Us haureu estat preguntant per què quan preparem una recepta de xampú o una crema escollim uns olis essencials i no uns altres?
PROPIETATS DELS OLIS VEGETALS d’ús en cosmètica natural 4

20200905 183007 1 1024x638 2

El criteri d’elecció depèn no només del tipus de cosmètic o producte que anem a preparar sinó, sobretot, del tipus de pell i del problema que volem tractar.

Les pells es classifiquen, generalment, en seques o greixoses. Les pells mixtes, moltes vegades, són pells normals o sensibles que no són totalment uniformes i el tractament ha de ser, en molts casos, un tractament intermedi. Les pells sensibles solen ser les que més afectacions dermatològiques pateixen com la cuperosi, la dermatitis, les aranyes vasculars i les taques facials, etc.

Quan formulem una crema per hidratar i nodrir la pell haurem de tenir en compte aquestes característiques, i incloure els olis vegetals i essencials adequats per tractar-la.

Així, per exemple, si volem elaborar una crema facial amb factor de protecció solar serà convenient que escollim olis portadors amb filtres de protecció biològica.

Entre els millors olis base per a aquest menester, comptarem amb els de: Karanja, Burití, l’oli macerat de urucum, i l’oli d’Monoi, i, en menor mesura, els de sèsam, coco i oliva. Per ajudar-nos a evitar les taques i preparar la nostra pell per al sol comptem amb els olis amb gran contingut de carotenoides com els de pastanaga o albercoc.

Si, al seu torn, utilitzem els olis essencials adequats de manera sinèrgica aconseguirem augmentar el factor de fotoprotecció biològica exponencialment.

Per exemple, si combinem l’oli portador de pastanaga amb un AE de llavors de gerd l’índex de fotoprotecció és bastant alt, llavors tindrem una barreja o “sinergia” amb interessants propietats de fotoprotecció.

20201016 183014 220201016 183014 1 1024x770 2
PROPIETATS DELS OLIS VEGETALS d’ús en cosmètica natural 5

Propietats cosmètiques DELS OLIS DE BASE

Els millors olis per tractar les pells madures són els d’argan, rosa damascena, germen de blat, onagra, borratja, perilla, camelina, rosa mosqueta i pastanaga.

Amb els olis d’alvocat, argan i ametlles tractarem, sobretot, les pells seques.

Si, per contra, la nostra pell és grassa, els millors olis de tractament seran els de jojoba, avellana, babaçú, càrtam i onagra (aquest últim per la seva capacitat hormonoreguladora).

Si tenim una pell sensible, potser també amb problemes de cuperosi o dermatitis, serà millor que utilitzem oli de Nigella, oli de calèndula o oli de cànem.
I si patim de psoriasi, l’oli de neem serà el nostre millor aliat.

Si el que volem és elaborar una crema de tractament per cames cansades, pell de taronja, o fins i tot, per millorar la microcirculació del nostre rostre i disminuir la visibilitat de les nostres ulleres, llavors serà millor que utilitzem l’oli d’calófilo o tamanu, de reconegudes propietats circulatòries, o també l’oli de calèndula.

L’acció d’aquests olis de base, es veurà reforçada si incloem en la nostra recepta els olis essencials que reforcin l’acció que pretenem aconseguir.


Per exemple, per tractar les pells sensibles, farem ús d’olis com els de calèndula, cànem o Nigella que podem combinar amb olis essencials com els de matricaria o camamilla noble, menta, cedre, pàtxuli o ylang ylang. Sabem que aquests olis essencials, combinats amb les llards i olis vegetals adequats, reforcen la seva acció calmant i suavitzant les pells sensibles o afectades de dermatitis i pruïja.

En una sinergia per tractar les pells grasses utilitzarem, per exemple, un sèrum amb oli de jojoba i oli essencial de romaní, llimona, arbre de te o lavanda.

Els OLEOGELS en els quals es combina gel d’àloe vera natural amb olis vegetals i olis essencials també són de gran ajuda per tractar les pells grasses i per regenerar cicatrius antiestètiques, taques i petites ferides.
Si per a preparar el nostre Oleogel utilitzem a més oli de rosa mosqueta, que de tots i totes és coneguda la seva capacitat regenerant de taques i cicatrius cutànies, llavors reforçarem l’efecte reparador de el gel d’àloe vera. Juntament amb un oli essencial d estepa, sàndal, gerani egipci, o, fins i tot, espígol, l’efecte que busquem es veurà potenciat.

LES PROPIETATS DELS DIFERENTS OLIS ESSENCIALS EN COSMÈTICA NATURAL

Els principals AE per tractar la cuperosi, les aranyes vasculars i l’enrogiment facial són: helicriso, cedre, xiprer, pàtxuli, pastanaga i jara (Cistus ladaniferus).

Aquests AE són alhora reafirmants i antiarrugues per l’elasticitat que confereixen a la pell.

L’eucaliptus radiata és un eficaç anticaspa en les preparacions per xampús.

L’avet negre (picea mariana) calma les dermatitis, a l’igual que la matricaria i la menta.

El cedre és especialment efectiu per tractar l’èczema humit.

La dermatitis atòpica sol acompanyar-se de pruïja. Pel que als tractaments antipruriginosis pertoca, el pàtxuli i la menta, així com també la matricaria i la camamilla noble (que és a més antihistamínica i antiinflamatòria) són el millor. El ylang ylang també calma les dermatitis i combat la pruïja associat, a més d’enfortir el cabell.

La menta també combat la pesadesa de les cames, així com el xiprer, que té un clar efecte circulatori.

La lavanda, (spica i angustifolia), està més indicada per calmar les picades dels insectes. La lavanda en general calma i relaxa el sistema nerviós, i és alhora cicatritzant (el millor remei enfront de les cremades tant accidentals com solars). La lavanda, i també el lavandín, són bons en general per netejar la pell i combatre l’acne i els barbs.

En cas de psoriasi, l’AE de mirra, combinat amb un oli portador, també és una bona elecció.

El gerani egipci (pelargonium asperum) és un bon astringent cutani, desintoxicant i regulador que les pells amb tendència a l’acne també agraeixen. Amb ell es preparen mascaretes facials i purificadores.

La jara (Cistus ladaniferus) també s’usa en els tractaments reafirmants i antiarrugues amb notable èxit.

En el cas de micosis i fongs en les ungles dels peus o candidiasi (fongs) vaginals, bucals, etc. els millors AE per tractar aquests problemes són els de arbre de el te i niaulí. També tracten les febres i herpes labials i l’acne cutani. El niaulí funciona de manera molt similar a l’arbre de té.

Amb els fongs de les ungles dels peus, l’AE d’orenga és també especialment efectiu.

Els AE d’aranja i llimona s’usen per combatre la cel·lulitis ja que eliminen el greix subcutani, desintoxiquen i donen fermesa i elasticitat a la pell. La llimona, a més, blanqueja les dents.

La llimona és un bon tractament per als cabells i pells grasses, a l’igual que el romaní, i també l’espígol. Només cal tenir precaució amb l’exposició a el sol ja que tots dos són fotosensibles.

El romaní verbenona és especialment efectiu davant de la caspa greix i la cel·lulitis.

El llorer és un remei de fons per purificar i tractar les pells grasses i amb abcesos doncs posseeix propietats antisèptiques i antiinflamatòries. El seu aroma és a més deliciós.

El gessamí pot usar-se en tot tipus de pells, també en les mes delicades ja que ajuda a calmar les irritacions. A més de ser humectant, proporciona elasticitat a la pell. S’utilitza per millorar l’aspecte de les estries i les cicatrius, així com de l’acne i les erupcions o èczemes.

La rosa damascena, encara que cara, és el millor AE per tractar les pells madures.

La pastanaga (Daucus carota) aclareix les taques i imperfeccions de la cara i iguala la pell.

En cas de caiguda capil·lar, els millors AE són els de ylang ylang, avet negre, romaní i canyella.

La cel·lulitis, la pell de taronja i les ulleres degudes a la mala circulació es tracten amb l’oli base de calófilo i els olis essencials de helicriso, romaní, sàlvia, llimona i aranja.

En general:

Per regular les secrecions sebàcees- Gerani, espígol i palmarosa

Amb propietats antiedat i tonificants- Azahar, encens i taronger amarg

Per a la pell greixosa i amb acne – Arbre de te, cedre i romaní

Esperem que us haja agradat la nostra entrada, i que ens deixeu algun comentari.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.