TIPUS D’ENERGIA O BIOTIPUS SEGONS L’AYURVEDA

La traducció literal del terme Ayurveda significa “ciència de la vida”. Aquesta “filosofia de vida” no s’ocupa exclusivament del cos físic, sinó que també inclou la seva psicologia i espiritualitat. Ayurveda engloba aspectes com la meditació, el menjar, l’exercici físic, els horaris i els hàbits de vida…

 

Per tant, és una concepció holística de la vida que aborda tots els seus aspectes. Segons aquesta filosofia, la malaltia és el resultat dels desequilibris i impureses que el cos acumula en el dia a dia. L’especialitat de la ciència ayurveda és prevenir aquests desequilibris abans que aparegui la malaltia i eliminar-los i ensenyant a la persona a viure una vida sana i equilibrada.

Aquesta filosofia, de més de 5.000 anys d’antiguitat, argumenta que hi ha tres elements que constitueixen l’ésser i que es combinen en cada persona, la qual cosa fa de cada un de nosaltres un ésser únic i especial que necessita tractaments de curació individualitzats.

L’Ayurveda inclou diferents formes de curació i una de les més esteses són els massatges ayurvèdics. Adaptant el massatge a les necessitats de cada persona fem del tractament un èxit. El nostre cos notarà el canvi i reaccionarà, sentirem que ens cuidem, nodrint els nostres teixits, netejant-nos per dins i per fora, mimant-nos amb aquestes agradables teràpies, desintoxicant-nos…

Juntament amb aquestes teràpies, una bona alimentació i la realització de rutines diàries (molt senzilles però molt eficaces), podrem aconseguir l’equilibri dels tres doshas: VATA, PITTA i KAPHA.

Els doshas són atributs vitals i avui definim els tres biotipus de persones: VATA (aire) representa l’energia en moviment, PITTA (foc) és transformació i canvis i KAPHA (terra i aigua), és un element cohesionat. Normalment, totes les persones es poden emmarcar dins d’una o altra combinació d’aquestes tres dosis.

Els doshas, com els diferents biotipus de cada persona, estan constantment buscant un estat natural d’equilibri. Segons aquesta disciplina, els nostres cossos, com tot a la natura, busquen constantment trobar un equilibri entre l’àcid i l’alcalí, entre el fred i el calor, entre el sec i el mullat. Cap d’aquests atributs és millor que un altre, simplement s’han d’equilibrar.

Per exemple, l’excés de calor en el cos (PITTA dosha) pot causar reflux gàstric, excés de sudoració o ràbia (que seria un excés de dosi de KAPHA en el nostre cos), però d’altra banda un excés de fred es manifestaria com restrenyiment, pell seca o nerviosisme (causada per l’excés de VATA dosha).

Ho necessitem tot, una mica de fred, de calor, sequedat, humitat, etc. Però ho necessitem en el seu equilibri correcte.

 

ELS TRES DOSHAS O BIOTIPUS PRINCIPALS SEGONS L’AYURVEDA

La majoria de nosaltres tendim a tenir una constitució resultant de la combinació d’aquestes tres energies en major o menor mesura. Tenint en compte que les energies pures o constitucions no existeixen, anem a detallar les característiques del predomini d’una energia o una altra.

Les persones l’energia dominant de les quals és VATA (o aire) són sovint persones gobernades pel canvi i la inestabilitat, però molt creatives i energètiques. Independentment de la seva alçada, en general són persones de complexió fina i pell seca i freda.

Quan la seva energia està equilibrada, poden ser extremadament creatives, enèrgiques i plenes d’entusiasme i, per descomptat, molt comunicatives. Un desequilibri en l’energia Vata fa que el seu sistema immunitari es debiliti i perden pes i tinguen problemes nerviosos. En aquest cas, poden arribar a confondre’s o desbordar-se fàcilment i tenir trastorns del son. L’element Vata es pot desequilibrar fàcilment per emocions com la por, l’ansietat i la preocupació.

Per a equilibrar la seva energia, constitució (o dosha) és necessari que dormen prou, que puguen seguir rutines estables, que eviten climes freds i freds i que no s’afanyen en els seus contactes i es relacionen amb persones càlides i tranquil·les.

Els tractaments ayurvèdics a nivell físic inclouran teràpies d’una naturalesa oposada a la tendència bàsica de Vata. Així, una persona Vata tindrà els problemes més comuns de pell de l’element d’aire, com la sequedat i l’aparença de la pell rugosa. Qualsevol aliment sucós serà ideal per a una pell Vata. Les cremes i tractaments per a aquest dosha han de contenir aquest tipus d’ingredients sucosos que proporcionen una textura oliosa i compacta per tal de combatre la pell seca.

La teràpia Vata inclourà olis calents, nutrició abundant i humitat. La dieta ha de contenir llet calenta, arròs cuit i verdures. Gingebre i Ashwagandha s’han de consumir per augmentar la temperatura interna del cos. Altres parts de la teràpia inclouen teràpia aromàtica i de color amb ioga i desintoxicació. En aquest cas, els massatges es realitzen amb olis calents.

Olis essencials suggerits per tractar Vata són: Alfàbrega, Canyella, Encens, Gingebre, Taronges Dolces

Olis vegetals suggerits per tractar Vata són: Ametlla, Safrà, Coco, Sèsam, Ricí

Extractes herbals suggerits per tractar Vata són: Brahmi , Corfa de Taronja, Pètals de Rosa, Flor d’Hibisc…

Les persones l’energia dominant de les quals és PITTA (foc) són persones ordenades i molt pràctiques, valentes i competitives, però sobretot molt apassionades. L’equilibri de la seva energia es veu pertorbat per emocions com la ira, la gelosia i el ressentiment.

Tendeixen a ser mitjans en estatura i massa corporal també mitjana, és a dir, no solen ser excessivament grassos o excessivament prims. Solen tenir el que es diu un cos atlètic. Les persones amb una energia Pitta dominant estan enfocades i són persones valentes que creuen en la comunicació directa. No obstant això, quan es produeixen desequilibris, són propensos a infeccions i problemes d’estómac.

Per equilibrar la seva energia es recomana menjar una dieta equilibrada i tractar de mantenir-se fresc i clar. Evitar climes excessivament càlids els afavoreix, i també tot el que fomenta la calma de l’esperit i la serenitat de la ment. Per fer-ho, disciplines com el ioga o la meditació són especialment adequades.

A nivell físic, l’equilibri de Pitta és proporcionat per teràpies que inclouen frescor, sequedat i una dieta pesada. La forta presència de l’element de foc fa que  la pell de Pitta  sigui més sensible i susceptible a l’estrès, fent que les urticàries es lluiten més fàcilment amb aliments refrescants.

Fonoll és una espècie fresca que s’ha d’incloure en la seva dieta, incloent llegums. L’excés d’element de foc s’ha de controlar amb l’ajuda d’herbes com l’arrel de dent de dandelion. Aromes, color i massatges inclouran frescor i olis mentolats per als dominants de Pitta.

Els olis essencials suggerits per tractar Pitta són:  Patchouli,Damask Rose, Ylang-Ylang

Olis vegetals suggerits per tractar Pitta són: Ametlla, Albercoc, Coco

Extractes a base d’herbes suggerits per tractar Pitta són: Brahmi, Pètals de Rosa…

 

Les persones amb energia KAPHA (aigua +terra) sovint són persones tranquil·les i estables, reticents al canvi.

Kapha és fresc, humit i estable. Les persones amb aquesta energia dominant tindran ossos pesats, pell flexible i cos gran i robust. La naturalesa d’aquestes persones és tranquil·la. Els desequilibris fan que guanyen pes i debiliten els pulmons, així com problemes de sinus. La incapacitat per processar el sucre els porta a la diabetis, que també és més comú en aquest tipus de persones. Quan es desequilibra poden caure en la depressió i prendre pes fàcilment.

Es recomana fer exercici contínuament i envoltar-se de persones molt actives per no caure en la passivitat.

A nivell físic, es busca la qualitat oposada de la lleugeresa, la sequedat i la calidesa per equilibrar-los. La teràpia per aconseguir-ho inclou moltes verdures.  Kapha respondrà millor als aliments secs i de textura rugosa. La ingesta d’hidrats de carboni ha de ser mínima per prevenir l’augment de pes. Herbes com el guggul i l’ungla són molt eficaços.

Els olis essencials suggerits per tractar Kapha són: Cúrcuma, Gingebre, Menta, Patchouli, Pebre Negre

Els olis vegetals suggerits per tractar Kapha són: Safrà, Jojoba, Neem, Llavors de Raïm

Extractes a base d’herbes suggerits per tractar Kapha són: Ashwagandha, Corfa de Taronja, Ortiga mòlta

 

EL DESEQUILIBRI DELS DOSHAS

El desequilibri de les dosis pot causar problemes tant físicament com mentalment, per la qual cosa és important mantenir l’equilibri. En aquest sentit, Ayurveda recomanai vitar els factors que agreugen la dosha dominant i opten perquè altres la calmin.

En el nivell més bàsic, Pitta és el metabolisme, Kapha és l’estructura del cos i Vata és la mobilitat que manté viu el cos. No obstant això, les tres energies són necessàries per a l’existència saludable dels éssers humans.

Imagina’t que ets una persona de la Constitució. Això significa que vostè té una tendència a tenir la pell seca. Una dieta massa lleugera i irregular o un entorn inestable pot accentuar el problema i conduir a una major sequedat, aparició d’èczema, arrugues… Al contrari, quan la teva energia està en equilibri la pell respira radiant, neta i saludable.

 

QUÈ DESEQUILIBRA CADA BIOTIP?

Cada biotip es desequilibra per diferents factors tal com hem aclarit abans. Però, en general, podem dir que, a part de factors físics i ambientals com la dieta inadequada o la contaminació i la ingesta de tòxics a través de la pell i l’aire, (per tal d’evitar-ho la cosmètica natural és molt important, així com evitar els aliments processats en la nostra dieta i els disruptors endocrins); els factors d’origen emocional són molt importants.

VATA, per exemple, es desequilibraria degut a les emocions de la por. La gent de Vata sovint té pors que els provoquen extrema angoixa i confusió, i això acaba provocant-los estrès acumulat que desequilibra la seva constitució, sovint causant-los nerviosisme i insomni.

PITTA es desequilibra per les emocions de la ira, la gelosia, la impotència, etc… perquè la gent de Pitta té un caràcter bastant visceral. I en el cas de Pitta aquest  desequilibri es fa molt evident a través de la seva pell.

KAPHA es desequilibra quan el ritme de vida s’accelera excessivament i no pot complir totes les seves obligacions al seu ritme, que sol ser més lent que el de Vata o Pitta.  Això li causa estrès i angoixa i descompensa el seu metabolisme.

Si ens sentim “desequilibrats” i veiem el nostre reflexe a través d’una d’aquestes constitucions, potser podem llegir sobre Ayurveda amb més profunditat, o fins i tot consultar a un metge ayurvèdic perquè els diferents aspectes i hàbits de vida com una dieta equilibrada, aromateràpia, massatge, meditació o ioga ens poden ajudar a reequilibrar els nostres doshas i mantenir l’harmonia general del nostre cos i ment.

Un metge ayurvèdic examina tots aquests components físics, emocionals i espirituals de la personalitat i, un cop identificada la naturalesa i els problemes d’una persona, dissenya un tractament especialitzat. Això inclou dieta, tractament a base d’herbes, aromateràpia, cromoteràpia, massatges, ioga i meditació.

 

PER SABER-NE MÉS, podem accedir a diferents lectures sobre medicina ayurvèdica:

Ayurveda Pràctic: Tot el que necessites saber per harmonitzar la teva salut i la teva vida, Sivananda Vedanta Yoga Center.

Ayurveda: Descobrint els secrets de la curació hindú a través de la dieta ayurveda, de Kimberly Moon.

Ayurveda: La  ciència de curarte a tu mateix, pel Dr. Vasant Lad

PODCASTS a la pàgina de www.espiritualveda.com

I també sobre tòxics dietètics i disruptors endocrins:

Allibera’t de tòxics. Guia per evitar disruptors endocrins, a càrrec del professor Nicolás Olea.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie