UNGÜENT DE CALÈNDULA

La Calèndula és una mena de panacea que es pot aplicar a gairebé tot tipus de problemes que puguem tenir a nivell de pell. També és una herba molt segura per al seu ús en: gossos, gats, cavalls, vaques, conills, cabres, pollastres i fins i tot ànecs.

Com afirmen en el compte d’Instagram de “le.boutique.natural” aquest ungüent serveix per a tot:

-Per hidratar i protegir la pell

-Hidratar mans i cara

-Cicatritzant

-Regeneradora

-Desinflamant

-Picadures

-Cremades

-Raspadures

-Sequedat

-Rascades del bolquer

-Colzes i talons

-Tatuatges

-Petites ferides

-Estries

En resum, aquest ungüent és adequat per a tractar: dermatitis del bolquer, raspadures, ratllades, granellades, nafres, penellons, ampolles, blaus (ja que la calèndula és antiinflamatòria), cremades lleus (també cremades solars), picades d’insectes, àrees de pell seca …

En fi, un ungüent fàcil de preparar i que és perfecte per tenir-lo a mà en la nostre farmaciola d’emergències.

N’hi haurà prou amb que preparem un oleat de calèndula i li afegim una mica de cera d’abelles per espessar-lo. Aproximadament, una proporció d’una tercera part de cera per tres parts d’oli.

Nosaltres, però, hem volgut afegir-li un poc de mel a la nostra recepta per fer-la servir expressament amb les ulceracions causades pels penellons o, fins i tot, per tractar possibles cremades cutànies atès que la mel, juntament amb l’àloe, és el millor tractament natural per aquesta classe de problemes.

Si tenim penellons i lesions del fred, la calèndula, unida a la mel, ens ajudarà enormement a suavitzar la nostra pell.

ANEM AMB LA RECEPTA …

Per preparar uns 50 gr, necessitarem:

50 gr d’oleat (oli infós) de calèndula

1 cullerada de mel

9 gr de cera d’abelles

PROCEDIMENT:

Posarem l’oli i la cera d’abelles en un recipient resistent a la calor. El portarem al bany maria, a foc mitjà-baix, fins que la cera es fongui. Retirarem de foc i abocarem en una llauna o flascó.

BÀLSAM DE CALÈNDULA I ROSA MOSQUETA

Aquest bàlsam seria més pròpiament el bàlsam de rescat de què parlàvem al principi del nostre article per la seva adequació a l’hora de tractar tot tipus de problemes cutanis.

La calèndula, com hem vist, té múltiples propietats per tractar tot tipus de problemes cutanis. En aquest cas, l’acció de la calèndula es veu reforçada per l’oli rosa mosqueta que és un oli anti-estries, anti-taques i, sobretot, un regenerador cel·lular excepcional.

Ingredients:

15 gr d’oli de calèndula

6 gr de cera d’abelles

15 gr d’oli de rosa mosqueta

Unes gotetes (2-3) de vitamina E

I unes gotetes d’OE de  que contribueix a regular la microcirculació i actua com a antiinflamatori. O, també possible, de camamilla noble, que és un altre AE que tracta tot tipus de problemes cutanis, des dels èczemes a la pruïja i els petits eritemes o inflamacions.

Si en lloc d’un ungüent, sou fans de la cosmètica sòlida, també és possible preparar aquestes pastilles sòlides de bàlsam de calèndula.

BARRES DE LOCIÓ DE CALÈNDULA

Ingredients:

30 gr de mantega de karité (o mantega de mango o cacau)

16 gr de cera d’abelles

25 gr d’oli de calèndula infós (oleat de calèndula).

Opcional: Unes gotetes d’OE de pastanaga, que és excepcionalment bo per tenir cura de la pell, nodrir-la i regenerar-la, així com per a tenir cura de petites ulceres i irritacions.

Opcional, però molt interesant: Unes gotes (màxim 5 gotes, ja que tant l’oli com l’extracte són molt potents) d’oli d’espí groc * per obtenir beneficis de regeneració de la pell i activació de la circulació.

* L’oli d’espí groc (Hippophae rhamnoides) regenera, enforteix i calma la pell. Conté molta vitamina E i A, per la qual cosa reforça la barrera de protecció natural de la pell. És un autèntic oli anti-envelliment i per això es recomana en pells madures i també per calmar les pells seques i esquerdades. Les cremes casolanes amb oli de polpa d’espí groc tenen color taronja ja que aquest oli tenyeix una mica les preparacions.

Podeu aconseguir-ho a bon preu, atès que sol ser bastant car, a:

https://www.cremas-caseras.es/aceites-vegetales/190-aceite-de-espino-amarillo-pulpa-virgen-10ml.html

PROCEDIMENT:

Començarem fonent la cera d’abelles al bany maria i li afegirem la mantega i l’oli fins que tot quedi perfectament fos. Un cop fos, el traurem de foc i afegirem l’oli d’espí groc, opcionalment, i abocarem la barreja en els motlles de silicona que haguem escollit a aquest efecte.

Deixarem unes hores perquè les pastilles s’endureixin bé i puguen sortir fàcilment dels motlles. Si es resisteixen, és possible ficar-les uns minuts al congelador per facilitar el seu desemmotllat.

A l’hora d’usar-les, n’hi haurà prou amb fregar-les per la pell perquè es fonen i ens proporcionin una fina pel·lícula hidratant. Podem guardar-les en flascons de vidre allunyades de canvis de temperatura per evitar que es fonguin.

Si us ha agradat aquesta recepta, us agrairé els vostres comentaris:)

Geef een reactie