El cabell conté un oli natural anomenat sèu en els seus fol·licles que és essencial per mantenir-te sa. El rentat freqüent, combinat amb alguns dels productes químics agressius del xampú, elimina els olis naturals del cabell deixant-lo en mal estat.

El problema és que, avui dia, molts de nosaltres estem convençuts que el nostre ritual quotidià de xampú és vital per mantenir el greix i l’oli a ratlla i que sense aquest ritual el nostre cabell semblarà fastigós. Les glàndules sebàcies del cabell s’activen per alliberar sèu extra quan senten que el cabell s’asseca. El fet de rentar-lo en excés, elimina el condicionament natural del cabell i envia a les glàndules sebàcies senyals de que cal substituir el sèu que es va perdre amb el rentat. Això sovint condueix a una sobreproducció de sèu, que dóna al cabell aquest aspecte de “bola de greix” que al seu torn fa que la gent vulgui tornar a llavar-lo amb xampú creant-se un cercle viciós del qual és difícil de sortir.

98d631f479de8e799ba220e9f1b115bd 1Per això han sorgit tendències que reaccionen a aquest estil de vida modern. Aquestes tendències es coneixen en anglès com els mètodes: “no poo” o “co-washing”… La teoria del mètode “No Poo” és la següent: rentant-te els cabells amb una alternativa suau al xampú, com el bicarbonat i el vinagre de sidra o fins i tot només aigua, aconseguiràs el cabell net sense el dany ni la dependència del xampú diari. Així que, en definitiva, en lloc de permetre que els productes químics del xampú espatllin el cabell, retireu els productes químics i deixeu d’utilitzar xampú completament.

Els experts en “co-rentat” recomanen “rentar els cabells setmanalment o quinzenalment, especialment si ets propens a tenir problemes de cuir cabellut. Si no tens cap problema de cuir cabellut, és probable que puguis allargar els dies de rentat més temps segons aquests especialistes.”

I per a això avalen un tipus especial de pastilles de xampú sòlid natural que respecten el sèu natural de la fibra capil·lar i no l’assequen. Aquestes pastilles de xampú i el mètode del co-rentat han estat creant un enrenou dins de la comunitat natural del cabell.

Rentar-nos els cabells amb un xampú específic de rentat o una barra sòlida de xampú especial per al co-rentat ajuda a eliminar tota l’acumulació de residus del nostre cuir cabellut. La tècnica del co-rentat crea un nou espai d’humitat en la nostra fibra capil·lar per tal d’enfortir el cabell fins al nostre proper rentat.

Això no és possible amb xampús comercials basats en sulfats. Els sulfats són aquells elements que s’utilitzen en el procés de fabricació i que solen crear la “sud” o capa extra de sabó que produeix molta escuma i ens dóna la sensació que estem netejant eficaçment el nostre cabell. No obstant això, els sulfats són un element econòmic que ajuda els fabricants a crear més producte sense encarir el preu final del xampú.

S’ha demostrat que els sulfats són perjudicials per al nostre cabell, especialment per a la salut del nostre cuir cabellut ja que eliminen els olis naturals que el nostre cuir cabellut produeix de forma natural. Aquest sèu és necessari per nodrir les nostres noves fibres capil·ladores amb la humitat i la força necessàries perquè tinguin una vida duradora.

SABONS ARTESANALS 1 1

Les nord-americanes coneixen la tècnica del co-rentat des de fa dècades i per això utilitzen pastilles de xampú sòlid natural com les que preparem en aquesta pàgina per rentar-se els cabells.

Podeu gastar molts diners en xampús orgànics o simplement podeu fer les vostres pròpies pastilles de xampú”; comenta aquesta bloguera americana.

https://simplelifemom.com/2014/07/23/video-tutorial-shampoo-soap-step-step/

Segons aquesta bloguera, “La diferència entre aquestes barres i altres receptes de barra de sabó és que estan fetes amb una sèrie d’olis més nutritius i curatius per al cabell, a més d’estar fets amb un sobre engreixat alt que allibera un gran nombre d’olis i té un alt poder d’hidratació durant el rentat“.

És una tècnica molt similar a la que nosaltres utilitzem per fer sabó facial, de manera que també és possible utilitzar aquestes pastilles de sabó a nivell corporal. Com dèiem, els alts nivells de sobre engreixat amb què es elaboren alliberen una gran quantitat d’àcids grassos emol·lients ideals per a la neteja corporal i facial.

És un fet que et pots rentar amb aquestes pastilles de cap a peus sense utilitzar més productes i d’una manera sostenible i totalment ecològica perquè el sabó natural és biodegradable i els olis amb els quals s’elabora són extraordinaris per a la cura de tot el cos, inclòs el cuir cabellut.

صور اطفال مضحكه 72 1

Aquells que mai heu utilitzat aquest tipus de pastilles de xampú per al rentat de cabell, heu de saber que no les sentireu com el vostre xampú habitual quan les utilitzeu per primera vegada.

El nostre cabell està acostumat a ser despullat dels seus olis naturals i després adobat amb olis sintètics i silicones, generalment no tan saludables. Per tant, trigaràs una setmana o dues a trencar aquest cicle. Un cop ho facis, el cuir cabellut produirà suficients olis per crear una bella brillantor, sense que tinguis aquests problemes grassos com solies tenir.

 

COM UTILITZAR-LO:

1.-Utilitzarem la pastilla de xampú com qualsevol altra pastilla de sabó humitejant-la i fregant-la per tot el cabell fins a obtenir una escuma suau.

2.-A continuació, és important esbandir a fons i aplicar un polvoritzador amb vinagre natural de sidra de poma per tot el cabell perquè això el desenrotllarà i contribuirà a deixar-lo solt i brillant quan estigui sec.

3.-Si es pot assecar a l’aire lliure molt millor. I si no és possible, deixeu-lo embolicat mitja hora amb una tovallola perquè llavors n’hi haurà prou amb un parell de passades d’assecadora per fer-lo sec. Amb això us estalvieu que la fibra capil·lar pateixi en excés amb la temperatura de l’assecador.

4.- Naturalment, el resultat no és el mateix si tens els cabells tenyits. Com sabreu, els tints químics fan malbé la fibra del cabell, a part de que són molt tòxics. Si podeu evitar tenyir-vos els cabells es veuran molt més sans.

Si teniu molts cabells grisos, llavors podeu provar a tenyir-vos amb henna*  o amb un tint semi permanent dels que se’n van amb els rentats i que no contenen amoníac o altre tipus de compostos fixadors agressius amb la fibra del cabell.

* Si mai has provat la henna no sabràs que a més d’aportar reflexos al cabell, aconsegueix cobrir els cabells grisos si s’aplica juntament amb l’índig (indigofera tinctoria) amb un doble procediment que consisteix, normalment, en aplicar primer la henna, rentar-la, i després l’índig.

Amb aquest tint de “Light mountain, colour the grey” el que s’aconsegueix és agilitzar el procediment amb molt bons resultats. És totalment natural i és l’únic tint que sabem que després de la seva aplicació deixa el cabell millor del que estava, més suau i saludable. (Segurament hi haurà altres marques de tints naturals d’herbes al mercat que aconsegueixin el mateix, però no les coneixem, així que agrairíem que si conegueu d’altres ens ho indicareu en els comentaris)

 

LA NOSTRA PROPOSTA DE SUBSTITUIR EL XAMPÚ PER AGENTS DE NETEJA NATURAL

Primera opció: Fer un xampú d’herbes. Necessitaràs algunes d’aquestes herbes en pols:

  1. Barreja els pols en la mateixa proporció en aigua tèbia i preparar una pasta ni massa gruixuda ni massa líquida.
  2. Fes-te massatges al cabell i al cuir cabellut amb aquesta barreja durant 3-4 minuts i deixa que actuï durant 5 minuts (si el cabell és molt oliós).
  3. Rentat bé el cabell amb aigua i després esbandeix-lo amb llimona/vinagre.

 

Segona opció: Fer un xampú a base d’ingredients naturals

Et proposem que utilitzis elements del rebost com els cogombres, llimones, mel, ous, etc

cucumberhairmaskrecipe8 1

Xampú al cogombre

2 cogombres

Suc de 2 llimones

Aigua

Procediment:

Liqua els cogombres i el suc de llimona en una batedora amb una tassa i mitja d’aigua.

Renta’t els cabells com sempre amb aquest xampú de cogombre.

Rentat bé el cabell amb aigua i després esbandeix-lo amb llimona/vinagre.

Nota: Assegureu-vos d’utilitzar una pinta de dents amples per pentinar el cabell suaument i lentament per evitar que es trenqui. Fes-ho al final de la dutxa per eliminar tots els flocs de cogombre.

321971 2200 732x549 2

Xampú a l’ou i la llimona

2 ous

Suc de 2 llimones

1 cullerada de vinagre de sidra de poma

Procediment:

Barreja tots els ingredients correctament.

Rentat el cabell amb aquesta solució seguit d’un rentat amb llimona / vinagre.

 

Xampú natural a la mel

És la manera més fàcil de netejar a fons el cuir cabellut i el cabell. Per fer aquest xampú, necessitareu 2 cullerades soperes de mel crua, 4 cullerades soperes d’aigua. Barrejar i aplicar a fons en el cuir cabellut i el cabell. Esbandir al cap de 10 minuts amb aigua.

 

Tercera opció: Preparar un xampú vegetal o de glicerina.

Els xampús a base d’olis vegetals i també els basats en bases (Melt & Pour) de glicerina són molt més suaus amb la fibra capil·lar.

jabones artesanales de glicerina 21660 1

Recepta de xampú vegetal sense sulfats

Ingredients:

15 g de perles de jojoba

20 g de cera carnauba

15 g de vinagre de poma

10 g de sabó líquid de Castella.

30 gotes d’una barreja d’olis essencials: 5 gotes de canyella, 5 de clau, 5 de nou moscada, 5 de gingebre i 10 de taronja.

INSTRUCCIONS D’ÚS: Fon la cera carnauba al bany maria.

Un cop fosa la deixarem refredar una mica i afegirem el vinagre de sidra, les perles de jojoba, els olis essencials i el sabó de Castella. Remena completament.

Aboca la barreja en el motlle de sabó que triïs. Deixa solidificar a la nevera.

glicerina usos aplicaciones y propiedades 17815 600

Barra de xampú casolana per a cuir sensible i amb caspa:

L’oli de Babassu  s’utilitza amb finalitats medicinals a Amèrica del Sud per tractar afeccions cutànies, ferides, inflamacions i fins i tot problemes estomacals. L’exclusió del lleixiu (utilitzem una base de glicerina) en aquest xampú fa que aquesta recepta sigui menys irritant per a aquells amb condicions de cuir cabellut sensible.

Ingredients:

30 g de sabó de glicerina suau

2 g d’oli de babassu o oli de coco

15 gotes d’oli d’argània

10 gotes d’oli essencial

Opcional: Una mica d’ortiga seca si el nostre problema és la caspa. Si el nostre cuir cabellut és molt sensible és millor que no posem herbes seques.

INSTRUCCIONS D’ÚS: Tallar la barra de sabó en terços i fondre-la al bany maria. Després afegirem els olis i, opcionalment, les herbes. Finalment, retirarem de la calor i afegirem els olis essencials.

Aquest xampú sòlid de glicerina ha de madurar durant unes hores. S’endurirà i es podrà guardar en un recipient. Podem començar a utilitzar-lo l’endemà perquè el sabó de glicerina no necessita un procés de maduració com els sabons saponificats en fred.

 

LA NOSTRA PROPOSTA DE CO-RENTAT

Fes una barra sòlida de xampú natural saponificat en fred i oblidat de les històries!

Una barra de xampú sòlida com aquesta neteja a fons el cuir cabellut i el cabell sense deixar el cabell sec, rígid o despullat del seu greix natural. Aquests sabons naturals estan lliures de sulfats, silicones o olis minerals dels que despullen el cabell del seu “sèu” i la seva humitat natural deixant-lo sec i avorrit. A més, aquests xampú sòlids duren fins a 60 rentats en molts casos.

 

Barra DIY de xampú per al cabell

Moltes persones també utilitzen el seu sabó corporal com a xampú. Però el cabell és diferent de la pell, per la qual cosa és aconsellable formular-los de manera diferent perquè facin prou escuma.

El punt primer i més important és formular-los amb un sobre engreixat alt (entre el 10 i el 12%) perquè alliberin una gran quantitat d’olis durant el rentat i condicionin millor la fibra capil·lar.

El segon requisit d’una pastilla de xampú és que contingui oli de coco, que s’encarrega de produir una major quantitat d’escuma.

En tercer lloc, incloure l’oli de ricí també contribuirà a una millor experiència de rentat.

També és interessant incloure una culleradeta de sal de 5 grs per endurir el nostre xampú i una culleradeta de sucre de 10 grs per realçar la seva escuma. Ambdues s’afegiran al lleixiu.

 

Ingredients per a un sobre engreixat del 10%

280 grams d’oli de coco

280 grams d’oli de palma

280 grams d’oli d’oliva

170 grams d’oli de ricí

Una cullerada d’argila*

Sal (5 grams) i sucre (10grs) que dissoldrem en el lleixiu.

318 grams d’aigua

136 grams de sosa càustica

Uns 30 grams d’olis essencials de la nostra elecció.

shutterstock 51274093 275x300 2

 

L’argila contribueix a arrossegar les silicones i residus químics que el cabell pot acumular a partir de rentats anteriors, a més de proporcionar duresa i capacitat d’hidratació.

Els olis combinats de coco, palma, ricí i oliva proporcionen al xampú una alta capacitat d’emollició i hidratació.

 

PROCEDIMENT:

Prèviament prendrem les mesures de precaució necessàries (guants, ventilació, cullera de fusta) per preparar el lleixiu que, com sabem, consisteix a barrejar la sosa càustica amb l’aigua remenant bé fins que es dissolgui. En aquest punt afegirem la sal i el sucre i deixarem que la reacció es refredi a temperatura ambient.

Mentrestant, fondrem els olis si cal (segurament el greix de palma i coco) i els barrejarem. Els deixarem refredar a temperatura ambient.

Quan les temperatures del lleixiu i els olis estiguin igualades (entre 30 i 40 graus), afegirem lentament la barreja d’aigua i sosa càustica (lleixiu) als olis prèviament escalfats.

Utilitzarem una batedora per començar a batre fins que aconseguim el punt de “traça” o consistència de crema. En aquest punt deixarem de bategar i afegirem els olis essencials.

Ja podem abocar la barreja en un motlle de sabó. És aconsellable cobrir el motlle i abrigar-lo perquè la saponificació continuï.

Un parell de dies després el sabó estarà sec i podrem desmuntar-lo i tallar-lo en barres que deixarem curar durant un mínim d’un mes i mig abans de començar a utilitzar-les.

Notes:

Els olis essencials tenen diferents propietats i optarem per incloure aquells que aborden els problemes del nostre cabell. El romaní, per exemple, és anti-caiguda capil·lar especialment si el problema es deu a l’excés de greix. L’arbre de te és antiinflamatori i anti-caspa, la menta també evita la caiguda i enforteix la fibra capil·lar. I també és possible incloure una barreja de diversos olis.

A causa del pH alcalí del sabó de procés fred, la majoria de la gent utilitza una esbandida lleugerament àcida al cabell després d’utilitzar la barra de xampú perquè ajudi a desenredar millor el cabell i donar-li brillantor. El vinagre de poma ajuda a equilibrar el pH del cuir cabellut i augmentar la seva brillantor.

És possible preparar una esbandida amb:

Una tassa de vinagre de sidra de poma per 2 tasses d’aigua o mig suc de llimona per a dues tasses d’aigua.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.