Els avenços científics encara no poden evitar que patim periòdicament, i més sovint a la tardor i a l’hivern, el molest conjunt de símptomes que caracteritzen el fred i la grip (mal de coll, mucositat, esternuts, esquinçaments, tos seca i febre juntament amb mals de cap, articulacions i músculs en cas de grip).

 

aromat pachuli v parfyumerii 13 2
COM ENFORTIR LES NOSTRES DEFENSES DE FORMA NATURAL i prevenir els virus d’hivern amb olis essencials. 6

ESTRATÈGIA DE LA MEDICINA CONVENCIONAL: Les vacunes

No estem en contra de les vacunes, és clar, però, tot i que les vacunes són eficaces per evitar que ens contagiem d’un determinat virus i, en el cas que ho fem, ajudar-nos a construir més ràpidament una defensa per combatre-ho, no estan dissenyades per combatre els virus en general i reforçar el nostre sistema immunitari.

Diversos factors influeixen a l’hora de contraure o no una infecció respiratòria. En primer lloc, cal entrar en contacte amb el virus de la grip o, en el cas del refredat, amb algun dels 200 rinovirus coneguts. En cas que entrem en contacte, l’estat del nostre sistema immunitari serà determinant a l’hora d’impedir o facilitar que els virus es multipliquin.

I, en segon lloc, són importants les condicions ambientals. S’ha dit sempre que és necessari protegir-se del fred, però, encara que sembli increïble, fins fa molt poc no es va determinar científicament que el fred afavoreix els refredats i la grip. Alumnes de medicina de la Universitat de Cardiff (Escòcia) van haver de ficar els peus en aigua a baixa temperatura durant una estona cada dia per comprovar si emmalaltien més que els seus companys amb els peus calents. El resultat va ser que sí, que el fred refreda, segurament perquè provoca una baixada momentània de les defenses.

La via més freqüent de contagi són els virus que suren en l’aire després de ser expel·lits pels malalts al tossir i esternudar. Com les gotes que es posen en manetes de portes, passamans, taules, cadires, tovalloles, diners o telèfons, la manera més eficaç d’evitar la invasió vírica és rentar-se les mans freqüentment i mantenir-les sempre allunyades de nas, ulls i boca.

En els ambients interiors és útil evaporar olis essencials d’eucaliptus, farigola i menta perquè tenen propietats antisèptiques. Hi ha aparells vaporitzadors (o fins i tot humidificadors elèctrics) però també es poden fer dues o tres gotes de l’oli essencial en un recipient amb aigua acabada de bullir.

Tots entrem diàriament en contacte amb diversos virus, a través de la respiració, però també a través de les superfícies i substàncies amb les que estem en contacte. Per tant, evitar que entrem en contacte amb ells és gairebé impossible.

El factor determinant a l’hora de decidir si contraurem el virus o no serà l’estat de les nostres defenses. Si el nostre sistema immunològic està forta rebutjarà tot tipus de virus amb els que entrem en contacte. Independentment que aquests virus ens siguin coneguts o desconeguts, el nostre organisme té la capacitat d’activar mecanismes de reconeixement dels nous virus i defensar-se davant d’ells.

Això explica el fet que amb el recent “Corona virus” hi hagi persones que han entrat en contacte amb ell i siguin asimptomàtiques. Així de clar, el nostre sistema immunològic és la nostra defensa més perfecta, més perfecta fins i tot que les vacunes, encara que de vegades puguin ser necessàries.

Si el nostre sistema immunològic està deprimit, és molt probable que recollim tot tipus de virus amb els que entrem en contacte. L’estat del nostre sistema immunològic serà determinant a l’hora de contagiar-nos o no.

LA IMPORTÀNCIA DE LA DIETA

Com sempre diem, la millor manera de començar a prevenir qualsevol problema és seguir una dieta saludable. Això ja ho deien metges antics, com Hipòcrates: “Que el teu menjar sigui la teva medicina”.

La dieta saludable no només activarà les nostres defenses, sinó que també evitarà molts altres problemes de salut com el colesterol, la diabetis, les cardiopaties coronàries o el càncer.

Per tant, la millor manera de protegir-nos dels virus és augmentar les nostres defenses activant eficaçment el nostre sistema immunitari, i per fer-ho, cal tenir cura dels nostres hàbits i de la nostra dieta. La immunitat es reforça menjant una dieta equilibrada basada en aliments frescos, rica en vitamines A, B, C, D i E,  juntament amb una contribució òptima en minerals i oligoelements, especialment zinc i seleni, així com seguint hàbits de vida saludables. Un sistema immunitari fort redueix el risc d’infecció de tot tipus de virus, també els més agressius.

Una dieta natural i variada, sense aliments processats i lliures de tòxics, rica en verdures i fruites, verdures de fulla verda, llegums, fruits secs, cereals integrals i pobre en greixos saturats activarà el nostre sistema immunitari.

Segons Raúl Martínez, dietista i biòleg, “Els oligoelements imprescindibles per obtenir una bona immunitat són el coure, antioxidant que contribueix a que el cos assimili i utilitzi el ferro, afavorint i estimulant respostes immunes antimicrobianes; el ferro, que desenvolupa la capacitat de defensa dels glòbuls blancs; el seleni, potenciador de l’activitat de les cèl·lules de defensa, sent essencial per aconseguir una resposta immune correcta, tant innata com adquirida; el zinc, que regula el sistema immune, sent decisiu per al seu correcte desenvolupament i el seu funcionament; i el manganès que garanteix la funció normal del sistema immune “.

Per tant, hauríem de buscar consumir els aliments naturals que contenen tots aquests oligoelements i vitamines. La vitamina C s’obté a partir de la ingesta diària de taronges, kiwis, mànecs i pebrots, que són aliments amb una gran aportació de vitamina C, entre altres coses.

Altres nutrients importants són els minerals de seleni i zinc. El primer és capaç d’augmentar la producció de glòbuls blancs, que estan involucrats en la defensa contra els virus. El menjar més ric en seleni és la nou del Brasil, però els 70 mcg diaris necessaris es poden obtenir amb una ració de peix o incloent ous, cereals integrals i productes lactis en la dieta.

Recordarem sempre que, perquè totes aquestes mesures resultin realment efectives, les porcions de proteïna derivada de làctics, ous o peix, hauran de ser sempre un percentatge molt inferior al consum d’aliments frescos d’origen vegetal i de cereals i farines integrals.

 

piramide alimentaria 354e38cn3zbmp6uh2ijlze 2

 

El zinc és interessant perquè té una activitat antiviral directa. Per assegurar els 15 mg necessaris és una bona idea menjar diàriament un grapat de llavors de carbassa, un tros de formatge curat i pa integral. A més, es troba en fruits secs, mariscs, llegums, arròs integral, etc…

L’all i la ceba crus també tenen efecte antivíric i són reputats aliments-medicina que no han de faltar. D’altra banda, els lactobacils i bifidobacteris que es troben en el iogurt i el quefir exerceixen un efecte beneficiós sobre el sistema immunitari a través de la flora intestinal.

Els fongs shiitake, reishi i maitake són aliments amb prebiòtics i nutrients de gran interès, que, al costat de la cúrcuma, ens asseguren una aportació de tots els oligoelements i substàncies que reforcen les nostres defenses.

L’equinàcia (Echinacea purpurea) és eficaç per prevenir els refredats, segons un estudi realitzat per investigadors escocesos amb més de 700 participants que van prendre pastilles d’extracte durant un mes. La investigació va mostrar que els refredats es van reduir a la meitat del previst.

Fer exercici físic i dormir les hores suficients totes les nits ens ajudaran també a enfortir la nostra salut i les nostres defenses, per tant.

DAVANT ELS VIRUS; LES SOLUCIONS NATURALS ENS PREVENEN DE RECAIGUDES

Si malgrat totes les precaucions s’acaba agafant un refredat o una grip, encara es poden fer algunes coses. Una dita afirma que la grip es cura en set dies si no es va a el metge i en una setmana si se’n va. És cert que en general l’únic que realment cura en aquests casos és el temps, però també ho és que alguns remeis aconsegueixen acurtar el procés i reduir la intensitat de les molèsties.

Els analgèsics i antipirètics convencionals poden ajudar-nos amb l’efecte psicològic de “sentir-nos millor”, però, en realitat, poc fan per resoldre el problema.

Amb la vitamina C, els resultats són controvertits. Encara que a algunes persones els va bé, altres no aprecien el benefici. Més demostrat està l’efecte del zinc, sempre que es prenga així que apareguen les primeres molèsties. La seva acció és directa: s’ha de deixar que la pastilla es desfaça a la boca perquè el temps de contacte entre el mineral i els virus que s’han instal·lat a les mucoses siga el major possible. Una dosi de 12 mg cada 2 o 3 hores durant els tres primers dies pot aconseguir que la durada del refredat es redueixi a la meitat.

El tractament es completa amb descans, àpats lleugers i digestius i un augment en el consum de líquids que ajudin a netejar les vies respiratòries. Es pot prendre aigua, aigua amb mel, te amb llimona i infusions de plantes medicinals, com el saüc, la revetlla i l’eucaliptus.

I també, com anunciàvem en el titular del nostre article, poden tractar-se amb l’ajuda dels olis essencials.

TRACTAMENT NATURAL AMB OLIS ESSENCIALS

Els olis essencials actuen com a veritables antibiòtics naturals i, no només això, avui en dia han obert una porta a l’esperança en el tractament dels bacteris i virus resistents als antibiòtics convencionals.

Una dels bacteris resistents més perilloses en l’actualitat és el SARM (Staphylococcus aureus, resistent a la meticil·lina), que pot resultar mortal. Al Klinicum Neuperlach de la ciutat de Munic a Alemanya s’han emprat amb èxit els olis essencials en infeccions causades pel SARM, sobretot l’oli essencial de farigola, però també els d’arbre de te, niaulí, pal de rosa, orenga, manuka, escorça de canyella i sajolida. Avui dia hi ha múltiples estudis que corroboren l’eficàcia dels olis essencials en casos de gèrmens multi resistents.

Per exemple, a la Universitat de Sydney a Austràlia, s’informa de l’ús d’olis essencials en una infecció òssia causada per SARM que va aparèixer després d’una intervenció quirúrgica. Es va emprar una barreja d’eucaliptus globulus, arbre de te, farigola, clau d’olor i llimona a parts iguals. La ferida va curar completament en 21 dies. En cap moment es van emprar antibiòtics.

No obstant això, us instem a que no cometeu el mateix error que la medicina tradicional ha comès amb els antibiòtics de síntesi. Utilitzar antibiòtics quan no són necessaris per combatre una infecció és una solució tremendament agressiva que debilita les nostres defenses i soscava la nostra flora bacteriana intestinal.

Tenim la idea que els olis essencials, autèntics antibiòtics naturals i no per això menys efectius, s’han d’utilitzar amb la mateixa saviesa; és a dir, de manera puntual davant d’una infecció o problema, mai diàriament o de manera preventiva perquè podrien resultar tan contraproduents com els antibiòtics convencionals.

Creieu-me, n’hi ha prou amb unes gotetes en un oli vegetal portador perquè actuïn ràpidament. Amb el benefici, a llarg termini, de prevenir les futures recaigudes donat que enforteixen el nostre sistema immunològic de manera natural.

US PROPOSEM UNA SINERGIA per tractar grips i infeccions de les vies respiratòries que podreu aplicar mitjançant un vaporitzador o humidificador elèctric.

www.maxpixel.net Aroma Aromatherapy Diffuser Essential Oils 4069846 2
Aroma Aromatherapy Diffuser Essential Oils

Hi afegirem a l’aigua del vaporitzador els olis essencials en la proporció següent:

3 gotes d’OE de ravintsara

3 gotes  OE de saro

3 gotes de OE de llimona

2 gotes de OE de llorer, substituïble per OE d’encens.

En cas de falta d’alè, substituïu l’OE de llimona pel d’ eucaliptus, que obre les vies respiratòries.

Aquesta seria una proposta de tractament que sens dubte ens alleujarà. A més, si l’utilitzeu cada vegada que patiu una grip, us ajudarà a reforçar les vostres defenses i a actuar com a mesura preventiva escurçant els temps de recuperació i evitant recaigudes.

UNA ALTRA PROPOSTA DIFERENT. Aquesta altra sinergia és recomanada per la “companyia del sentit”(https://www.compania-del-sentido.es/), un dels blocs d’aromateràpia amb més reputació de la xarxa.

Per combatre la grip, barregeu-ho en una ampolla de vidre buida:

Necessitareu un oli portador per fer la barreja, tal vegada unes cullerades d’oli d’ametlles, o de jojoba, que tenen molt poc aroma i són lleugers. Al oli li afegireu el següents olis essencials en la quantitat estipulada:

60 gotes d’oli essencial d’Alcanfor (ravintsara)

40 gotes d’oli essencial d’Eucaliptus Radiata

20 gotes d’oli essencial de llorer

40 gotes d’oli essencial d’avet negre

Posologia: Aplicar 3 gotes de la següent barreja al pit i a l’esquena superior. Repeteix 6 vegades al dia durant 2 o 3 dies.

Aquesta sinergia pot ser utilitzada per adults i nens majors de 6 anys, però s’ha d’evitar per part de dones embarassades o lactants i nens menors de 6 anys.

En qualsevol cas, sempre és possible experimentar amb diferents olis essencials i provar la combinació única que comprovem que millor ens va ja que cadascú som diferents i tenim metabolismes i constitucions diferents.

COM ENFORTIR LES NOSTRES DEFENSES DE FORMA NATURAL i prevenir els virus d’hivern amb olis essencials. 7

aceite esencial que es 485x300 3

ELS CINC OLIS ESSENCIALS QUE COMBATEN EFICAÇMENT ELS RINOVIRUS SÓN:

-És possible, utilitzar aquests olis en forma de sèrum, és a dir, agregats a un oli vegetal portador i massejar-nos amb ells els peus, el plexe solar i el pit. Els olis portadors més adequats són els d’ametlles, jojoba i avellanes pel seu escàs olor i la seva lleugeresa.

-Però també és possible utilitzar un humidificador, un vaporitzador, o, fins i tot un recipient amb aigua que puguem disposar sobre el radiador per vaporitzar els olis en l’ambient.

-I, per descomptat, és possible fer bafs o fumigacions amb ells. Per a això farem servir un parell de gotes de cada oli essencial agregades a una cassola amb aigua calenta. Ens cobrirem el cap amb una tovallola i respirarem els vapors durant al menys 10 minuts, fent una pausa de 30 segons cada 2/3 minuts.

L’oli essencial de Ravintsara, Cinnamomum camphora (que abans era conegut com Càmfora) és l’oli antigripal per excel·lència. Aquest oli té importants propietats antivirals contra la influença, el virus de la grip. A més, l’oli essencial de Càmfora reforça de manera eficaç el sistema immunitari al estimular les glàndules suprarenals. Aquestes glàndules, quan es veuen sotmeses a un estat d’estrès, produeixen una gran quantitat de cortisol, una hormona capaç d’inhibir, en certa mesura, el sistema immunitari. Això provoca un cansament generalitzat i que el sistema immunitari es debiliti. Per tant, és important estimular les glàndules suprarenals i mantenir-les en forma per reforçar la immunitat, el que ajuda a lluitar contra el virus i les infeccions que podrien aprofitar-se de l’estat de fatiga gripal per instal·lar-se.

El Càmfora també té propietats expectorants i mucolítiques que fomenten la fluïdificació i l’expulsió dels mocs de la tràquea i els bronquis, el que permet descongestionar les vies respiratòries. Aquesta propietat és primordial si tenim en compte que la grip és, principalment, una infecció respiratòria.

Oli de Llimona: Gràcies a les seves propietats antisèptiques i regeneratives ajuda a augmentar i enfortir les defenses de l’organisme. Una possibilitat és agregar unes gotes a una cullerada d’oli d’ametlles i fer massatges a la zona per sobre del melic fins que s’absorbeixi completament.

Oli de cajeput: Aquest oli actua particularment en les vies respiratòries facilitant la descongestió, la seva aroma forta i especiada té propietats expectorants i ajuda a calmar la irritació de la mucosa nasal.

Oli d’Eucaliptus radiata: Tan sols unes poques gotes afegides a l’aigua d’un recipient que puguem col·locar sobre el radiador (millor si disposem d’un humidificador, però tampoc és imprescindible) seran suficients per humitejar l’aire i fer que l’ambient sigui saludable, fresc i net. L’eucaliptus obre les vies respiratòries, ajudant-nos a respirar, alhora que descongestiona els nostres pulmons de mucositat i flegmes. Aquest oli essencial és capaç de calmar els espasmes dels músculs respiratoris responsables del reflex de la tos inhibint les contraccions provocades per l’acetilcolina en el múscul traqueal. Això permet alleujar significativament un dels símptomes més molestos de la grip: la tos. De fet, aquest oli és una ajuda imprescindible en gairebé tot tipus d’infeccions respiratòries. A més, aquest oli és compatible amb el de ravintsara, amb el que reforça l’acció antiviral d’aquest i les seves propietats expectorants i mucolítiques.

Oli de farigola i oli d’eucaliptus: Amb aquests olis és interessant fer vapors recoberts de tovallola. Encara que, a més, és possible vaporitzar-los a l’habitació i respirar l’aire.

L’oli de farigola té propietats vigoritzants i estimulants de les defenses immunitàries del cos i és ideal per tractar mals de gola i ajudar a contrarestar els símptomes de la grip. L’oli d’eucaliptus, com dèiem, es considera un excel·lent remei natural per al tractament dels trastorns respiratoris.

 

Como aprovechar los beneficios de la miel en cosmetica 2

MILLOR TAMBÉ AMB MEL

Una idea també interessant per mantenir-se hidratat i que el problema se solucioni més ràpidament és beure infusions diverses vegades al dia de farigola i herbes antisèptiques a les què posarem una culleradeta de mel. Si és possible que trobem “Rosada de mel (Honeydew honey en anglès) o mel de manuka” millor, i si no, la mel convencional també ens anirà molt bé ja que la mel és una substància amb un efecte doble. D’una banda, és un probiòtic que ens ajudarà a recuperar la flora bacteriana saludable de les nostres mucoses i, de l’altra, és un antibiòtic natural que enforteix les nostres defenses i ens ajuda a combatre els virus sense afectar la salut de la nostra flora intestinal. Amb la qual cosa, la recuperació del procés és molt més ràpida.

Esperem que aquest article us hagi agradat i us sigui d’utilitat, en qualsevol cas, recordeu que res en aquest article o lloc s’ha d’interpretar com un consell mèdic. Consulteu a un professional sanitari qualificat si teniu preguntes o inquietuds sobre la vostra salut.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *