PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 10

Diseno sin titulo 1

L’informe reconeix que certes substàncies (els parabens, els ftalats, els aquifenols, els perfluorats…) actuen com a disruptors endocrins i que combinats intervenen en malalties cròniques que afecten no només els éssers humans sinó també els animals, en particular les anomalies reproductives. * La mateixa UE assegura a través de l’informe REACH (una llista de 138 substàncies sospitoses) que del 99% dels productes químics amb prou feines tenen dades sobre els seus usos, característiques i com s’han de gestionar per ser segurs. Així que no entenem per què els posen en circulació. O vosaltres ho enteneu?

No obstant això, ocorre que és molt difícil establir una relació causal entre l’exposició a aquestes substàncies i una alteració hormonal que supose un risc per a la salut.

És a dir, una persona pot estar tota la seva vida posant-se cremes amb parabens, pintant-se les ungles (i menjant-se l’esmalt perquè també se les mossega), menjant aliments escalfats en tupers xinesos i estant en contacte amb una infinitat de tòxics més, i arribar als 90 tan ricament. I Gwyneth Paltrow (coneguda com eco celebrity), pot desenvolupar una malaltia vinculada a aquests disruptors endocrins demà, quan a casa seva tot prové de productes orgànics certificats i sostenibles. Sí, la vida és així d’injusta. No, no és això. Té una explicació.

El meu avi era un d’aquells homes d’una època antiga quan l’única contaminació existent era el fum dels cigarrets que ell fumava i, per descomptat, va arribar als 91.

Això és possible perquè el cos humà té un sistema d’emuntoris o òrgans d’excreció com els ronyons, fetge, pell o pulmons que s’encarreguen de desfer-se’n de les substàncies tòxiques que acaben en el nostre torrent sanguini; ja sigui a través de la dieta, ja sigui a través de l’aire que respirem, o a través de les substàncies (desodorants, cremes, esmalts d’ungles, colorants per al cabell, etc.) que ens untem a la pell.

Tot això dificulta establir una relació entre aquestes malalties i certs compostos químics, ja que no és una relació causa-efecte.

La UE també introdueix en aquest text una cosa que els científics, i en particular el Dr Olea, han denunciat des de fa temps i és l’anomenat “efecte còctel“, ja que els éssers humans estem exposats a aquestes substàncies combinades en el nostre dia a dia.

Per obtenir més informació: llibre del professor Nicolas Olea. Allibera’t de tòxics. Guia per evitar disruptors endocrins.

I això també és el que des de d’aquest bloc hem insistit a emfatitzar i hem qualificat de “crisi tòxica” perquè considerem que el nombre de productes químics susceptibles de toxicitat que ens envolten a tot arreu avui dia no es pot comparar amb la situació ambiental que havia en el segle passat en què vivia el meu avi.

I és per això que aquesta entrada l’hem volgut dedicar als desodorants, ja que dins de l’infinit ventall de productes tòxics que ens envolten per tot arreu, els desodorants i antiperspirants són particularment indesitjables a causa de les sospites que, des de fa anys, s’han tingut en la seva influència en el càncer de mama i l’Alzheimer, entre altres malalties.

En principi, és important que entenem que la “sudoració” és una necessitat fisiològica essencial perquè el nostre cos elimini toxines i mantingui bons nivells d’hidratació, temperatura corporal i PH.

QUÈ HI HA AL DESODORANT CONVENCIONAL?

Els antiperspirants comercials i els desodorants contenen substàncies com parabens, triclosan i fragàncies artificials  que poden ser disruptors endocrins, alterar el nostre metabolisme, afectar el desenvolupament cerebral, debilitar els músculs, disminuir el recompte d’espermatozoides i actuar com a al·lèrgens, entre altres coses.

Si fem una ullada més de prop a les etiquetes del nostre desodorant comercial trobarem el següent tipus de productes químics nocius:

Parabens: Els parabens són conservants que s’inclouen en productes higiènics i cosmètics, que tenen boles de micro plàstic. Són tan petits i comuns que s’estenen per l’aigua i acaben directament en el mar.

Al principi sembla ser una petita quantitat, però si pensem en totes les persones que utilitzen productes cosmètics de manera diària, és molta contaminació.

En aquesta pàgina podeu trobar més informació sobre aquest tema i identificar els parabens i silicones ocults en cremes convencionals i productes d’higiene.

https://www.ewg.org/

Alguns d’ells ja comencen a estar prohibits en algunes legislacions i és per això que s’estan utilitzant substituts com el fenoxyethanol, que, malauradament, no són molt més benignes.

Hem d’analitzar el que consumim i investigar per saber què mengem i utilitzem, perquè som el resultat del que consumim.

Fragàncies: Per descomptat que tots volem olorar bé, alguna cosa fresca i / o floral, per exemple. Però aquest terme no és ni  més ni menys que un encobriment complet per a un còctel de fins a 3.000 productes químics que estan relacionats amb nombrosos problemes greus de salut. Aquestes aromes sintètiques són alguns dels ingredients més tòxics inclosos en els productes per a la cura de la pell (fins i tot en les moltes opcions disfressades de “natural”!) I la FDA americana (però també les lleis europees) permeten a les empreses mantenir aquestes formulacions en secret. Olorar bé després d’una dutxa gràcies a fragàncies falses que causen danys a la nostra pell i a la vida aquàtica?  No, gràcies.

Ftalats: Són fixadors de fragàncies sintètiques que garanteixen el que olorem bé durant més temps. Aquestes substàncies s’han trobat que són disruptors endocrins que també causen teratogènia, és a dir, defectes de naixement i és per això que la UE va prohibir el 2004  alguns dels més agressius en joguines i productes per a nadons: Diethyl Hexyl Phthalate (DEHP), Dibutyl Phthalate (DBT) i Benzyl Buthyl Phthalate (BBP).

Aquestes substàncies també s’han eliminat dels cosmètics (Reglament 1223/2009),  però encara estan autoritzats ftalats com el ftalat dimetil/ftalat dimetil (DMP) o el ftatalat dietyl/diàtil (DEP). Es poden trobar en gels, xampús, sabons, locions, cosmètics, perfums, ambientadors …

El DEP, per exemple, s’utilitza com a dissolvent i com a vehicle per a aromes o altres ingredients cosmètics.   Els perfums són un dels productes en què s’han identificat concentracions més altes d’aquesta substància química. Cal destacar el polèmic informe ‘Eau de Tòxics’ presentat per Greenpeace al 2005 amb els resultats obtinguts a partir de l’anàlisi de 36 aigües i colònies de perfums, entre elles algunes conegudes. Els ftalats (DEPs) van estar presents en 34 dels 36 perfums de vegades estudiats en concentracions bastant altes (en algun lloc arribant a una concentració del 2,2% del pes total).

Per la seva banda, el DMP s’utilitza, per exemple, en laques de perruqueries, remeis anti-mesquita o perfums, per fer-los més persistents. De vegades, ni tan sols apareixen a l’etiqueta.

Alumini: Malauradament, la transpiració encara té una mala reputació. És per això que la majoria de nosaltres estem buscant desodorants antitranspirants. I és un fet que qualsevol desodorant antiperspirant conté alumini. L’alumini evita la sudoració/transpiració mitjançant el bloqueig dels porus, és a dir, totalment a costa de la salut del nostre cos i cervell. La investigació ha vinculat l’alumini a malalties nocives i toxicitat a causa de l’exposició  contínua als metalls pesants.  A més, interfereix amb la funció de neteja natural i necessària del cos, ja que evita la sudoració, evitant que el cos es desintoxique correctament.

Desafortunadament, algunes persones proben el desodorant natural i senten que fan pitjor olor (que en realitat és només la desintoxicació del seu cos) i acaben llançant la tovallola abans que el seu cos s’adapti a no utilitzar antiperspirant. Amb un truc senzill, com evitar la roba interior de fibra sintètica, aquest problema es minimitza.

No obstant això, moltes altres persones també han descobert desodorants naturals sòlids o en crema a base de bicarbonat que funcionen molt bé i són molt eficaços.

És per això que aquests desodorants s’han tornat molt populars en els últims temps i hi ha moltes marques de cosmètica natural que els venen.

Com: https://www.threehillssoap.ie/ a Irlanda. La marca especifica el contingut dels seus desodorants: pols d’arruruz, mantega de karité, oli de coco, bicarbonat de sodi, òxid de zinc, al·lantoïna vegetal i olis essencials.

https://thehappysoaps.com/product-categorie/natuurlijke-deodorant/ amb sabons naturals i desodorants de crema natural produïts a Holanda, etc…

O aquesta en castellà, https://www.luffashop.com/producto/desodorante-solido-natural que té una botiga física a Barcelona.

I també molts de nosaltres estem aprenent a preparar-los a casa d’una manera molt senzilla:

És possible preparar un desodorant eficaç llest per al seu ús amb tres ingredients: Bicarbonat, oli de coco, i unes gotes d’OE de llimona.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 11

Phonto 1 1

Per als [email protected] i per facilitar la seva durada i transport, sens dubte, tenim receptes una mica més elaborades.

CREMA DESODORANT amb OE de Palmarosa

INGREDIENTS, per a una caixa d’uns 50g

20g de mantega de karité

15g bicarbonat de sodi

10 g maizena

5g mantega de cacau (si és hivern, encara menys)

Opcionalment, 5 gotes d’oli essencial de Palmarosa o Tea Tree, que són els OE més eficaços a l’hora de controlar l’olor corporal, i sempre que els OE no et provoquen irritació.

Si no teniu la pell sensible, fins i tot podeu posar una mica més de quantitat, els OE faran el vostre desodorant encara més eficaç. Però, com sempre dic, amb OE, que són autèntics antibiòtics naturals, sempre és millor ser cautelós i no exagerar-ho. Sobretot perquè el desodorant és un producte que utilitzem en la nostra higiene diària.

En qualsevol cas, si, com jo, teniu una pell molt sensible amb tendència a l’èczema i la urticària, és millor que no utilitzeu desodorant en general. (Els desodorants naturals, fins i tot si estan lliures de tòxics, també interfereixen amb la barrera bacteriana de la pell. Si no fos així no tindrien eficàcia alguna.)

Podeu, per exemple, posar-ho-se’l quan aneu a fer exercici físic o quan faça molta calor i preveieu que aneu a suar molt. A ningú li agrada olorar malament, és clar. Si feu això, veureu quants atacs de picor eviteu només deixant que la vostra pell respire lliurement. No t’oblides, la suor no passa per casualitat. Té una funció corporal important d’eliminació de toxines i en les pells en les que la barrera lipídica està alterada això és especialment important.

ARA SÍ QUE ANEM AMB L’ELABORACIÓ, que és molt fàcil.

Instruccions: Posar la mantega de karité i la mantega de cacau al bany maria fins que es fonguen completament. Retirar del foc i afegir bicarbonat de sodi i maizena. Quan la barreja comença a refredar i a espessa r podem afegir unes gotes d’oli essencial i envasar en un recipient d’uns 50 grams.

El bicarbonat, a causa del seu ph alcalí, també causa enrogiment i irritació algunes persones perquè, com sabeu, el ph de la nostra pell és bastant àcid.

Per tal d’evitar-ho, algunes formulacions contenen al·lantoïna vegetal, com la de la botiga three-hill-soap, i altres receptes, es preparen amb menys bicarbonat de sodi i més maizena.  Com per exemple aquesta formulació, que conté només mitja culleradeta de bicarbonat de sodi.

Per a una caixa d’alumini de 50grs.

2TBSP karité (2TBSP)

1 culleradeta d’oli de coco

Ho fon tot bé.

Hem afegit 3 cullerades de Maizena

I mitja culleradeta de bicarbonat de sodi

Barrejar bé i, opcionalment, posar unes gotes d’oli essencial. Jo vaig posar-li unes gotes d’OE de litsea cubeba i s’ha quedat amb un fantàstic aroma cítric. Ara podem deixar que es refredi una mica a la nevera fins que s’endureixe i estigue llest.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 12

20210129 141316 resized 1

Altres receptes, el que fan és evitar la cocció de sodi i utilitzar altres substàncies amb una capacitat desodorant menys irritant com la pols d’alum o l’òxid de zinc.

DESODORANT DE PEDRA D’ALUM en crema

Necessitarem 2 cullerades (TBSP) de pols de pedra d’alum natural

4 cullerades (TBSP) oli de coco

1 culleradeta (tsp) d’argila blanca

4 gotes d’oli essencial de palma rosa  o d’arbre de té

Anem a fondre l’oli de coco en un recipient al bany maria.

A continuació, afegirem la pols de pedra d’alum i bicarbonat de sodi a l’oli de coco que hi ha al bany maria. Barrejarem bé per a obtenir una textura suau i homogènia, i eliminarem del foc.

Finalment, un cop espessat, afegirem els olis essencials. L’oli de coco es fon a l’estiu a una temperatura de 25ºC, en aquest cas, podem afegir una mica de mantega de cacau a la composició o mantenir-lo a la nevera si es queda massa suau.

EN STICK: Si voleu una versió completament sòlida d’aquesta recepta de desodorant, afegiu 5 grams de cera d’abelles a la recepta (porteu-la al bany Maria juntament amb l’oli de coco). Llavors podreu transferir la barreja a una barra recarregable o stick.

DESODORANT D’ÒXID DE ZINC en crema:

Aquesta recepta és apta per a pells sensibles gràcies a l’absència d’olis essencials, però també bicarbonat, que poden ser irritants per a algunes persones.

Necessitem: 25 grams d’oli de coco

10 grams de midó de blat de moro

10 grams d’argila blanca

3 grams d’òxid de zinc

0,5 grams de cera

Opcionalment, unes gotes d’AE de Palma rosa, lemongras, litsea cubeba o l’aroma que més ens  agrade. (Lemongrass i Litsea Cubeba li aporten aromes cítriques i refrescants).

PROCEDIMENT:

Anem a fondre l’oli de coco i la cera al bany maria. Apaguem el foc i afegim els pols (és a dir, la maizena, l’òxid de zinc i l’argila). Els barregem bé. Si encara té grumolls, utilitzarem una petita batedora o escumadora per fer la barreja completament homogènia.

Abocarem en un recipient d’uns 50 grs. La barreja s’endurirà lleugerament amb la cera i tindrà un efecte cremós agradable. Només cal prendre una mica amb la punta del dit i estendre-la a les aixelles durant uns segons. No hi ha efectes blancs o grassos que puguen tacar la roba o molestar!

Si afegiu més cera a aquesta recepta, podeu convertir-la en una barra sòlida desodorant i abocar-la en un recipient en stick per facilitar-ne l’ús.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 13

20210129 141327 resized 1

I tu, encara no et fas el teu propi desodorant?

Si ets mandrós per fer-te el teu propi desodorant, passa’t a la pedra d’alum.

De la pedra d’alum vam parlar en un post anterior pels seus molts avantatges:

-És amigable amb la pell i no l’irrita tot i ser astringent, antisèptica i antibacteriana.

-No taca la roba. No deixa rastre d’ús, així que l’utilitzes amb la roba més fosca, no es posarà groga o blanca al contacte.

-No té productes químics, ni additius, ni colorants artificials.

-I també té cura del medi ambient perquè es pot utilitzar un recipient reciclat o comprar-ne un i reutilitzar-lo per no generar residus. Finalment, un desodorant recarregable!

MODES D’ÚS

1.- Mètode sòlid: És possible utilitzar la pedra directament fregant-la a les aixelles amb una mica d’aigua.

2.- Mètode d’esprai aerosol: Moltes botigues venen pols d’alum, o fins i tot trossos de pedra d’alum. En aquest cas, podem simplement aixafar la pedra per tal d’incloure-la, amb una mica d’aigua, en el nostre esprai desodorant amb atomitzador. Si el teniu en pols, o els trossos són petits, poseu-los directament a l’esprai que l’endemà es fondran completament i podreu utilitzar l’atomitzador sense problemes.

3.-Mètode en Roll-on: Aquest mètode és una mica més sofisticat i requereix una mica més d’elaboració, però és el mètode que aconsegueix una aplicació més còmoda en el seu ús.

Per uns 50ml:

50 ml d’hidrolat o aigua destil·lada

1 culleradeta  de maizena

3 gs de pols d’alum

1 culleradeta d’oli vegetal (hem triat coco fraccionat, però l’oli d’ametlles també seria molt adequat)

10 ml de glicerina vegetal

I unes  gotes d’oli essencial de ylang ylang, que és molt suau i no causa irritació,  i ESP (extracte de llavors d’aranja) que també és un conservant molt suau que li aporta una aroma cítric.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 14

Phonto 2

PROCEDIMENT:

Posar el nostre hidrolat al bany maria i afegir-li la culleradeta de maizena.  La calor farà que la barreja comence a espessar una mica. No volem que s’espesse completament, només que gelifique una miqueta i després la traurem del foc.

20210129 131952 resized 1

En aquesta barreja d’aigua calenta i midó (de dacsa, de blat de moro, blat…) integrarem la pols d’alum fins que es dissolgui completament.

Ara afegim la culleradeta de glicerina vegetal i la d’oli vegetal sense deixar de remenar. És important que la barreja es mantingue calenta perquè la glicerina i l’oli vegetal puguen integrar-s’hi totalment.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 15

20210129 132027 resized 1

I finalment, unes gotes d’oli essencial (opcionalment) i ELA (extracte de llavors d’aranja) per a preservar el nostre desodorant durant més temps.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 16

20210129 135913 resized 1

Com podeu veure, té un aspecte espectacular i una textura molt emol·lient. Si no t’agrada passar-te la pedra d’alum per les aixelles i vols una mica més de suavitat i aroma, aquesta recepta de desodorant en roll-on és còmoda d’aplicar, senzilla de fer, irrita molt poc les pells sensibles i és molt eficaç perquè l’alum ho és i la nostra formulació conté 3 grams d’alum en pols dissolt en hidrolat o aigua destil·lada.

20210129 135745 resized 1

PER QUÈ ÉS IMPORTANT FER EL NOSTRE PROPI DESODORANT NATURAL? 17

Esperem que us haja agradat aquesta entrada, si és així, deixeu-nos els vostres comentaris i subscriviu-vos a la campaneta per tal de rebre notificacions de les nostres properes entrades.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *