La sudoració és una necessitat fisiològica essencial perquè el nostre cos pugui eliminar toxines i mantenir bons nivells d’hidratació, temperatura corporal i PH.

No obstant això, trobar un bon desodorant avui en dia que no contingui alumini ni altres toxines s’ha convertit en una veritable èpica per a la majoria de nosaltres.

Tots dos, desodorants i antitranspirants, estan dissenyats per camuflar-se i prevenir la suor i l’olor. La mala olor a la suor es produeix quan els bacteris la fermenten i, per evitar aquest procés, els desodorants i els antitranspirants contenen dos tipus de substàncies habituals: les substàncies bactericides i els perfums sintètics. I desodorants antitranspirants, a més, sals d’alumini.

–Substàncies bactericides: eviten la proliferació de bacteris perquè no es produeixi la fermentació de la suor. Això, en principi, sembla una bona idea. El problema, com sempre, a l’hora d’alterar els mecanismes naturals de la vida, és que acaba passant factura. Com veurem més endavant, les substàncies sintètiques utilitzades amb finalitats bactericides també tenen els seus efectes sobre la salut.

–Perfums sintètics: els perfums serveixen, òbviament, per camuflar l’olor. De nou, no hi ha res dolent en fer una bona olor, si aquesta fragància fos natural i inofensiva. El problema és que es sospita que els perfums sintètics que s’utilitzen habitualment en productes industrials (molt més barats que els olis essencials naturals) produeixen al·lèrgies de tota mena, dermatitis, èczemes i altres malalties importants.

–Sals d’alumini: se sap que l’alumini és neurotòxic. Es troben grans quantitats d’alumini al teixit cerebral de les persones amb Alzheimer. Igualment, nombrosos estudis, com el de la Universitat de Reading al Regne Unit, indiquen la major incidència de càncer a la zona propera a l’aixella i una concentració d’alumini molt més elevada (25%) en aquesta zona.

L’alumini del desodorant antitranspirant s’utilitza per obstruir el porus i prevenir la sudoració. Una autèntica aberració! Per començar i com hem dit abans, la sudoració és una necessitat fisiològica. L’obstrucció del porus fa que les toxines quedin atrapades a l’interior del cos.

Un altre component comú dels desodorants comercials, a causa de la seva capacitat bactericida, és el triclosan. El triclosan és un dels productes químics més utilitzats en desodorants i antitranspirants. Un estudi publicat per la revista Environmental Health Perspectives i realitzat per la Universitat de Califòrnia Davis, confirma els efectes negatius del Triclosan sobre el desenvolupament cerebral. Un altre estudi publicat per la revista Proceedings of the National Academy of Sciences assegura que el seu ús pot causar greus problemes a llarg termini i l’associa amb danys hepàtics i una major incidència de càncer.

A més, els parabens, per la seva capacitat bactericida i com a conservants, són un altre dels elements comuns que s’utilitzen per allargar la vida de centenars de productes cosmètics, d’higiene o fins i tot alimentaris. L’alarma va sonar quan un estudi realitzat a Anglaterra i publicat pel Journal of Applied Toxicology amb dones afectades de càncer de mama va revelar traces de parabens de desodorants i antitranspirants en el 90% de les biòpsies. Aquesta substància s’ha relacionat amb tot tipus de disfuncions hormonals.

Els ftalats també s’utilitzen en desodorants i antitranspirants pel seu paper de dissolvents. Es diuen “verins ambientals” i el seu ús s’ha relacionat amb disfuncions hormonals, danys en l’ADN reproductor masculí i malformacions en el fetus.

Els PEG s’utilitzen com a emulsionants i l’American College of Toxicology afirma que aquests ingredients s’acumulen als teixits del cor, el fetge, els ronyons i el cervell.

Com a resposta a tot això, han sorgit alternatives més o menys naturals, així com infinitat de blocs de cosmètica natural (com el nostre, per exemple: www.naturamatters.com) que intenten donar resposta a aquesta necessitat d’olorar bé que tots tenim sense intoxicar-nos a nosaltres mateixos i perjudicar la nostra salut.

Una d’aquestes alternatives, barata i fàcil d’aplicar, és la controvertida pedra d’alum. I la controvèrsia amb aquest desodorant natural prové de la seva composició.

L’alum de potassi o alum de potassi (també anomenat alum napolità o alum) és una sal doble d’alumini i potassi hidratat (amb 12 molècules d’aigua) la fórmula de la qual és KAl (SO4) 2. … Aquesta sal es presenta en forma de cristall de forma natural a la natura i correspon a la categoria d’alums, essent la més comuna d’ells. S’obté a partir d’una roca magmàtica, d’origen volcànic, anomenada Trachyte Alunifera. Aquest cristall és el resultat d’alteracions en roques riques en feldespat potàssic, que normalment es produeixen per aigües en circulació riques en sulfats. Els cristalls d’alum, naturalment, poden presentar variacions d’aspecte, color o textura, tot i que tots mantenen les seves propietats ”. Font de Wikipedia.

Aquesta composició a base de sal d’alumini ha donat avui a la “pedra d’alum” una mala reputació. Segons algunes fonts i distribuïdors de pedra d’alum com a desodorant natural, l’alum de potassi no és el mateix que l’alumini de potassi.

Quan un antitranspirant afirma que no té alumini, diu que no conté clorhidrat d’alumini, clorur d’alumini, hidroxi bromur ni zirconi d’alumini, totes les formes d’alumini que s’utilitzen habitualment en antitranspirants i desodorants.

Per aturar el flux de suor a la superfície de la pell, l’alumini tapa els conductes de la suor a la capa superior de la pell, aturant el flux natural del suor.

Aquest alumini també es pot absorbir al cos, on es pot acumular com a part de la càrrega corporal. La malaltia d’Alzheimer i el càncer són dues malalties conegudes per estar associades a l’exposició a l’alumini.

L’alumini de les pedres desodorants de cristall és un tipus d’alumini diferent, anomenat alum. La forma més comuna és l’alum de potassi, també conegut com a sulfat de potassi i alumini.

L’alum de potassi (i altres alúmines) és una sal mineral natural formada per molècules massa grans per absorbir-les la pell. Formen una capa protectora a la pell que inhibeix el creixement de bacteris causants d’olors.

PER QUÈ NO PODEM INCLORAR LA PEDRA ALUM DINTRE DEL MATEIX GRUP? PER QUÈ ÉS DIFERENT L’ALUM DE POTASSI?

L’alum de potassi és una sal mineral natural que s’utilitza com a alternativa al clorur d’alumini i al clorhidrat. Les seves propietats antimicrobianes s’han celebrat a la medicina tradicional xinesa des de fa centenars d’anys, utilitzant-se com a astringent tòpic, antisèptic per a ferides, acne i amigdalitis i tònic per estrènyer els porus. L’alum de potassi (també conegut més comunament com a “alum” o “ming fan” a la medicina xinesa) també es prenia com una decocció dissolta en aigua per pal·liar problemes estomacals o en forma de pols per remeiar les genives sagnants i les úlceres bucals.

L’alum de potassi està format per molècules grans que s’assenten a la superfície de la pell, creant una barrera que evita que es multipliquin els bacteris de les axelles que causen olors. La seva alternativa, el clorur d’alumini, es compon de molècules molt més petites que l’alum de potassi, el que significa que és absorbit per la pell i tapona les glàndules sudorípares, evitant l’alliberament de substàncies químiques no desitjades al cos.

L’única precaució que cal prendre és que la pedra que comprem digui en la seva composició l’alum de potassi i no l’alum d’amoni, ja que es tracta d’una còpia sintètica i amb components nocius per a la salut.

 

 

DE FACTO; L’ALUMINI NATURAL (alum de potassi) no només té propietats desodoritzants, sinó que també és un bactericida eficaç que controla el creixement i la proliferació de bacteris, tant en el nostre cos com en el nostre entorn, en espais com l’aigua i en superfícies de tota mena com els sòls, teixits, etc. I per això els egipcis van utilitzar aquestes pedres per purificar l’aigua.

També és un bon agent curatiu, que ajuda a regenerar ràpidament el teixit cutani afectat per algun tipus de ferida o per irritació de la pell. En el cas de ferides, produeix una escorça fina que es desprèn en menys temps i sense el risc de deixar marques a la pell. Aquesta és la raó per la qual antigament es coneixia aquesta pedra com a pedra de barber o pedra d’afaitar perquè s’utilitzava per curar irritacions menors a la barba dels seus clients.

Hemostàtic: la seva composició fa que sigui efectiu per aturar el sagnat de ferides externes, ja que actua directament sobre els porus de la pell per tancar-la. Aquesta acció hemostàtica és la que ajuda a evitar l’aparició d’erupció vermella a la pell després dels processos depilatoris.

Reafirmant: té la capacitat de reafirmar la pell i tonificar-la amb un ús continu.

Antifúngic: igual que passa amb els bacteris, Alum també ajuda a combatre els fongs que apareixen a la pell o a altres tipus de superfícies. Per descomptat, només és eficaç en la fase inicial d’aparició d’aquests microorganismes.

Per tot això, les grans civilitzacions antigues, com la xinesa, l’egípcia, la romana, la índia, la grega i l’àrab, van reconèixer els beneficis de la pedra d’alum i el seu ús per a diferents propòsits era comú i popular.

Els romans, per exemple, l’utilitzaven per les seves propietats curatives, antibacterianes i desodorants. L’ús popular que va confirmar l’eficàcia d’aquests beneficis, fins i tot els va portar a introduir el seu ús en pràctiques amb efectes mèdics. Entre el 77 i el 79 a.C, l’autor, naturalista i filòsof romà Gaius Plinii Secundi (Cayo Plinio Segundo) va registrar les característiques i propietats d’Alum en un rigorós estudi sobre diverses àrees de la natura, escrit com a enciclopèdia, anomenat Naturalis History.

A l’antiga Grècia, vers el 50 o el 70 aC, també es va produir documentació sobre aquest mineral, a l’obra enciclopèdica De Materia Medica, escrita pel físic, farmacòleg i botànic Pedanius Dioscorides.

A l’Índia i la Xina l’han utilitzat des de l’antiguitat per respondre a les necessitats orgàniques externament i internament. En aquestes dues cultures, han utilitzat habitualment la pedra d’alum en solució per a gargarismes i banys vaginals amb fins antisèptics.

Al Pròxim Orient, Alum és ben conegut i utilitzat, ja que a Síria s’han trobat nombrosos jaciments d’aquest mineral. La pedra Alum ha estat una part activa dels antics rituals de bellesa de la cultura àrab per les seves propietats fermes i astringents.

A l’antic Egipte, les dones també feien servir Alum com a pell més ferma i com a agent calmant i curatiu després de la depilació amb cera.

Actualment, aquesta sal astringent s’utilitza per aclarir les aigües ennuvolades col·locant-la als filtres per on passen els corrents; també serveix de mordent en tintoreria i càustic en medicina, bronzejat de cuir, enduridor de guix …

I, a causa de la seva acció bactericida, encara s’utilitza en algunes cultures com a conservant, per exemple, al Marroc posen alguns cristalls d’alum de potassi dins del recipient on guarden les llavors de Pergamum harmala, evitant així la contaminació pels bacteris.

La nostra pròpia argumentació o defensa de l’ús de pedra natural d’alum comença intentant distingir entre biodisponibilitat i toxicitat.

La “biodisponibilitat” és la capacitat d’un cos, d’un medicament o d’una altra substància per ser absorbida i utilitzada pel cos.

“Toxicitat”: una substància tòxica és aquella que produeix efectes greus, alteracions o trastorns en el funcionament d’un organisme viu, i que fins i tot pot causar la mort.

L’alumini és el tercer element més present a l’escorça terrestre, juntament amb l’oxigen i la sílice. És un metall molt abundant a la terra, que sovint es combina amb altres elements i forma compostos químics freqüents en sòls, roques o en la composició de minerals. Tanmateix, aquest metall també pot arribar al cos humà mitjançant la dieta, ja que, en ser un element tan present al medi ambient, es troba en verdures, herbes o aigües corrents. Els seus efectes són tòxics per a la salut i, per tant, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha estudiat el seu límit d’ingesta en diverses ocasions per garantir-ne la seguretat.

Segons aquest estudi de la (EFSA), aquest metall s’absorbeix a través de l’estómac i els intestins i és excretat pels ronyons. Segons l’estudi, s’estima que menys de l’1% d’alumini ingerit s’absorbeix i representa el 0,01% en relació amb la resta de components presents en la ingesta diària mundial d’aliments. Els experts calculen que el seu consum a través dels aliments no suposa cap risc per a la salut.

La dieta és la principal porta d’alumini cap al cos humà. La majoria d’aliments el contenen, ja que és un metall omnipresent a l’entorn. Les verdures, el te o les espècies tenen el nivell d’alumini més alt, mentre que la carn amb prou feines conté residus.

Què vol dir això? Doncs bé, com afirma l’EFSA, l’alumini que consumim mitjançant la ingestió d’aliments naturals es degrada i s’elimina del nostre cos a través de les vies naturals d’eliminació dels ronyons i el fetge (intestins).

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) afegeix, per la seva banda, que un alt consum d’analgèsics i antiàcids pot augmentar la ingesta d’alumini fins a cinc grams al dia, ja que també són una font d’aquest metall.

I aquí arriba el problema. Quan un element no es troba de manera natural a la cadena alimentària, el seu grau de biodisponibilitat, per molt que ens assegurin que els medicaments són elements químics perfectes, no és el mateix i, en molts casos, es converteix en un tòxic que acabem acumulant-se als nostres teixits amb les conseqüents lesions i malalties que se’n poden derivar.

Per exemple, s’han trobat grans quantitats d’alumini al teixit cerebral de persones amb Alzheimer. Així mateix, nombrosos estudis com el de la Universitat de Reading al Regne Unit (entre molts altres) assenyalen la major incidència d’alumini (25%) a la zona propera a les aixelles de pacients amb càncer de mama.

I és que l’acumulació de metalls pesants al cos pot ser la causa de diverses malalties. Entre els més perillosos hi ha el mercuri, l’arsènic, el plom, el crom o el cadmi. Es consideren tòxics per les concentracions en què es poden trobar i no per les seves característiques essencials, ja que tots els éssers vius necessiten molts d’aquests elements per funcionar correctament. Per descomptat, en concentracions biodisponibles.

S’ha estudiat àmpliament la relació d’aquests metalls pesants amb algunes condicions de salut greus. Diversos tipus de càncer, danys renals, retards en el desenvolupament del cervell, alteracions del sistema immunitari o fins i tot la mort poden ser el resultat d’una exposició perllongada a aquests elements.

Segons els experts, la relació metal-malaltia no està provada al 100%, però hi ha una gran probabilitat. L’arsènic pot desencadenar bronquitis, càncer d’esòfag, pulmó o malalties vasculars. El cadmi s’associa amb càncer de pròstata, nefrotoxicitat, trastorns neurològics o hipertensió. El crom, per la seva banda, està relacionat amb el càncer de pulmó i trastorns hepàtics, i el mercuri afecta principalment el sistema respiratori. Per tant, no es sospita que l’alumini produeixi Alzheimer o autisme, sinó també alteracions endocrines que poden provocar càncers de mama o d’altres tipus segons la zona on s’acumule la toxina.

Sobre aquest tema, volem afegir que passa quelcom similar amb els nivells de toxicitat / biodisponibilitat d’altres tipus de substàncies com, per exemple, el fluor.

De tots és sabut que als Estats Units s’afegeix fluor a l’aigua potable, probablement com a mecanisme de prevenció de les càries dentals. L’augment dels nivells de fluor a l’aigua potable no només no ha pogut evitar que la població nord-americana pateixi càries, sinó que també ha provocat problemes d’hipotiroïdisme a tot el país. Qualsevol que us pregunte quin país té la gent més grassa del món us respondrà sense dubtar-ho: els Estats Units.

La nostra sospita és que el fluor afegit a l’aigua potable és una substància sintètica de laboratori amb un baix nivell de biodisponibilitat i que, per tant, es converteix en un tòxic que afecta el funcionament de la glàndula tiroide.

Tot i això, és sabut per tots que el te verd és una beguda que conté una gran quantitat de fluor biodisponible i que evita l’atac de càries en poblacions que el consumeixen diàriament.

Podríem continuar parlant de molts altres exemples, com ara els dentifrics comercials, on els nivells de fluor sintètic impedeixen, amb el seu ús regular, la síntesi de melatonina i el funcionament normal de la glàndula pineal que regula els cicles de son / vigília.

Aquesta glàndula alterada i la toxicitat derivada del fluor són una de les raons més de l’insomni generalitzat que patim a les societats desenvolupades. “Vaig ser una d’aquestes persones amb antecedents d’insomni que va canviar després d’uns mesos d’utilitzar pastes sense fluor fluor sintètic afegit”.

Tot i això, la pasta que faig servir avui, i que no em genera cap problema, és una pasta amb fluor natural.

Així, el fluor sintètic de l’aigua comercial i la pasta de dents es converteix en un tòxic pertorbador que, quan s’acumula, altera el funcionament de les glàndules i sistemes del cos.

No obstant això, el fluor natural, atesa la seva biodisponibilitat, és un recurs saludable que afavoreix la higiene dental i enforteix l’esmalt. La veritable prevenció de les càries que estàvem buscant.

No és, doncs, aquesta analogia la mateixa que podria passar amb la pedra d’alum?

Si tots aquests arguments no semblen suficients per donar suport a la “no toxicitat” de la pedra d’alum (alum de potassi, que no és el mateix que l’alumini de potassi) com a desodorant natural, us animo a visitar el nostre bloc de cosmètica natural i fer una ullada a l’àmplia varietat de receptes de desodorants naturals molt fàcils de preparar, sense alumini, sense parabens i sense microplàstics, i que evitaran aquest dilema.

Geef een reactie