El romaní (Rosmarinus officinalis) és un arbust de fulla perenne molt aromàtic. Les seves fulles són de color verd intens i les seves flors solen ser violetes pàl·lids, però les trobarem en ocasió d’intensos blaus, rosats o blancs.

rosemary sprig and rosemary oil in clear bottles on wooden table 1

Creix en llocs àrids, rocosos i calcaris, i pot florir durant tot l’any si el clima és càlid. La planta és nativa de l’àrea mediterrània, però es troba principalment al sud d’Europa, el nord d’Àfrica i el sud-oest d’Àsia.

El romaní va ser molt apreciat en l’antiguitat. El seu ús com a medicina no era freqüent, però s’utilitzava principalment en ritus religiosos i de purificació (en substitució de l’encens), en esdeveniments públics o celebracions íntimes. Era un símbol d’amor, fidelitat, prosperitat i immortalitat.

L’oli essencial de romaní s’obté de les tiges amb flors en general. Segons les fonts consultades, es podria haver extret per primera vegada al segle XII, probablement pels àrabs. És l’ingredient principal de la famosa aigua de la reina d’Hongria, creada al voltant de l’any 1370. Diu la llegenda que la reina va rebre d’un àngel o d’un monjo la fórmula d’un licor rejovenidor als 72 anys. Més tard es va convertir en un perfum.

 

EL SEU EFECTE ANTI-ENVELLIMENT

Aquest oli essencial s’ha de tenir en compte per preparar tractaments antienvelliment senzills i eficaços. El seu efecte antienvelliment no només es pot utilitzar en la cura de la pell, sinó també en la cura d’articulacions i músculs i per promoure la memòria.

Encara que també és eficaç a l’hora de tractar patologies respiratòries, congestions venoses i tenir cura del fetge.

 

EL SEU ÚS EN FORMA DE SÈRUM

En cas de dolor de contractures i articulacions diluirem un parell de gotes de l’oli essencial en una cullerada d’oli d’àrnica que és en si mateix un excel·lent antiinflamatori i l’aplicarem a la zona afectada.

En cas de caiguda del cabell, podem afegir unes gotes a la nostra dosi de xampú deixant que s’assegui uns minuts abans d’esbandir-se. També és possible afegir-lo al contingut de l’ampolla de xampú en major quantitat.

També és possible afegir-lo a una mascareta capil·lar d’oli de comí negre* (per exemple) amb la qual podem fer-nos massatges al cuir cabellut un cop per setmana.

L’oli essencial de romaní també és un bon desintoxicant hepàtic que podem acompanyar amb una dieta de neteja i de desintoxicació. Per exemple, afegint 2 gotes a una mica d’oli vegetal de comí negre que ingerirem dues vegades al dia durant 15 dies.

*L’oli de comí negre destaca per les seves propietats antiinflamatòries, antioxidants, antifúngiques i antibacterianes. El comí negre també té beneficis per a la pell i està recomanat per a la cura de pells sensibles, al·lèrgiques o amb picor.

 

9 500x500 2

EN FORMA D’ALCOHOL DE ROMANÍ per combatre les cames cansades i els dolors artròsics:

Atès que afavoreix la circulació sanguínia, és de gran ajuda amb les cames cansades i pesades, músculs adolorits i la cel·lulitis.  

Les àvies eren, amb raó, les principals defensores dels beneficis de fregar amb alcohol de romaní. Aquest tipus de fregament s’ha dut a terme des de temps immemorials. Els dolors reumàtics (artritis i artrosi) als genolls, espatlles o mans solen ser molt militants. Fregar amb alcohol a les zones afectades pot ajudar a mitigar el dolor i millorar la mobilitat.

Per a això, és possible realitzar una preparació d’alcohol de romaní:

COM PREPARAR ALCOHOL DE ROMANÍ PER A ÚS EXTERN

Per a ús extern se sol utilitzar romaní macerat en alcohol. S’aplica d’aquesta manera per combatre la cel·lulitis, per fregar els músculs adolorits i també per promoure la circulació sanguínia a les cames cansades i/ o afectades per varius.

Ingredients:

250 ml d’alcohol denat de 96º de farmàcia. (També alcohol de perfumeria, o alcohol etílic desnaturalitzat* de 96º com el que utilitzem per fer tintures de grau cosmètic).

50 grams de fulles fresques de romaní (és important que les fulles siguin fresques per beneficiar-se al màxim dels seus ingredients actius).

Una ampolla de vidre opaca.

Elaboració:

Introduirem les fulles de romaní a l’ampolla i després les cobrirem amb alcohol.

Tancarem l’ampolla i la posarem en un lloc fosc deixant-la macerar durant 15 dies.

Passat el temps, passem la barreja a través d’un filtre o colador fi a una ampolla de vidre opaca.

L’emmagatzemarem en un lloc allunyat de qualsevol font de calor, ja que és fàcilment inflamable.

Opcionalment, després dels 15 dies de maceració, podem afegir un parell de gotes d’OE de romaní al nostre alcohol per reforçar els seus efectes.

*L’alcohol desnaturalitzat és etanol (alcohol etílic) que no és apte per al consum humà al haver-li afegit una o més substàncies químiques (desnaturalitzants). La desnaturalització fa referència a l’eliminació d’una propietat de l’alcohol (poder-lo beure), no a la seva alteració o descomposició química, de manera que l’alcohol desnaturalitzat conté alcohol etílic normal.

 

20210721 144859 1

Com s’aplica l’alcohol de romaní?

Es pren una petita quantitat, que encaixa en el buit del palmell de la mà, i s’estén suaument sobre la zona afectada. Després passen les mans, fent friccions de baix a dalt (és a dir, des dels peus cap amunt) de manera que la calor es senti a la zona. Podem repetir el procediment tres o quatre vegades al dia o fins que tinguem alleujament.

Aquest alcohol no ha de ser utilitzat per persones amb psoriasi, dermatitis o problemes d’èczemes, perquè podria empitjorar aquestes condicions. Com sabem, l’alcohol no s’absorbeix, en general, sinó que s’evapora molt ràpidament al contacte amb la pell. Tanmateix, tendeix a assecar la pell, per la qual cosa és millor ser prudent i no utilitzar-lo per a altres usos que els indicats. Tampoc ha de ser utilitzat per dones embarassades o lactants a causa de les propietats tòniques i estimulants del romaní.

 

ROMANÍ PER A LA PELL

Per a la  pell és possible afegir-lo a una formulació de sèrum antienvelliment. Una proposta seria posar 10 ml d’oli essencial de romaní en una base de 40 ml d’oli de jojoba, 20 ml d’oli vegetal de comí negre i 20 ml d’oli vegetal d’argània al qual afegirem unes gotes de vitamina E.

Aquesta combinació d’olis vegetals és altament emol·lient i reafirmant. Juntament amb l’OE de romaní també es converteix en una combinació amb propietats antioxidants i antienvelliment cutani.

 

EL ROMANÍ COM A TÒNIC I ESTIMULANT

El romaní és una planta medicinal típicament mediterrània molt energitzant que et desperta i afavoreix la concentració i la resistència física i mental en situacions estressants, per això es defineix com el ginseng mediterrani.

Si tens dificultats per concentrar-te o mala memòria, pot ser útil utilitzar oli essencial de romaní per via olfactiva per optimitzar la seva difusió a nivell cerebral. Si disposem d’un difusor o vaporitzador és molt fàcil afegir unes 10 a 15 gotes al recipient per a la seva difusió.

 

XAROP DE ROMANÍ per lluitar contra les migranyes, els primers símptomes de la grip i la febre:

En lloc de lluitar contra els mals de cap i la grip amb pastilles que tenen una llarga llista d’efectes secundaris (com l’acetaminofèn o l’ibuprofè), és una bona idea recórrer a ingredients medicinals naturals d’herbes que ajuden suaument. La combinació de romaní, gingebre i mel proporcionen alleujament a moltes persones. A més, és un plaer prendre’ls en forma de xarop tant fred com calent.

Per extreure els poders curatius del romaní i el gingebre es prepara una infusió concentrada, que després es barreja amb mel i llimona per fer un xarop. Per a això necessitarem:

Ingredients:

3-4 branquetes de romaní fresc

1 peça de gingebre d’uns 4 cm de llarg, el gruix d’un polze

100 ml d’aigua

El suc d’una llimona

250 g de mel natural

Preparació:

Traieu les agulles de romaní de les branques i piqueu-les amb un ganivet.

Després de pelar-lo, talleu o ralleu el gingebre en rodanxes molt fines.

Poseu el romaní, el gingebre i l’aigua en una cassola petita, porteu-los a ebullició i deixeu-los reposar durant 10 minuts.

Coleu-los a través d’una malla fina i deixeu-los escalfar.

Poseu la mel, el suc de llimona i la infusió concentrada en una ampolla amb tap de rosca i sacsegeu fins a obtenir un xarop uniforme.

Tanqueu bé l’ampolla i conserveu-la a la nevera. Aquest xarop es manté sense problemes durant diverses setmanes a causa del seu alt contingut en sucre.

 

honey 3434774 1920 1

Com prendre el xarop de romaní

Diluir tres o quatre cullerades del xarop concentrat en un got d’aigua freda, en una infusió (una menta, per exemple) o en aigua calenta per alleujar el mal de cap i la febre. Per preservar els ingredients actius de la mel i la llimona, és recomanable deixar refredar el te a la temperatura de consum abans d’afegir el xarop. Si cal, hem de prendre diverses tasses d’infusió durant tot el dia.

A més del seu efecte atenuant dels mals de cap i la febre, aquest xarop de romaní picant té un sabor deliciós, de manera que el benestar s’aconsegueix d’una banda pels seus ingredients, i d’altra pel plaer de beure’l.

Tot i que fins ara no s’han demostrat efectes secundaris ni amb grans quantitats de romaní, es recomana no prendre més de sis grams al dia. En particular, s’aconsella a les dones embarassades que consumeixin només petites quantitats de romaní.

Els ingredients actius del xarop actuen contra diferents tipus de mal de cap i els primers símptomes d’infeccions perquè:

El romaní dilata els vasos sanguinis i estimula la circulació. D’aquesta manera, elimina ràpidament els mals de cap causats per la baixa pressió arterial i la mala circulació. A més, també alleuja els problemes digestius. El gingebre també afavoreix la circulació sanguínia i estimula el metabolisme perquè les toxines s’eliminin més ràpidament.

La mel té propietats antiinflamatòries, antibacterianes i antiespasmòdiques. Ajuda principalment contra mals de cap associats a refredats i febre.

La llimona conté vitamina C, que redueix la sensibilitat al dolor i redueix la febre i purifica la sang eliminant toxines i virus.

 

Per aquestes mateixes raons, és possible afegir unes branquetes de romaní a un bany calent si tenim fred per ajudar a descongestionar-nos i, finalment, baixar la febre.

També és possible afegir les sals de bany de romaní i gingebre que elaboràrem en una entrada anterior:

Recordem també que el romaní s’ha d’emmagatzemar en un recipient hermètic allunyat de la llum directa i en un lloc fresc perquè retingui els seus ingredients actius. El romaní fresc s’ha d’utilitzar ràpidament, però, el sec es conserva molt més.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.