En aquesta entrada anem a reformular la nostra recepta de xampú sòlid per a cabells grassos i anem a replantejar-la per tractar els cabells secs, febles, i, potser, danyats.
XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 9

20201203 131708 resized 4

En primer lloc, volem parlar dels extractes vegetals que podem utilitzar per elaborar aquest xampú sòlid de tractament.

EXTRACTES VEGETALS procedents de la tradició ayurvèdica per tenir cura de cabells:

El Bhringaraj és una de les plantes més específica per a la cura de cabells especialment per prevenir la caiguda de cabells i l’aparició de cabells blancs. És originària de l’Índia. Enforteix el cabell i el densifica. Calma la irritació de l’cuir cabellut. És més apropiada per cabell fosc.

El Nagarmotha és una planta originària de l’Índia (hi ha també l’oli essencial). S’utilitza en mascareta per purificar i per a regular l’excés de sèu i per estimular el creixement de cabells. Prevé l’aparició de cabells blancs.

El Amla és una altra planta excepcional per a la cura de cabells, també originària de l’Índia. Es fa servir per enfortir i regenerar el cabell, així com per prevenir la seva caiguda i l’aparició de cabells blancs. Afavoreix les coloracions vegetals. El Amla és més apropiat per a cabell fosc. S’usa en mascaretes, també es poden fer macerats aquosos o en oli.

La pols d’arrels d’Kachur sugandhi (galanga) s’usa en la tradició índia en els tractaments capil·lars. Enforteix el cabell. El densifica i estimula el seu creixement. És ideal per a cabells fins i sense volum.

Existeixen moltes altres plantes ayurvédicas per al cabell molt interessants: brahmi (caspa), kapoor kachli (alopècia, cabell fi), reetha i shikakai (xampús naturals), Sidr (fixador de coloracions, xampú natural) “.

Font: Antonia Jover, bloc d’aromateràpia familiar i científica.

http://aromaterapiafamiliar.wordpress.com

Com sempre hem dit des del nostre bloc, no sempre és la idea més “sostenible” intentar aconseguir una planta o extracte que es troba a l’altre costat de l’globus, simplement perquè hem sentit a parlar molt bé d’ella. Si la tenim a la nostra disposició és perfecte, si no és així és millor que intentem trobar els extractes herbaris que el nostre entorn natural ens proporciona, ja que en molts casos és possible trobar prop plantes semblants que realitzaran la mateixa funció.

Per exemple, l’extracte vegetal de romaní pertany al nostre entorn mediterrani i les seves qualitats per enfortir el cabell, aportar brillantor i estimular el seu creixement no tenen res a envejar a les de l’Amla o el Bhringaraj ayurvèdics.

Estudis de diverses universitats com la d’Osaka al Japó, o la de Sao Paulo al Brasil incideixen en la seva capacitat per:

-Activar la circulació i irrigació de cabells.

-Enfortir la fibra capil·lar i el cabell fràgil i fi.

-Tornar-li la brillantor, la flexibilitat i la vitalitat als cabells, gràcies a la seva acció antimicòtica.

Sabem a més que el romaní, a l’igual que l’espígol, actuen regulant el sèu capil·lar i, per tant, el greix que s’acumula en el mateix. Així, eviten que el cuir cabellut es resseque i s’irrite prevenint, per tant, l’aparició de cabells blancs prematurs. L’extracte de romaní, doncs, tampoc té res a envejar a la famosa Nagarmotha ayurvèdica.

Al seu torn, l’extracte de menta piperita, pot ser-nos de gran ajuda a l’hora d’enfortir el nostre cuir cabellut i prevenir la caiguda capil·lar.

Un estudi de la “Christian Albrechts University” va trobar que el mentol de l’oli de menta augmenta el flux sanguini i proporciona una sensació refrescant. L’anterior pot ajudar amb la sequedat, picor i altres problemes de l’cuir cabellut com la caspa i la caiguda capil·lar.

I si el teu cabell és claret i feble és quan l’acció combinada de la calèndula i la camamilla poden substituir la pols d’arrels d’Kachur sugandhi (galanga) de la tradició ayurvèdica.

La propietat més important de la calèndula és la capacitat que té per hidratar la pell i el cuir cabellut i aportar-li, per tant, volum. La calèndula afavoreix més el creixement de els cabells evitant la caspa i la sequedat, que són factors tots dos que eviten el creixement de cabells.

D’altra banda, la camamilla és coneguda mundialment per la seva capacitat per aclarir els cabells. Això es deu als pigments grocs i blaus que conté la camamilla. En combinació, tots dos pigments aconsegueixen un efecte d’aclarit natural. No obstant això, una altra de les propietats de la camamilla és que elimina la picor de l’cuir cabellut i la caspa i li aporta brillantor. La camamilla evita doncs les irritacions i contribueix a la sensació de serenitat i benestar de qui la fa servir, sent el tractament ideal per a cabells delicats.

La combinació d’ambdues (calèndula i camamilla) fomenta doncs el creixement d’una cabellera forta, saludable i amb brillantor.

Si teniu dificultats per trobar els extractes en pols, penseu que moltes els extractes en pols els podeu obtenir vosaltres mateixos amb ajuda d’un petit morter o, fins i tot, un molinet de cafè.

 

20201121 141059 resized 2
XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 10

D’altra banda, el gel d’àloe vera és ideal per hidratar tot tipus de cabell nodrint i aportant-li brillantor. Alhora, purifica el cuir cabellut i calma irritacions i picors.

Els cabells secs i danyats poden beneficiar millor de les propietats humectants de la mel, atès que calma el cuir cabellut irritat, el purifica i el revitalitza.

Les seves propietats antibacterianes i cicatritzants, fan d’ella, juntament amb l’oli vegetal de Neem, el tractament capil·lar d’elecció en cas de psoriasi del cuir cabellut.

Després de tota aquesta introducció, anem amb la recepta:

INGREDIENTS

Normalment, jo faig servir el SCS com tensioactiu principal perquè el problema del meu cuir cabellut sol ser l’excés de greix, i el SCS, en el meu cas, funciona excepcionalment bé a l’hora de regular aquest problema i mantenir el meu pèl net durant més temps. No obstant això, com aquesta formulació l’estem preparant per al tractament de cabells més aviat febles, secs, i sense volum, és millor que utilitzem un tensioactiu més suau, com el SCI.

20201121 144257 resized 120201121 144242 resized 1
XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 11

ANEM AMB LA RECEPTA

Així doncs, 50 gr de tensioactiu SCI (intenteu no respirar els vapors)

15 gr (1Tbsp) d’oli d’argan o oli de germen de blat (per combatre la sequedat i humectar)

1 TBSP (15grs) d’argila Rassoul o caolí

1 TSP (5grs) d’extracte sec de calèndula i camamilla en pols

1’5 cullerades d’aigua (uns 25 grs d’aigua ja que el SCI necessita menys aigua que el SCS)

Entre 15-20 gotes d’AE de ylang ylang.

PROCEDIMENT:

Començarem fonent el SCI amb les dues cullerades d’aigua al bany maria. Escalfarem suaument i anirem aixafant amb el dors d’una cullera fins que la barreja forme una pasta homogènia.

20201121 145044 resized 2
XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 12

Després afegirem l’oli vegetal i continuarem barrejant i aixafant la pasta. Apartat ja del foc, afegirem l’extracte de calèndula i camamilla juntament amb l’argila. Seguirem barrejant-ho i aixafant tot bé perquè s’integri.

20201121 145259 resized 2
XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 13

Finalment, afegirem el nostre últim ingredient, les 20 gotes d’oli essencial de ylang ylang que compliran la funció d’enfortir el cuir cabellut i regular la seva capa lipídica, amb la qual cosa, obtindrem el nostre objectiu de volum i hidratació.

Com aquests motlles són una mica petits, a la fi m’han sortit gairebé dues pastilles, però la situació ideal és que la massa quedi ben compactada (mitjançant una espàtula) en un únic motlle perquè no hi hagi bombolles d’aire i endureixi millor.

XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 14

20201121 151035 resized 1

Després desemmotllar passades unes hores (48 hores és l’ideal perquè ha d’assecar bé), aquest serà el nostre resultat final.

XAMPÚ SÒLID PER A CABELLS SECS I AMB POC DE VOLUM 15

20201203 131732 resized 1

He volgut afegir la recepta que Maria de https://bcncosmetics.com va penjar en el post anterior sobre xampú sòlid perquè em sembla molt correcta per a tractar els cabells fins i sense volum:

La recepta va estar:

60 gr de tensioactiu SCI

15 gr d’oli d’alvocat

15 gr d’extracte del pols kapoor kachli

5grs de mel

2 cullerades d’infusió de camamilla

Entre 15-20 gotes d’OE de Lemon Grass

Que també és possible de fer una combinació de SCS i SCI si volem que faça més escuma.

Posaríem, per exemple:

35 grs de SCS i

25 grs de SCI

15 grs d’oli d’alvocat

15 grs d’extracte en pols de Kapoor kachli

5 grs de mel (si no volem més volum podem obviar-la i posar en lloc de 15 grs d’oli vint grams)

2 cullerades d’infusió de camamilla

Entre 15-20 gotes d’OE de Lemon Grass

Esperem que us agraden aquestes receptes 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.