savon geranium pamplemousse 1080x864 2

No obstant això, només perquè alguna cosa és natural no vol dir que té “grau cosmètic“. Per tal d’utilitzar alguna cosa a la pell ha de passar per estudis d’irritabilitat. Per exemple, pigments naturals com el pebre vermell, que té un color vermell mat, o la cúrcuma, que té un color groc tènue, no es recomana utilitzar-los a la cara, encara que siguin naturals, a causa de la seva alta irritabilitat.

En aquest cas, s’utilitzen amb èxit algunes miques i pigments minerals. Penseu en algunes ombres d’ulls i llapis de llavis. I a més, per descomptat, és possible utilitzar argiles i pigments vegetals per a preparar fons de colors i maquillatge, com l’argila vermella, l’òxid de zinc, la canyella o el cacau, que són molt menys propensos a causar-nos irritació de la pell.

Les miques minerals o pigments són un tipus de mineral de silicat altament fràgil amb una composició química diversa; s’utilitzen típicament com a colorants en cosmètica natural i comercial. El seu ús sobre la pell es considera segur.

En qualsevol cas, per a la producció de sabons i cosmètics naturals, els pigments sintètics no són la millor opció.

-En primer lloc, perquè l’ús de pigments sintètics és menys respectuós amb el medi ambient i amb el planeta, ja que són menys biodegradables i sovint, fins i tot, tòxics com els pigments derivats de l’oli sintètic que es produeixen avui en dia.  Aquests han estat vinculats amb reaccions al·lèrgiques, irritació de la pell i  toxicitat després de l’exposició prolongada.

En el passat, els colorants eren d’origen orgànic, ja que s’obtenien del carbó o quitrà de carbó (les anomenades anilines cosmètiques), però ara estan obsolets des que es va demostrar el seu potencial per causar càncer. Aquesta va ser la raó de l’aparició dels colorants inorgànics sintètics que malauradament no han resultat ser molt millors.

-En segon lloc, perquè sovint s’intenta vendre aquest tipus de pigments per a sabons i bombes de bany a les pàgines d’ingredients per a cosmètics naturals garantint la seva seguretat quan ni tan sols són segurs. Fixeu-vos en el INCI que tenen:

Colorant líquid verd pistatxo per pintar bombes de bany i sals aromàtiques.  INCI: Aqua, CI 19140, 42051

Color rosa per pintar bombes de bany i sals aromàtiques. INCI: Aqua, CI 45100

Coloració líquida groga per a bombes de bany i sals aromàtiques. INCI: Aqua, CI 19140, 16255

Pigment en pols violeta ultramarí. INCI: Ultramarí (CI 77007)

Tint rosa xicle en pols. INCI: Polièster 3, Vermell 28, Violeta manganès.

No sé com ho veureu vosaltres, però a mi cap d’ells em sembla molt natural.

Amb l’inconvenient que si a més a més no s’afegeix a les bombes de bany el Polisorbat 80, que és un tensioactiu no iònic (HLB 15) i emulsionant que contribueix a la fixació d’aquests tints, pot ocórrer que els pigments de les bombes de bany es dissolguen completament a la banyera i ens canvien el color de la pell.

https://incibeauty.com/es/ingredients/10197-polysorbate-80

Amb això, el producte que va ser dissenyat originalment per tal de proporcionarnos una experiència de bany més agradable i hidratant, acaba convertint-se en una cosa desagradable que també afegeix toxicitat al nostre bany.

He anotat mostres d’INCI de diferents proveïdors d’ingredients per a la cosmètica natural. En el cas de la famosa pàgina americana d’ingredients de Bramble Berry per a sabons artesanals i bombes de bany, aquesta manca de escrúpols és molt notable; ja que encara que recomanen miques per pintar bombes de bany, llavors suggereixen el famós Polysorbate 80, l’ús del qual ni tan sols està permès en cosmètica natural en la nostra legislació europea.

https://www.brambleberry.com/articles/how-to/art0140-color-bath-bombs.html

Però si ens fixem en les fragàncies, gairebé sempre sintètiques, que aquesta botiga ens ven per al seu ús en sabons naturals i bombes de bany, la cosa no millora.

Mireu les recomanacions per a la fragància “Pink Mimosa“: La fragància, en principi, és per al seu ús en la producció de sabons i bombes de bany, però adverteixen que evitem el contacte amb els ulls i els llavis i la seva aplicació directa sense diluir sobre la pell.

Tampoc millora la cosa amb algunes botigues en línia espanyoles, no hi penseu, malgrat les regulacions més estrictes de la Unió Europea.

Els INCIs anteriors per als pigments de bombes de bany líquids eren de la pàgina de Gran Velada.

https://www.granvelada.com/es/371-tintes-para-sales-y-bombas-de-bano

O mireu el full de seguretat de les fragàncies sintètiques per a sabons venudes a la pàgina de Jabonarium:

https://www.jabonariumshop.com/fragancias-jabones/

No obstant això, en aquest cas, i gràcies a les normatives més estrictes de la Unió Europea, estan obligats a proporcionar un full de seguretat. Busqueu-lo i flipareu.

Personalment, ens quedem amb la casa francesa AROMA ZONE, entre les polítiques de la qual no es troba el vendre fragàncies sintètiques contaminants.

“Qualité et sécurité des fragrances: Rien de commun avec les fragrances synthétiques anglo-saxonnes qui inondent le marché (ces dernières sont de véritables cocktails chimiques et, pour certaines fragrances en provenance des Etats-Unis, elles ne sont pas conformes à la règlementation cosmétique européenne). Au contraire, toutes nos fragrances sont constituées uniquement de composés aromatiques d’origine naturelle”.

TRADUCCIÓ: Qualitat i seguretat de les fragàncies: Res a veure amb les fragàncies sintètiques anglosaxones que inunden el mercat (aquestes últimes són autèntics còctels químics i, fins i tot, determinades fragàncies d’Estats Units, no compleixen amb la normativa cosmètica). Per contra, totes les nostres fragàncies estan composades únicament per compostos aromàtics d’origen natural.

I ANEM AMB EL TERCER ARGUMENT

I és que, encara que considerem que és una bonica idea voler afegir color als nostres sabons, gels i   bombes de bany; és realment necessari, especialment si proporcionar color significa aportar compostos tòxics que no fan res per contribuir al benefici de la nostra pell?

Una vegada vaig cometre l’error d’afegir mica porpra a un sabó de lavanda per donar-li un aspecte més autèntic i el que va passar és que, al cap d’uns mesos (i és necessari cada vegada que passen uns mesos perquè un sabó natural madure abans de començar a utilitzar-lo), el sabó es va tornar d’un color gris brut gomós.

Lògicament, tot i que la mica és un pigment mineral relativament inofensiu, la reacció que es va produir quan es va unir amb la sosa i els olis vegetals no era exactament la més apropiada. Finalment, vaig decidir tallar aquest sabó natural en trossos petits per al seu ús amb la bugada.

D’altra banda, si utilitzeu pigments vegetals i argiles per a aquest tipus de coses, no només aconseguireu una major estabilitat del producte final, sinó que també us aportaràn les propietats de les herbes i espècies. O el cas de les argiles, us ajudaràn a fixar l’aroma dels olis essencials en el sabó.

I ARA ENTREN EN MATÈRIA. COM FER COLORS EN POLS AMB VERDURES I HERBES?

El primer que hem de fer és assecar o deshidratar les plantes perquè després les puguem moldre. Es pot deixar que les verdures s’assequen al sol o a l’aire lliure, com s’ha fet durant segles.

chiles secos 1
COM FER COLORS EN POLS AMB VERDURES 4

O es pot utilitzar el forn de la cuina. Per deshidratar aliments o plantes al forn, haureu de treure la corfa, si és necessari, tallar-les a trossos o rodanxes fines i disposar-les en una placa per forn.

Les enfornarem a una temperatura mínima, amb la porta del forn oberta, movent de tant en tant, fins que en tocar-les les sentim completament seques (al pressionar-les haurien esquerdar-se, no doblegar-se).

Un cop tingueu les plantes seques, el següent pas és moldre-les. Per tal de polvoritzar les plantes el millor és emprar un molinet de cafè, d’aquesta manera s’aconsegueix una pols molt fina.

Només heu d’anar introduint les plantes al molinet i moldre-fins que estiguin totalment convertides en pols. La pols la podeu guardar en pots de vidre durant mesos sense problemes i podeu afegir-directament als vostres preparats per donar-los una tonalitat.

La intensitat del color dependrà de la quantitat de pols que li afegiu.
Alguns pigments són hidrosolubles, com els de remolatxa o pitaya, amb la qual cosa podreu afegir-los a preparacions que continguen aigua.

Plantes riques en pigments:

Groc: Safrà, marigold, camamilla comuna, mostassa, curri, cúrcuma.

Violeta – lila: Lavanda, violeta.

Porpra: Remolatxa, col porpra, mores.

Verd: Menta, te verd sense fermentar, ortiga, romaní, bledes,  espinacs, julivert, menta, algues.

Rosa: Remolatxa, rosa, gerd, pitaya, cireres.

Vermell: Pebrot vermell, tomàquet, pebre vermell, xile.

Marró: Cacau, cafè, canyella, te fermentat (camellia sinensis).

Blau: Camamilla romana, baies de xiprer, nabius, la planta de l’ ìndig (tinctoria indigofera), amb la qual es tenyien els pantalons texans en el passat.

Como hacer fruta deshidratada en casa 1
COM FER COLORS EN POLS AMB VERDURES 5

ALGUNS COLORANTS VEGETALS PER A SABONS, BOMBES I SALS DE BANY

Les argiles i algunes espècies en pols com la cúrcuma o el curri són especialment estables si volem acolorir els nostres sabons.

Si volem pintar bombes o sals de bany, és millor utilitzar verdures i herbes en pols en la seva major part. No obstant això, també és possible aportar argiles a la composició de les bombes de bany, de manera que les argiles també poden ser una opció natural.

EXEMPLES:

Per donar-los tons rosats: Argila Rosa

Per alleugerir el color del nostre sabó: Argila blanca, òxid de zinc.

Taronja: Amb suc de pastanaga i llavors d’achioteen pols (Annatto)

Fúcsia: Amb pols de remolatxa, o pitaya (fruit dels cactus “Stenocereus queretaroensis”)

Lila: Amb alkanna tinctoria (arrel del diable)  .

Gris blavós: Amb carbó actiu o planta d’ ìndig.  Amb carbó actiu els sabons es veuen molt agradables a més de les propietats purificadores que el carbó vegetal els hi proporciona.

Vermellós: Amb el tint de la planta “rubia tinctorum” o amb argila vermella, que conté una quantitat significativa d’òxid de ferro de forma natural.

De tota manera, segurament hi ha moltes més plantes i herbes que poden aportar un color natural a les nostres receptes, i que no jo no conec. Per això, si tu les coneixes, estaré encantada de que em faces saber en els comentaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *