Aquesta recepta de desodorant l’hem dissenyat especialment per a tractar els problemes de hiperhidrosi d’algunes persones ja hem sabut que la pedra d’alum, juntament amb alguns olis essencials que detallarem a continuació, és un tractament en problemes de mala olor corporal (que no s’han pogut solucionar amb antitranspirants comercials) i en situacions de hiperhidrosi o excés de sudoració.

20210319 184746 1 scaled

El coneixement de les propietats medicinals de la pedra natural d’alum es remunta fins a l’antiguitat: Les grans civilitzacions antigues com la xinesa, egípcia, romana, índia, grega i àrab, van reconèixer els beneficis de la pedra d’alum i el seu ús per a diferents propòsits va ser comuna i popular.

Els romans, per exemple, ho usaven per les seves propietats curatives, antibacterianes i desodorants. L’ús popular que va confirmar l’eficàcia d’aquests beneficis, fins i tot els va portar a introduir el seu ús en pràctiques amb efectes mèdics. Entre el 77 i el 79 a.C., l’autor, naturalista i filòsof romà Gaius Plinii Secundi (Cayo Plinio Segon) va registrar les característiques i propietats de l’alum en un rigorós estudi sobre diverses àrees de la natura, redactat com una enciclopèdia, anomenat Història Naturalis.

A l’antiga Grècia, cap al 50 o 70 a. C., també es va produir documentació sobre aquest mineral, en l’obra enciclopèdica De Matèria Medica, de l’físic, farmacòleg i botànic Pedanius Dioscòrides.

A l’Índia i la Xina, l’han utilitzat des de l’antiguitat per respondre a necessitats orgàniques externa i internament. En aquestes dues cultures han utilitzat comunament Alum a solució per fer gàrgares i banys vaginals amb fins antisèptics.

A l’Orient Mitjà, l’alum ha estat molt conegut i utilitzat, ja que s’han trobat nombrosos dipòsits d’aquest mineral a Síria. La pedra d’alum ha estat part activa dels antics rituals de bellesa en la cultura àrab per les seves propietats reafirmants i astringents.

L’alum NATURAL (alum de potassi) no només té propietats desodoritzants, també és un bactericida eficaç que controla el creixement i proliferació de bacteris, tant en el nostre cos com en el nostre entorn, en espais com l’aigua i en superfícies de tot tipus com a sòls , teixits, etc. I és per això que els egipcis feien servir aquestes pedres per purificar l’aigua.

-També és un bon agent cicatritzant, que ajuda a regenerar ràpidament el teixit cutani que ha estat afectat per algun tipus de ferida o per irritació cutània. En el cas de les ferides, produeix una fina crosta que es desprèn en menys temps i sense risc de deixar marques a la pell. Aquesta és la raó per la qual en el passat aquesta pedra es coneixia com a pedra de barber o pedra d’afaitar perquè es feia servir per curar petites irritacions a la barba dels seus clients.

-Hemostàtic: La seva composició el fa eficaç per aturar el sagnat de ferides externes, ja que actua directament sobre el porus de la pell per tancar-lo. Aquesta acció hemostàtica és la que ajuda a evitar l’aparició d’erupcions vermelles a la pell després dels processos depilatoris.

-Reafirmant: Té la capacitat de reafirmar la pell i tonificar amb un ús continu.

-Antifúngic: A l’igual que els bacteris, l’alum també ajuda a combatre els fongs que apareixen a la pell o en un altre tipus de superfícies. Per descomptat, només és eficaç en la fase inicial d’aparició d’aquests microorganismes.

Això és el que diuen d’ella a la pàgina de “Millor amb Salut” (https://mejorconsalud.as.com/acabando-con-el-sudor-excesivo/): “La pedra d’alum és un mineral considerat el millor desodorant natural. No deixa cap residu i resulta efectiu fins en els casos més difícils. Per usar-la, hauràs de mullar la pedra i aplicar-la com un desodorant roll on “.

La possibilitat de mullar la pedra natural amb aigua existeix, sens dubte, però nosaltres hem volgut facilitar la seva aplicació elaborant aquesta còmoda recepta de desodorant en roll-on que a més compta amb l’eficàcia afegida dels olis essencials reguladors de la sudoració.

Bàsicament, necessitareu 4 ingredients per preparar aquesta recepta:

Aigua destil·lada o hidrolat del vostre gust. També és possible utilitzar alguna infusió herbal, però amb una infusió hi ha més possibilitats de que el vostre producte es corrompi més fàcilment i hauríeu d’afegir-algun altre conservant més fort, cosa que no ens sembla apropiada.

Per tant, aigua destil·lada

Glicerina,

Goma xantana transparent

I pols d’alum, juntament amb els olis essencials.

 

Phonto 1 scaled

¿EN QUÈ CONSISTEIX LA HIPERHIDROSI?

Segons la Clínica Mayo, “La hiperhidrosi és la sudoració anormal i excessiva que no necessàriament està relacionada amb la calor o l’exercici. Pots suar tant que se’t amara la roba o degota per les teves mans. A més d’interrompre les activitats diàries normals, aquest tipus de sudoració intensa pot ocasionar ansietat social i vergonya “.

El tractament convencional de la hiperhidrosi passa per utilitzar forts antitranspirants amb recepta mèdica. No obstant això, a algunes persones els antitranspirants no els resulten. En casos greus, el metge pot recomanar una cirurgia per extreure les glàndules sudorípares o desconnectar els nervis responsables de la sobreproducció de suor.

Segons Clínica Mayo, “El tipus més freqüent de hiperhidrosi es denomina “hiperhidrosi focal primària essencial”. En aquest tipus d’hiperhidrosi, els nervis responsables d’enviar senyals a les glàndules sudorípares es tornen hiperactius, tot i no haver estat desencadenats per l’activitat física ni l’augment de la temperatura. A l’estar estressat o nerviós, el problema empitjora encara més. Aquest tipus afecta generalment a les palmes de les mans, les plantes dels peus i, de vegades, la cara. No hi ha una causa mèdica per a aquest tipus de hiperhidrosi. És possible que tingui un component hereditari, ja que, de vegades, es dona en diversos membres de la família.

La hiperhidrosi secundària es presenta quan la sudoració excessiva es deu a una malaltia. És el tipus menys freqüent. És més probable que provoqui sudoració en tot el cos. Els trastorns que poden provocar sudoració intensa comprenen els següents: diabetis, fogots en la menopausa, problemes de tiroides, trastorns de el sistema nerviós “…

https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/hyperhidrosis/symptoms-causes/syc-20367152

Aquesta recepta els ha funcionat a algunes persones conegudes per millorar la seva situació i per això us la proposem. Si no voleu preparar la recepta de desodorant roll-on, que sapigueu que passar-vos la pedra d’alum mullada per les aixelles també funciona. Igualment, el desodorant, així com la pedra, funcionen també en altres zones de l’cos on pugui existir el problema.

I no només això, aquest desodorant està formulat amb una base de luxe que hem espessit amb goma xantana transparent de grau cosmètic * per no es produeixin cap tipus de taques a l’usar aquest desodorant.

Fixeu-vos bé a l’adquirir la goma xantana que sigui transparent i de grau cosmètic. I això us ho dic per pròpia experiència doncs així és com jo vaig aprendre que hi havia una diferència entre la goma xantana que podem utilitzar, per exemple, per espessir les nostres receptes casolanes de pa o pastissos, i la xantana transparent que s’utilitza en cosmètica natural .

Us deixo alguns enllaços on poder trobar-la:

Tallernatural: https://www.tutallernatural.com/varios/484-goma-xantana.html

Jojoli.nl (Nederland): https://www.jojoli.nl/xanthaan-transparant.html

Cremascaseras.es:https://www.cremas-caseras.es/gelificantes-y-espesantes-naturales/144-xantana-transparente.html#

Naturallythinking: https://naturallythinking.com/xanthan-gum-clear#

Una altra de les raons per les quals aquesta recepta ens agrada especialment és per la seva estabilitat. Un cop preparada, pots oblidar-te de la seva caducitat atès que es manté sempre en les mateixes condicions. Cosa no sempre fàcil d’aconseguir quan parlem de cosmètica i volem, a més, utilitzar els mínims conservants com és el nostre cas i la filosofia “slow” que des d’aquest bloc compartim amb vosaltres.

Qüestió molt important a l’hora de tractar el tema de la regulació de l’excés de suor corporal, o hiperhidrosi, és que vegem què AE podem utilitzar com a reguladors i, coadjuvants, en aquest cas, de l’acció de les sals d’alum en pols. No utilitzarem conservants de síntesi com ara el Cosgard, Geogard, Sharomix, etc, per tant, és important que triem bé els olis essencials que ens faran de conservants en aquesta recepta.

Els olis essencials coneguts per la seva capacitat per controlar l’excés de sudoració són, sobretot, els de sàlvia, xiprer i palmarosa. També el romaní, l’arbre de te i la jara són una bona ajuda. Si no disposeu d’OE de palmarosa podeu, potser, utilitzar alguns dels anteriors olis essencials combinats. Si disposeu d’OE de Palmarosa, aquest us serà suficient per si sol per solucionar el problema. A més, aquest oli és adequat per a combatre la mala olor corporal en tot tipus de pells.

Olis essencials reguladors de la sudoració:

Sàlvia: La sàlvia sclarea combat l’estrès, sovint factor desencadenant de la sudoració excessiva i també limita la sudoració.

Xiprer: A l’igual que la Palmarosa, és molt eficaç enfront de la transpiració excessiva.

Jara: Aquest oli és fortament astringent i té la capacitat de tancar els porus sudorípars de les glàndules ecrines, presents principalment en els palmells de les mans, les plantes dels peus i el front. Gràcies a això, la quantitat de suor secretat disminuirà, ja que les glàndules ecrines estan connectades a aquests porus mitjançant un canal excretor.

Palmarosa: Aquest oli essencial és eficaç contra la transpiració excessiva i combat els bacteris i les males olors deixant-nos una aroma agradable i floral que ens recorda el de la rosa.

 

xaceites esenciales 1.jpg.pagespeed.ic .5wv1LKu4HO 1

ANEM AMB LA RECEPTA

Ingredients per a uns 50 ml:

50 ml d’hidrolat o aigua destil·lada

4 grs pols d’alum

10 ml de glicerina vegetal o d’extracte glicerinat

0,4 g de goma xantana transparent.

I unes gotetes (un màxim de 20 gotes) d’oli essencial de sàlvia, xiprer, estepa, romaní o palmarosa (també possible una combinació de tots dos) ja que volem el desodorant per regular la hipersudoració.

* Com sabeu per altres entrades, som poc partidaris d’utilitzar olis essencials en productes d’ús diari com els desodorants. En aquest cas, els AE que hem utilitzat complirien més aviat una funció “de tractament” donada la seva eficàcia per regular el problema de hipersudoració que volem tractar.

En el cas que no patiu de hipersudoració, i vulgueu elaborar aquesta recepta de desodorant, també seria possible utilitzant AE més suaus i en menor quantitat com els de ylang ylang, lavanda, palmarosa, o bergamota, sense furocumarines, per evitar l’efecte de fotosensibilització …

O, millor encara, substituint els 10 ml de glicerina vegetal per 10 ml d’extracte glicerinat de romaní, per exemple.

 

20210320 173256 1
ÉS POSSIBLE REGULAR L'EXCÉS DE TRANSPIRACIÓ amb un desodorant natural basat en pols d’alum. 5

 

L’extracte glicerinat de romaní és també una bona manera d’aportar-li aroma al vostre desodorant i qualitats conservants i desodoritzants. En un proper article explicarem millor com preparar els extractes hidroglicerinados.

PROCEDIMENT:

La base del nostre desodorant serà la barreja d’aigua, xantana i glicerina que conformaran una mena de gel. En aquesta base de gel que facilitarà l’aplicació del nostre desodorant en format roll-on, introduirem les sals d’alum que seran el nostre principi actiu principal.

Prèviament, desfarem la goma xantana a la glicerina i les sals d’alum a l’aigua destil·lada fins que quedin perfectament dissoltes.

Ara anirem incorporant paulatinament la barreja de sals d’alum i aigua a la barreja de glicerina i goma xantana.

Això cal fer-ho així perquè la goma xantana no es dissol bé directament a l’aigua i es formarien grumolls.

Finalment, afegirem el nostre oli essencial, o una combinació d’ells amb un màxim de 15 gotes d’oli.

Ja tenim llest el nostre desodorant!

Esperem que us hagi agradat aquesta entrada, si és així deixeu-nos els vostres comentaris:)

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.