20210205 171000 resized 220210205 171000 resized 1

Moltes vegades, podem adonar-nos massa tard que estan irritades o seques. Aquesta irritació es produeix quan no podem hidratar les nostres mans de manera òptima. Si no es té prou cura, podem augmentar la sensibilitat ales agressions, que sovint poden ser doloroses i causar esquerdes o penellons*.

*Els penellons són alteracions que es produeixen a la pell a causa del canvi sobtat de temperatura. Aquesta exposició fa que els vasos sanguinis de la zona es constrenyen (vasoconstricció), fent que el subministrament de sang disminueixi en aquesta regió particular del cos. La inflamació dolorosa d’aquests  petits vasos sanguinis es produeix en resposta a aquest contrast sobtat de temperatura. Els penellons o eritemes poden causar picor, taques vermelles, inflor i butllofes a les mans i peus. Quan el fred acaba, la inflamació sol desaparèixer sense cap tractament en unes tres setmanes.

En el cas que les lesions no desapareguin en uns dies, potser calgui acudir a el metge o buscar un remei herbal * per tal de millorar la nostra circulació venosa, ja que aquesta és majorment la causa de el problema.

*Podeu llegir més sobre aquest tema a la nostra entrada sobre tractaments a base d’herbes per tractar els penellons.

Si les lesions no són greus, és important mantenir les mans i els peus ben hidratats per tal de prevenir-les. En aquest sentit, una crema de mans com aquesta, de la qual oferim formulació, pot ser de gran ajuda per tothom. I a més, sens dubte, un ungüent de calèndula, del qual parlarem en una futura entrada.

pexels pixabay 65255 1
CREMA DE MANS SÚPER HIDRATANT amb oli de ricí 9

PRODUCTES PER A LA NETEJA DOMÈSTICA

En molts casos, els productes de neteja comercials poden ser extremadament nocius per a la salut de les nostres mans. Poden irritar-les, destruir la pel·lícula protectora de la pell i fer-les sensibles. En la mesura del possible, evitarem el contacte directe amb aquests productes, incloent detergents líquids o rentavaixelles.

Algunes persones es veuen particularment afectades pel fred i la humitat, fent que les seves mans es tornen vermelles, seques i irritades. Però, si ho pensem bé, no és realment el fred i la humitat allò que està causant els problemes, sinó la manca d’hidratació de la nostra pell. Quan fa fred, ens tapem més, però sovint oblidem que les mans estan exposades i, que si no estan ben hidratades, aviat notarem la sequedat i els efectes del fred sobre la nostra pell.

D’altra banda, si ens assegurem d’utilitzar un sabó natural suau la composició del qual siga respectuosa amb la pell fràgil, seca i sensible i utilitzem un bàlsam hidratant amb mantega i olis naturals; veurem que aquestes inclemències meteorològiques ens afecten molt menys.

També és molt important evitar rentar els plats sense guants. Així mateix, amb altres tipus de neteges que requereixen contacte amb detergents i productes agressius.

Des d’aquest blog volem proporcionar una recepta de crema de mans basada en l’oli de ricí per les seves múltiples propietats a l’hora d’hidratar la pell de les mans i enfortir les ungles.

L’oli de ricí de pressió en fred es compon d’àcids grassos Omega-3 que ajuden a la pell a mantenir-se hidratada i també estimula les cèl·lules que reparen la decoloració de la pell, tendint a uniformitzar el to i a reduir les pigmentacions cutànies. També és una crema hidratant natural que impedeix que la pell es veja afectada pels radicals lliures estimulant la síntesi de col·lagen i elastina.

Conté àcid ricinoleic, que és un àcid gras rar que constitueix el 90 per cent de la composició de l’oli de ricí. Aquest àcid gras és conegut per actuar com un antiinflamatori natural.  En el cas que tinguem bosses inflades sota els nostres ulls, contribueix a drenar-les i desinflar-les.

aceite de ricino 1 768x562 2
CREMA DE MANS SÚPER HIDRATANT amb oli de ricí 10

L’oli de castor, per tant, té molts beneficis potencials per a la pell. Aquests inclouen:

–Prevenir les arrugues: L’oli de castor conté antioxidants que lluiten contra els radicals lliures. Els radicals lliures són els responsables d’accelerar el procés d’envelliment, provocant que les arrugues apareguin abans.

–Reduir la inflor: L’oli de castor té propietats antiinflamatòries que poden ajudar a reduir la inflor de les bosses sota els ulls o dels grans inflamats. També a causa de les seves propietats antiinflamatòries, l’oli de castor pot alleujar el dolor associat amb cremades solars i l’enrogiment i l’eritema causat pel fred.

–Hidratar: És altament hidratant i per tant prevé les arrugues. La humitat manté l’aspecte de la pell jove, brillant i saludable.  Les seves qualitats hidratants també poden reduir la descamació.

És per aquest motiu que l’oli de castor, en forma de lanolina vegetal casolana com la que anem a formular a continuació, contribueix en gran mesura a la reparació dels llavis secs i escamosos.

En general, aquest oli, si és ecològic i de pressió en fred, promou la salut general de la pell, ja que està ple d’àcids grassos saludables i d’àcids grassos que són essencials per mantenir una bona salut cutània.

L’oli de ricí s’utilitza millor barrejat amb altres olis com el coco, l’ametlla, la jojoba, o fins i tot l’oliva, ja que és un oli gruixut i d’aroma fort. També es pot afegir a la mantega de karité per a un efecte hidratant extra.

Com abans dèiem, formularem lanolina vegetal casolana perquè ens servirà de gran ús per preparar moltes  altres receptes de cremes, bàlsams i ungüents de llavis.

Lanolina vegetal casolana

90% oli de ricí

10% cera d’abelles (si volem que la vaselina es mantingui transparent utilitzarem cera blanca d’abelles)

El que fem per aconseguir aquesta cera és posar la cera groga normal (de la que es ven en perles o escates) al sol durant un parell de setmanes per tal de blanquejar-la. Per exemple, a l’ampit de la finestra. A través del vidre, serà més difícil que un excés de temperatura la fusioni que si l’exposem directament als raigs del sol.

En principi, no us aconsellem que utilitzeu una cera comercial perquè totes segueixen un procés de blanqueig químic que les fa més fràgils. El problema amb la cera d’abelles blanquejada és que a Europa és en aquests moments IMPOSSIBLE comprar cera d’abelles que no s’haja tractat amb productes químics (clor /peròxid).  Aquests productes afecten la qualitat de la cera de tal manera que s’altera la seva viscositat i el seu punt de fusió natural. Observareu en les vostres preparacions cosmètiques amb cera alba comercial que, amb el temps, no tenen la mateixa durabilitat i estabilitat que amb la cera natural i tendeixen a produir-se bonys més gruixuts i escates.

Preparació:

Es posa al bany maria la cera d’abelles, quan s’ha fos se li afegeix l’oli, es barreja bé i es retira de foc. Remenem fins que la barreja es refredi completament.

És possible preparar un ungüent casolà (que ens reservem per una propera entrada) molt semblant al Vicks VapoRub de tota la vida amb olis essencials per tractar els dolors musculars i la nostra lanolina vegetal com a base. L’absorció dels AE serà molt millor que amb el Vicks VapoRub comercial que compta amb una base de vaselina mineral que, com sabeu, és un derivat del petroli que, per tant, la nostra pell no pot absorbir.

La lanolina en la majoria de les preparacions hidratants s’utilitza com un emol·lient, ja que ajuda a mantenir  la hidratació de la pell i dóna una major estabilitat a la nostra preparació cosmètica natural.  Aquesta lanolina vegetal casolana pot substituir la cera d’abelles ja que la seva composició és similar i la seva caducitat també és bastant extensa, com en el cas de cera d’abelles.

És per aquests motius que utilitzarem lanolina vegetal en la composició d’aquestes dues receptes de cremes de mans. 

La crema de mans és una preparació que molts de nosaltres utilitzem diàriament, faça fred o calor, i per això és important que sigui molt estable i també que disposi d’una bona capacitat d’hidratació.

RECEPTA d’una crema de mans per a un envàs d’uns 50 grs.

– Mantega de cacau 20 gr.

– Oli d’ametlles 17,5 gr.

– Cera d’abelles natural 3 gr.

– Lanolina vegetal casolana de 5 gr.

Aquesta recepta no requereix conservants ni antioxidants. La cera d’abelles és un conservant excepcional i, d’altra banda, l’oli de ricí amb prou feines s’oxida. La combinació de cera d’abelles, mantega de cacau i lanolina vegetal amb base d’oli de ricí, fa d’aquesta formulació un producte molt estable.

– Opcionalment, podeu afegir unes gotes d’un oli essencial que us agrade. Jo he optat pel llorer, però el sàndal, el gerani, la camamilla, la lavanda o l’encens també serien molt adequats per a aquest tipus de producte.

Precaucions a prendre : Sempre recordarem que els olis essencials són autèntics medicaments que no es poden utilitzar alegrement. Els olis essencials s’han d’utilitzar amb gran vigilància, en petites dosis, i mai en productes quotidians. Penseu també que hi ha inclús olis essencials dermocàustics. Per suposat, no aquests que estem comentant. En general, aquest factor de la potència dels OE s’haurà de tenir en compte especialment en el cas de pells sensibles que, com que no els hi toleren bé, tendeixen a irritar-se.

Aquesta segona recepta la hem volgut simplificar perquè sigui accessible per a tothom i també hem inclòs una dosi més alta d’oli de ricí per fer-la més emol·lient i hidratant.

20210205 153108 resized 320210205 153108 resized 1
CREMA DE MANS SÚPER HIDRATANT amb oli de ricí 11

RECEPTA d’una crema de mans per a un envàs d’uns 100 grs. 

– Mantega de karité 35 gr.

– Oli de castor 40 gr.

– Cera natural d’abelles 5 gr. (Si viviu en un clima molt càlid podeu posar-li 9 grams per tal de que la crema tingue una consistència més sòlida).

Aquesta recepta tampoc no requereix conservants ni antioxidants. La cera d’abelles natural és un conservant excepcional i, d’altra banda, l’oli de ricí amb prou feines s’oxida. La combinació de cera d’abelles amb oli de ricí fa d’aquesta formulació un producte molt estable amb una àmplia vida útil. 

20210205 171037 resized20210205 171036 resized 1
CREMA DE MANS SÚPER HIDRATANT amb oli de ricí 12

PROCEDIMENT:

Fondrem al bany maria i a foc lent la quantitat exacta de cera d’abelles groga, i a continuació, li afegirem l’oli vegetal de ricí i, finalment, la mantega de karité.

Anem a eliminar del foc i opcionalment afegir-li algunes gotes d’oli essencial. Envasarem i deixarem refredar a temperatura ambient.

Esperem que aquestes receptes us siguen de gran ajuda. Si les proveu, deixeu-nos els vostres comentaris.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.