El Sol dona vida a la Terra, però la nostra relació amb ell ha de ser d’equilibri sostingut. Si bé és cert que la nostra pell el necessita per sintetitzar la vitamina D responsable de funcions molt importants en el cos, també és cert que un excés d’exposició solar, especialment en les hores centrals del dia, pot ocasionar greus danys a la nostra pell i no només de naturalesa estètica.

En un article de Marta Beltrà García-Calvo i Ana Belén Ropero Lara, professores de Nutrició i Bromatologia* de la Universitat Miguel Hernández d’Alacant; es fa una anàlisi sobre la necessitat de la vitamina del sol per a enfortir les nostres defenses i la prevenció de malalties infeccioses entre altres múltiples funcions.

*La bromatologia és, juntament amb la nutrició, una disciplina acadèmica que s’ocupa d’estudiar la composició química dels aliments, així com les calories i nutrients que contenen, les seves propietats físiques i la seva toxicologia.

NECESSITEM EL SOL PER TAL DE SINTETITZAR VITAMINA D

La nostra pell produeix aquest micronutrient gràcies als rajos UVB del sol, però també podem obtenir la vitamina D a través de l’alimentació. En tots dos casos, per poder funcionar en l’organisme, ha de passar primer per unes reaccions químiques que es produeixen en el fetge i en el ronyó.

Entre els pocs  aliments que contenen vitamina D trobem la mantega, els ous o el peix gras. No obstant això, l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició recomana evitar o limitar el consum de peixos grans amb alt contingut en mercuri, incloent peix espasa, tonyina vermella, tauró i lluç.

Funcions d’aquesta vitamina

1) El paper de la vitamina D en la salut òssia es coneix des de fa anys. Afavoreix l’absorció de calci a l’intestí i s’utilitza per a molts processos biològics. A més, aquest micronutrient és necessari per al creixement i desenvolupament dels ossos en nens. També ajuda, juntament amb el calci, a reduir la pèrdua de mineralització òssia en dones post menopàusiques i a prevenir l’osteoporosi.

Quan hi ha deficiència de vitamina D, els ossos són els principals afectats. En nens es manifesta en forma de raquitisme, que pot conduir a fractures òssies i mal desenvolupament de les dents. En adults provoca osteomalàcia (ossos febles, dolor ossi i debilitat muscular) i osteoporosi en persones grans.

2) La vitamina D també està involucrada en altres funcions biològiques. Els músculs, el sistema immunitari, el metabolisme del fòsfor i les dents són algunes de les seves dianes.

Els estudis demostren que les deficiències de vitamina D s’associen a un major risc de diverses malalties: infeccions del tracte respiratori superior, malalties autoimmunes o al·lèrgies, problemes cardiovasculars i fins i tot una mortalitat més elevada. Els nivells més baixos de vitamina D també      s’han relacionat amb l’obesitat, la diabetis de tipus 2 i la síndrome metabòlica.

La World Cancer Research Foundation és la institució internacional de referència en matèria de càncer. En el seu informe de 2018 indica que una ingesta adequada de vitamina D podria estar relacionada amb una menor incidència de càncer colorectal. Malgrat tota la informació de què disposem, hi ha una gran controvèrsia pel que fa a les dosis òptimes per aconseguir beneficis clars amb la vitamina D. L’eficàcia clínica dels suplements no respon a les expectatives. Encara pitjor: és difícil trobar un mètode apropiat per detectar les deficiències en vitamina D.

Quant de sol hem de prendre segons els experts?

Aparentment, l’ideal és fer activitats a l’aire lliure a l’hivern i a la tardor, ja que la intensitat de la radiació solar és baixa i estem més coberts.

A l’estiu i a la primavera, quan els raigs del sol cauen perpendiculars, n’hi ha prou amb prendre el sol a les cames, els braços i la cara durant 15 minuts, almenys 3 vegades a la setmana.

Malgrat els beneficis del sol en la síntesi de vitamina D, els raigs UVB poden causar càncer de pell. Per aquest motiu, hem de prendre moltes precaucions. A l’estiu, fins i tot en dies ennuvolats, no s’ha d’estar exposat al sol entre les 12 i 17 hores i és recomanable utilitzar un protector solar.

Pel que fa a aquesta qüestió de la protecció solar és on sorgeixen més controvèrsies sobre els productes naturals o “casolans”. La principal queixa és que com és possible conèixer el grau de foto protecció d’un protector solar casolà.

Però això és realment tan important? Si se suposa que no hem d’estar exposats al sol en les hores centrals del dia, realment necessitem un factor protector de 50 com publiquen alguns experts? I què és en realitat un factor de protecció de 50?

La foto protecció de 50 realment no existeix, hi ha aproximacions que es formulen a partir de productes químics disruptius endocrins com l’oxibenzona.

Els protectors solars que solem trobar al mercat, solen contenir un alt percentatge de filtres solars, que són majoritàriament filtres químics. Aquests filtres químics tenen l’avantatge que la nostra pell els absorbeix bé i que són fàcils d’aplicar, però també tenen diversos inconvenients, com veurem a continuació:

https://www.abc.es/salud/noticias/20140715/abci-mellanoma-nature-cremas-solares-201407150928.html

Segons la investigadora Berta López Sánchez-Laorden, de l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández (UMH) d’Elx i del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

“L’ús de cremes solars protegeix contra danys immediats per radiació com les cremades solars, però la radiació encara pot penetrar, així com danyar l’ADN cel·lular i causar càncer.”

La FDA (una organització que autoritza o prohibeix els medicaments als Estats Units) ha reconegut que els protectors solars no serveixen per prevenir el càncer de pell i ho argumenta de la següent manera:

Danyen la pell: Hi ha hagut un augment de càncers de pell i llavis en els últims anys que s’associen a l’ús de protectors solars amb filtres químics, i et pots preguntar… per què? Bé, aquests protectors solars no formen una barrera protectora entre la nostra pell i el sol com podríem pensar… No, no és així. Els últims estudis demostren que els raigs ultraviolats penetren a la pell i la protecció es realitza gràcies a les reaccions que tenen lloc a la nostra pell. I com havem dit abans, donat que no ens cremem, ens permetem passar més hores al sol. La part més negativa és que, com que els filtres químics no impedeixen que els raigs ultraviolats entrin a la nostra pell, acaben danyant les nostres cèl·lules. I per descomptat, el sol és acumulatiu i la nostra pell té memòria, així que, molts dies a l’any, durant anys prenent el sol…

Actuen com a disruptors hormonals: Molts de nosaltres ja sabem què són els disruptors endocrins.    Aquestes substàncies tenen la capacitat d’alterar les nostres hormones, aquest és un tema molt seriós i que mereix tota la nostra atenció. Un estudi relaciona un tipus de protector solar, anomenat benzofenona, amb un augment de dones amb endometriosi.

I, en qualsevol cas, danyen el medi ambient: Els filtres químics no són biodegradables, de fet, s’estima que cada any es dipositen i acumulen 4.000 tones d’aquests filtres químics al fons marí. Segons un estudi de l’EHP (Environmental Health Perpectives) realitzat pel professor Donovaro en diferents parts del món, van concloure que els protectors solars amb filtres químics tenen un impacte negatiu en els esculls de corall. Avui dia s’estima que més del 60% dels esculls de corall es troben en mal estat. Molts animals marins viuen i depenen d’aquests esculls, de manera que també es veurien afectats. En algunes reserves marines, com la reserva de la biosfera Tulum a Mèxic, està prohibit l’ús de protectors solars amb filtres químics.

Malauradament, moltes de les cremes certificades ecològicament també tenen un impacte en la vida marina. La millor solució és, per tant, fer o comprar cremes foto protectores basades en filtres físics que deixen la pell blanca (ja que no són “nano” i no s’absorbeixen). Aquests filtres són els millors per a la nostra pell i també, per tant, per a la vida marina.

I no perdem de vista que aquests protectors solars comercials, a banda de filtres solars “químics”, contenen altres substàncies (parabens, fenoxyetanol, silicones, …) que també s’han d’evitar.

 

CONSELLS PER AFRONTAR EL SOL DE L’ESTIU

-La roba també ens serveix per protegir-nos del sol. De fet, els nostres avis l’utilitzaven per protegir-se del sol sense productes químics ni foto protecció solar.  Tal vegada vulguem portar peces soltes de teixits lleugers com la mussolina i el lli de cotó. Els barrets i les ulleres de sol també són accessoris molt útils.

-La segon norma daurada és evitar l’exposició directa al sol del migdia, especialment a l’estiu quan els raigs solars tenen una incidència molt més gran.

-I la tercera regla és preparar-se per a l’estiu amb una dieta antioxidant ja que la nostra pell és la nostra primera línia de defensa. Menjar moltes verdures i fruites d’estiu minimitza la possibilitat que els radicals lliures puguin danyar la nostra pell. La natura és molt sàvia, i els aliments de la temporada d’estiu són els que contenen més antioxidants: albercocs, préssecs, maduixes, nabius, gerds, cireres…

Així, dotar al nostre cos de vitamines i compostos antioxidants, com la vitamina C (fruites i verdures fresques), la vitamina E (fruits secs, llavors, alvocats) i els carotens (verdures vermelles, taronges, grogues i verdes), que augmenten la resistència de la pell a la radiació solar; és una gran idea per protegir-nos de l’impacte dels raigs a la nostra pell i mantenir-la bella.

Al mateix temps, també és molt important consumir aliments rics en omega 3 (peixos grassos, llegums i fruits secs…) i prou aigua. Aquests aliments són el que el nostre cos necessita per tenir una pell sana i gaudir d’una protecció natural del sol.

I si hem de romandre al sol entre les 11 del matí i les 5 de la tarda a l’estiu, és recomanable recórrer a un protector solar certificat natural o ecològic que estigui lliure de filtres químics i altres ingredients sintètics potencialment nocius. Els protectors solars certificats només utilitzen filtres minerals físics inofensius com els que promovem en les nostres receptes cosmètiques casolanes.

Quan parlem de filtres físics, també coneguts com filtres minerals, parlem de l’òxid de zinc i del diòxid de titani. Com el seu nom indica, són d’origen mineral i són els que s’utilitzen en cosmètica natural i BIO. A diferència dels filtres químics que interactuen amb la pell per protegir-nos, aquests filtres fan una capa protectora reflectora en la superfície de la pell a manera de mirall. I això ho aconsegueixen deixant una capa blanca a la pell, és per això que solen ser més difícils d’estendre. Aquests són segurs i biodegradables, sempre que no continguin nanopartícules. I això sempre es pot comprovar molt fàcilment. Els protectors que ens deixen la pell blanca no contenen nanopartícules i no s’absorbeixen, és per això que la nostra pell queda blanquinosa.

No us deixeu enganyar, una crema que és translúcida o gairebé translúcida en realitat sempre usa nanopartícules, encara que el fabricant digui no fer-ho.

A més a més, aquests filtres minerals, si tenim la pell sensible, poques vegades provoquen una reacció al·lèrgica. Són anomenats filtres d’ampli espectre perquè protegeixen contra la radiació UV-B i UV-A. A més, l’òxid de zinc és superior al diòxid de titani; aquest últim no té una petita part de l’espectre UVA en la seva protecció.

 

LA NOSTRA PROPOSTA NATURAL PER A L’ESTIU

Mireu els ingredients de la crema protectora de pantalla mineral de Maison Karité amb SPF de 20 i basada en extractes naturals certificats orgànics.

INCI: Butyrospermum Parkii Butter*, Oli de llavors Sesamum Indicum*, Oli de llavors de Mauritio Flexuosa, Òxid de Zinc, Extracte de llavors de Bixa Orellana*

Aquesta mantega amb pantalla mineral (òxid de zinc) també conté filtres biològics naturals per a una protecció addicional com la mantega de karité, l’extracte d’urucum i els olis vegetals de sèsam i burití.

Podríem resumir els ingredients que conté de la següent manera:

Mantega de Karité (Butyrospermum parkii Butter *)

Oli Vegetal de Sèsam (Sesamum Indicum Seed Oil *)

Oli Vegetal de Burití (Mauritio flexuosa Seed Oil)

Òxid de Zinc i

Pols de Urucum (bixa Seed Extract *)

 

Digueu-me si no podem formular una crema similar de manera casolana que tindrà, automàticament, un factor de protecció similar?

MANTEGA FOTO PROTECTORA; NOSALTRES LA HEM FORMULAT AIXÍ:

Ingredients:

45 gr. de mantega de karité

25 gr. d’oli de sèsam o d’albercoc, que aporta beta carotens

Opcional: 5 grs d’oli de burití o de karanja (actuen com a potents filtres biològics)

10 g. de macerat de urucum, substituïble per macerat d’extracte de pastanaga

10 g. d’òxid de zinc

5 grams de terra de diatomees de grau comestible (ens agrada afegir aquest component perquè la recepta tingui una textura menys oliosa atès que la terra de diatomees és un bon absorbent que aporta consistència i substàncies derma protectores com la sílice). Si no, seria substituïble per argila caolí, encara que no exactament igual.

5 gotes de vitamina E

Opcionalment: unes gotes d’oli essencial de lavanda

Els olis essencials que ens protegeixen del sol són principalment els següents: oli essencial de lavanda, de mirra, de llavors de pastanaga, i el de menta.

* És molt important que l’òxid de zinc no sigui dels de nanopartícules perquè aquests són els que poden absorbir-se i ocasionen problemes de toxicitat. Com més blanca quedi nostra pell, major protecció oferirà el nostre filtre mineral.

PROCEDIMENT:

Es pesa la mantega de karité i es desfà al bany maria fins que estigui fosa.

Baixem el foc al mínim per mantenir la qualitat dels ingredients.

A continuació, anem afegint la resta d’olis barrejant tot molt bé amb la vareta.

Seguim afegint l’òxid de zinc i el macerat de urucum barrejant bé amb la vareta.

És el moment d’afegir la vitamina E i l’oli essencial de lavanda.

Envasem i deixem una estona a la nevera perquè l’ungüent agafi consistència.

 

COM FER URUCUM MACERAT:

50 ml. d’oli de coco o de sèsam, que són de per si foto protectors

5 gr. de urucum en pols

Es deixa macerar una setmana remenant de tant en tant

Es filtra, de preferència amb un filtre de cafè de paper perquè el urucum tenyeix les teles.

Aquest macerat oliós de urucum l’afegirem a la nostra recepta de mantega foto protectora solar, i també podem aprofitar-lo per elaborar un sèrum bronzejador. La següent recepta és per a un envàs d’uns 50 ml:

SERUM bronzejador

Ingredients:

48 ml. de macerat de urucum

20 gotes d’extracte CO2 de magrana o de gerd

5 gotes de vitamina E

Opcionalment: 4-5 gotes d’oli essencial de ylang ylang (pot ser també de gerani, pastanaga, pal de rosa …)

PROCEDIMENT: S’afegeixen els ingredients un a un barrejant bé amb la vareta i llest.

Com veieu, no és gens difícil i deixa la pell lluminosa i amb un bonic to. Molt de compte amb la roba perquè pot deixar taques.

No obstant això, compta amb el gran avantatge de deixar la pell amb un to bronzejat sense necessitat de preocupar-se de prendre el sol quan es té la pell blanca de l’hivern. A més, es pot fer servir també per calmar la pell després d’una exposició solar.

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: