¿Us ha passat que quan us aplicàveu colorets comercials a diari se vos ressecava més la pell o, fins i tot, que us sortien rojors?

Doncs bé, amb aquestes bases de coloret que aquí us detallem això no passa.

 

20211207 122739 2

 

Com sabeu, seguim la màxima ayurvèdica de no posar-nos res a la pell que no puguem prendre’ns. I, si us hi fixeu bé, aquesta base per a coloret, amb l’excepció dels pigments minerals, és totalment comestible.

A més, si varieu lleugerament els pigments, podeu convertir-la en una base de fons de maquillatge en pols. En aquest cas, reduiríem el pigment d’ocre rosat i incrementaríem la proporció del pigment d’òxid marró. Això sí, en conjunt, hauria de ser una barreja amb menys quantitat de pigment perquè no quedés fosca com el coloret. Tal vegada dues culleradetes SMIGDEN d’òxid marró i tan sols una d’ocre rosat? Haureu d’anar comprovant sempre la barreja en el tors del vostre braç per anar adaptant les proporcions.

 

EL COLORET NATURAL EN L’ACTUALITAT

El coloret, com la majoria de productes de maquillatge, té el seu origen a l’antic Egipte, on ja llavors usaven una pasta a base de fruites i ocre vermell per donar un toc de color als seus llavis i galtes. També avui dia, de manera molt senzilla, és possible aplicar-se el suc d’una remolatxa vermella, per exemple, per donar color a llavis i rostre. Tal vegada l’efecte no ens durarà tot el dia, però de segur que no ens causarà cap mena de contraindicacions.

La composició d’un coloret (blush) una mica més sofisticat, com el que podem trobar als comerços, varia lleugerament en funció del format del coloret, però compten amb uns elements comuns:

Colorants: Els que li aporten color al coloret, se n’utilitzen diversos per aconseguir la tonalitat desitjada. Ex. red 6,  yellow  5  lake,  carmine… Com ja hem comentat altres vegades, aquests colorants són sintètics i, en molts casos, danyosos per a la pell. En cosmètica natural, utilitzem òxids minerals naturals.

Pols base: Cobreixen la pell dissimulant el nostre color natural i potenciant el coloret. Li aporten també brillantor i aquesta textura sedosa tan característica del producte. Ex. talc, diòxid de titani, òxid de zinc, pols d’arròs, i fins i tot el caolí que també actua com a agent d’opacitat a més de com a absorbent de la humitat.

Aglutinants: Els components que aconsegueixen que els pigments es fixin a la pell, milloren l’adherència del producte. En cosmètica natural solem utilitzar midons de blat de moro, (maizena) arrurruz, etc. Poden ser emol·lients i ajudar també a condicionar la pell, Ex. oli de ricí, cera, cetearyl alcohol,  i, en cosmètica comercial, també octyldodecyl lactate o estearats metàl·lics com l’estearat de zinc.

Els colorets comercials també solen portar perfums sintètics afegits que nosaltres anem a ometre per la toxicitat que impliquen.

I, per suposat, porten també conservants (parabens) que, nosaltres, en una formulació de cosmètica natural sense aigua i tan a penes emol·lients grassos, no anem a necessitar.

 

e.l.f. Powder Blush Palette Light 02 2

ELS QUÍMICS QUE CONTENEN ELS NOSTRES MAQUILLATGES

Hem consultat l’etiquetatge del coloret fluid d’una marca comercial que preferim obviar per no molestar ningú i és esgarrifós la quantitat de químics estranys que un simple coloret conté.

INCI: G2015747 AQUA / WATER / EAU BUTYLENE GLYCOL ETHYLHEXYL PALMITATE DIMETHICONE PEG-240/HDI COPOLYMER BIS-DECYLTETRADECETH-20 ETHER TREHALOSE TRIETHYLHEXANOIN CAPRYLIC/CAPRIC GLYCERIDES PEG-10 DIMETHICONE SILICA PHENOXYETHANOL SYNTHETIC FLUORPHLOGOPITE GLYCERIN SODIUM POLYACRYLATE TOCOPHERYL ACETATE.

I és que, com sabem, la majoria dels ingredients que s’usen en els productes cosmètics són derivats del petroli, o són produïts per química de síntesi. En els estudis previs que es realitzen per veure la seguretat dels ingredients per a ús humà, en molts casos s’observen efectes no desitjables en dosis altes, per la qual cosa es fan estudis en diferents percentatges, fins que s’arriba a la dosi que és “segura” per al seu ús en humans.

Però el que la indústria química i cosmètica no sol tenir en compte és l’efecte bioacumulatiu  de moltes d’aquestes substàncies químiques en l’organisme atès que una persona no usa un sol cosmètic al dia, sinó que, com a mitjana, usa uns 10 productes cosmètics diaris.

Així, per exemple, i encara que segons aquests “estudis previs”, és segur utilitzar  un producte amb parabens al 0,4%  (dosi màxima autoritzada), resulta que els parabens són conservants que els porten pràcticament tots els productes cosmètics. Per tant,  si usem un gel de dutxa, un xampú, un suavitzant, un desodorant, una pasta de dents i una crema facial, que cadascun d’ells porta  parabens,  estem doncs quintuplicant la dosi diària de parabens.

 

COLORET NATURAL AMB PIGMENTS VEGETALS

Hi ha persones que prefereixen utilitzar pigments vegetals per elaborar bases de maquillatge senzilles com un coloret.

Personalment, encara que segur que aquestes bases totalment vegetals són molt naturals i de segur aporten moltes propietats a la pell del rostre, hem preferit utilitzar pigments minerals perquè hem vist que afegint una quantitat molt petita tenen una gran capacitat de penetració i les pólvores queden molt fines i suaus.

Si vosaltres preferiu experimentar amb pigments vegetals. Aquí us indiquem una possible recepta.

Aquest coloret vegetal utilitza pols d’arrurruç com a base. I com a pigments utilitza una combinació personalitzada de pólvores de cacau i de remolatxa vermella moltes.

Pols d’arrurruz: L’arrurruz és un midó que és una alternativa comuna sense gluten a la Maicena. També és menys probable que sigui OGM a diferència de la majoria de la farina de blat de moro. L’arrurruç s’utilitza com a base d’aquest coloret i també per aclarir la mescla si cal.

Pols d’arrel de remolatxa: La pols d’arrel de remolatxa és exactament el que sembla; remolatxa seca. Les remolatxes tenen un color increïble i, per tant, la pols d’arrel de remolatxa és perfecte per donar a aquest rubor natural casolà aquest color rosat.

Pols de cacau: El cacau en pols es fa servir quan vols que el teu rubor tingui tons més marrons. També és beneficiós per a la pell, ja que conté antioxidants que ajuden a guarir-la.

 

istockphoto 937788250 170667a 2
 

És possible utilitzar altres tonalitats i provar altres ingredients com gingebre (tons grocs/daurats), canyella (tons marrons daurats), argila vermella, arrel d’alkaneta (tons magenta), cúrcuma (tons ataronjats).

INGREDIENTS

Rubor rosa clar:

2 culleradetes pols d’arrurruç

1 culleradeta pols d’arrel de remolatxa

Rubor rosat:

2 culleradetes pols d’arrurruç

2 culleradetes pols d’arrel de remolatxa

Rubor malva:

2 culleradetes pols d’arrurruç

2 culleradetes pols d’arrel de remolatxa

1 culleradeta pols de cacau

Procediment: Simplement, barreja tots els ingredients en un flascó petit i remena bé fins que tot estigui completament integrat. Modifica el to segons calgui.

 

ELS COMPONENTS DE LA NOSTRA RECEPTA DE COLORET FACIAL AMB PIGMENTS MINERALS

Hem utilitzat només pols innocus per a la nostra pell o, el que és fins i tot millor, amb un aportament extra de propietats cosmètiques com és el cas de l’argila caolí o la pols de perles.

Com a colorants, hem utilitzat pigments òxids minerals naturals, com l’òxid d’ocre rosat o l’òxid marró dels que podeu aconseguir en qualsevol proveïdor de matèries primes cosmètiques naturals.

https://www.cremas-caseras.es/36-pigmentos-minerales-y-micas

 

 

Shiseido files a patent for heat enabled formula which can enhance effects of make up wrbm large 2

 

 

¿Per què hem utilitzat argila caolí?

Com dèiem, hem utilitzat argila blanca ultrafina com a component principal de la nostra base. L’argila blanca o caolí, com se la coneix, quan és de grau comestible (food grade), posseeix múltiples propietats terapèutiques.

Entre elles, eliminar les impureses i evitar l’aparició d’un tacte rugós o aspecte mate que no reflecteix la llum del rostre. De fet, el seu ús continuat aconsegueix donar a la pell una aparença més juvenil, suau i terça. Aquests són alguns dels beneficis que aporta l’argila blanca sobre la pell:

-Suavitza la pell del rostre, refinant la seva textura i facilitant l’eliminació d’impureses.

-Recàrrega de minerals la pell, especialment perquè és rica en sílice.

-Aporta lluminositat en cas de pells apagades.

-En pells greixoses i amb granets, afavoreix l’eliminació dels mateixos a causa de la seva acció astringent i profundament netejadora.

Així doncs, hem fet servir una base amb meitat d’argila blanca i meitat de midó d’arruruz. I a aquesta base li hem afegit els pigments minerals i una culleradeta de pols de perles per enriquir-la.

61aYKKx6SKL. AC SL1500 2

 

FORMULACIÓ DE COLORETE O BLUSH en envàs de 40 grs i amb base d’argila ultrafina

Ingredients:

Colorant mineral òxid d’ocre rosat d’Itàlia 3 o 4 cullerades TAD grans

Pols de caolí ultrafí 15 grs

Pols d’arrurruç (midó) 15 grs

Actiu cosmètic en pols de perles d’aigua dolça 1 g o 4 cullerades DASH

ELABORACIÓ:

En un morter ceràmic, transvasarem totes les pólvores (ocre rosa + pols d’arrurruz + argila + pols de perles) i després els triturarem acuradament amb la mà del morter durant uns minuts per obtenir una barreja de color homogènia. Ajusteu la quantitat de pigment segons el vostre to de pell.

Consell: Com més temps mescleu, més color es desenvoluparà. Penseu que aquests pigments són minerals i es fixen a la pell molt millor que els colorets comercials que podeu conèixer, així que no us deixeu enganyar pel color clar de la barreja perquè una vegada que els hi apliqueu en els pòmuls amb la brotxa veureu que el color puja bastant d’intensitat.

Ara ja podeu transferir la preparació a l’envàs.

 

pearl powder benefits 2

 

¿Per què la pols de perles?

La pols de perles és un ingredient màgic per a la pell. No sense raons, la perla es coneix en gemmoteràpia com un estabilitzador mental que genera una pell preciosa i elimina toxines.

El poder sanador de les perles és popular des de fa segles, i en èpoques passades es va fer sentir per sanar la demència i la depressió entre altres problemes relacionats amb la nostra ment i el nostre ànim. A l’Índia va rebre múltiples atributs, com un aliat perfecte contra la tisi, les hemorràgies i els problemes oftalmològics; a Orient, se li assignava un poder afrodisíac i es deia que fomentava la fertilitat; en la medicina hindú, s’empra pols de perles precisament per reviure l’energia sexual.

Fetes pols s’utilitzen com a tònic Shen en la medicina xinesa per estabilitzar les emocions, resoldre les pors, alleujar la frustració i la ira, aclarir els ulls i ajudar a regenerar el teixit. Poden alleujar el malestar, el nerviosisme, l’ansietat i la tensió. Promouen el son sa, eviten els trastorns nerviosos i s’utilitzen comunament per prevenir o superar la fatiga. S’utilitzen també com un important tònic de bellesa perquè es creu que el consum oral dona com a resultat una pell bella brillant i pura.

Les perles contenen dotzenes d’aminoàcids (vuit dels aminoàcids són “essencials”, en altres paraules, no es poden produir en el cos, però es requereixen per a la salut), i dotzenes de minerals, incloent: calci, zinc, magnesi, ferro, estronci, coure, seleni, silici, titani. Conté carbonat de calci, carbonat de magnesi, fosfat de calci, òxid fèrric, sílice. Diversos components de la perla participen en les activitats de l’ADN i de l’ARN del metabolisme que promouen i acceleren la renovació cel·lular prevenint la formació d’arrugues.

La pols de la perla ha estat usada per dones i homes des de fa més de 2000 anys en la medicina tradicional xinesa per retornar tonicitat, aïllar les arrugues, netejar la pell de toxines i esborrar les taques. Actualment és un principi altament valorat en el món de la cosmètica asiàtica, tot i que quelcom menys conegut a Occident. Confereix lluminositat i elasticitat, elimina taques cutànies de tota mena, seca granets, tracta l’acne i evita les rojors.

L’ús continuat del pols de perla, millora la immunitat, accelera el creixement de noves cèl·lules que fan que la pell sigui més suau i elàstica i afavoreix l’eliminació d’asprors i toxines cutànies amb el que s’atenuen les híper pigmentacions. És, per tant, ideal per a tota mena de pells. Tant per a pells seques, com mixtes, greixoses,  sensibles… totes les pells es beneficien d’ aquest excepcional producte.

Per totes aquestes raons hem decidit incloure aquest pols a la nostra base de coloret o maquillatge d’ús diari. Tot i que també estaria molt bé com a ingredient d’una crema casolana natural.

 

¿Per què el midó d’arrurruz?

Els midons s’afegeixen, en general, a les barreges de pols per a bases de coloret o de maquillatge per la seva capacitat per amalgamar, suavitzar i compactar la barreja. Són aglutinants que també s’afegeixen a les barreges de pols per a bombes de bany per les mateixes raons.

És possible doncs utilitzar aquest midó d’arrurruz que aporta propietats suavitzants i absorbents. A més, és possible utilitzar-lo en substitució de l’argila per fabricar pólvores corporals atès que l’arrurruz és lleuger, suau i absorbent. També pot ajudar a assecar imperfeccions, erupcions o altres nafres o ferides. En resum, suavitza la pell i absorbeix l’excés d’humitat.

Tanmateix, també és possible utilitzar midó de blat de moro (Maizena) o midó d’arròs en pols…

El midó de blat de moro, per exemple, té un efecte astringent molt potent pel que també pot ser un excel·lent tractament per ajudar a millorar altres afeccions provocades per un excés de sèu al cutis com l’acne, porus oberts, i punts negres.

El seu poder astringent combinat amb les seves propietats antisèptiques gràcies a la riquesa en vitamines i minerals, converteixen la farina de blat de moro en un purificant facial. La Maizena també compta amb propietats antioxidants increïbles que prevenen els símptomes d’envelliment com les arrugues i les línies d’expressió i li atorguen a la pell un aspecte més jove. És a més un remei casolà contra cremades solars o picades d’insectes. La Maizena ajuda a alleujar alguns símptomes provocats per aquest tipus de casos com ara irritació, picor, inflamació i envermelliment de l’àrea afectada.

 

TAMBÉ ÉS POSSIBLE ELABORAR-LO AMB ELS POLS DE TALC DE TOTA LA VIDA

El talc s’ usa per absorbir la suor i la humitat del cos i actua com a desodorant. També s’utilitza per alleujar la dermatitis del bolquer del nadó i reduir la fricció.

S’usa en múltiples cosmètics com ara labials, rímels, pols facials, rubors, ombres d’ulls, o bases de maquillatge en pols. El talc sol agregar-se als cosmètics per crear una sensació sedosa i per a l’absorció del sèu que és el que permet fixar els pigments cosmètics a la superfície cutània i oferir així un aspecte mate en les pells amb tendència greixosa.

La FDA americana ha declarat que el talc en pols segueix sent segur per a ús personal i cosmètic. Aquest producte, que és inofensiu per a la salut quan s’utilitza adequadament en forma de pólvores cosmètics o, fins i tot, en forma de pólvores per assecar l’excés de transpiració (o la humitat del bolquer, per exemple) i evitar irritacions cutànies, podria presentar riscos per a la salut només si s’inhala o s’ingereix accidentalment. En aquests casos, deguts a un ús inadequat, sí que podria presentar problemes.

Atenent aquestes raons que descarten la seva possible toxicitat cutània, i donada la seva ineludible utilitat a l’hora de fixar els pigments per a colorets i maquillatges en pols sobre la pell, pensem que també és una idea raonable usar-lo en una base per a coloret o blush.

 

il fullxfull.362103722 jbz5 2

COM QUEDARIA LA BASE

Ingredients per a una polvorera d’uns 40 grs de capacitat:

Colorant mineral òxid d’ocre rosat d’Itàlia 3 o 4 cullerades TAD grans

Pols de talc 15 grs

Pols d’arrurruç (midó) 15 grs

Actiu cosmètic en pols de perles d’aigua dolça 1 g o 4 cullerades DASH

PROCEDIMENT:

En un morter, transvasar tots els pols (ocre rosa + pols d’arrurruz + talc cosmètic + pols de perles) i després triturar-los acuradament amb la mà del morter durant uns minuts per obtenir una barreja de color homogènia.

Consell: com més temps mescleu, més color es desenvoluparà. Penseu que aquests pigments són minerals i es fixen a la pell molt millor que els colorets comercials que podeu conèixer, així que no us deixeu enganyar pel color clar de la barreja perquè una vegada que us els hi apliqueu amb la brotxa de pèl sobre els pòmuls veureu que el color puja bastant d’intensitat.

Ara ja podeu transferir la preparació a l’envàs.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.