LF blog 02 1

“Cada dona és la llar de diversos tipus de lactobacils, que evolucionen al llarg del seu cicle de vida i a partir de les variacions hormonals, del medi ambient, d’higiene íntima, vida sexual, etc. En període de menopausa, el pH és naturalment 7, mentre que en un estat normal el pH de la vagina varia entre 4 i 5”.

Així doncs, com la nostra companya de bcncosmetics (https://www.instagram.com/bcncosmeticss/); i https://bienestarintimofemenino.com/2021/01/24/414/

comenta; és important en qualsevol etapa de la vida tenir cura de que la nostra flora vaginal es mantingui en bon estat, però durant la menopausa i premenopausa (que comença uns anys abans que deixem de tenir definitivament menstruacions) és encara més important per la sequedat vaginal que es genera i perquè el ph natural de la vagina es alcalinitza sent menys efectiu a l’hora de protegir-nos de càndides i possibles infeccions.

Hem estat pensant en la recepta adequada per tal de formular un gel d’higiene íntima per a l’ús diari.

Un sabó per a la higiene íntima diària, al nostre parer, ha de tenir tensioactius* molt suaus i naturals que respecten la flora vaginal.  *Els tensioactius o surfactants són molècules orgàniques que ajuden a dissoldre o emulsionar substàncies insolubles en aigua; olis, greixos, brutícia…

No obstant això, sabons i surfactants, per naturals que siguen, ataquen els microorganismes de la nostra pell i les membranes mucoses trencant l’equilibri de la barrera dèrmica saludable de la pell. Això és totalment lògic perquè si no fossen capaços d’eliminar les traces de greix, brutícia i microorganismes tampoc tindrien un efecte de neteja.

Si els tensioactius no són d’origen natural, per descomptat, tenen un efecte molt més agressiu sobre la pell i les membranes mucoses. D’aquí la importància d’utilitzar sabons naturals derivats d’olis vegetals (com el  sabó de Castella) i surfactants vegetals derivats de l’oli de coco com la betaina de coco, per exemple.

És per aquest motiu que un segon component que nodreix i restaura la nostra mucosa vaginal es fa necessari, i aquest segon component ha de tenir, al nostre parer, un caràcter probiòtic. I és per això que hem triat la mel com a segon component del nostre gel d’higiene íntima. La mel està plena de probiòtics i antioxidants.

La mel, des de fa milers d’anys, s’ha utilitzat internament per tractar trastorns digestius i també en l’ús tòpic per curar ferides i cremades infeccioses. Segons el guru de la fermentació, Sandor Katz, en el seu llibre, The Art of Fermentation, Katz escriu que la mel crua conté “una abundància de llevats”. En la mel trobem: 16 gèneres de bacteris, 13 gèneres de llevat, i 12 gèneres de floridures. És per aquest motiu que “la majoria de bacteris i microorganismes no poden créixer ni reproduir-se en la  mel”.

Per tant, la mel té moltes propietats com a probiòtic i com a antibiòtic natural suau que conserva la flora bacteriana de la nostra pell i les membranes mucoses. És per això que aquesta recepta de gel d’higiene íntima ens ajudarà a mantenir la flora bacteriana natural de la nostra vagina en perfecte estat.

Aquest gel també es pot utilitzar com a gel de dutxa en cas de pell delicada.

Ingredients per a uns 120 ml aprox.

-60% de tensioactius / 72 gr de sabó líquid de Castella

-35% de mel / 42g de mel

-Una culleradeta (5gr) d’oli vegetal (oli de llavors de raïm, oli de jojoba, oli d’ametlles dolces, oli de sèsam o oli d’oliva)…

No utilitzarem olis essencials en la nostra fórmula diària de sabó d’higiene íntima perquè, com hem repetit moltes altres vegades, els antibiòtics, encara que siguen naturals, no són una bona idea com a preventius.

Els OE són una solució contundent que s’ha d’utilitzar quan hi ha un desequilibri real, no com a agents preventius del desequilibri. Per a això, utilitzarem, en aquest cas, un probiòtic com és la mel.

20210217 153824 resized 1
GEL D’HIGIENE ÍNTIMA a base de mel 5

PROCEDIMENT: Simplement combinar la mel amb el tensioactiu que havem triat i afegir l’oli vegetal i la vitamina E. Agitar bé i envasar.

20210217 154407 resized 1
GEL D’HIGIENE ÍNTIMA a base de mel 6

I tindrem a punt el nostre gel d’higiene íntima. Com es pot veure el sabó i la mel es barregen perfectament. I amb unes gotetes en l’aigua del bidet o en la safata que utilitzeu per rentar-vos, serà suficient.

20210217 155006 resized 1

No obstant això, els olis essencials són coneguts pels seus beneficis contra els trastorns de la pell. Els olis essencials poden calmar, curar, desinfectar i desodoritzar la pell.

OLIS ESSENCIALS COM A TRACTAMENT

L’oli essencial de l’arbre de te té propietats antibacterianes d’ampli espectre, a més de tenir la capacitat de ser suau amb la pell. És eficaç contra l’acne, la pell greixosa, la pell irritada i la inflamació. També és l’OE d’elecció quan es tracta de combatre la candida vaginal i és per aquesta raó que si patiu de picor vaginal i sospiteu que podeu estar incubant aquest tipus de desequilibri, podeu utilitzar algunes gotes d’aquest oli en forma de sèrum, és a dir, diluït en un oli vegetal portador.

O, encara més eficaçment, abocar unes gotes sobre les calces i deixar que actuï durant la nit. Veureu com l’endemà al matí el problema s’haurà anat i el més probable és que no hagueu de recórrer a altres remeis més agressius.

L’oli essencial de Ylang-ylang és també un gran aliat de la salut sexual femenina. És perfecte per a tractar la pell irritada i per a regular el greix de la pell, però també és un gran suport en cas d’astènia sexual o falta de libido, especialment per a les dones. Podem preparar un oli amb 2 gotes de OE de canyella i 8 gotes de ylang-ylang en 15 ml d’oli vegetal de sèsam o avellana. Aplicarem 3 – 4 gotes realitzant un massatge a la part inferior de la columna vertebral, 2 vegades al dia, durant 2 setmanes.

COM A GEL DE DUTXA PER A PELLS SENSIBLES

Si aneu a utilitzar-lo com a gel de dutxa per als nadons o per tractar la pell sensible, podeu fer-ho directament d’acord amb les proporcions anteriors, o també podeu modificar lleugerament la recepta per a aconseguir una major potència de rentat.

Quantitats per preparar uns 250 ml de gel:

150 gr de sabó líquid de Castella sense perfum: s’elabora amb oli d’oliva i és molt suau per a la pell; com a alternativa utilitzaríem betaïna de coco.

88 gr de mel: ideal per les seves propietats suavitzants;

Una cullerada (15 gr) d’oli vegetal de macadàmia, argània, jojoba, ametlles, oliva, etc.  L’oli de macadàmia, en particular, té propietats nutritives i suavitzants que deixen la pell sedosa;

4 gotes de vitamina E que ens serviran com antioxidant.

Opcionalment, unes gotes d’extracte aromàtic.

PROCEDIMENT:

Pesarem els ingredients i barrejarem el sabó i la mel. Afegirem l’oli vegetal i, opcionalment, l’aroma. Abocarem aquesta barreja en una ampolla de gel de dutxa reciclat, per exemple.

Utilitzarem un extracte aromàtic, preferiblement, en lloc d’un oli essencial perquè, com hem repetit en altres ocasions, els olis essencials tenen propietats antibiòtiques naturals i el seu ús en la higiene diària pot conduir a irritar la nostra pell.

Si aneu a utilitzar el gel de dutxa amb el vostre nadó, el millor és no utilitzar olis essencials. Com a màxim, afegir només 1-2 gotes d’oli essencial de camamilla o d’oli essencial de lavanda.

Si aneu a utilitzar aquest gel de dutxa amb els vostres fills, reduïu les quantitats d’oli essencial per la meitat.

Si aneu a utilitzar-lo en persones amb pell sana és possible utilitzar algunes gotes d’olis essencials suaus amb la pell com els de ylang-ylang, sàndal o fins i tot mirra. Encara que aquest últim és millor per a les persones amb trastorns reals de la pell com la dermatitis o la psoriasi i mai l’utilitzarem en un gel d’higiene diària.

No podem assegurar, com hem esmentat en un article anterior, que les fragàncies de les botigues diferents de les d’aroma zone no siguen d’origen sintètic. Les d’aquesta botiga francesa, tal com es detalla en la seva descripció, són d’origen natural i amb certificació d’Ecocert.

Si no podeu accedir als productes d’aquesta botiga, us recomanem que reviseu molt bé la composició d’una possible fragància abans d’adquirir-la per tal d’evitar que tinga substàncies sintètiques perjudicials per a la vostra salut i també per a la salut de l’entorn.

Us deixem diversos enllaços a diferents fragàncies florals i fresques a les que podreu optar per donar aroma al vostre gel de dutxa:

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/fragrance-cosmetique-naturelle-lilas-blanc-aroma-zone

O muguet amb notes florals fresques:

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/fragrance-cosmetique-naturelle-la-fee-muguet-aroma-zone

Als que els agraden les aromes més clàssiques:

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/extrait-aromatique-naturel-vanille-bio-aroma-zone

https://www.aroma-zone.com/info/fiche-technique/extrait-aromatique-naturel-framboise-bio-aroma-zone

Aquests són també alguns suggeriments d’olis essencials i els seus beneficis. Recordeu que utilitzar-los de manera puntual sempre és més beneficiós:

Oli essencial de camamilla: perfecte per a pells seques i sensibles. També s’utilitza contra l’acne, èczema i dermatitis.

Oli essencial de gerani: ideal per a pells greixoses. Per al seu ús contra l’acne, l’envelliment de la pell, la dermatitis i altres trastorns de la pell. L’oli essencial gerani s’il·il·la i revitalitza la pell apagada.

Oli essencial d’aranja: aquest oli essencial firma la pell. És extremadament eficaç per netejar profundament la pell greix. Si no s’utilitzen més de 15 gotes en la barreja, aquest oli no està en risc de fotosensibilització.

Oli essencial de lavanda: especialment suau i beneficiós per a tot tipus de pells, incloent-hi els molt sensibles. Perfecte contra l’envelliment de la pell, acne, èczema i psoriasi. Calmar la pell irritada que les osques.

Oli de palmarosa: també anomenat gerani indi, estimula el creixement cel·lular, hidrata la pell i regula les secrecions sebàcides. Un oli essencial per a la cura de la pell.

Oli essencial de patxulí: té propietats antipruriginoses, astringents, fungicida i antisèptiques. Excel·lent contra l’acne, esquerdes, pell esquerdada, pell greixosa i pell envellida.

Oli essencial de menta: com que és particularment potent, utilitzarem només la meitat o menys (25-30 gotes màximes) de les quantitats utilitzades normalment. Refresca i estimula la pell. Perfecte contra l’acne perquè té propietats astringents. També és aconsellable evitar l’ús de l’oli essencial de menta durant els primers 4 mesos d’embaràs.

Oli essencial de romaní: estimula i revitalitza la pell. És un gran OE antienvelliment. També és eficaç contra l’acne, èczema i dermatitis.  Intentarem evitar-ho durant l’embaràs i també si tenim epilèpsia o pressió arterial alta.

Oli essencial de sàndal: s’utilitza contra l’acne, la pell seca, esquerdes i la pell esquerdada. També eficaç en la lluita contra les arrugues i l’envelliment de la pell.

Oli essencial de taronja dolça: és un gran sèrum regulador, suau amb la pell. Ideal per a pells olioses o apagades.

Si t’ha agradat la informació que compartim aquí subscriu-te a la nostra llista de correu i prem el timbre per tal de rebre les nostres notificacions.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.