En els últims anys, la cosmètica oral s’ha desenvolupat molt, basant-se en suplements alimentaris que ajuden a tenir cura de la pell des de dins. Alguns d’ells afavoreixen el bronzejat i neutralitzen els processos oxidants de la radiació solar.

Comment preparer sa peau au soleil naturellement 2

Solen ser beta carotè, el pigment antioxidant de les fruites i verdures taronges, com pastanagues, carabasses o albercocs, encara que poden portar altres carotenoides i vitamines C i E. No es poden utilitzar com a substitut del protector solar, però contribueixen a la fotoprotecció i augmenten els nivells d’antioxidants a la pell i la sang.

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/belleza-natural/filtros-minerales-piel-sol_8637

Per preparar la nostra pell per a l’estiu i protegir-la del dany oxidatiu dels raigs UV afavorint també que la nostra complexió adopti un to de bronzejat uniforme és important, per tant, intentar aportar vitamines (especialment vitamines A, C, E i seleni) així com antioxidants i àcids grassos omega tres.

 

No obstant això, com sempre diem a la nostra pàgina, què millor opció si busquem un extra de protecció que començar a consumir aliments rics en beta carotens que a més són els que venen a la temporada d’estiu?

La realitat és que podem aconseguir el mateix efecte consumint diàriament aliments rics en aquestes vitamines, molt abundants en tomàquets, albercocs, meló, pastanagues, bròquil, espinacs, mango o carbassa i en molts altres aliments ataronjats, vermells i verds. Així com aliments rics en àcids grassos insaturats omega 3 (nous, peix blau, salmó …) que ens seran molt beneficiosos per a preparar la nostra pell i hidratar-nos amb aigua suficient. Considereu a més que tots aquests aliments proporcionen fibra i molts altres micronutrients, cosa que no fan les càpsules.

La mare naturalesa és una gran previsora ​​i a l’igual que a l’hivern ens proveeix de la vitamina C de les taronges per fer front als refredats, a l’estiu ens proveeix de fruites riques en beta carotens com: albercocs, préssecs, cireres, maduixes, baies … és la manera que té la naturalesa de preparar per a la major afluència de raigs solars.

La funció principal de la vitamina E en el cos és ajudar a protegir les cèl·lules i els teixits del dany oxidatiu. Avui dia, tots estem exposats a influències oxidatives no desitjades (com la radiació ultraviolada excessiva de la llum solar i la contaminació ambiental). La vitamina E contribueix doncs al manteniment de cèl·lules i teixits sans en eliminar els radicals lliures. Per tant, és important assegurar-nos que ingerim la quantitat necessària de vitamina E. Les fonts de vitamina E inclouen olis vegetals, nous, llavors, peix gras, ous, cereals integrals, verdures (inclosos els espinacs) i fruites.

Foods that are rich in hyaluronic acid 4 2

En definitiva, una dieta rica en fruites i verdures fresques i àcids grassos essencials sens dubte ens ajudarà a hidratar la nostra pell a l’estiu i enfortirà les defenses de la nostra pell.

A nivell cosmètic, podem preparar un sèrum oliós ric en beta carotens que prepararà la nostra pell per al sol donant-li un to uniforme i evitant excessos de raigs nocius i cremades.

alimentacion saludable dieta mediterranea frutas verduras granos nueces aceite oliva pescado mesa madera 123827 2693 2

 

FILTRES BIOLÒGICS SOLARS I OLIS FOTOPROTECTORS NATURALS

Hi ha una consciència creixent de la importància de protegir la pell de la radiació solar, però també dels productes químics que poden ser perjudicials. Per tant, la recerca d’alternatives naturals en diferents facetes de la vida també afecta la protecció solar.

I és que els protectors solars comercials convencionals utilitzen filtres químics molt potents que absorbeixen els fotons de la radiació solar alterant la seva estructura molecular. Aquests filtres són els que porten la majoria de protectors solars del mercat i el seu ús és molt habitual, pel fet que són transparents, fàcils d’aplicar i no taquen la roba. Com a contrapartida, s’ha vist que la pell els absorbeix produint de vegades reaccions al·lèrgiques i un fenomen foto acumulatiu que pot acabar provocant alteracions en les cèl·lules de l’epidermis.

L’alternativa natural són els filtres minerals i biològics basats en extractes vegetals, que asseguren una alta tolerància dermatològica evitant reaccions al·lèrgiques de vegades causades per filtres químics amb els seus perfums, conservants, tints i emulsionants sintètics.

Dins d’aquests, trobem filtres minerals, que també es coneixen com a “filtres físics” i estan compostos per minerals que reflecteixen la radiació solar formant una barrera opaca i actuant com si fossin petits miralls. Els filtres minerals més comuns són el diòxid de titani, diòxid de magnesi, òxid de zinc, carbonat de calci i talc. Encara que tot pugui semblar avantatges, passa que aquests filtres que no s’absorbeixen formen una pel·lícula blanquinosa a la pell que no agrada a molts consumidors.

I els filtres purament biològics a base d’extractes vegetals, llards i olis que, tot i que tenen un factor de foto protecció menor que el dels filtres minerals anteriorment detallats, tenen l’avantatge de no deixar taques i, alhora, hidratar la pell. Aquestes substàncies vegetals o olis de llavors filtren part de les radiacions alhora que aporten substàncies regeneratives i reestructurants a la nostra pell.

 

L’APLICACIÓ DELS OLIS SOLARS

Dins d’aquesta categoria de filtres biològics trobaríem els olis solars vegetals que, de vegades, podem macerar nosaltres mateix. Aquest és el cas de l’oli de pastanagues que a continuació us presentem.

Aquests olis solars tenen el gran avantatge que podem aplicar-los abans de l’exposició als raigs de sol, durant i després sempre procurant prendre el sol de forma progressiva i evitant les hores centrals del dia.

Després de l’exposició solar és important calmar i hidratar la pell, per tant, tornarem a aplicar-nos el nostre oli solar i, en cas necessari, gel de àloe vera per prevenir la irritació.

Hi ha una gran varietat d’olis solars i macerats vegetals que podem utilitzar com l’oli d’albercoc, ric en beta carotens que contribueixen al bronzejat solar, l’oli de llavors de gerd, amb un alt factor de foto protecció biològic, l’oli macerat de llavors de urucum, o fins i tot l’oli de Monoï de Tahití.

 

20210810 111050 2

D’UNA MANERA SENZILLA

Com dèiem, de manera senzilla, podem preparar nosaltres mateixos un oli de pastanaga macerat en un oli vegetal de base ric en antioxidants que tots tinguem fàcilment al nostre abast. Per exemple, un oli d’albercoc, de llinosa o de sèsam.

Untar-nos amb aquest macerat ric en beta carotens i filtres biològics solars abans i després d’exposar-als raigs solars ens ajudarà a hidratar la nostra pell i a protegir-la de el sol.

El nostre oli-macerat de pastanaga (Daucus carota), contindrà una quantitat important de beta-carotens. Podrem, per tant, emprar-lo com oli solar potenciador del bronzejat, ja que afavorirà la formació de melanina. A més, per ser ric en vitamines A i E, el que el fa beneficiós per a les pells seques, amb arrugues i amb falta de fermesa, serà regenerador i podrem utilitzar-lo també com a oli per a després del sol.

20210810 110835 2

 

Nosaltres hem utilitzat oli de llinosa per la seva riquesa en àcids grassos omega 3 i 6, però utilitzar oli d’albercoc com a base també seria una excel·lent idea perquè l’oli d’albercoc és també ric en beta carotens i potencia els efectes del macerat de pastanaga, o, fins i tot, oli de sèsam que té un factor de foto protecció biològica també interessant. Un simple oli d’oliva verge, si no disposem de res millor, compta amb un bon nombre d’antioxidants naturals.

I, finalment, li hem afegit vitamina E i extracte CO2 de gerd, que és un súper antioxidant que allargarà la vida del nostre oli evitant el seu enranciment i aportant-li propietats protectores davant la incidència dels raigs solars.

PREPARACIÓ:

Preparar un oli macerat de pastanaga està a l’abast de qualsevol. N’hi haurà prou amb trossejar i ratllar una pastanaga i deshidratar-la (deixant assecar les ratllades a l’aire lliure, forn o deshidratador) per evitar que en introduir-les en l’oli de base de la nostra elecció es puguin produir floridures.

 

20210802 133223 2

 

Un cop ben seques, les deixarem macerar en oli en un recipient de vidre amb tapa (un pot reciclat de melmelada, per exemple) durant un període de dues setmanes en què remenarem sovint la nostra maceració.

Ara utilitzarem un filtre de cafè de paper per filtrar molt bé el nostre oleat i allargar la seva caducitat. També per això mateix li anem a afegir unes gotetes de vitamina E que previndran l’enranciment i el dotaran de propietats i unes gotetes d’extracte C02 de gerds.

 

A continuació, us mostrem alguns dels millors olis naturals de protecció solar que podeu utilitzar per protegir la vostra pell del sol, tant a l’hivern com a l’estiu. Només cal tenir en compte que el SPF indicat sempre és aproximat.

 

Oli de llavor de gerds: SPF 28-45

Oli de germen de blat: SPF 20-22

Oli de tamanú o calòfil: SPF 18-22

Oli d’alvocat: SPF 10-15

Mantega de coco: SPF 6-8

Oli de macadàmia: SPF 5-6

Mantega de karité: SPF 5

Oli de jojoba: SPF: 4-5

Oli d’ametlles: SPF 4-5

Oli de llavor de raïm: SPF 4

Oli de sèsam: SPF 4

 

RECEPTA D’OLI SOLAR AMB OLI-MACERAT D’EXTRACTE D’URUCUM

Aquest sèrum ho elaborarem a partir d’un macerat d’extracte d’urucum en pols. Aquesta planta és originària d’Amèrica tropical, i les seves llavors són molt riques en minerals, oligo-elements i beta carotè (100 vegades més que la pastanaga), que actua com a potent antioxidant però que a més estimula la fabricació de melanina, responsable del bronzejat, i protegeix la pell contra els raigs ultraviolats.

Anem a preparar el macerat amb oli de sèsam, que ja de per si té un factor biològic de protecció enfront dels raigs UVA. També alguns altres olis vegetals tenen la capacitat de donar-nos una lleugera protecció solar (FPS entre 2 i 8) com abans comentàvem. Aquests serien els olis d’alvocat, coco, macerat de Monoï, sèsam, jojoba, albercoc, oliva, ricí, ametlles, mantega de karité …

O, en major proporció, a causa de la seva elevada quantitat de carotenoides, els olis de Karanja, llavors de pastanaga, gerds, Burití i, per descomptat, el macerat de urucum que, a continuació, anem a mostrar-vos com preparar.

20210612 121532 2

 

Com fer el macerat de urucum:

50 ml. d’oli de sèsam

5 gr. d’urucum en pols

Es deixa macerar una setmana remenant de tant en tant i es filtra, de preferència, amb un filtre de cafè de paper perquè l’extracte de urucum tenyeix les teles.

20210612 121947 2

 

I amb el nostre macerat oliós d’urucum, anem a preparar el sèrum bronzejador. La recepta és per a un envàs d’uns 50 ml:

Ingredients:

48 ml. de macerat d’urucum

20 gotes d’extracte CO2 de magrana o gerd

Opcionalment: 4-5 gotes d’oli essencial de ylang ylang (pot ser també de gerani, pastanaga, o pal de rosa …)

Com procedir:

S’afegeixen els ingredients d’un en un tot i barrejant bé amb la vareta i llest. Ja podem envasar en un recipient de vidre amb dosificador.

Com veieu, no és gens difícil i deixa la pell lluminosa i amb un bonic to. Molt de compte amb la roba perquè pot deixar taques. Es pot usar també per calmar la pell després d’una exposició solar.

 

UNA ALTRA POSSIBILITAT AMB MACERAT NATURAL DE MONOÏ

Utilitzarem macerat de Monoï natural el INCI del qual detallem a continuació: Cocos Nucifera Oil, Gardenia Tahitensis Flower, Tocopherol, Natural Parfum …

 

monoi de tahiti ao frangipani fragrance 2

 

El Monoï de Tahití té els seus orígens a la Polinèsia Francesa. L’oli de Monoï es fabrica des de fa 2000 anys per les seves característiques especials. A la Polinèsia Francesa, l’oli és sagrat i s’usa tant per a la pell com per als cabells. És un oli molt popular perquè té una aroma meravellosa i un efecte de cura intens. L’oli de Monoï de Tahití s’elabora mitjançant un mètode complex, “Enfleurage”, remullant la flor nativa de Tiaré (Gardenia Tahitensis) en oli de coco d’origen local.

A nivell cutani l’oli de Monoï té un efecte calmant i emol·lient que proporciona una hidratació duradora. És possible utilitzar l’oli de Monoï com oli per a la pell, oli per a massatges i com cura per a després del sol. L’oli deixa un meravellós aroma floral tropical a la pell.

A nivell de cabell, es diu que és un oli altament hidratant que pot millorar la seva elasticitat i prevenir el seu trencament en gran manera.

L’única consideració és que la majoria dels olis macerats tenen una vida útil d’aproximadament dotze mesos, inclòs el Monoï Tahitià. Per mantenir l’oli el major temps possible, és important mantenir-lo fresc i sec. Preferiblement en un lloc fosc. No cal conservar l’oli a la nevera. Tinguem en compte que a una temperatura inferior als 20 graus aquest oli se solidifica.

 

Ingredients per a un envàs de 50 ml:

30 ml. de macerat de Monoï

1 ml. d’extracte CO2 de gerd (es pot substituir per espí groc)

10 gotes d’oli essencial de ylang ylang

4 gotes de vitamina E

Omplir amb oli d’albercoc fins als 50 ml.

 

Com procedir:

En el vas de precipitat es posa primer l’oli de Monoï fins arribar als 30 ml. (Potser hagueu de desfer-lo prèviament al bany maria).

Seguidament s’agrega l’oli essencial, la vitamina E i l’extracte de gerds.

Finalment s’afegeix l’oli d’albercoc fins a arribar als 50 ml i es barreja bé per passar a l’envàs dosificador.

 

CDM 955 The Monoi Oil Benefits You Need to Know About 2

 

Si utilitzem qualsevol d’aquests olis solars: Oli macerat de pastanaga, oli macerat d’Urucum, oli de Monoï o oli d’albercoc ric en beta carotens; normalment, no tindrem problemes d’irritació després d’una exposició moderada a la llum solar i sempre evitant les hores centrals del dia.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *