids naturals de la pell, que la doten d’una excel·lent compatibilitat cutània. Al enfortir la pel·lícula hidrolipídica de la pell, protegeix la pell de la deshidratació i la suavitza evitant a més la pruïja. Aquestes qualitats calmants i regeneradores la fan perfecta per a la cura de pells sensibles i reactives.

Com actiu li hem afegit al final unes gotetes de bisabolol vegetal. El bisabolol orgànic o bisabolol vegetal prové de la destil·lació de l’oli essencial de Candeia, un arbre originari del Brasil. Les fulles i flors d’aquest arbre són conegudes per les seves propietats medicinals, a l’igual que l’oli essencial que s’obté de la destil·lació de la seva escorça.

A diferència del bisabolol sintètic, el bisabolol vegetal és més eficaç fins i tot a dosis més baixes. El bisabolol és un líquid groc incolor i pàl·lid amb una olor vegetal i dolça. No és tòxic ni irritant i és un ingredient molt eficaç per calmar la pell irritada. Reconegut per les seves propietats antiinflamatòries i curatives, és un actiu d’elecció en la cura de la pell sensible i danyada. També és interessant la seva acció antifúngica i antibacteriana i per això s’utilitza molt en la preparació de cremes reparadores, cremes per després del sol, cremes per a pell sensible i danyada, i fins i tot en desodorants.

 

CERAT DE CIVADA I CERA D’ARRÒS

Ingredients per a 50 ml:

Cera d’arròs 3’5 grs

Oleat de civada 18 grs

Aigua mineral 26 grams o 26 ml, com preferiu.

4 gotes de vitamina E

Opcional: 8 gotes de bisabolol vegetal que també facilitaran la conservació de la nostra crema.

Com es pot veure, en cosmètica natural casolana, i especialment per tractar la pell sensible, recomanem utilitzar sempre conservants d’origen totalment natural o preparar, com en aquest cas, petites quantitats de producte que anem a consumir de segur abans que puguin espatllar-se.

Mode operatiu:

Prepareu la fase oliosa (cera d’arròs i oli de civada en un bol) i poseu-la al bany d’aigua.

Al mateix temps, posem la fase aquosa al bany d’aigua en un altre bol separat.

Quan ambdues fases són calentes (uns 70ºC) i la cera es fon, podem anar afegint gradualment la fase aquosa a la fase oliosa barrejant vigorosament amb una mini-batedora.

Ara podem treure el bol del bany d’aigua sense deixar de remenar durant 5 minuts. És hora d’afegir les gotes de vitamina E i, opcionalment, les gotetes del bisabolol vegetal.

Ja podem envasar en un recipient de vidre, si és possible, per ampliar la seva caducitat.

Nota: Els cerats són molt cremosos i tenen una capacitat de penetració i d’emoliència molt bones.

 

MÈTODE DE MACERACIÓ CALENTA PER PREPARAR EL NOSTRE OLI DE CIVADA

Amb el mètode fred és més fàcil que les propietats de l’oli vegetal es mantinguin intactes i que l’oli absorbeixi els ingredients actius de la planta.

No obstant això, el mètode calent és més adequat per a les parts dures de la planta com les arrels, o, en aquest cas, per fer un oleat a partir d’un cereal com la civada. Intentarem, per descomptat, que estigui en flocs el més triturats possible perquè els ingredients actius del cereal es transmetin millor al nostre oli.

La manera més fàcil de fer-ho és al bany d’aigua. Posem en un bol de vidre termo-resistent la pols de civada i l’oli a foc mitjà-baix, deixem escalfar durant uns 45 minuts, aproximadament, a foc lent perquè la temperatura es mantingui constant i no superi els 40°C en què el nostre oli podria deteriorar-se. És important remenar de tant en tant amb una cullera de fusta. Passat aquest temps, filtrem bé i envasem com en el cas anterior.

És recomanable, si es pot, deixar l’oli i la planta en maceració un parell de dies abans de filtrar-lo i envasar-lo.

LA NOSTRA SEGONA PROPOSTA DE CREMA EMULSIONADA AMB EMULSIONANT VEGETAL

Hem triat l’oleat de cúrcuma, que prepararem pel mètode fred si tenim extracte en pols de cúrcuma.  Aquesta crema és molt eficaç perquè la substància activa continguda en la cúrcuma (curcumina) té a la pell una acció similar a la de la cortisona. La cúrcuma, que tampoc no té efectes secundaris, tracta i suavitza la dermatitis, la psoriasi, la inflamació i la reactivitat excessiva de la pell que presenten algunes pells sensibles.

A nivell cosmètic, afegeix brillantor a la pell i la fa radiant, tracta la híper-pigmentació amb ús regular i fins i tot retarda el procés d’envelliment.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874118305221?via%3Dihub

“Propietats antienvelliment de Curcuma heyneana Valeton &zipj: Un enfocament científic del seu ús en la tradició javanesa”

Els seus efectes antibacterians també la doten de capacitats per tractar l’acne, i els seus efectes antiinflamatoris, per suavitzar les pells afectades de rosàcia.

Emulsionada d’aquesta manera amb lecitina de soja natural, que també podem preparar de manera casolana, té una gran compatibilitat i absorció a nivell de pell.

20201130 140645 resized 2

És possible preparar més quantitat de lecitina de soja de la que necessitem perquè la lecitina de soja es conserva molt bé, fins a un any, si la conservem en un recipient de vidre i protegida de la llum i els canvis sobtats de temperatura.

Per preparar la lecitina de soja a casa, n’hi haurà prou amb posar en un recipient al bany d’aigua uns 30 grams de lecitina de soja per 20 grams d’oli de gira-sol i escalfar-los fins que s’hagi format una pasta. Cal remenar molt bé perquè la pols de lecitina es fongui completament en l’oli i no quedin grumolls. Després el traurem del foc i l’introduirem en un got recent per poder reutilitzar-lo en els nostres futurs preparats cosmètics.

 

MANTEGA DE CÚRCUMA I LECITINA

Per preparar 100 grams de producte, posaríem:

50 grams de mantega de karité o mango (si preferim una textura més lleugera)

Oleat de cúrcuma de 25 ml

25 ml d’hidrolat d’encens

1 cullerada de 10 grams de lecitina de soja

15 gotes d’oli essencial de cúrcuma

15 gotes d’ELA (extracte de llavors d’aranja)

Notes: ELA o Leucidal són els conservants més naturals que podem utilitzar en aquesta recepta, ja que, com sabem, aquest tipus de receptes que contenen aigua corren el risc de florir-se ràpidament sense el conservant. Si tenim tintura de benzoïna*, també és possible utilitzar-la perquè també té un efecte despigmentant suau.

*La resina de benzoïna és antiinflamatòria, antisèptica, antifúngica i cicatritzant. I a més és despigmentant i rejovenidora. Pel seu efecte calmant s’usa sobretot per problemes dèrmics com èczema, dermatitis i psoriasi.

20201123 135102 resized 2

PROCEDIMENT:

Poseu primer al bany maria i foc suau la mantega i quan estigui fosa afegiu l’oleat de cúrcuma i la lecitina i remeneu fins que tot quedi perfectament integrat. En aquest punt, i a foc mínim, afegirem l’hidrolat sense deixar de remenar.

Apaguem el foc i remenem bé. Tot ha de ser ara una massa homogènia que deixarem refredar per afegir-li el conservant Leucidal i l’oli essencial de cúrcuma.

Si preferiu una crema més fluïda podeu augmentar les quantitats d’oleat de cúrcuma o d’hidrolat d’encens.

Quan la barreja hagi espessit, la retirarem de foc i la deixarem reposar a temperatura ambient. Envasarem en un recipient a ser possible de vidre perquè es conservi millor. Si no li hem afegit cap agent conservant, caldrà que la mantinguem a la nevera.

Com veureu, l’oleat, i la nostra crema, per tant, queden d’un color groc clar. Les propietats de la cúrcuma han passat a l’oli, però els pigments que tenyeixen la pell i el cabell han desaparegut. No obstant això, cal tenir encara precaucions amb la roba clara en contacte amb la nostra pell.

20210818 135925 3

Per la resta, resulta una mantega emulsionada amb una textura molt agradable i una gran capacitat de penetració.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *