PER QUÈ ELS COSMÈTICS AYURVÈDICS OFEREN TAN BONS RESULTATS EN LA PELL

PER QUÈ ELS COSMÈTICS AYURVÈDICS OFEREN TAN BONS RESULTATS EN LA PELL

A diferència  de la medicina convencional occidental, l’Ayurveda és una filosofia de salut integral que no només pretén eliminar els símptomes d’una malaltia, sinó que també busca equilibrar el cos i la ment per evitar que emergeixin noves malalties. Per a l’Ayurveda, el benestar i l’absència de malaltia són l’estat natural d’un ésser equilibrat.

Amb una visió holística i completa de la salut, la medicina ayurvèdica prioritza la dieta i els estils de vida saludables com a principals fonts de salut i benestar. I combina pràctiques i hàbits de vida saludables amb rituals desestressants (o preventius de l’estrès) de massatges, olis naturals, tractaments a base d’herbes i cura natural de la pell i el cabell, entre altres coses.

La cosmètica ayurvèdica fa del concepte anglès de “skin food” el seu propi lema i desenvolupa productes cosmètics que afirmen ser un aliment per a la pell amb amplis beneficis nutricionals perquè entén que les cèl·lules de la pell s’alimenten com l’estómac i també entén que la pell és un òrgan enorme i complex que compleix funcions importants dins del cos humà i en l’equilibri de l’ésser interior.

Per tant, els cosmètics ayurvèdics no utilitzen productes químics ni conservants. La tendència orgànica de l’ayurveda comença amb l’alimentació perquè quan ens alimentem bé entenem que la pell també es nodreix, i entenem que si no volem menjar herbicides tampoc volem posar-nos-se’ls a la pell. Els ayurvèdics diuen que la pell és la llengua més gran que té el nostre cos, i que si hi ha alguna cosa que no ens podem posar a la boca tampoc no ens la podem posar a la pell.

És per això que els cosmètics ayurvèdics són millors per a la pell i també per al planeta, com és el cas de la medicina natural. Tots dos conceptes són indissolubles.  La salut natural o la cosmètica no es poden fer amb pràctiques que perjudiquen la salut ambiental.

Així, la filosofia de la cosmètica ayurvèdica s’oposa radicalment a la filosofia de la cosmètica occidental convencional, ja que es basa en una idea diferent de salut que prioritza el benestar com una cosa des de dins de l’ésser i no com una cosa des de l’exterior.

Per a l’Ayurveda, i igualment per al moviment “slow”, la  bellesa és una qüestió de salut integral i acceptació personal nascuda de la maduresa de l’ésser.

A partir del diferent concepte de bellesa i salut d’ambdues tendències neixen els seus diferents desenvolupaments i estratègies d’intervenció en salut natural i cosmètica.

L’estratègia per estar bell de l’Ayurveda és cuidar-se a l’interior, menjar bé i hidratar-se bé per tenir una pell bonica i, per descomptat, utilitzar cosmètics i productes d’higiene amb ingredients naturals.

L’estratègia de la cosmètica i la medicina convencional, que entenen la salut i la bellesa com una cosa aliena a l’ésser, és naturalment invasiva, ja que és una estratègia externa.

El bòtox, els àcids i la silicona ens ajudaràn a veure’ns millor, sens dubte, però a costa de què? Aquestes estratègies minimitzen el problema a curt termini, però la teva pell es veurà millor a llarg termini per haver-li posat àcids o perquè està hidratada des de l’interior? I una dona se sentirà millor i més bonica als 50 anys per portar silicona als llavis o als pits o per aprendre a acceptar-se com ella és?

DIFERÈNCIA ENTRE COSMÈTICA CONVENCIONAL I COSMÈTICA AYURVÈDICA O COSMÈTICA“SLOW”

Com varem explicar en la nostra entrada del moviment de cosmètics “slow”, fundat el 2012 pel belga Julien Kaibeck, la cosmètica “slow” coincidiria gairebé totalment amb la cosmètica ayurvèdica i amb aquesta idea “skin food” de la cosmètica natural per la qual evitem estendre’ns a la pell alguna cosa que no sigui un aliment en si mateix.

I coincidiria amb la visió de la medicina natural de l’ésser humà com un ésser connectat amb el planeta l’equilibri del qual és impossible d’assolir si intoxiquem i alterem el medi ambient. És per això que la proposta cosmètica del moviment “slow” és netament ecològica.

Segons el moviment de cosmètica natural “slow”: “Els cosmètics han de ser formulats i envasats d’acord amb les normes de protecció del medi ambient. Els ingredients orgànics naturals i no processats han de ser privilegiats en les fórmules, excloent qualsevol ingredient de química sintètica, petroquímica, explotació animal o qualsevol altre potencialment contaminant per al medi ambient. Els cosmètics han de ser formulats, venuts i utilitzats en compliment de les normes naturals, i amb cura dels animals i els éssers humans en tota la seva complexitat. Condemnem productes cosmètics irrespectuosos amb humans, animals o plantes. Donem suport a productes ecològics certificats, però també a productes de comerç just i receptes casolanes.”

De la mateixa manera que la medicina occidental convencional aborda la malaltia amb tractaments invasius de drogues i fàrmacs amb la intenció de corregir desequilibris i combatre un problema, la “cosmètica convencional comercial” comparteix aquesta mateixa filosofia i produeix productes carregats de vitamines sintètiques, conservants químics, silicones i altres ingredients de síntesi.

No obstant això, anem també amb compte amb alguns cosmètics d’herbolari, que se suposa que són naturals, o amb algunes d’aquestes receptes i pàgines que fan cosmètics naturals carregats de vitamines i ingredients de síntesi, que se suposa que optimitzen el producte final, i on el resultat és just el contrari de l’esperat. O, potser, podem entendre que, tal vegada, els aliments carregats de conservants i estabilitzants de les prestatgeries dels supermercats són més saludables que les fruites i verdures fresques i orgàniques? Aquests aliments altament processats són, exactament, com els cosmètics de síntesi.

Una recepta de cosmètica natural formulada amb ingredients naturals no necessita afegir tal o qual vitamina o tal o qual àcid perquè els olis naturals premsats en fred continguts en la recepta ja tenen aquestes vitamines i elements traça de forma natural. I no cal afegir àcids rars o conservants perquè l’objectiu d’un producte cosmètic natural no és emmagatzemar-lo durant mesos, sinó consumir-lo fresc per aprofitar millor totes les seves qualitats.

Tingueu-ho clar, són dos conceptes i dues filosofies molt diferents de la preservació de la salut i la fabricació de cosmètics.

Els cosmètics “slow”, com l’Ayurveda, entenen la bellesa com una cosa natural que prové del nostre ésser interior i entenen que cal re-connectar amb la natura i aprendre tot el que ha d’oferir-nos per a la nostra pròpia salut i bellesa interior.

DIFERÈNCIA ENTRE COSMÈTICA AYURVÈDICA I COSMÈTICA NATURAL CASOLANA

En principi, no hi hauria cap diferència. Totes dues comparteixen el mateix propòsit de nodrir la nostra pell i equilibrar-la amb ingredients naturals.

La filosofia de l’Ayurveda també s’aplica a la cosmètica. Aquest camp busca potenciar l’ús de productes naturals (basats en herbes, espècies, minerals i olis essencials) per protegir la pell i el cabell, potenciant el benestar general de cada persona. La cosmètica ayurvèdica es basa en la seva relació amb la Mare Natura i amb tot el que ens pot oferir.

Totes dues comparteixen la idea que els medicaments naturals i la salut natural que ens equilibra no poden ser perjudicials per al planeta. Entenen que si alguna cosa equilibra el nostre ésser i la nostra pell no pot ser un producte amb ingredients tòxics que després van a parar al mar i destrueixen la vida aquàtica, com és el cas de la medicina convencional i la cosmètica.

L’única diferència seria que l’Ayurveda, amb una visió integral profunda de l’ésser humà, distingeix tres tipus diferents de metabolisme o “doshas” dels que deriven els tres tipus de pell dels que parlem en la cosmètica occidental.

Segons l’Ayurveda, estem formats per tres energies úniques (també anomenades Doshas): Vata (aire), Pitta (foc) i Kapha (aigua i terra). En un estat d’equilibri, les energies conviuen en harmonia; desequilibrats, al contrari, creen un malestar.

I d’aquests tres tipus d’energies deriven els tipus de pells, que coincideixen àmpliament amb els tres tipus de pell que distingim en el nostre context occidental.

Kapha es correspondria amb la pell i el cabell greixós i propens a l’acne.

Vata amb les pells fines i els cabells de tendència seca i deshidratada.

Pitta amb les pells i els cabells mixtos, de vegades irritats, de vegades hipersensibles i amb tendència reactiva.

I, segons aquesta classificació, les diferents formulacions estan preparades per equilibrar cada tipus de pell.

Així, per exemple, l’oli d’ametlles, el de rosa mosqueta o el de sèsam, són ideals per al biotip Vata per les seves propietats suaus i calmants de la pell seca o irritada.

L’oli d’oliva o l’oli d’argan són molt beneficiosos per a Pitta per tal de nodrir i protegir la seua dermis dels canvis externs.

Els olis de jojoba i avellana són perfectes per al tipus Kapha per les seves propietats reguladores i hidratants del sèu.

En la mesura que els cosmètics ayurvèdics es basen en la seva relació amb la Mare Natura, els ingredients utilitzats en cremes, olis o sabons provenen, per tant, de plantes i ingredients vegetals. En aquesta manera de fer cosmètica natural, mai treballem amb productes químics que puguen tenir efectes nocius sobre la salut de la nostra pell.

Un dels ingredients principals en totes les composicions de cosmètica ayurvèdica són els olis, tant vegetals com essencials. Aquests han de ser de primera qualitat, tenint en compte la manera d’extracció (en el cas dels olis, per pressió en fred*), el seu envàs i les matèries primeres que els constitueixen.

*Un dels primers factors que tindrem en compte a l’hora de comprar un oli vegetal, serà el seu mode d’extracció.  Sempre tendirem a utilitzar olis extrets per la pressió freda. Amb aquesta tècnica l’oli s’obté mitjançant una pasta espremuda a temperatura ambient. Gràcies a la pressió freda es conserven totes les característiques de la llavor o fruita de la qual prové l’oli.

En futures entrades aclarirem millor quins tipus de productes i ingredients utilitza l’Ayurveda per reequilibrar els diferents tipus de pell.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie