En aquesta ocasió anem a mostrar-vos com elaborar un eficaç detergent natural per a la bugada totalment biodegradable.
MANTEGA DE RENTAT. Detergent biodegradable basat en sabó natural de coco 2

IMG 7806 2

No només cuidareu de l’entorn amb aquesta recepta, sinó que a més protegireu la pell de tota la família.


No cal dir que, si teniu un nadó o algú amb pell delicada en la família i que pateix de dermatitis, aquest detergent (a més d’utilitzar roba a força de fibres naturals de cotó, lli, etc.) pot ser-vos de gran ajuda a l’hora de minimitzar aquest problema.

Hem emprat oli de coco a l’hora d’elaborar aquesta recepta perquè el sabó basat en oli coco produeix molta escuma i té un gran poder de neteja. Aquestes qualitats de l’oli de coco fan que sigui especialment adequat per a elaborar el nostre sabó per rentar la roba. A més, el sabó d’oli de coco és un dels sabons més fàcils de fer, principalment perquè traça i s’endureix ràpidament. D’altra banda, l’oli de coco es troba amb relativa facilitat.

Aquesta opció amb oli de coco es converteix en un autèntic “detergent” per a la rentadora en el moment en que li afegim el bòrax i la soda de rentat.

El bòrax és una sal natural (tetraborat de sodi) que s’ha utilitzat com a producte de neteja durant dècades. Té molts usos atès que ajuda a eliminar les taques, la floridura i els fongs de la casa. Fa fora insectes com formigues i escarabats. I en els detergents comercials i netejadors domèstics s’utilitza amb gran èxit per ajudar a blanquejar, neutralitzar les olors i eliminar la brutícia.

Puc afegir que deixa la roba de cotó impecable i amb més cos. Ho comprovareu si prepareu la nostra recepta de “mantega de rentat”.
Una vegada que dissolgueu el sabó juntament amb el bòrax i la soda vostre detergent s’espessarà i es convertirà en una mena de mantega. Això és interessant perquè s’aprofita millor en la capseta de la rentadora que un detergent en gel.

La soda de rentat (carbonat sòdic) podeu trobar-la en drogueries i establiments afins donat que és un potenciador del detergent de rentat. És com la soda de Finish (washing soda) que s’utilitza per als rentavaixelles. És una soda molt semblant al bicarbonat i es podria substituir per aquest, però com que el bicarbonat sol utilitzar-se en menors quantitats pot resultar una mica car utilitzar dues tasses de bicarbonat sòdic. Per això, si no teniu un accés fàcil a aquest tipus de soda de rentat, creiem que és més fàcil substituir-la per percarbonat, que és un agent blanquejant dels teixits que es troba en moltes drogueries.

 

ANEM AMB LA RECEPTA

Primer prepararem 350 grams de sabó natural d’oli de coco, exactament el suficient per a una recepta completa de mantega de rentat. I diem això perquè, després de preparar el nostre sabó natural de coco, farem un segon pas, afegint-li dos ingredients amb gran poder de rentat, per convertir-lo en detergent natural per a la bugada.

Ingredients:

225 grams d’oli de coco
95 grams d’aigua
40 grams de lleixiu (sosa càustica)

Recordeu utilitzar protecció ocular i guants per pesar i barrejar l’aigua i la sosa.

Procediment:

Peseu l’aigua i la sosa en recipients de plàstic o vidre resistents a les temperatures. Afegiu la sosa a l’aigua (mai a l’inrevés) i remeneu per dissoldre. Eviteu respirar els fums.

Peseu l’oli de coco i escalfeu-lo fins que es fongui a foc lent en una paella d’acer inoxidable. Ara ja podeu barrejar l’aigua de lleixiu amb l’oli de coco. Sempre recordeu que heu d’abocar l’oli sobre el lleixiu i no a l’inrevés per evitar vapors tòxics. Procureu també que les dues barreges estiguin a una temperatura similar d’entre 40 i 50 graus a màxim.

Batrem la barreja fins que arribe al punt de “traça”, és a dir, la consistència de la crema. Una vegada que el sabó hagi traçat, l’abocarem en el recipient que haguem designat a aquest efecte. Per exemple, un motlle de silicona, de plàstic o un tetra brik reciclat … Els motlles de silicona solen funcionar molt bé a l’hora de desemmotllar. Tan sols hem d’esperar unes hores abans de poder fer-ho. Si el motlle és de plàstic potser haurem d’introduir-lo un temps al congelador per poder desemmotllar-lo amb més facilitat. En aquest cas, i atès que volem el nostre sabó de coco per utilitzar-lo com detergent per a la bugada, és convenient que no el deixem que endureixi massa perquè el puguem ratllar fàcilment.

 

SEGONA PART: DETERGENT NATURAL DE COCO PER A LA BUGADA

Ja hem ratllat el nostre sabó natural, i ara anem a convertir-lo en “detergent” amb gran poder de neteja.

Ingredients:

Els 350 grams de nostre sabó d’oli de coco 100% ratllat
2 tasses de bòrax.
2 tasses de soda de rentat (Na2C03)

Procediment:

Porteu a ebullició 3 litres d’aigua i aboqueu sobre ells el sabó ratllat remenant fins que es dissolgui completament. Ara afegiu lentament les dues tasses de bòrax i continueu remenant fins que es dissolguin. Finalment, afegiu les dues tasses de soda de rentat.

El sabó ratllat, el bòrax i la soda de rentat s’han dissolt en l’aigua calenta. Cobrirem doncs l’olla amb la tapa i deixarem que la barreja repose a temperatura ambient durant aproximadament 48 hores fins que es refrede i s’assente completament. Després que la barreja hagi descansat a temperatura ambient durant diverses hores es produeix un miracle. La barreja de la paella gelificará.

Quan la barreja estigui completament freda i gelificada, bateu-la amb una cullera i després feu servir una batedora per emulsionar-la. Assegureu-vos d’arribar fins al fons de l’olla on pot haver-se quedat part de l’bòrax.
Bateu fins que la barreja tingui la consistència d’una maionesa espessa i cremosa i tots els grumolls hagin desaparegut. Opcionalment, podeu agregar-olis essencials o pastilles triturades de suavitzant per millorar l’aroma de la bugada. Si no ho feu, sapigueu que la bugada queda amb una olor perfectament neutra a “net” ja que el bòrax és, a l’igual que el vinagre, un eficaç desodoritzant.

Envaseu i emmagatzemeu. Només necessitareu de dos a quatre cullerades d’aquesta mantega per cada bugada, segons la mida de la càrrega i la brutícia de la vostra roba. A algunes persones els hi agrada afegir una mica de vinagre blanc de neteja al cicle ja que el vinagre blanc, a més de suavitzar i eliminar olors, allarga la vida de la rentadora atès que és un anticalç natural i ecològic.

Deixeu-nos el vostres comentaris!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *