En aquest article volem explicar dues característiques molt importants dels olis vegetals que ens ajudaran a decidir-nos a l’hora de triar un o altre quan volem desenvolupar una formulació cosmètica.

Aquestes característiques ens parlen del diferent grau d’oxidació o enranciment dels olis i del seu grau de comedogènia, cosa que és molt important saber a l’hora de formular cosmètics per a la pell amb greix.

aceite canola 1 2

OXIDACIÓ DELS OLIS

Un oli vegetal pot perdre les seves propietats si els àcids grassos que conté es descomponen. Alguns àcids grassos són més fràgils que altres. Sota certes condicions es degraden i l’oli vegetal perd les seves propietats.

Entre les principals fonts de degradació es troben: oxidació i calor. No obstant això, el potencial oxidatiu d’un oli vegetal o mantega depèn de la naturalesa i concentració d’àcids grassos en ell. En general, com més dobles enllaços tingui l’àcid gras, més ràpid serà la seva taxa d’oxidació.

És a dir, àcids grassos saturats: àcid esteàric (mantega de cacau), palmític (greix de palma), mirístic, làuric (mantega de coco) … Tenen menys d’aquests enllaços, els àcids grassos mono insaturats com l’àcid oleic (mantega de beina) estan en major risc, i els àcids grassos poliinsaturats, com l’àcid linoleic (oli de càrtam, onagre), són més propensos a oxidar-se i degradar-se ràpidament.

 

OLIS AMB ALTA CONCENTRACIÓ D’ÀCID LINOLEIC

 

OLIS AMB ALTA CONCENTRACIÓ D’ÀCID OLEIC

OLIS AMB EQUILIBRI EN ÀCIDS OLEIC I LINOLEIC

Càrtam Gira-sol Sèsam
Onagre Camèlia Argan
Llavors de raïm Avellana Baobab
Germen de blat Shea Jojoba
Carbassa Albercoc Coco
Soja Ametlla dolça  
Cànem Alvocat  
Rosa mosqueta Llavor de pastanaga  
Kukui Oliva  
Borratja Nou de macadàmia  

 

 

Aquí podeu veure amb més detall la concentració d’àcids grassos d’alguns olis:

Oli de safir: 68-85% linoleic, 8-30% oleic, 4-10% palmític

Oli de onagre: 73% linoleic, 9% γ-linoleic, 8% oleic, 6% palmític

Oli de llavors de raïm: 71% linoleic, 16% oleic, 7% palmític

Oli de germen de blat: 58% linoleic, 17% palmític, 12% oleic

Oli de cànem: 52% linoleic, 10% linolènic, 10% oleic, 6% palmític

Oli de romaní: 44% linoleic, 34% linolènic, 14% oleic

Oli de borratja: 39% linoleic, 20% γ-linoleic, 18% oleic, 10% palmític

Oli de gira-sol: 70-88% oleic, 3-20% linoleic, 3-6% palmític

Oli de camèlia: 79% oleic, 7% linoleic

Oli d’avellana: 79% oleic, 12% linoleic

Mantega de karité: 73% oleic, 14% linoleic, 9% esteàric

Oli de llavor d’albercoc: 69% oleic, 22% linoleic

Oli d’ametlles dolces: 67% oleic, 25% linoleic, 6% palmític

Oli d’alvocat: 63% oleic, 16% palmític, 10% linoleic

Oli de llavor de pastanaga: 68% oleic, 11% linoleic

Oli d’oliva: 55% oleic, 20% palmític, 18% linoleic

Oli de nou de macadàmia: 54% oleic, 21% palmitoleic, 8% palmític

Oli de sèsam: 46% linoleic, 39% oleic, 9% palmític

Oli d’argan: 42-48% oleic, 30-38% linoleic

Oli de jojoba: 5-15% oleic, 5% linoleic

Oli de coco: 4-10% oleic, 0,95-12% linoleic

 

246372574 1 2

 

PROPIETATS DELS DIFERENTS ÀCIDS GRASSOS QUE COMPONEN ELS OLIS

Àcid oleic: És molt hidratant, ben absorbit, regeneratiu i antiinflamatori.

Àcid linoleic: Millora la funció barrera de la pell, suavitza la picor de la pell i la pell seca, reté la humitat i és antiinflamatori.

Àcid linolènic: Ajuda a reduir l’acne, reté la humitat, enforteix la funció barrera de la pell i és antiinflamatori.

Àcid gamma linolènic: Millora la funció barrera de la pell, suavitza la picor de la pell i la pell seca, reté la humitat, ajuda a la pell propensa a l’acne, absorbeix ràpidament, millora la flexibilitat de la pell i és antiinflamatori.

Àcid palmític: Forma una barrera oclusiva a la pell i la protegeix.

Àcid palmitoleic: Prevé cremades, cura la pell amb ferides, esgarrapades i és antimicrobià

Àcid esteàric: Millora la retenció d’humitat, augmenta la flexibilitat i repara el dany a la pell.

 

SENSIBILITAT A L’OXIDACIÓ DELS DIFERENTS OLIS D’ORIGEN VEGETAL

En la pràctica, aquest fenomen d’oxidació es detecta fàcilment perquè és responsable de canvis en l’aparença de l’oli vegetal (olor ranci, canvi de color).

Certs factors acceleren aquesta oxidació: oxigen, llum (UV), contacte amb metalls prooxidants i, sobretot, calor, que actuarà com a catalitzador d’aquestes reaccions oxidatives.

Altres factors frenaran aquest fenomen, en particular la contribució o riquesa natural de l’oli en vitamina E.

Per aturar al màxim el fenomen d’oxidació, és imprescindible emmagatzemar els olis vegetals en bon estat. Per això, es recomana que els olis “molt sensibles” es mantinguin en un lloc fresc, preferiblement a la nevera, en una ampolla estretament tancada, protegida de l’aire i la llum o afegir-los vitamina E en rebre’ls.

En incorporar aquests olis en una emulsió, es requereix incorporar vitamina E o extracte de CO2 de romaní orgànic a l’oli vegetal abans d’escalfar-los per evitar que el producte resultant s’oxidi ràpidament.

Segons les estimacions, els següents olis vegetals es poden considerar molt sensibles a l’oxidació: Camelina, grosella negra, perilla, càrtam, cànem, gerds, onagre, romaní, kukui.

Podem considerar com sensibles els olis de: Borage, cotó, figa de moro, gardènia dels inques, germen de blat, meló Kalahari, nigella, llavors de raïm, fruita de la passió, gira-sol, llavor de cogombre, arròs …

I podem considerar com a insensients els olis de: Albercoc, Abissínia, ametlles, argan, espí groc, alvocat, babassu, baies de llorer, baobab, buriti, mantega de cacau, calòfil, camèlia, mantega de cupuaçú, jojoba, mantega de karité, mantega de coco, mantega de mango, macadàmia, neem, avellanes, nou del Brasil, oliva, ricí, mantega salada o oli de sèsam …

 

 

SENSIBILITAT A L’OXIDACIÓ DELS DIFERENTS OLIS VEGETALS I MANTEGUES

 

OLIS MOLT SENSIBLES

OLIS SENSIBLES

OLIS INSENSIENTS

     
Camelina Borratja Albercoc
Grosella negra Cotó Abissínia
Perilla Figa de moro o nopal Ametlles
Càrtam Gardenia Inca Argan
Cànem Germen de blat Espí groc
Gerd Meló de kalahari Alvocat
Onagre Nigella Babasú
Rosa mosqueta Llavors de raïm Baies de llorer
kukui Maracuyà Baobab
  Gira-sol Burití
  Llavor de cogombre Mantega de cacau
  Arròs Calòfil
    Camèlia
    Mantega de cupuaçú
    Jojoba
    Mantega de karité
    Mantega de coco
    Mantega de mango
    Macadàmia
    Neem
    Avellanes
    Nou del Brasil
    Oliva
    Ricí
    Sèsam
    Mantega de sal

 

aceite canola 2

OLIS VEGETALS AMB PROPIETATS ESPECIALS DE TRACTAMENT SEGONS TIPUS DE PELL

Depenent del tipus de pell a la qual es dirigeixi el nostre producte cosmètic, podem seleccionar un o altre tipus d’oli. Per exemple, els olis amb un alt contingut d’àcid palmític poden ser interessants per a la formulació de cosmètics per a la pell seca.

Els olis amb un alt contingut d’àcid oleic, com l’oli d’ametlles, ens poden interessar per millorar la penetració d’altres principis actius d’una formulació cosmètica.

L’índex de iode també ens pot ajudar en aquesta decisió, ja que els olis amb un índex de iode més alt tindran un major risc d’oxidació.

 

OLIS I OLIS: EL GRAU DE COMEDOGENIA DELS DIFERENTS OLIS

Com anunciàvem a l’inici de la nostra entrada, un altre factor que ens pot fer decidir sobre un oli o un altre a l’hora de preparar les nostres formulacions és el grau de comedogenia.

Lògicament, si volem formular un producte per tractar la pell greixosa o la pell afectada per l’acne, intentarem evitar olis el grau de comedogènia dels quals siga alt.

No obstant això, el terme «oliós» no està directament vinculat amb la comedogenia per se. No perquè alguna cosa sigui oliosa vol dir que tindrem la cara grassa i amb excés de seu, ja que existeixen productes no grassos que són comedogènics (especialment els formulats amb olis minerals derivats del petroli que causen oclusió dels porus de la pell), mentre que hi ha nombrosos olis vegetals que no originen aquests efectes indesitjats.

Per contra, es recomanen aquests olis vegetals per a les neteges facials o per contrarestar els problemes de l’acne. I encara que els olis vegetals, en principi, són adequats per a nodrir tot tipus de pells, evitarem aquells més comedogènics (obstructius del porus) en les pells grasses i amb tendència a l’acne. Entre ells, evitarem: l’oli de coco, el d’alvocat, el de sèsam, el de onagre, la mantega de cacau i també l’oli de germen de blat …

Hi ha una escala que mesura el grau de comedogenia dels olis. S’hi coneix com Escala Comedogènica. L’escala comedogénica inclou una gradació de zero a cinc en la que els olis amb les gradacions més baixes (de 0 a 2) es consideren no comedogènics i els olis amb les gradacions més altes (de 3 a 5) es consideren olis amb més possibilitats d’obstruir els porus i deixar-nos una sensació greixosa a la pell, que, d’altra banda, és altament recomanable en el cas de pells seques o deshidratades.

https://misaceititos.com/lista-de-aceites-comedogenicos-y-no-comedogenicos/

A la pàgina “Cosmètics per provar” ofereixen una llista lleugerament diferent:

https://cosmeticaaprueba.com/aceites-comedogenicos-y-no-comedogenicos/

Classificats en el nivell O de comedogeneïtat estarien els olis d’argan, càrtam i cànem. En aquesta llista també inclouen gelea de petroli i parafina que, com sabeu, són olis minerals derivats del petroli i l’ús dels quals desaconsellem totalment ja que obstrueixen els porus de la pell.

Classificats en el nivell 1 estarien els olis de babassu, camèlia, castor, llavors de raïm, Abissínia, romaní, sivella marina, mantega de bei i mantega de mango, esqualeno (aquest oli popular compost d’àcids grassos derivats de l’oli d’oliva),  gira-sol (ull, no el de cocció, sinó un bio oli de qualitat cosmètica), i oli de calèndula que no és un oli sinó una maceració de calèndula de flors de calèndula en Oli de gira-sol, normalment.

Classificats en el nivell 2 estarien els olis d’ametlles, albercoc, onagre, borage, jojoba, oliva, tamanú o calòfil, baobab i avellanes.

Classificats en el nivell 3 estarien els olis d’alvocat, macadàmia, cotó, blat de moro i sèsam.

Classificats en el nivell 4 estarien els olis de coco, palma, linosa, soja i mantega de cacau.

Classificat en el nivell 5 (molt comedogènic) estaria l’oli de germen de blat.

 

En general, es proposa evitar els següents olis classificats com a “molt comedogènics” o de grau 4 a 5 en formulacions cosmètiques destinades a tractar la pell amb greix: Oli de germen de blat, per descomptat, però també els de coco, palma, lli, soja, alvocat, sèsam, blat de moro, onagre i mantega de cacau.

També es proposen els següents olis com els més adequats per a tot tipus de pell per excel·lència:

Oli de JOJOBA: També anomenat “or líquid”. És un tipus de cera líquida, no oliosa, que és idèntica al seu que produïm de forma natural, el que el converteix en l’oli ideal per a tots els tipus de pell.

Oli d’ARGAN: Aquest oli és ideal ja que el seu valor en l’escala comedogènica és 0. Repara la pell, regula el seu, prevé i millora l’acne i és excel·lent per a cicatrius.

Considerant els diferents tipus de pells i les seves necessitats, es proposen els següents tipus d’olis:

Olis vegetals per cuidar les pells sensibles: Sèsam (calmant, nutritiu, antioxidant), karité (nutritiu, reconstituent, calmant), oli d’oliva (calmant).

Olis vegetals per a regular les pells mixtes i grasses: Jojoba (regula la producció de seu i és antioxidant), avellana (regula la producció de seu i és reafirmant), neem (és antibacterià, regulador i antisèptic) …

Olis vegetals per tractar les pells seques: Ametlles, alvocat (protector, restaurador, hidratant i antioxidant), germen de blat (reconstituent, revitalitzant), mantega de karité (nutritiva, protectora), mantega de cacau (nutritiva, reconstituent, protectora), mantega de mango (humectant, emol·lient, suavitzant).

Olis vegetals per a les pells madures: Rosa mosqueta (regenerador, antiarrugues, antitaques, tònic i revitalitzant), argan (antioxidant i anti-edat), mantega de karité (regenerant), onagre (activa la circulació), mantega de alvocat (antioxidant i anti-edat), oli d’oliva i mantega de cacau.

 

Aceite de semilla de abisinia 585x390 3

 

OLIS NO COMEDOGÈNICS ADEQUATS QUAN LA PELL ÉS ACNEICA

Els olis que classifiquem com a aptes són els de: Abissínia, jojoba, llavors de raïm, cànem, segó d’arròs, albercoc, avellana i ametlles.

https://biosakure.com/blogs/news/acne-aceites-comedogenicos-a-evitar

Com veieu en aquesta llista incloem l’oli d’ametlles i l’oli d’avellanes, perquè, depenent de la literatura, apareixen com a aptes i amb un nivell de comedogenicitat de 2 que sempre és orientatiu ja que la pell és un món i el que funciona per a un no vol dir automàticament que a una altra persona li vagi a anar bé.

D’aquesta manera, i tenint en compte els factors detallats anteriorment, podem definir alguns dels olis que utilitzem amb més freqüència:

 Ametlles: Oli adequat per la seva composició en àcids grassos (alt oleic) per tractar i hidratar i les pells seques, amb una sensibilitat baixa a l’oxidació i l’enranciment i amb baix grau de comedogeneicitat que fa d’ell un oli versàtil adequat per a gairebé tot tipus de preparacions.

Argán: Oli adequat per tractar les pells madures, sensibles i greixoses per la seva composició equilibrada en àcids grassos oleics i linoleic i el seu baix grau comedogènic. És a més poc sensible a l’oxidació el que fa d’ell un oli polivalent de gran utilitat.

Avellanes: Oli amb un alt nivell d’àcid oleic que el dota de gran capacitat d’hidratació. El seu baix nivell comedogènic, a més, el fa adequat per a hidratar les pells grasses. D’altra banda, és un oli poc sensible a l’oxidació cosa que li dóna estabilitat a llarg termini.

 

aceite de nuez de macadamia antioxidante 2

 

I seguiríem així amb els olis més freqüentment utilitzats en cosmètica natural com els de: Alvocat, borratja, coco, comí negre, camèlia, espí groc, llavors de gerd o germen de blat que ja sabem que, en principi, només seria adequat per a tractar les pells madures i seques pel seu alt grau de comedogeneitat. No obstant això, la quantitat de vitamina E que aquest oli conté de manera natural fa que sigui un oli molt utilitzat barrejat amb altres olis vegetals en tot tipus de formulacions als quals aporta vitamina E evitant l’enranciment i enriquint les composicions cosmètiques.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *