El moviment de la cosmètica natural, també anomenat “slow“, va ser iniciat el 2012 pel belga Julien Kaibeck, a imitació del moviment “slow” food, i intenta donar resposta al “greenwashing” i a l’allau de productes “miraculosos” que, sovint, les empreses “verdes” intenten vendre’ns sense que tinguen en realitat la consideració de productes ecològics ja que estan elaborats amb petroquímica i ingredients sintètics, tot i la publicitat “verda” que promocionen.

Greenwashing: Aquest concepte va ser anomenat per David Bellamy, amb motiu de la celebració del dia de la terra en l’any 1990. En aquell moment ja va ressaltar la hipocresia d’algunes empreses, que col·locaven els seus productes acompanyats de meravelloses i boniques imatges de la natura, ressaltant un compromís amb el medi ambient que era realment qüestionable.

“Es tracta d’empreses que ofereixen productes que netegen a la perfecció per la seva eficàcia amb colors verds i imatges de natura i “frescor”, però que, en la seva producció, contaminen seriosament les aigües de rius propers. O ofereixen una imatge de salut perfecta (Cosmètica), però en realitat contenen grans quantitats de components químics que evidentment contaminen i perjudiquen també la salut”

Lamentablement, hi ha també marques de cosmètica natural que no són tan “bio” com s’anuncien i per a això és molt important saber llegir les etiquetes i les composicions dels productes que consumim.

La cosmètica “slow” fomenta doncs un consum més sensible i productes de bellesa més raonables. Menys productes, més orgànics, receptes casolanes simples, i especialment, gestos i ingredients cosmètics que respecten el medi ambient.

ELS 4 PILARS DEL MOVIMENT DE LA COSMÈTICA “SLOW” ES RESUMEIXEN EN: Font; (https://www.slow-cosmetique.com)

1. ÉS ECOLÒGICA:

Una cosmètica sense petroquímics (vaselines), plàstics, toxicitat o contaminants. Sense pol·lució i amb ingredients naturals orgànics. Una cosmètica basada en productes i actius locals (amb plantes i olis originaris de la zona on es produeix). Una cosmètica que recicla envasos i materials sempre que és possible i que respecta l’entorn on es produeix.

2. ÉS SANA:

Respectuosa amb els éssers vius humans, vegetals i animals. I que evita les substàncies que són pertorbadors endocrins o que s’acumulen i s’intoxiquen nostre organisme com els parabens.

3. ÉS INTEL·LIGENT:

Tracta d’atendre les necessitats reals de la pell i aportar-principis actius realment necessaris. Perquè consumir més no sempre és consumir millor.

4. ÉS RAONABLE:

És una cosmètica que fa promeses realistes i factibles i que no pretén vendre solucions impossibles o fraudulentes. Oferint a més un preu just i ètic perquè el plaer també pot ser raonable. I perquè la simplicitat és el més gran dels luxes.

EL CINQUÈ PILAR ÉS D’APORTACIÓ PRÒPIA i forma part de la filosofia que compartiré a través d’aquesta pàgina.

Per a nosaltres, des naturamatters, la cosmètica natural ha de ser a més minimalista.

¿I per què “minimalista?: Perquè si un producte o “solució” cosmètica funciona amb tres ingredients naturals i saludables no necessitem gastar més diners o recursos per elaborar-lo i, a més, segons determinades mescles i sinergies de components, pot resultar fins i tot contraproduent . No sempre més és millor.

Sentir-se bé amb un mateix @ és important, per això no estem en contra de la idea de voler corregir imperfeccions facials amb maquillatge o de voler evitar les taques i les arrugues. No obstant això, dins del nostre concepte minimalista de la cosmètica, la nostra màxima és: no, és més.

La pell, per conservar la seva barrera lipídica i la capa de bacteris sapròfits que la protegeixen només necessita tres components: un bon sabó que netegi, però no destrueixi els bacteris beneficioses que protegeixen la nostra pell, aigua per hidratar i greixos naturals per nodrir. I això s’aconsegueix amb tres ingredients bàsics: sabó natural, aigua, i olis vegetals naturals que ens aportin greixos de qualitat.

Sabem de la quantitat de literatura i de pàgines web que formulen complicades receptes de cremes amb fase aquosa i fase greix. Fer una crema amb fase aquosa, encara que interessant, complica molt qualsevol recepta perquè on hi ha aigua cal afegir un conservant, més o menys natural. I aquí entrem en conflicte amb el tema dels conservants que sempre, en major o menor mesura, són biocides. Lògicament, els conservants sintètics són encara més problemàtics que els pugui utilitzar la indústria de la cosmètica natural. No obstant això, formular una crema amb greixos vegetals és molt senzill, i només requereix d’una mica de vitamina E per evitar l’enranciment dels greixos. A això és al que no referíem quan parlàvem de l’actitud minimalista que des d’aquí us proposem.

Moltes vegades, menys és més i si no cal formular una crema amb complicats ingredients, la nostra actitud serà la de fer-nos la vida més simple i senzilla.

Això no serà un obstacle perquè de vegades oferim algunes receptes més complicades per a les persones amb temps lliure i ganes, però, en qualsevol cas, que sapigueu que la veritable hidratació de la pell és interna i que molt més important que formular una crema que contingui aigua, és beure diàriament. Amb la pell, aquesta és la millor solució. En canvi, els olis i els greixos sí que són importants per a nodrir i conservar-la bella per més temps.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *