PER QUÈ NECESSITEM CUIDAR LA NOSTRA PELL

Plantes medicinals i proteccio solar 1170x780 3

La pell és el nostre òrgan més voluminós i, alhora, una barrera de doble entrada. D’una banda, ens aïlla del mig, però, de l’altra, és l’òrgan que ens manté en contacte amb el nostre entorn i per això necessita especials cures.

Es tracta d’un òrgan viu amb capacitat de regenerar-se, és impermeable, resistent i flexible, respira i es manté actiu les 24 hores del dia realitzant tot tipus d’accions fonamentals per al nostre organisme. La pell és un òrgan vital per al cos humà que funciona com a barrera protectora enfront de l’exterior gràcies als seus complexos mecanismes cel·lulars i immunològics, ens té cura de malalties, temperatures extremes i lesions com cops i cremades. Ella selecciona i filtra el que resulta perjudicial per al nostre organisme i pren el que és beneficiós. Regula la nostra temperatura corporal i sintetitza vitamina D a través de l’exposició a la llum solar.

Com sabreu, aquesta vitamina tan necessària per mantenir saludables els nostres ossos i teixits no abunda en els aliments, d’aquí la importància d’usar els protectors solars adequats. Hem volgut començar al blog amb aquest tema dels foto protectors i incloem, per tant, una recepta de crema foto protectora solar sense filtres químics o disruptors endocrins.

SOBRE PROTECCIÓ SOLAR

S’acosta l’estiu i el sol brilla en tota la seva intensitat. No obstant això, tots volem anar a la platja i a la muntanya per gaudir de la vida a l’aire lliure. Per això ens hem decidit a redactar alguns consells sobre protecció solar.

Les cremes solars que trobem habitualment al mercat solen contenir un alt percentatge de filtres de protecció solar, majoritàriament filtres químics. Aquests filtres químics tenen com a avantatge que la nostra pell els absorbeix relativament bé i que són fàcils d’aplicar, però també tenen molts inconvenients, com veurem a continuació:

Danyen la pellSembla que cada vegada hi ha més controvèrsia al respecte de les cremes protectores solars convencionals. Hi ha hagut un augment de càncers de pell i de llavis en els últims anys els quals s’associen a l’ús de cremes solars amb filtres químics. Pareix ser que aquests filtres solars no formen una barrera protectora entre la nostra pell i el sol com podríem pensar, sinó que els raigs ultraviolats penetren la pell i la protecció es fa gràcies a unes reaccions que tenen lloc a la nostra pell. El perill està en que com que no tenim la sensació de cremar-nos podem romandre a el sol durant hores, però, com els raigs ultraviolats sí que penetren la nostra pell acaben danyant les nostres cèl·lules. I és clar, el sol és acumulatiu i les cèl·lules de la nostra pell tenen efecte memòria.

Funcionen com a disruptors hormonals: Molts de vosaltres ja sabreu el que són els disruptors endocrins, però per als que no, us direm que són substàncies que tenen la capacitat d’alterar les nostres hormones. Aquest és un tema molt greu i que mereix tota la nostra atenció. Per exemple, hi ha un estudi que vincula un tipus de filtre solar, anomenat benzofenona, amb un augment de les dones amb problemes d’endometriosi. També són disruptors, a l’sembla, el retinol palmitat i la oxibenzona.

Danyen el medi ambient: Els filtres químics no són biodegradables, de fet, s’estima que cada any 4000 tones d’aquests filtres químics es dipositen i s’acumulen en el fons marí. Segons un estudi de la EHP (Environmental Health Perpectives) dut a terme pel professor Donovaro en diferents llocs de l’món; es va arribar a la conclusió que les cremes solars amb filtres químics tenen un impacte negatiu sobre els esculls de coral. Avui dia s’estima que més de l’60% dels esculls de coral estan en mal estat. Molts animals marins viuen i depenen d’aquests esculls, de manera que ells també es veurien afectats. En algunes reserves marines, com la reserva de la biosfera de Tulum, a Mèxic, es prohibeix l’ús de cremes solars amb filtres químics. I no perdem de vista que aquestes cremes solars, a part de filtres solars, contenen altres substàncies (parabens, phenoxyetanol, silicones …) que també haurien de ser evitades.

En la nostra experiència, si de veritat volem aprofitar el temps d’exposició solar per sintetitzar vitamina D, el millor és no posar-se res que impedeixi la síntesi de vitamina D. Això sí, cal tenir precaucions com evitar les hores centrals del dia, fer servir robes de cotó i barrets de palla per protegir el nostre rostre i la nostra vista, fer servir potser algun oli natural per hidratar la pell. L’ús massiu de filtres solars potser sigui la raó per la qual avui en dia tothom té dèficit de vitamina D i això no només passa en els països que reben poques hores de sol a l’any, per cert. El que sí està clar és que, si no podem respectar aquestes regles i hem d’exposar-se de manera perillosa a la radiació solar, és important, si volem allunyar-nos dels perills de el càncer de pell, que utilitzem una crema protectora solar natural la possible formulació detallem a continuació.

I és que hi ha una alternativa als filtres químics que són els filtres físics, també anomenats filtres minerals. Es tracta dels òxids de zinc i de titani. A diferència dels filtres químics que interactuen amb la pell per protegir-nos, aquests filtres fan una capa protectora reflectora en la superfície de la pell a manera de mirall o pantalla. Nosaltres només utilitzarem l’òxid de zinc en les nostres formulacions perquè sobre el diòxid de titani hi ha també estudis realitzats en rates que plantegen que les nanopartícules de diòxid de titani són capaços de travessar la pell i arribar a el sistema nerviós amb risc de danyar a el cervell . Per això, és millor, vam pensar, ser previnguts i utilitzar només els protectors basats en l’òxid de zinc i, en qualsevol cas, els bronzejadors naturals a base de filtres biològics d’olis fotoprotectors vegetals, que, encara que no podran protegir-nos durant molt de temps, tampoc ens faran cap mal.

Aquests filtres biològics, encara que el seu nivell de protecció és més baix que el dels filtres minerals, presenten l’avantatge de nodrir i hidratar la nostra pell afavorint un bronzejat suau. Són olis i extractes vegetals que protegeixen la pell evitant l’estrès oxidatiu cel·lular i l’alteració de les nostres cèl·lules immunitàries cutànies.

Dins dels filtres biològics estan: les vitamines A, C i E, els flavonoides, els àcids ferúlic i cafeic, els olis vegetals com els de pastanaga, jojoba, argan, coco, alvocat i la mantega de karité, el suc d’àloe, el cafè, el Burití (que és una oli amb un factor de protecció tan alt com el de l’oli de gerds de què més endavant parlarem), la magrana, coneguda pel seu alt poder antioxidant.

ALGUNES RECEPTES:

Com a prevenció, la mesura més senzilla que podem implementar per protegir-nos dels raigs solars és un simple esprai polvoritzador d’aigua en què diluirem els AE de menta i espígol. Aquests olis essencials tenen un efecte de prevenció de les cremades solars i refresquen la pell. La menta no només és refrescant, sinó que a més prevé que la pell orris. La lavanda, en sinergia amb la menta, evita que la nostra pell es cremi.

Podem, per exemple, diluir 20 gotes de cada oli essencial en un esprai polvoritzador amb un contingut d’uns 250 ml d’aigua. Simplement, n’hi haurà prou amb pulverizarnos a les zones exposades quan anem a fer una passejada sota el sol de l’estiu per a evitar que ens cremem.

I podem elaborar una crema molt senzilla amb un filtre mineral com l’òxid de zinc el factor de protecció serà una mica més gran evitant així que puguem cremar-nos quan anem a la platja o a camp. Això sí, caldrà evitar sempre les hores centrals del dia i les exposicions prolongades, com ja sabem. Amb el sol, la prudència serà la mesura més adequada per tenir cura de la nostra pell i mantenir nivells adequats de vitamina D.

images 2 3

Crema bàsica de protecció solar amb FPS de 30 aproximadament:

Una senzilla recepta de protector solar l’efectivitat es deu a l’acció de protecció mineral física de l’òxid de zinc és aquesta que detallem a continuació. A l’untar aquesta crema sobre la pell ens la deixarà una mica blanca, però això és normal perquè és l’efecte pantalla protectora d’l’òxid de zinc. Mentre la nostra pell es mantingui blanca no ens cremarem.

A més, aquesta crema és de per si bastant impermeabilitzant i no sol anar-se’n a l’banyar-nos a la platja o la piscina.

Ingredients:

40 gr d’oli de sèsam

15 grams de cera d’abelles

15 grs d’òxid de zinc

Fondrem la cera d’abelles a l’bany maria i li afegirem l’oli i l’òxid de zinc. És important batre molt bé amb una vareta perquè els ingredients es barregin bé.

https://youtu.be/sqw_6ZZywdk

Si t’ha agradat aquest article dona-li un like:)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.