El nostre estat d’ànim i salut es reflecteix no només en la nostra pell, sinó també en la nostra actitud amb la vida i amb els altres. Per això, quan parlem de bellesa, no parlem des d’un punt de vista superficial o estètic, sinó com una actitud davant la vida.

El secret de la bellesa duradora no està fora de nosaltres, sinó que emana de les profunditats del nostre cos i la nostra ment. Per a Ayurveda, la bellesa és la projecció de com som internament, tant físicament com mentalment i emocionalment. I no és, per descomptat, consumir molts productes que ens asseguren que treballaran miracles en el nostre cos i en la nostra pell, quan, la veritat és que aquest ingredient “màgic” no existeix embotellat.

Tots els productes de bellesa ayurvèdica que s’apliquen a la pell són totalment naturals. Majoritàriament, estan elaborats amb ingredients que podem trobar fàcilment en qualsevol cuina, i els que són una mica menys comuns, són igualment fàcils de trobar. Si a més som capaços d’introduir certes rutines diàries de forma regular, aquests productes no només proporcionen neteja, hidratació i nutrició, sinó també calma i eliminen tensions.

Els principis de neteja, nutrició i hidratació s’apliquen a la cura facial.

Segons Melanie Sachs, autora de “Ayurvedic Beauty Care“, una rutina de 5 minuts com aquesta és suficient:

1.- Ens rentem bé la cara amb aigua tèbia. “Les cèl·lules mortes de la pell absorbiran aigua com petites esponges, fent-les fàcils d’extreure”, diu.

Normalment, la cosmètica ayurvèdica recomana utilitzar pasta de farina de cigrons o de civada amb aigua per rentar-se la cara. Sens dubte, malament no ens aniran, però si com molts Occidentals esteu acostumades a l’ús del sabó de tota la vida, procureu que sigui un sabó neutre, de glicerina, o saponificat en fred, com els de la casa Cattier (que deixen la pell com el culet d’un nadó), o els que us ensenyem a preparar en aquest blog, per evitar que la vostra pell es ressequi en excés ja que els sabons són molt alcalinitzants en general.

Si, prèviament, necessiteu desmaquillaros, utilitzeu una aigua micel·lar suau i natural o, millor encara, un oli vegetal que us agradi, com feia Sara Montiel, que es desmaquillaba amb oli d’oliva de tota la vida.

 

 

2.- Col·locar una mica d’aigua corrent o aigua de roses en un atomitzador i ruixar-nos la cara unes quantes vegades per humitegar la nostra pell.

3.- Mentre la nostra cara segueixi humida, aplicarem una fina capa d’oli de jojoba per segellar la humitat. Segons Sachs, l’oli de jojoba és el més proper al greix de la pell, per la qual cosa és molt poc probable que provoqui irritació.

Sol pensar-se que l’oli no hidrata prou i per això és millor utilitzar cremes (que també està molt bé si són naturals o elaborades per nosaltres mateixos) però no és ben bé així. L’oli humecta, no hidrata, i és per això que en el pas previ s’utilitza un hidrolat abans d’aplicar-nos l’oli i, en aquest moment, ja tenim la barreja perfecta! …

Aquestes herbes i olis vegetals que s’utilitzen en l’elaboració de cremes, màscares i altres rituals de bellesa ayurvèdica són aliments perfectes per a la pell. Però la bellesa per a l’Ayurveda va més enllà de la pell, té a veure amb l’harmonia, l’equilibri entre cos, ment i esperit i, llavors, proposa rutines diàries per aconseguir-ho a través de la neteja i nutrició interna, l’ús d’espècies, aliments i olis favorables per a cada tipus de pell, descans , desintoxicació, ioga i meditació.

És important recordar que la pell és l’òrgan més gran del cos, format per set capes cel·lulars i, a més, cadascuna d’aquestes set capes està directament relacionada amb un dels set dhatus (teixits corporals). Junts, són la principal manera de desintoxicar el cos tòpicament. Segons Ayurveda, la pell és un important canal de secreció (eliminació de toxines) i absorció de nutrients, regula la temperatura corporal i produeix moltes hormones endocrines. És la primera línia de defensa contra els atacs externs i reflecteix tot el que passa dins nostre.

Tot el que posem a la nostra pell va directe al torrent sanguini, distribuint-se per tot el nostre cos. Per això Ayurveda ens diu “no et posis res a la pell que no et puguis posar a la boca”.

Podem dir, doncs, que l’estat de la nostra pell ens parla del nostre estat de salut i del de les nostres emocions. La seva cura no només ens aporta bellesa, sinó que és fonamental en la nostra salut, de la mateixa manera que hem de cuidar-nos per dins, tant físicament com mentalment, per poder irradiar tot el nostre benestar interior. En definitiva, hem de cuidar-nos per dins i per fora perquè són parts d’un tot.

El secret de la bellesa absoluta és viure en harmonia amb el nostre disseny natural i la nostra constitució de base, ja sigui una constitució de Vata, Pitta o Kapha:

Les pells desnodrides i seques (pells amb predomini de Vata) necessiten més terra, aigua i foc (més influència de Kapha i Pitta).

La pell sensible amb tendència a l’enrogiment i la dermatitis (pell amb predomini de Pitta) necessita més espai, aire i terra (més influència de Vata i Kapha).

Les pells grasses (pells amb predomini de Kapha) necessiten més foc, aire i espai (més influència de Vata i Pitta).

NODRIR I HIDRATAR LA PELL SEGONS LA NOSTRA CONSTITUCIÓ

Prepara un oli corporal barrejant dues cullerades d’oli d’ametlla amb 10 gotes d’un oli essencial indicat al teu tipus de pell:

Per nodrir i hidratar la pell seca”vata”, utilitzarem taronja dolça o gerani.

Per nodrir i hidratar la pell sensible”pitta”, utilitzarem gessamí o sandàl.

Per nodrir i hidratar la pellgrassa “kapha”, utilitzarem lavanda o bergamota.

La bellesa és l’equilibri perfecte dels cinc elements que componen cada persona.

La manera d’aconseguir aquest equilibri és esbrinar quina és la nostra constitució de base i seguir uns hàbits de vida que ens permetin mantenir-nos en equilibri. Ho aconseguim a través del poder dels sabors: dolços, agre-dolços, salats, amargs i astringents, ja que cadascun d’ells també sorgeix de la combinació dels cinc elements i que faran que els nostres propis elements hidratin, nodreixin, netegin o simplement reequilibrin. Utilitzarem un o altre, depenent del que necessitem, tant externament com internament.

Experts en bellesa ayurvèdica coincideixen: per cultivar la pell radiant i una sensació d’equilibri interior cal dissenyar una rutina diària amb algunes activitats que promoguin la salut.

DIETA: En general, Ayurveda recomana una dieta sana i integral (principalment vegetariana) per a totes les constitucions. Els aliments grassos, fregits, refinats i processats, la sal, el sucre, el marisc i les carns vermelles poden causar problemes a la pell, de manera que el millor és evitar-los.

EXERCICI I HIGIENE DEL SON: Els experts ayurvèdics suggereixen fer exercici almenys cinc vegades per setmana fins que transpiris al llarg de la columna vertebral i sota els braços. L’exercici afavoreix la transpiració (que allibera toxines del cos), augmenta la circulació i calma la ment.

Funcionar amb un horari regular de son reposat, anant-nos a dormir a la mateixa hora cada nit i aixecant-nos a la mateixa hora cada dia perquè, com explica el Dr. Mehmet Oz en el seu llibre: “You: Being Beautiful”: “Dormir i fer exercici estimulen l’hormona del creixement, que promou una major producció de col·lagen i elastina per mantenir la pell ferma”.

PRACTICAR EL IOGA PER TENIR PELL RADIANT: Incorporar una pràctica equilibrada del ioga en la nostra rutina diària (si encara no ho hem fet) millora la circulació limfàtica i sanguínia, tonifica els músculs i ens ajuda a connectar amb la nostra respiració, tres accions que milloren la nostra bellesa a nivells subtils, però importants.

Les recomanacions, segons el Centre Ayurvèdic del Dr. Deepak Chopra, també inclouen beure molta aigua i fer els nostres propis cosmètics per hidratar la pell:

“-Coneix el teu tipus de pell.

-Vigila el que menges. Si el teu cos metabolitza els aliments correctament augmentaràs la teva energia, evitaràs malalties, tindràs més claredat mental i la teva pell es veurà més sana.

-Gaudeix del descans. Sopa lleuger, medita abans d’anar a dormir i gitat més aviat per tal d’aixecar-te amb energia renovada i pell brillant.

-Medita per combatre l’estrès. La meditació és una de les millors pràctiques per reduir l’ansietat i la tensió del dia, notaràs com recuperes la brillantor a la mirada i a la cara. Pren-te uns minuts al dia per respirar conscientment i profundament. A més de calmar el sistema nerviós milloraràs l’oxigenació de la pell i ajudaràs a purificar-la.

-Beu molta aigua per hidratar la pell. Ja ho sabem, però de vegades oblidem que el nostre cos està compost per un 60-70% d’aigua, així que cal beure abundantment per ajudar a les funcions normals del cos (com l’eliminació de toxines) i per tornar-li el seu bon aspecte.

-Fes-te els teus propis cosmètics per hidratar la pell. Tria un oli vegetal adaptat a la teva pell (sèsam per a pells seques o ametlla per a pells grasses i normals) i fes-te massatges per tot el cos sense oblidar el cap, el coll, el front, el ventre i les plantes dels peus. La pell recuperarà l’elasticitat, es calmarà el sistema nerviós i es lubricaràn les articulacions.”

I és important portar un estil de vida saludable (que inclou dieta i activitats), segons la nostra constitució, però també és important prestar atenció a la qualitat de tot el que consumim, no només oralment sinó també tòpicament. A l’Ayurveda hi ha una dita que diu: “No et posis res a la pell que no et posis a la boca”.

Res millor que els cosmètics fets per un mateix@ per evitar introduir tòxics en el nostre cos i recuperar la brillantor natural de la nostra pell. Les matèries primeres amb les quals farem les nostres receptes són importants. A priori sembla molt complicat, però, en realitat, els productes de bellesa ayurvèdica són molt bàsics i senzills de fer i, poc després de començar a utilitzar-los, comences a notar com la pell s’enriqueix.

Avui en dia és difícil triar els nostres productes cosmètics ja que hi ha infinitat de possibilitats i, a més, cada vegada és més habitual trobar etiquetes que ens diuen que estan elaborades amb productes naturals de producció ecològica. És el que en l’article sobre “el moviment de la cosmètica natural” hem anomenat “greenwashing“, que és una estratègia per vendre més i millor perquè els consumidors són cada vegada més prudents amb la quantitat de productes químics que ens envolten i que s’inclouen en els nostres xampús, gels de dutxa i altres productes cosmètics i d’higiene.

En el moment en que et preguntis què crema comprar para’t a pensar si entens i saps els components que porta en què consisteixen i si són components que podries ingerir sense intoxicarte.

Per això, fer els teus propis cosmètics, en molts casos amb olis i ingredients del rebost, estalviarà a la teva pell i al medi ambient una gran quantitat de productes químics tòxics.

Esperem que aquestes recomanacions us inspirin i us ajudin a entendre que la manera de brillar amb tota la nostra esplendor és molt més senzilla del que pensem. 

 

Volem en aquest article destacar la importància d’algunes rutines de bellesa i cura de la pell que, normalment, no ens convé realitzar diàriament, però que tenen una importància decisiva en la cura i regeneració de la nostra pell a llarg termini.

En el nostre post “Alimentant la nostra pell per dins i per fora” parlàvem de rutines de bellesa per mantenir la nostra pell cuidada i tonificada.

Així, vam expressar la importància de fer-nos mascarilles i exfoliants un cop per setmana per netejar la pell de les cèl·lules mortes i regenerar-la.

L’exfoliació facial, i, si és possible, corporal, amb sucre moreno i oli, és molt interessant a l’hora de regenerar la nostra pell i uniformar el to.

També ens agrada molt l’exfoliació corporal amb sal marina perquè deixa la meva pell molt hidratada i la sal marina li aporta minerals i oligoelements. No obstant això, entenem que exfoliar-nos amb sucre integral és especialment interessant per a la pell de la nostra cara ja que el sucre conté una proporció d’àcid glicòlic que exfolia químicament la pell quan es fon en l’epidermis.

N’hi haurà prou amb una cullerada sopera d’un oli vegetal de la vostra elecció per una cullerada de sucre morena. Aquesta combinació us la podeu aplicar directament amb un massatge lleuger i, a continuació, esbandint amb aigua. Després d’això, estaria molt bé que us untareu algun sèrum o oli vegetal adequat al vostre tipus de pell.

Si prefereixes preparar un envàs amb exfoliant per a unes quantes ocasions, una relació interessant seria utilitzar tres parts de sucre per a una d’oli. A molta gent també li agrada afegir una petita culleradeta de mel per potenciar l’efecte regenerador d’aquesta combinació.

 

I sempre, després d’una bona exfoliació corporal, un massatge amb olis és molt convenient.

L’oli d’argània és antienvelliment i és perfecte per a tot tipus de pells, però podem variar els plaers amb oli de cànem (evita el picor i l’enrogiment) o oli d’albercoc (tonifica), oli de rosa mosqueta (regenerador), olis de borratja, macadàmia o alvocat (molt hidratants), o jojoba, i, potser, avellanes, si tenim la pell greixosa.

En qualsevol cas, i com sempre diem, és més important fer-se un massatge amb un oli d’oliva culinari si no tenim res més, que utilitzar un hidratant corporal sintètic.

 

Segons el Charaka Samhita, el massatge amb olis calma els doshas, millora la pell i la brillantor de la pell, tonifica els músculs i actua com a hidratant natural. Per aquestes raons, explica, el massatge corporal ayurvèdic és “un dels mitjans més eficaços per retardar el procés d’envelliment de la pell …. Purifica, nodreix i tonifica el cos a un nivell cel·lular profund”.

Uns petits ajustos graduals en la nostra vida quotidiana i passar més temps cuidant-nos, ens poden fer més feliços i saludables i, per tant, augmentar la nostra bellesa millorant la nostra manera de veure’ns nosaltres mateixos.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *