IMG 8017 2
SABÓ LÍQUID sense microplàstics 3

Les deixalles plàstics de tota mena, inclosos els micro plàstics, arriben al medi ambient i als oceans en quantitats que difícilment podem estimar i entren a formar part de la cadena alimentària. Els petits organismes marins com cucs, musclos, peixos petits, els confonen amb aliment. I aquesta és la raó per la qual també es troben presents en la nostra sang.

I és que, fins ara, les plantes de tractament d’aigües residuals no han pogut filtrar completament les partícules, de vegades microscòpiques, de les aigües residuals. D’aquesta manera, els micro plàstics dels nostres productes d’higiene domèstics passen pràcticament sense obstacles a l’aigua, i amb els fangs de les depuradores, també als camps i a l’aire.

El plàstic, a més, roman en el medi ambient durant centenars d’anys. Això és especialment un problema en llacs, rius i mars. Ja hi ha quantitats increïbles de petites partícules de plàstic surant en ells. Els contaminants altament tòxics, com els pesticides i altres toxines ambientals, s’acumulen en les partícules de plàstic.

Font: https://sinlupa.com/microplasticos-cosmetica/?cn-reloaded=1

Les troballes dels darrers anys sobre el tema dels micro plàstics i les protestes de les ONG ja han marcat la diferència. Moltes empreses convencionals han anunciat que prohibiran les partícules de plàstic en els seus productes, inclosos gegants de la indústria com Unilever i Procter & Gamble.

Malauradament, moltes d’aquestes promeses són vagues i la majoria dels fabricants només prometen reemplaçar o han reemplaçat plàstics molt específics (sòlids) com el PE.

Sabíeu que la majoria de gels de dutxa comercials també contenen microplásticos?

Alguns dels noms amagats entre aquesta classe de productes i que són d’origen plàstic:

Acrylates / C10-30 alkyl Acrylate Crosspolymer; Ceteareth-12; Ceteareth-20; carbomer; PEG-7 Glyceryl Cocoate; Styrene / Acrylates Copolymer; Laureth-2, Cyclohexasiloxan; Cyclopentasiloxan; PEG-40 Stearate; Polysorbate 20; PPG-14 butyl Ether; Dimethicone; Polyacrylamid; Laureth-7; Dimethiconol; PVM / MA Decadiene Crosspolymer; PEG-40 Hydrogenated Castor Oil; Polysorbate 60; Steareth-2; Ceteareth-12; Ceteareth-20; Sodium Polyacrylate; PEG-200 Hydrogenated Glyceryl Palmate; PEG-3 Distearate; PEG-7 Glyceryl Cocoate; Ethylene / Acrylic Acid Copolymer; Polyacrylate-13; Polyisobutene; Polymethyl Methacrylate; Steareth-2; Steareth-21; Polyquaternium-10; Laureth-4; PEG-120 Methyl Glucose Dioleate; Polysorbate 20; PEG-100 Stearate … ..

I la llista és tan llarga que n’hi haurà prou amb que ens quedem amb alguns noms expressius i fàcils de recordar que apareixen per tot arreu com la dimethicona, copolymer, el carbomer, els cetearatos, polietilens, polipropilens i els acrilats en les seves diferents variants.

Proveu a fixar-vos només en aquests últims i comprovareu que apareixen en gairebé totes les etiquetes dels productes d’higiene i cosmètica que fem servir habitualment.

De fet, es calcula que alguns dels següents productes d’higiene: desodorant, xampú, condicionador, gel de dutxa, llapis de llavis, tint per al cabell, crema d’afaitar, protector solar, repel·lent d’insectes, crema antiarrugues, humectants, laques per el cabell, mascaretes facials, productes per a la cura de l’infant, ombres per ulls, rímel, etc. contenen polímers plàstics, en alguns casos, en un percentatge superior al 90% del contingut.

Font: Organització de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

https://www.unenvironment.org/es/noticias-y-reportajes/reportajes/que-hay-en-tu-bano-los-plasticos-que-esconden-tus-productos-de

És per això que ens hem decidit a plantejar una recepta de sabó líquid natural totalment biodegradable.

El sabó és un antic agent netejador els ingredients principals del qual procedeixen de material vegetal que, després de la seva saponificació mitjançant un àlcali, principalment hidròxid sòdic (sosa) o hidròxid potàssic (potassa), generen una sal de sabó 100% biodegradable amb excel·lents propietats per a la neteja de la roba. Depenent del àlcali utilitzat, es poden obtenir formes sabonoses sòlides molt utilitzades per a la neteja a mà o més fluides (amb potassa), que són les incorporades a llevataques líquids i també a una nova generació de detergents naturals que basen el seu poder netejador en el sabó vegetal com a matèria activa de referència.

Font: https://www.bioecoactual.com/ca/2018/05/21/sabo-o-detergent/

Malgrat el que moltes persones poden pensar, el fet d’utilitzar sosa o potassa en la composició d’un sabó no el fa perillós o “no natural”, sinó tot el contrari. És un compost indispensable en el sabó tradicional sense el qual no es produiria sabó de cap manera. Els àcids grassos vegetals i l’ àlcali es transformen completament i deixen d’estar presents en el resultat final per donar lloc a la sal dels àcids grassos vegetals (sabó) juntament a la glicerina vegetal que té un gran poder humectant que prevé la degradació dels teixits, entre d’altres.

El detergent el componen compostos d’origen petroquímic que generen una major petjada ambiental en els ecosistemes.

QUÈ PODEM FER?: Alternatives als cosmètics amb micro plàstics

Utilitzar cosmètica natural. Els fabricants de cosmètics naturals no utilitzen polímers sintètics en els seus productes, de manera que els micro plàstics no són un problema en aquest cas. En l’actualitat, hi ha una oferta cada vegada més gran de cosmètica natural orgànica que podeu trobar també en moltes pàgines en línia.

Elaborar els nostres propis productes d’higiene, que és l’alternativa del nostre bloc.

Evitar les fibres sintètiques, ja que no només ens impedeixen transpirar correctament, cosa que causa en molts casos problemes de dermatitis i pruïja davant la incapacitat de sistema excretor de la nostra pell, la suor, per eliminar les toxines. Sinó que a més utilitzen micro plàstics en la seva fabricació que també van a parar a les aigües residuals. I és que el que ens perjudica a nosaltres és el mateix que perjudica el nostre planeta. Encara que pugui semblar una frase altisonant i presumptuosa, tal com cantava Pocahontas, “Tots estem units en la gran cadena de la vida”.

-I, sens dubte, utilitzar sempre bosses ecològiques i de tela quan anem a supermercat.

IMG 8026.resized 1
SABÓ LÍQUID sense microplàstics 4

LLIBRES PER A SABER MÉS sobre els tòxics dels nostres productes d’higiene. Us recomanem aquests dos llibres de cosmètica natural:

“Belleza natural: Cuida tu piel y tu cabello con cosmética hecha en casa” y

“Skintellectual. Cosmética al desnudo: La ciencia que hay detrás de los cosméticos”.

No sé si també es podran trobar en català. Si els trobeu, m’ho dieu, ok?

I des del nostre bloc volem col·laborar en aquesta tasca mostrant-vos una manera de poder elaborar els vostres productes d’higiene casolana.

Per això, en aquesta entrada, anem a elaborar pasta de sabó potàssic casolana. Amb aquesta pasta, elaborar sabons líquids i gels de dutxa és molt fàcil.

ANEM DONCS AMB LA RECEPTA PER PREPARAR nostres propis gels i sabons líquids basats en sabó natural de potassa.

Aquest sabó s’elabora mitjançant un procés en calent, l’ideal és tenir una olla elèctrica per realitzar-lo, però també és possible fer-ho amb una olla convencional.

Per elaborar aquest sabó utilitzarem potassa en lloc de sosa. Al principi, procedirem de la mateixa manera que amb la saponificació en fred.

És a dir, que una vegada que arribem a la traça (la barreja s’espesseix aconseguint una textura semblant a la de les natilles), en comptes d’enmoldar-lo, l’escalfarem fins que arribe a saponificar-se (és la reacció a partir de greixos, àlcali i aigua que dona com a resultat sabó).

Com amb el sabó saponificat en fred, cal tenir en compte unes normes bàsiques de seguretat, com: realitzar la barreja de la potassa amb l’aigua en un lloc ventilat i utilitzar guants i ulleres protectores per evitar possibles esquitxades que puguin cremar-nos. També utilitzar estris d’acer inoxidable, vidre, plàstic o fusta que no reaccionen amb la potassa, com passa amb la resta de metalls.

INGREDIENTS:

489 g d’oli d’oliva

140 g d’oli de ricí

70 g d’oli de coco

En total, 700 grams de greixos que barrejarem amb un sobre greixatge del 1% perquè, al contrari que amb els sabons saponificats en fred, un sobre engreixat molt baix evitarà que ens quedin greixos sense saponificar i farà que el nostre gel líquid tingui millor aspecte i més qualitat.

597 g d’aigua destil·lada, o, al menys bullida, això és important si volem obtenir transparència. Si ens és igual que el nostre gel quedi boirós doncs podem afegir simplement aigua normal. Us recomanem l’aigua destil·lada perquè després el sabó queda clar i molt bonic.

149 g de potassa càustica (no és el mateix que la sosa càustica per fer els sabons sòlids en pastilla). De fet, el mètode amb la potassa tampoc és el mateix perquè el que farem serà cuinar el sabó “mètode en calent” i obtindrem una pasta de sabó.

El procediment no és tan complicat com alguns expressen. És recomanable fer-ho en una olla elèctrica per mantenir constant la temperatura, però si no teniu una olla elèctrica, com tampoc nosaltres, només cal que utilitzeu una olla gran i procureu mantenir un foc mitjà constant sense que la temperatura s’eleve en excés.

ANEM AMB AIXÒ

Després de pesar les llards prèviament, afegirem el “lleixiu” (barreja d’aigua i potassa) que haurem preparat a part en un recipient de vidre tipus pyrex resistent a les altes temperatures. També és convenient que per remoure i barrejar utilitzem una cullera de fusta perquè el lleixiu reacciona amb els metalls. A més, com ja sabeu pels sabons en pastilla, aquesta mena de coses cal fer-les en un lloc ben ventilat per no respirar els vapors tòxics que es desprenen de la reacció.

ARA SÍ, CONTINUEM …

Amb els olis ja pesats i fosos en la nostra olla, podem començar a afegir lleixiu sense deixar de remoure amb la cullera de fusta.

Ara anem a començar a cuinar la nostra barreja, i això requereix, com ja dèiem, d’un foc mitjà constant i no deixar de batre. Haurem de passar-li sovint la batedora elèctrica, cada 5 o 10 minuts, mentre dure el procés de cuinat, que ens portarà (amb aquesta formulació) entre 20 i 30 minuts.

Hi ha formulacions que necessiten d’una hora de cuinat, però no és la que hem triat aquí per començar. Aquesta és una formulació molt fàcil amb molt bons resultats. Ja ho veureu.

El procés de cuinat haurà conclòs quan veiem que la nostra barreja comença a espessar i es converteix en una pasta semblant al puré de patates o a la compota de poma. En aquest moment, ja podrem apagar el foc sense deixar de remoure la nostra pasta.

Ara la nostra pasta ja està a punt per passar a la següent fase: elaborar gels i sabons líquids amb tota mena d’utilitats. Des de gels de dutxa, sabons de mans, pesticides ecològics per al nostre jardí, etc. que, per si no ho sabíeu, també es preparen amb sabó potàssic.

No us perdeu la nostra propera entrada en la qual us mostrarem com preparar un gel de dutxa casolà a partir de la pasta de sabó potàssic que acabem de cuinar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.