Anem a preparar una recepta de sabó de sosa especialment suau i emolient perquè puguem utilitzar-lo sense reserves com sabó d’higiene corporal i facial. Per això, aquest sabó està formulat amb un sobre engreixat alt (d’un 10%) i elaborat amb llards vegetals i argiles.

Recolored

El concepte de sobre engreixat i per què és important: el sobre en greixat vol dir que a un mateix quilo d’oli li posem menys quantitat de sosa amb la qual cosa una part de l’oli no queda saponificat. Amb això aconseguim, d’una banda, garantir que no hi ha excés de sosa en el sabó i per una altra, una major suavitat i emoliencia d’aquest.

Això vol dir que els sabons amb un sobre engreixat baix (0% -2%) tindran una major duresa i durada que pot ser interessant, segurament, si volem elaborar un sabó per a la neteja de la llar. No obstant això, aquesta mateixa duresa i la baixa capacitat emolient d’un sabó amb un sobre engreixat baix el faran menys adequat de cara a l’ús personal i la cura de la pell.

El sobre engreixat es calcula amb una calculadora en línia de saponificació (https://comohacerjabones.com/calculadora-de-saponificacion/), però si us resulta massa complicat podeu simplement preparar-ho utilitzant la fórmula que aquí adjuntem.

Abans de començar: És fonamental recordar que la sosa càustica és perillosa, per això haurem de protegir-nos amb guants i ulleres i també evitarem respirar els gasos que es desprenen de la reacció de la sosa amb l’aigua. Cal que prepareu doncs el lleixiu * (barreja de sosa i aigua) en un lloc ventilat.

I també sempre recordeu abocar la sosa a l’aigua, i mai a l’inrevés, ja que altrament correu el risc que es produeixi una reacció massa extrema.

Caldrà que et proveisques d’uns quants estris necessaris per poder elaborar sabons saponificats en fred que és el mètode que utilitzarem de preferència ja que els olis amb què s’elaboren aquests sabons conserven totes les seves propietats quan utilitzem el mètode en fred.

Necessitarem:

Recipients de vidre resistents a la calor on poder dissoldre la sosa i traçar el sabó.

Una balança de precisió per pesar els olis i altres (a l’gram més proper)

Una batedora de mà i una vareta de batre.

Una espàtula per abocar la pasta de sabó en els motlles.

Un termòmetre graduat fins a 100 ° Celsius.

Roba de protecció, guants, ulleres, mascareta … per manipular la sosa càustica amb seguretat.

Motlles per als sabons. Els millors són els de silicona, però també poden servir de plàstic (n’hi haurà prou amb introduir-los mitja hora abans de desemmotllar al congelador per aconseguir extreure el sabó.

Vinagre (el vinagre neutralitza l’efecte corrosiu de la sosa si ens esquitxa sosa o pasta de sabó)

Començarem pesant tots els ingredients. Semblen molts olis, però a la fi, penseu que amb aquests sabons tenim per rentar-nos al menys durant un any. Per a uns 4-5 sabons, segons el gruix en què desitgeu tallar-los, utilitzarem:

Ingredients:

200 gr d’oli de coco (50%)

100 gr d’oli d’oliva (25%)

100 gr de mantega de karité (25%)

150 ml d’aigua

62 gr de sosa per 2% de sobreengrasado (a recalcular segons necessitat)

Una cullerada sopera d’argila (que afegirem als olis base)

En el moment de la traça afegirem:

16 gr de mel / oli d’oliva (4% de sobreengrasado)

16 gr de mantega de karité (4% de sobreengrasado)

4 g d’oli essencial de lavanda (2%)

4 g d’oli essencial de romero verbenona (2%)

Sobreengreixat total 10% (2% de «base» + 8% en la traça) El resultat final és d’un sobreengreixat més aviat alt ja que el destí d’aquest sabó serà la cura facial i corporal.

Comencem:

És important ser precís a l’hora de pesar els ingredients ja que massa sosa i poc greix farà que el sabó sigui aspre i irritant per a la pell. Per contra, una quantitat insuficient de sosa i massa greix produirà un sabó massa tou o impossible de traçar.

Les «Addicions» són tots els ingredients que afegirem a la nostra pasta de sabó després de traçar.

Sempre fondrem els greixos i mantegues que calgui fondre al bany maria ja que es conservaran millor les seves propietats.

Abans de barrejar la sosa amb els olis, haureu d’assegurar-vos que tots dos components estan a la mateixa temperatura. Es recomana que tant el lleixiu com els olis i mantegues estiguin a una temperatura d’entre 40 °C i 50 ° C. Per això, de vegades, cal esperar una mica a que s’entibien.

El procés d’elaboració:

Aboqueu lentament la sosa en els olis, mai a l’inrevés. Ara és interessant fer servir la batedora de mà ja que aconseguirem traçar el nostre sabó molt més ràpid.

La “traça” es caracteritza per un espessiment de la pasta de sabó. Quan en treure la batedora la pasta deixi rastre i tingui la consistència d’unes natilles, llavors estarà a punt.

El moment de les addicions:

Certes addicions finals, particularment fragàncies sintètiques, acceleren la traça i endureixen el sabó molt ràpidament. En aquest cas, la mel i les mantegues acceleren molt el procés i aneu a veure que la traça s’espessa molt, per això haureu d’actuar molt ràpid i remoure bé.

16 gr de mel / també possible oli d’oliva (4% de sobreengrasado)

16 gr de mantega de karité (4% de sobreengrasado)

4 g d’oli Essencial de Lavanda (2%)

4 g d’oli Essencial de Romero Verbenona (2%)

Enmotllem:

Ja podem procedir a enmotllar els nostres sabons. Els mantindrem tapats amb una manta de microfibra perquè el procés de saponificació segueixi el seu curs.

Abans de desemmotllar i tallar-los haurem d’esperar que s’endureixin un mínim de 24 hores depenent del sabó.

Procés de curació:

Una vegada que els nostres sabons hagin estat assecats i tallats, els deixarem madurar perquè el seu ph baixi i les seves propietats emol·lients s’accentuïn. D’aquesta manera, s’enduriran i perdran aigua de manera que es fondran menys ràpidament al contacte amb l’aigua i també formaran més escuma.

Com veureu al vídeo, els nostres sabons són de color verdós perquè els hem afegit argila verda. Si voleu que quedin clarets només heu de posar-los argila blanca.

Un mínim de 40 dies de maduració serà necessari, però si els deixem més temps no passa res. Si els sabons estan ben fets com més madurin major serà la seva qualitat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.