A certa edat, l’ús d’una crema de dia amb protecció solar es converteix en una decisió important si volem evitar la hiperpigmentació i les taques causades per la radiació solar a la cara.

Això és especialment recomanable si ja tenim taques i a la nit utilitzem un sèrum despigmentant amb àcid glicòlic, làctic o salicílic, vitamina B3, etc … Hi ha moltes versions possibles depenent del nostre tipus de pell. En aquests casos, la nostra pell s’aprima a causa de l’ús d’àcids despigmentants i l’ús d’una crema diürna fotoprotectora per evitar noves taques es converteix en una qüestió de supervivència.

 

Cosmetics header TDMA 1 2

Per a algunes persones que tenen la pell afectada per dermatitis, l’ús d’una base de maquillatge diària és una cosa que ni es considera. És per això que ens hem marcat aquest repte de preparar una crema de color amb protecció solar totalment natural que puguem utilitzar diàriament sense danyar la nostra pell.

Perquè si la nostra crema de color, a més de protegir-nos de la radiació solar, també ofereix la possibilitat de cobrir les imperfeccions de la pell (el que es coneix com a BB cream en anglès), millor que millor, oi?

 

ELS PERILLS DE LES BASES DE MAQUILLATGE CONVENCIONALS

No sé si en sereu conscients, però l’ús d’una base de maquillatge convencional o d’una crema color de dia té molts perills que afecten especialment a les pells més delicades.

Hi ha molts llocs web que ens proporcionen informació detallada sobre el contingut dels productes cosmètics i de maquillatge disponibles a les botigues. Per a això és necessari llegir les etiquetes o l’INCI d’un producte, que és com s’anomena al contingut de l’etiqueta.

Vida saludable:  https://www.ewg.org/apps/

Bellesa:  https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.officinea.cleanbeauty

En anglès, Skin Deep: https://www.ewg.org/skindeep/

 

Al llarg d’aquesta entrada apreciareu que hi ha una llista d’ingredients tòxics en els nostres productes de maquillatge i cosmètica que és convenient evitar:

OLIS MINERALS: Les parafines i les vaselines no són tòxiques per se, però hi ha estudis que afirmen que poden generar al·lèrgies. Ajuden a mantenir la pell hidratada, ja que, com tots els olis, generen una barrera oclusiva que evita la pèrdua d’aigua, però no aporten nutrients addicionals de cap tipus, com sí fan els olis vegetals. Es recomana evitar els productes que contenen aquests olis minerals derivats del petroli.

Sinònims d’aquests ingredients que podeu trobar a les etiquetes: PARAFINA LÍQUIDA; VASELINA LÍQUIDA; OLI DE PARAFINA; OLIS DE PARAFINA; PARAFINUM LIQUIDUM; OLI MINERAL D’OLI BLANC; OLI D’PROLATUM; OLI MINERAL BLANC, PETROLI

SILICONES: Són polímers inorgànics basats en silici que aconsegueixen una falsa aparença de perfecció. Alguns, els que no són solubles en aigua, es consideren més perillosos. Per exemple, D4 i D5 són disruptors endocrins, la ciclometicona és una barreja de D4, D5 i D6. El cicloheptasiloxà és potencialment bioacumulatiu.

Els PEGs són silicones més suaus, però es fan a través d’un procés anomenat etoxilació. Aquest procés en si mateix és molt perillós per als treballadors que el realitzen (a causa de l’exposició a l’òxid d’etilè), per al medi ambient i, per descomptat, per a les persones.

Diferents silicones que podeu trobar a les etiquetes: PEG, Dimethicone, Ciclomethicone, Vinil Dimethicone Crosspolymer, Ciclotetra, penta o hexa -xiloxane, cetyl dimethicone colpolyol i en general tot el que acaba en –ethicone i –oxane.

PARABENS: Són conservants derivats del petroli. Han patit un gran assetjament mediàtic, i molta gent els té por. La realitat és que hi ha molts tipus de parabens, alguns dels quals són totalment inofensius i altres molt perillosos. A continuació es mostra una llista dels més perillosos:

ISOBUTYLPARABEN, ISOPROPYLPARABEN, PROPYLPARABEN, BUTYLPARABEN, BENZYLPARABEN, ETHYLPARABEN, MEHYLPARABEN, PHENYLPARABEN

CONSERVANTS SINTÈTICS: La metilisothianolinona, per exemple, és un conservant utilitzat en cosmètica i maquillatge altament al·lergènic i possiblement tòxic. Altres noms amb els quals trobareu aquest ingredient: 2-METIL- 3 (2H) – ISOTHIAZOLONE; 2-METIL-2H-ISOTHIAZOL-3-ONE; 2-METIL-3 (2H)-ISOTHIAZOLONE; 2-METIL-4-ISOTIAZOLINA-3-ONE; 3 (2H) -ISOTHIAZOLONE, 2-METIL-; 3 (2H) ISOTHIAZOLONE, 2METIL; SOLUCIÓ METILCHLOROISOTHIAZOLINONE225METILASOTHIAZOLINONA; 2-METIL-3 (2H)-ISOTHIAZOLONE; 2-METIL-4-ISOTIAZOLINA-3-ONE.

La dietanolamina (DEA), la monoetanolamina (MEA) i la trietanolamina (TEA) són additius i conservants que poden causar disfunció hormonal. Poden reaccionar amb nitrits de la cosmètica i donar lloc a nitrosamines, possibles carcinògens.

ÀCID BÒRIC: Àcid inorgànic utilitzat com a conservant. És un disruptor endocrí molt irritant. Altres noms que trobareu a les etiquetes: ÀCID BORACIC; ÀCID BÒRIC (HBO2) ; TRIHIDRÒXID DE BOR; ÀCID ORTOBORIC; TRIHIDROOXIBORÀ; BASILIT B; ÀCID BORACIC; BOROFAX; TRIHIDRÒXID DE BOR; BORSAURE (ALEMANY) ; DR. S 1 FLEA TERMINATOR DF

CLORUR D’ALUMINI: Procedeix de l’alumini i els seus derivats, són bases i principis actius de desodorants i antiperspirants que també són disruptors endocrins. Les sals sintètiques d’alumini (a diferència de les naturals) tenen més capacitat per tapar les glàndules sudorípares, causar la seva inflamació i acumulació de residus. La seva toxicitat depèn de la capacitat de penetrar en el cos i varia en funció de la molècula. Altres noms per a aquest ingredient: CLORUR D’ALUMINI; TRICLORUR D’ALUMINI; CLORUR D’ALUMINI (ALCL3) ; TRICLORUR D’ALUMINI; TRICHLOROALUMINUM; AL· LUCINI (CLORUR DI) (ITALIÀ); CLORUR D’ALUMINI; ALUMINI CLORID (ALEMANY) ; CLORUR D’ALUMINI (1:3) ; TRICLORUR D’ALUMINI; CLORURA D’ALUMINI (FRANCÈS). De vegades, aquestes molècules poden aparèixer fins i tot en productes de maquillatge.

TOLUÈ: És una substància present en esmalts i eliminadors d’esmalt d’ungles, irrita els ulls, la gola, els pulmons, pot causar fatiga, mal de cap, nàusees, danys al fetus, i si està contaminat amb benzè (una cosa habitual) és cancerigen. Altres noms d’aquest ingredient: BENZÈ, METIL; BENZÈ, METIL-; METIL-BENZÈ; METILBENZÈ; TOLUOL; ANTISAL 1A; BENZÈ, METIL-; CP 25; METHACIDE; METÀ, FENIL-; METILBENZÈ

HIDROQUINONA: S’utilitza com a lleixiu de la pell i el seu contingut en cosmètica es limita a causa de la seva toxicitat. La hidroquinona redueix la melanina de la pell augmentant la seva exposició als raigs del sol. També s’utilitza en tints per al cabell.

Altres noms d’aquest ingredient: 1,4-BENZENEDIOL; 1,4-DIHIDROXIBENZÈ; 1,4BENZENEDIOL; 4-HIDROXIFENOL; P-DIOXYBENZENE; P-HYDROXYPHENOL; 1,4-BENZENEDIOL; 1,4-DIHIDROXI-BENZEEN (NEERLANDÈS) ; 1,4-DIHIDROXI-BENZOL (ALEMANY) ; 1,4-DIHIDROXIBENZEN (TXEC) ; 1,4-DIHIDROXIBENZÈ

FTALATS: Fixadors i dissolvents de fragàncies que donen persistència a l’olor del cosmètic, ajuden a que la laca de les ungles passi de líquid a esmalt i desnaturalitzen l’alcohol. Són substàncies que tenen efectes disruptors hormonals, afecten el sistema reproductiu i estan relacionades amb el càncer, així com amb problemes respiratoris i asma. Moltes vegades no estan indicats en la llista d’ingredients perquè estan inclosos en la fragància o perfum, per la qual cosa si es volen evitar completament s’hauran d’evitar productes que continguin perfum sintètic. Noms que trobareu a les etiquetes: Phtalat dietílic; Ftalat de dimetil; 1,2-ÀCID BENZENEDICARBOXÍLIC, ÈSTER DIETÍLIC; 1,2BENZENEDICARBOXÍLIC ACID, DIETHYL ÈSTER; DEP; DIETHYL 1,2-BENZENEDICARBOXIL; ÀCID DIETÍTIL 1,2-BENZENEDICARBOXÍLIC; DIETTILFTTALAT; 1,2-ÀCID BENZENEDICARBOXÍLIC, ÈSTER DIETÍLIC; ANONOZOL; DEP; DIETHYL 1,2-BENZENEDICARBOXIL; DIETTIL O-FTALAT

NANOPARTÍCULES: Són relativament recents, però sense consens del seu efecte sobre l’organisme. La seva petita grandària facilita la seva penetració fins i tot a nivell cel·lular. No tenen un INCI o un nom específic a les etiquetes perquè és un concepte que defineix l’estructura física d’un ingredient, i no l’ingredient. No obstant això, des de 2014 és obligatori identificar-los en les etiquetes d’alguna manera, de tal forma que simplement haureu de comprovar-ho. En cosmètica natural ecològica estan prohibits.

PERFUM: Les fragàncies sintètiques són l’ingredient més comú en productes cosmètics. El nom genèric “fragància”, “parfum” o “aroma” pot referir-se a més de 3.000 ingredients. Sota el mateix nom podem trobar des d’un oli essencial (cas de cosmètics naturals) fins a ingredients sospitosos de ser cancerígens com ftalats o toluè que s’utilitzen com a dissolvents. La majoria dels perfums utilitzats són al·lèrgens potencials. És difícil identificar a les etiquetes quin tipus de perfum hi ha en el producte. En general, si un producte porta olis essencials en lloc de perfums sintètics, ho aclareixen. Busqueu productes que diguin per exemple oli de Lavandula Officinalis, que és l’oli essencial de lavanda.

COLORANTS: Són pigments que s’identifiquen a l’etiqueta per l’acrònim C.I. seguit d’un número. Hi ha molts tipus de compostos colorants i el potencial d’afectar la salut humana de cadascun d’ells és diferent. Alguns poden causar al·lèrgies i dermatitis. Altres poden contenir metalls pesants i ser altament tòxics.

Aneu amb compte amb els colorants azoics, fabricats directament al laboratori a partir de substàncies altament tòxiques anomenades amines, ja que poden dissociar-se en anilines potencialment cancerígenes. Els pigments azoics acaben en -anilina o -anilid, o porten l’acrònim HC o les paraules Àcid, Pigment o Dissolvent.

Tots els colorants s’identifiquen amb la mateixa nomenclatura, fins i tot aquells naturals o minerals. Per diferenciar-los, els pigments minerals naturals comencen la seva numeració per 408 o 75, però, aquests, encara que d’origen natural (provenen d’òxids i minerals) també poden contenir metalls pesants. És molt difícil diferenciar això en un cosmètic o maquillatge, però es pot controlar si es fa el maquillatge des de zero.

Tota la resta de numeració correspon a colorants sintètics. Alguns colorants minerals també són problemàtics pel seu contingut en metalls pesants com el crom. INCI (dels més problemàtics): CI 10006, CI 10316, CI 11680, CI 11725, CI 11920, CI 12085, CI 12150, CI 12370, CI 12700, CI 15800, CI 15850, CI 15985, CI 16035, CI 16230, CI 16255, CI 17200, CI 18050, CI 18690, CI 18820, CI 19140, CI 20040, CI 20470, CI 26100, CI 27290,       CI 40215, CI 45220, CI 50325, CI 60724, CI 60725, CI 61565, CI 61570, CI 61585, CI 74260, CI 77163, CI 77285, CI 77288.

PLOM: El plom és un neurotòxic mineral pesat per als éssers humans. L’alerta va sorgir a partir de notícies que afirmaven que molts llapis de llavis contenen un alt percentatge de plom en les seves receptes. Aquest ingredient no apareix a l’etiqueta i fins i tot la FDA (el regulador d’ingredients en medicaments i aliments nord-americans) va anunciar públicament que això és mentida, però la realitat és que altres organitzacions també van fer les seves proves i els resultats van ser alarmants. De moment no hi ha certeses clares d’ambdós costats, però us recomanem que sempre confieu en les ONG o en els organismes reguladors que no estan relacionats amb la política, ja que tendeixen a ser menys corruptes.

 

LA NOSTRA CREMA COLOR AMB FOTOPROTECCIÓ MINERAL NATURAL I SENSE CONSERVANTS

En primer lloc, per tal de fer-la fotoprotectora, hem inclòs en la nostra recepta un fotoprotector mineral com ara l’òxid de zinc unit a un fotoprotector biològic com l’oleomacerat d’urucum.

A més, encara que no tenim res en contra dels pigments derivats d’òxids minerals, que no són absorbits per la nostra pell; sabeu que ens agrada molt utilitzar ingredients naturals que aportin propietats al nostre producte, sempre que sigui possible. És per això que hem formulat aquesta crema color sense pigments utilitzant en el seu lloc l’efecte de tenyit de la pell de l’urucum en pols, que, a més a més, és un fotoprotector biològic.

La crema que es veu més groga a la foto és perquè també porta un altre fotoprotector mineral (diòxid de titani) combinat amb l’òxid de zinc i l’oleomacerat d’urucum. No obstant això, després d’estendre la crema, l’urucum, que no és un pigment, sinó un tint, s’absorbeix i s’adapta al color de la nostra pell. Així que no et deixis influir pel fort to taronja de la crema. És per això que també hem afegit diòxid de titani a aquesta base. El diòxid de titani té una major capacitat de cobertura (opacitat) que l’òxid de zinc i la combinació d’ambdós dissimula millor les imperfeccions de la pell.

I finalment, hem inclòs la terra de diatomees com a ingredient estrella.  Per què afegim terra de diatomees? D’una banda, perquè la terra de diatomees és molt absorbent i amb això aconseguim millorar la textura oliosa de la nostra crema perquè tingui un efecte menys gras quan s’aplica ja que és una crema sense fase aquosa que és el que ens permet no utilitzar conservants per fer-la.

D’altra banda, hem inclòs terra de diatomees perquè conté un alt percentatge de silici que és un component molt interessant per a la cura de la pell i que se sol afegir en la majoria dels productes de maquillatge. No obstant això, la terra de diatomees conté naturalment silici. És, per tant, una aportació de silici orgànic a la nostra pell, que no és el mateix que el silici mineral que és tòxic i la inhalació del qual és perillosa.

*Com amb tantes altres coses, volem destacar al nostre blog la gran diferència que existeix entre el elements orgànics o biodisponibles i els sintetitzats al laboratori. Si recordeu la nostra entrada sobre la pedra d’alumini natural o les pastes de dents amb fluor biodisponible d’origen natural. Tot i això, tampoc volem afirmar que tots els elements i productes d’origen sintètic presenten els mateixos problemes de toxicitat. Caldrà informar-se en tot moment del elements sintètics que no son biodisponibles i que causen problemes de salut. I per aquesta raó existeixen blogs i entrades com aquesta.

El silici és un oligoelement present en el nostre cos, que està implicat en el desenvolupament i formació dels nostres teixits, com músculs, articulacions, pell, cabell i ungles, ja que és una part fonamental en la formació de fibres de col·lagen i elastina.

Aplicat externament, té propietats de fermesa, reparació i antiarrugues (millora els símptomes de la flacciditat), enforteix les ungles i el cabell. Ajuda a millorar la hidratació de la pell i la formació de col·lagen natural i per això es troba amb freqüència en la formulació de cremes de fermesa i antiarrugues i productes per a la pell sensible ja que evita la irritació de la pell. També, per tant, s’utilitza en cremes per després de l’afaitat o per després del sol…

Phonto 1 2

 

LES TRES VERSIONS

Prèviament, haurem de preparar l’oleomacerat de l’urucum com explicàvem en la nostra entrada de “La paradoxa del sol”.

Aquest macerat oliós d’urucum s’afegirà a la nostra recepta per a la crema de color de dia. I per a això hem preparat tres versions de la mateixa “crema color” amb la intenció d’adaptar-la millor al to de la nostra pell.

 

VERSIÓ PER A PELL CLARA amb 15 grams d’urucum macerat

Ingredients per a un envàs d’uns 100 grs:

45 g. de mantega de karité

25 gr. d’oli de sèsam o d’ametlles

15 gr. d’oleomacerat d’urucum

10 gr. d’òxid de zinc “no nano”

5 grams de terra de diatomees

5 gotes de vitamina E

 

Recordeu que és important comprar al vostre proveïdor de matèries primeres cosmètiques els fotoprotectors minerals d’òxid de zinc i diòxid de titani sense nanopartícules que després puguen ser absorbides per la pell. Això garanteix la seguretat del producte final. Si trobeu que tenen una textura gruixuda i són, per tant, més difícils de dissoldre i integrar en els preparats, és normal, és perquè no contenen nano partícules. És el que busquem, i el que podeu fer per facilitar la seva integració en el producte és moldre’ls bé amb un molinet cosmètic com aquest.

 

20211018 165024 2

 

Aquesta crema per a pell clara, encara que té un aspecte visual molt clar, queda molt bé quan s’aplica perquè l’urucum s’absorbeix i s’adapta al to de la nostra pell amagant les imperfeccions sense que sembli que portem cap tipus de maquillatge. Com hem explicat abans, l’urucum no és un pigment, sinó un tint, de manera que el fet de que la crema tinga un aspecte clar no és indicatiu de com es veu més tard a la pell.

20211020 141758 2

 

VERSIÓ PER A PELL MEDITERRÀNIA

Ingredients per a un envàs d’uns 100 grs:

45 g. de mantega de karité

10 gr. d’oli de sèsam o d’ametlles

25 gr. d’oleomacerat d’urucum

10 gr. d’òxid de zinc

5 grams de diòxid de titani

5 grams de terra de diatomees

5 gotes de vitamina E

En aquesta versió hem afegit diòxid de titani per dotar a la nostra base d’una major opacitat. De totes formes, com abans explicàvem, al no portar pigments en forma d’òxid, el resultat també queda molt natural perquè l’urucum s’absorbeix i, finalment, només s’aprecia l’efecte de dissimular les imperfeccions i igualar el to de la pell, a part, sens dubte, de l’efecte fotoprotector solar.

 

20211020 141746 2

 

PROCEDIMENT: En totes dues receptes, es pesa la mantega de karité i es desfà al bany maria fins que estigui fosa. Baixarem a foc mínim per mantenir la qualitat dels ingredients. A continuació, anem afegint la resta d’olis barrejant tot molt bé amb la vareta.

Seguim afegint l’oleomacerat d’urucum, l’òxid de zinc, la terra de diatomees, i el diòxid de titani, si escau, barrejant molt bé amb una mini-batedora perquè tot s’integri bé.

És el moment d’afegir la vitamina E i envasar.

 

VERSIÓ PER A PELL FOSCA amb pigments òxids

Per a les persones que vulguin provar amb una crema color amb major opacitat a l’hora de dissimular les imperfeccions de la cara, poden provar amb aquesta recepta amb òxid marró i rosa combinats en una cullereta TAD de 0’2 grs.

Ingredients per a un envàs contenidor d’uns 100 grs:

45 g. de mantega de karité

25 gr. d’oli de sèsam o d’ametlles

10 g. d’oleomacerat d’urucum

10 g. d’òxid de zinc

Opcional, 5 grams de diòxid de titani “no nano”

5 grams de terra de diatomees

0’2 grams de pigments (la meitat d’una cullereta de cafè)

5 gotes de vitamina E

 

20211020 161834 2

 

A la recepta anterior, si volguéssim dotar-la de major capacitat de cobriment per igualar el to de la pell, li afegiríem els 5 grams de diòxid de titani.

20211020 141753 3

MODUS OPERANDI:

Es tractaria del mateix procediment que en els dos casos anteriors. Començaríem pesant tots els ingredients i fonent la mantega de karité al bany maria i a foc baix per conservar la seva integritat i les seves propietats.

A continuació, li afegiríem, per aquest ordre, l’oli, l’oleomacerat d’urucum, l’òxid de zinc i el diòxid de titani sense deixar de remenar.

Finalment, apartaríem del foc i afegiríem la combinació de pigments sense deixar de remoure perquè s’integrin bé. Després que la barreja s’hagi refredat una mica afegiríem la vitamina E, que és termosensible.

 

20211020 121421 2

 

 

El gran avantatge d’aquestes “cremes color” és que estan formulades sense aigua amb el que es mantenen durant mesos en perfectes condicions. A més, formulades amb òxid de zinc i olis protectors són molt suaus per a la pell i es poden usar diàriament sense problemes.

Fins i tot les pells més sensibles. Per exemple, jo faig servir diàriament la crema color en la primera versió per a pell clareta, i no només queda molt natural, sinó que a més no produeix cap tipus de contraindicacions.

 

Recorte makeup 2

 

Esperem que aquest article us hagi servit perquè pugueu prendre decisions com a consumidors amb una major consciència.

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *