Els contaminants i agents d’origen químic en l’aire que respirem, en els aliments que consumim, en els productes d’higiene que utilitzem, etc., s’han multiplicat des de la segona meitat de segle XX; com a resultat, avui ens enfrontem a un augment exponencial de la reactivitat i les intoleràncies.

Haureu observat que el problema de les al·lèrgies ha crescut exponencialment en els últims temps. Actualment, moltes dones d’entre 40 i 50 anys que mai abans havien tingut cap tipus d’al·lèrgia, pateixen episodis de rinitis quan agafen un refredat, dermatitis, asma al·lèrgica i la llista s’amplia amb un llarg etcètera de problemes que moltes vegades ens trobem sense ser ni tan sols conscients. I no només dones, per descomptat, també homes i nens.

Segons el Dr. Alfons Malet i Casajuana, Director Mèdic del CENTRE AL-LERGO. “Les malalties al·lèrgiques són un problema de salut pública mundial. El 30% de la població mundial es veu afectada per una o més malalties al·lèrgiques. Al nostre país, una de cada quatre persones pateix algun tipus de trastorn al·lèrgic. I el 25% de la població infantil pateix algun procés al·lèrgic “.

Tot d’una, el nostre cabell s’engreixa i cau de manera inusual, o ens pica el cap quan ens rentem i pensem que es deu als canvis hormonals associats, potser, a condicions de premenopausa, o potser a el fet que estem estressats, i potser per això, també tenim caspa en el nostre cabell …

spa 3587403 1920 2

No ens aturem a pensar que potser sigui perquè el nostre xampú conté tensioactius molt agressius que estan destruint la capa lipídica del nostre cuir cabellut i que produeixen aquest sobreengrasat que ens provoca la caspa i la caiguda dels cabells.

I quan ens comença a picar la pell i un dia apareix amb vermellors i èczemes, pensem que tenim dermatitis i acudim a l’especialista, que ens prescriurà cremes a base de cortisona i formulacions químiques, sense posar-nos a pensar que potser el problema podria ser degut a alguna crema “cara” plena de parafines i components sintètics que ens hàgim untat, o algun producte de neteja agressiu amb el qual hem entrat en contacte.

Arran del que hem vingut a anomenar “la crisi tòxica”, per la qual els contaminants i agents d’origen químic en l’aire que respirem, en els aliments que consumim, en els productes d’higiene que utilitzem, etc., s’han multiplicat en les últimes dècades; ens enfrontem avui a aquest augment exponencial de les al·lèrgies i la reactivitat o reacció exagerada del nostre sistema immunològic, que és el que venen a ser, majorment, les al·lèrgies.

cream 3496778 1920 2

Volem aclarir que, tot i que no estem renyits amb la medicina convencional, moltes vegades els nostres criteris poden no ser totalment coincidents. Si necessiteu assessorament mèdic, és millor que acudiu a un especialista en medicina al·lopàtica. El nostre punt de vista, encara que intenta sempre unir les dues medicines sota una visió integradora, opta per un paradigma holístic que es basa en una visió de l’univers com a energia.

Des d’aquesta visió integral de la salut, volem dedicar aquest bloc a la recerca i difusió d’una manera diferent de viure “en la nostra pell” i en el nostre entorn. Busquem un estil de vida més respectuós amb el nostre entorn natural i més en harmonia amb els cicles naturals. Obrint-nos, en aquest cas, a la possibilitat d’una vida diferent més en contacte amb la natura i amb nosaltres mateixos.

En aquest blog us oferirem, doncs, receptes sobre salut i cosmètica natural. No deixeu de seguir-nos!

 

PER QUÈ PRODUCTES DE COSMÈTICA I HIGIENE AMB INGREDIENTS NATURALS?

Els cosmètics i els productes de bellesa són una font important d’exposició química per a la majoria de nosaltres. Un producte de bellesa conté de mitjana dotzenes de químics nocius, molts dels quals ni tan sols han estat provats en humans.

pexels chokniti khongchum 2280549 2 scaled

Afortunadament, hi ha alternatives naturals per a tots els productes cosmètics i la majoria funcionen millor que les alternatives carregades de químics. Sé què us estareu preguntant com podeu trobar tots els ingredients necessaris i quant us costarà la inversió.

És cert que els ingredients naturals costen més per avançat, però a la llarga ens estalvien diners perquè són tan versàtils que es poden utilitzar en múltiples receptes.

Tampoc es necessiten tants ingredients per fer un producte que duri molt de temps. I això és el que vull mostrar-vos en aquesta pàgina. És possible, comptant amb alguns ingredients clau, elaborar moltes receptes de cremes, xampús, desodorants i gels casolans.

És més, si teniu una pell reactiva com la meva, veureu que fins i tot és necessari.

I si, per contra, decidiu comprar un producte de la parafarmàcia per tractar les pells atòpiques, és possible que us trobeu, com em va passar a mi, amb el problema de que al cap d’un temps us canvien el producte a què estàveu acostumats, o pitjor encara, la seva composició, per abaratir-lo.

El que vull dir és que, amb el que compreu, és impossible controlar el procés o el producte, mentre que el que prepara un mateix sempre es pot adaptar a les seves necessitats reals. I podem solucionar moltes de les necessitats d’higiene de la nostra pell i cabell d’una forma molt senzilla amb productes que tots tenim al rebost de casa.

pexels rfstudio 3621234 1 2 scaled

Així, per exemple, és molt fàcil hidratar i condicionar la pell del nostre rostre amb una senzilla mascareta facial de mel. Per a això, untarem mel tèbia en el nostre rostre i la deixarem durant uns 20-30 minuts. Potser amb música relaxant. Posteriorment ens esbandirem amb aigua tèbia i, finalment, aigua freda, per tancar els porus. La mel també funciona molt bé com un rentat facial suau que es pot utilitzar cada dia.

Per condicionar el nostre cabell, desenredar i donar-li brillantor després de la rentada, simplement podem barrejar una part de vinagre blanc amb cinc parts d’aigua (potser menys aigua si fem servir vinagre de poma que té menys àcid) i ruixar i esbandir el cabell. A la barreja podem agregar de 5 a 10 gotes del nostre oli essencial favorit per donar-li un bon aroma al nostre cabell.

Si teniu el cabell molt sec o danyat i voleu condicionar-lo intensament, podeu barrejar alvocat i llet o crema de coco en una liquadora i aplicar-lo sobre el cabell sec. Deixeu-ho actuar fins a 30 minuts i renteu.

Per al cabell gras, massatges al cabell amb bicarbonat de sodi abans d’aplicar el xampú i rentar-lo com de costum pot ser de gran ajuda. Encara que, sens dubte, és molt millor preparar un xampú per a cabells grassos d’entre les receptes que oferim en entrades posteriors. I tampoc és tan complicat!

AL·LÈRGIES ALIMENTÀRIES I DIETA

Segons aquest mateix doctor, Alfons Malet i Casajuana, Director Mèdic del CENTRE AL-LERGO, les al·lèrgies que més han augmentat comparativament en els últims temps són les d’origen alimentari.

pexels skitterphoto 316909 2 scaled

Montse Bradford també es refereix a aquest problema en la seva pàgina (www.montsebradford.es): “Cada dia són més les persones afectades per algun trastorn digestiu com gasos, diarrees, restrenyiment, digestions llargues i pesades, mala flora intestinal, incompatibilitats amb determinats aliments, intestins febles, acidesa, càndida, indigestió “… Alguna vegada us heu preguntat per què aquesta llista es fa cada vegada més llarga?

Nosaltres sí que ho hem fet. Com veníem parlant, la dermatitis es deu en gran part a l’ús de cremes i productes d’higiene amb components sintètics que acaben en el nostre torrent sanguini. L’asma al·lèrgica es deu principalment a contaminants i toxines en l’aire que respirem. Segons aquest mateix raonament, no creieu que les al·lèrgies alimentàries tindran molt a veure amb la dieta d’aliments processats carregats de conservants, espessants, colorants, etc. que consumim avui en dia?

Experts al·lergòlegs espanyols han publicat el següent estudi: Segons aquests experts, «el 2050 la meitat de la població dels països desenvolupats patirà alguna al·lèrgia».

En l’actualitat, un de cada quatre espanyols ja és al·lèrgic. Una xifra que va en augment i que es dispararà d’aquí al 2050, quan els experts vaticinen que la meitat de la població dels països desenvolupats patirà algun tipus d’al·lèrgia, és a dir, el doble que ara.

L’estudi també descriu un nou perfil de l’al·lèrgic a Espanya: algú cada vegada més jove (l’edat mitjana baixa de 16 a 12 anys), amb més rinitis-conjuntivitis, menys asma i més al·lèrgies als aliments. A més, les dones són més al·lèrgiques que els homes (elles són el 58%), excepte en l’al·lèrgia a himenòpters (picades d’abella i altres insectes), en el qual ells són set de cada 10.

Sis de cada 10 pacients pateixen rinoconjuntivitis: La mucositat nasal, esternuts, congestió i picor nasal, a més de llagrimeig, picor, coïssor, congestió i enrogiment dels ulls són els símptomes principals de la rinitis o rinoconjuntivitis, la primera malaltia i la forma en que la manifesten sis de cada 10 al·lèrgics a Espanya. La seva prevalença creix des de l’informe de 2005 del 55 al 62% dels casos.

El segon diagnòstic més comú és l’asma bronquial, que no obstant això cau del 28 al 23,4%. El tercer motiu és una hipersensibilitat a algun medicament, amb el 17,7% dels casos, més un 10% en el cas de les al·lèrgies alimentàries. Aquests també creixen des del 14,4 i el 7% dels casos que representaven el 2005.

Es dupliquen les al·lèrgies als aliments: En poc més d’una dècada s’han duplicat les al·lèrgies als aliments, ja que han passat del 3,6% el 1992 al 7,4% el 2005 i un 11,4% el 2015. La llet, la fruita, l’ou i la fruita seca són els al·lèrgens principals en el cas dels més petits. La llet és la causant del 60% de les al·lèrgies en els menors de dos anys (davant el 51% el 2005) i la fruita en els nens d’una mica més d’edat (set de cada 10 al·lèrgies entre els set i els 10 anys, quan el 2005 eren només tres de cada 10).

 

pexels vanessa loring 5971867 2 scaled

Els nens són més al·lèrgics que els adults, ja que la prevalença del 20-25% de la població al·lèrgica general s’eleva al 25-30% en el cas dels més petits. Sobretot, en el cas de determinades malalties, com ha subratllat el president de la SEAIC: “Un de cada 10 nens a Madrid té asma bronquial, que s’ha convertit en la malaltia crònica més important de la Comunitat de Madrid”. Tot i això, l’asma ha disminuït en general en comparació amb 2015, mentre que la rinitis i les al·lèrgies alimentàries han augmentat.

Segons aquest mateix estudi addueix: “La cura de les al·lèrgies, per ara, només és possible en alguns casos i temporalment a través de vacunes. Per al seu tractament, la fórmula més comuna són els antihistamínics, seguits dels corticoides nasals tòpics “. Volem assenyalar que aquest tractament es basa en la medicina al·lopàtica convencional.

Com hem comentat anteriorment, les nostres opinions es basen en la naturopatia i la medicina holística i és molt probable que no coincideixin del tot. El nostre consell és que, si el lector es troba davant d’un problema d’aquest tipus, una bona idea sempre és consultar, primer, totes les possibilitats i, finalment, decidir quina és la que més ens convé.

I no només al·lèrgies alimentàries, el tipus de dieta que fem i els nostres hàbits higiènics s’està veient cada vegada més que tenen una enorme influència en moltes malalties cròniques cada vegada més freqüents en la nostra societat actual com la síndrome de l’intestí irritable, la colitis ulcerosa, la fibromiàlgia, la celiaquia i altres intoleràncies …

I si en lloc d’al·lèrgies, dermatitis i altres intoleràncies el que ens preocupa és el càncer, ens vindrà bé llegir les recomanacions de l’OMS (Organització Mundial de la Salut) al respecte:

Menjar carn processada com salsitxes, hamburgueses o embotits augmenta el risc de càncer, com va concloure avui un panell d’experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). El dictamen considera que aquest tipus d’aliment és “cancerigen per a l’ésser humà” i l’inclou en el grup de substàncies més perilloses per a la salut al costat del fum del tabac, l’alcohol, plutoni o aire contaminat, entre d’altres més de 100 compostos prèviament analitzats “. I ho inclouen en el grup de risc 1.

Aquest organisme també considera que la carn vermella (vedella, porc, cavall, xai, cabra …) és “probablement cancerígena”, especialment pel que fa a el càncer colo-rectal, i la considera un factor de risc tipus 2.

 

FONTS:

https://www.esteve.org/otras-sugerencias/materia-oms-carne-procesada/?doing_wp_cron=1621605448.4848899841308593750000

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045(15)00444-1/fulltext

https://www.who.int/news-room/q-a-detail/cancer-carcinogenicity-of-the-consumption-of-red-meat-and-processed-meat

pexels sevenstorm juhaszimrus 909815 2 scaled

 

En el nostre proper llibre, volem fer extensiva aquesta informació sobre les implicacions dietètiques d’algunes de les al·lèrgies i afeccions cutànies més comuns.

Segons la teràpia de Clark: La malaltia no és natural, sinó que és el resultat d’una crisi de toxicitat que passa quan el nivell de toxines en el nostre cos es desborda. En aquest moment, la malaltia es produeix en un intent del nostre cos per desfer-se de les toxines i recuperar l’equilibri intern o l’homeòstasi.

Les toxines poden tenir un origen tant extern com intern. Les toxines poden originar-se a partir d’additius químics en els aliments, contaminants ambientals, deixalles metabòlics atrapats o verins generats per bacteris que descomponen les restes d’aliments de les nostres entranyes.

Una vegada que el nostre organisme ha assolit el nivell de tolerància a les toxines, l’alarma es dispara i comencem a notar els primers signes de dolor o malestar. Entren en joc els òrgans emuntoris congestionats i els sistemes d’eliminació com la pell, els pulmons, el fetge, els intestins, els ronyons, el sistema limfàtic i el sistema immunològic.

El sistema immunològic fins i tot pot mobilitzar cèl·lules autoimmunes i anticossos per reduir els nivells de toxicitat. Durant aquesta etapa reactiva de la crisi de toxicitat, un pot sentir-se feble i sense gana com quan té febre, ja que el cos està usant tota la seva energia per a desfer-se de les toxines.

Però a menys que aconsegueixi eliminar els factors que han portat a aquesta crisi, és probable que les toxines s’acumulin novament i el problema torni a intensificar-se. Si no revelen les causes, el més probable és que es reprodueixin noves crisis de toxicitat que acabin desembocant en una malaltia crònica.

És un fet que fa cent anys, només el 10% de les persones patia malalties cròniques. Avui, les malalties cròniques representen el 90% dels problemes de salut.

D’una manera més optimista, pensem també que la naturalesa (mare naturalesa) té una cura per tots els mals. Aquesta característica és un mecanisme incorporat per mantenir la vida al planeta. Si la naturalesa no pogués curar-se a si mateixa de les malalties, la vida a la terra s’hauria esvaït fa milions d’anys. Totes les formes de vegetació, inclosos els arbres, flors, fruites i verdures, així com tots els animals i insectes fins a les més petites amebes i bacteris, estan equipats amb mecanismes de defensa altament sofisticats per mantenir la seva pròpia existència i la del planeta.

El sistema immunològic de l’home és el més sofisticat de totes les espècies i pot desenvolupar immunitat enfront de qualsevol organisme invasor. El poder del nostre sistema curatiu, però, depèn dels nostres pensaments, sentiments, els aliments que mengem, la qualitat de l’aire que inhalem, l’aigua que bevem, l’entorn en què ens trobem i les coses que vam triar fer, veure i escoltar.

Si totes o la majoria d’aquestes diverses influències ens fan sentir bé, el nostre sistema immunològic seguirà sent eficient. Fins i tot un pensament depressiu persistent o una emoció de por és suficient per suprimir el sistema immunològic, el que pot fer que el nostre cos sigui susceptible als microorganismes invasors.

Hi ha moltes formes naturals disponibles d’adquirir immunitat. «La millor vacuna contra les malalties infeccioses comuns», segons l’Organització Mundial de la Salut, és «una dieta adequada». Els aliments sense processar i sense refinar, incloses moltes fruites i verdures fresques, ajuden a l’infant a desenvolupar la immunitat natural i ajuden a l’adult a mantenir-la.

Per donar suport al nostre sistema immunològic en la seva lluita contra malalties o infeccions, podem utilitzar remeis naturals coneguts en les formes tradicionals de medicina (Medicina Ayurvèdica, Medicina Xina o Homeopatia). Aquests remeis no interfereixen amb els mecanismes de curació del cos, com és el cas de les medicines convencionals. Per contra, els seus procediments de neteja i els seus remeis estimulants del sistema immunològic, faciliten que el cos es desfaci de les toxines i s’enfronti als patògens de manera natural.

Si patim una infecció o qualsevol altra malaltia, en lloc de sucumbir a aquesta influència debilitant, decidim-nos a adoptar les mesures positives que donin suport al cos en els seus esforços de curació. Confiem que no hi pot haver millor metge en el món que el nostre propi cos, que està equipat amb la millor farmàcia que podria existir. És millor fer servir remeis de neteja naturals abans de prendre antibiòtics o altres medicaments. Aquests últims són útils i necessaris només en situacions greus.

pexels pixabay 36717 2

I, com afirmen autors actuals de rellevància en el tema de la salut natural com Mercola, A. Williams o el mateix Andreas Moritz, estem connectats elèctricament amb el planeta.

En el medi en què vivim, hi ha camps electromagnètics per tot arreu, però són invisibles per a l’ull humà. Es produeixen camps elèctrics per l’acumulació de càrregues elèctriques en determinades zones de l’atmosfera per efecte de les tempestes. El camp magnètic terrestre provoca l’orientació de les agulles dels compassos en direcció nord-sud i els ocells i els peixos l’utilitzen per orientar-se.

Tots hem sentit a parlar dels perills de les interferències electromagnètiques. Els electrodomèstics, els telèfons, els ordinadors, els televisors, les antenes, generen camps magnètics d’intensitats molt diferents. La comunitat científica s’ha plantejat dubtes sobre els possibles efectes produïts per l’exposició a aquests camps en general i per l’exposició a les freqüències de telèfons mòbils en particular i, encara que s’ha suggerit que podrien produir-se efectes subtils sobre les cèl·lules que podrien influir en el desenvolupament del càncer, també s’ha plantejat la hipòtesi de possibles efectes sobre els teixits excitables per estímuls elèctrics que podrien influir en la funció del cervell i els teixits nerviosos.

De moment no hi ha conclusions científiques unànimes, però, a nivell particular, penseu que hi ha persones que han patit d’insomni i altres alteracions simplement degudes a una interferència o encreuament de les línies energètiques del planeta i que han resolt el problema girant el llit o recorrent-lo uns passos, de vegades fins i tot amb ajuda dels saurins que localitzen les fonts d’aigua sota la Terra seguint aquestes mateixes indicacions energètiques del planeta.

Penseu en tot això, i si sentiu que algun d’aquests camps magnètics (siguin naturals, siguin artificials) pot estar condicionant la vostra salut, posar-li remei no és tan complicat. Les pertorbacions electromagnètiques poden produir-nos un munt de molèsties de salut i fins i tot insomni crònic si no solucionem la causa de la pertorbació.

Com molt bé diu l’autor sobre salut natural Andreas Moritz, les pertorbacions electromagnètiques en el cos també poden ser provocades per una sobreexposició a la contaminació química.

Com sabreu, el grau de contaminació interior a la majoria de les llars i llocs de treball moderns és moltes vegades més gran que la contaminació exterior. Agregueu a aquests contaminants els químics nocius continguts en els cosmètics, desodorants i perfums, roba, aliments, aigua i aire que ingressen al nostre cos cada dia, i fins i tot un cos normalment sa sucumbirà a la sobredosi de tals formes d’estrès i coacció.

Encara que molts de nosaltres no podem evitar per complet viure en un entorn contaminat, podem intentar reduir la nostra exposició directa a ell el menys possible.

I això és el que intentem fer a través d’aquest bloc, brindar-receptes sobre salut i cosmètica natural que ens ajudin a superar la “crisi tòxica” en què tots estem immersos d’una manera o una altra.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *