pexels samuel silitonga 694587 1024x1024 2

En línia amb el tipus d’informació sobre salut natural que volem publicar en aquest blog, hem pres prestat un article del kinesiòleg David Liira que apareix al seu bloc https://www.davidliira.com

Busqueu «Píndoles antienvelliment» a Internet. Descobrireu ràpidament que la píndola que podria canviar el futur de l’envelliment està «a la volta de la cantonada». Si bé està clar que la legitimitat d’aquests medicaments està seriosament qüestionada, aquest no és el punt aquí. El que hauríem d’estar qüestionant és per què aquest mercat s’ha tornat tan gran en primer lloc.

Les persones anhelen solucions per a un envelliment saludable, però ¿estan buscant en els llocs correctes?

Al segle XXI, és de domini comú que córrer pot millorar la salut i el benestar general. No obstant això, el que està menys associat amb l’exercici aeròbic és el seu paper destacat en nombrosos aspectes de l’envelliment saludable. Altres modalitats, com els productes farmacèutics i de bellesa, es prioritzen amb freqüència en aquest camp, malgrat els seus alarmants efectes secundaris i el seu elevat preu.

No és cap secret que som una societat dependent de les pastilles. Als Estats Units, l’adult mitjà pren quatre medicaments al dia. Això s’ha incrementat més del doble des de 1988. Una de les principals raons d’aquesta tendència té a veure amb l’augment de les malalties cròniques entre els adults grans.

Exposem alguns fets alarmants del Consell Nacional sobre l’Envelliment:

Aproximadament el 80% dels adults majors té al menys una malaltia crònica i el 77% té a l’almenys dos. Quatre malalties cròniques (malalties cardíaques, càncer, vessaments cerebrals i diabetis) causen gairebé dos terços de totes les morts cada any.

I el pitjor de tot …

Les malalties cròniques representen el 75% dels diners que la nostra nació gasta en atenció mèdica, però, només l’1% del diners destinats a la salut es gasta en esforços públics per millorar la salut en general.

El nostre enfocament de l’envelliment saludable és completament erroni. Estem tractant de combatre les males eleccions d’estil de vida amb pastilles i tractaments en lloc d’educar als adults (i als joves) sobre la prevenció primària.

L’exercici hauria de ser l’element fonamental per començar a escalar aquest mur, però, encara està molt infrautilitzat com a modalitat d’atenció mèdica. L’activitat aeròbica va molt més enllà de la prevenció »antienvelliment», l’exercici a mé a més permet a una persona millorar una gran quantitat d’indicadors de salut, des del control de la insulina fins a la regulació emocional.

1) Prevé les malalties cròniques.

Les malalties cròniques com les malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2 i el càncer són les principals causes de mort en la societat occidentalitzada. Afortunadament, l’exercici pot tenir un paper tant de prevenció com de recuperació en aquestes àrees.

En primer lloc, l’activitat aeròbica ajuda a enfortir la immunitat. Bogdanis i col. van comprovar que aquells que estan en un estat físic «òptim» demostren nivells més baixos d’inflamació i responen millor a la infecció. Això es deu a el paper de l’exercici en l’impuls de la primera i segona línia de defensa.

L’exercici millora l’activitat antipatógena dels macròfags tissulars en paral·lel amb una major recirculació d’immunoglobulines, citocines antiinflamatòries, neutròfils, cèl·lules NK, cèl·lules T citotòxiques i cèl·lules B immadures. – Nieman i Wentz

L’activitat aeròbica també millorarà el control de la insulina, reduirà el risc de diabetis i millorarà els resultats clínics de les persones ja diagnosticades. Això és beneficiós per a tothom, ja que la diabetis s’associa amb un 65% més de risc de desenvolupar demència.

Des d’un punt de vista cardiovascular, l’exercici reduirà en gran mesura la prevalença de malalties cardíaques. Pot reduir el pes corporal, la pressió arterial i el colesterol dolent (LDL), alhora que augmenta el colesterol bo (HDL) i la sensibilitat a la insulina. L’activitat aeròbica també pot estimular la proteïna de senyalització VEGF, creant nous vasos sanguinis que reduiran encara més el risc de malaltia.

L’exercici pot ser un mètode de prevenció primària eficaç per a les persones sanes i un mètode de prevenció terciari potent per a les persones amb malalties cròniques.

2) Manté les activitats de la vida diària (AVD).

Aconseguir l’activitat funcional és una part essencial per mantenir-se independent en la vellesa. La dependència d’altres per completar les activitats diàries és un factor de risc enorme de cara a l’ingrés en una llar d’avis a llarg termini, la qual cosa porta a una espiral de comportament sedentari i a l’adquisició de malalties.

Al participar en una activitat aeròbica constant, els adults grans poden millorar la resistència i el vigor cardiopulmonar, preservant la seva capacitat per caminar a la botiga de queviures o jugar amb els néts. Altres beneficis inclouen un rang de moviment més saludable, manteniment de la densitat mineral òssia i equilibri corporal.

Això també va més enllà de la capacitat de completar les tasques diàries. Un vincle important amb el comportament sedentari i les malalties entre la gent gran és l’apatia. A la jubilació, els adults majors naturalment començaran a moure’s menys a causa de la menor responsabilitat i estructura en la vida. L’activitat física pot formar part d’una rutina diària i d’una sortida social per millorar aquests problemes.

3) Millora la salut mental i l’agudesa.

Molts adults majors reporten sentiments de soledat i depressió a causa d’ajustaments a noves situacions de vida i mala salut. L’activitat física pot ser una solució poderosa a l’hora d’incrementar els nivells de dopamina, el que al seu torn augmenta els sistemes de recompensa i motivació, retornant el propòsit i l’entusiasme a la vida. A més, l’exercici augmenta la circulació sanguínia al cervell, millora la funció de l’eix HPA (via de l’estrès) i calma l’amígdala, el centre de la por del cervell.

«L’exercici és millor que el fàrmac antidepressiu Zoloft per evitar que les persones recaiguin en la depressió». – John Ratey, doctor en medicina

A més, s’ha demostrat que les «substàncies químiques del cervell feliç», com la serotonina, la dopamina i l’oxitocina, augmenten després d’una sèrie d’activitat física. Això millorarà la regulació emocional i millorarà el benestar.

L’exercici també fa que els adults grans siguin més intel·ligents. L’activitat de moderada a vigorosa augmenta l’alliberament del factor neurotròfic derivat del cervell. El BDNF no només ajuda a les neurones a madurar i sobreviure, sinó que té un paper principal en la neuroplasticitat i la millora de l’aprenentatge i la memòria.

Hi ha pocs racons del cos humà als que l’exercici no pot ajudar. A causa de l’aclaparadora evidència del seu paper clau en el manteniment de la salut amb l’envelliment, hauria de ser el «medicament» número u prescrit en tots els hospitals, clíniques i gimnasos.

Hem estat programats culturalment per buscar pastilles i tractament. Amb les estadístiques que es disparen al voltant de la prevalença de malalties cròniques i els costos de l’atenció mèdica, és hora de qüestionar l’eficàcia del nostre model de salut actual.

L’exercici aeròbic (de qualsevol tipus) és l’ingredient clau per construir una cultura de prevenció primària. Per aconseguir longevitat i benestar en els últims anys de vida. Combíneulo amb una nutrició adequada, higiene del somni i atenció conscient, i podreu començar a alliberar-vos del sistema de dependència mèdica i fomentar un entorn de vida activa i saludable.

L’exercici és una medicina, amics.

Aquesta és una còpia d’un article de David Liira, kinesiòleg de la Colúmbia Britànica. També té un bloc sobre temes de salut: https://www.davidliira.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *