De huidige literatuur over “Slow Cosmetics” en nieuwe trends op het gebied van cosmetica en hygiëne zijn erop gericht de goede werking van de natuurlijke barrière van onze huid te behouden door het gebruik van agressieve zepen en cosmetica te vermijden. https://www.mdpi.com/1420-3049/26/5/1249/htm

In onze zelfgemaakte cosmetische preparaten zijn conserveringsmiddelen het ingrediënt dat het meest agressief kan zijn en waar we het meest op moeten letten.

 

Afbeelding1

 

 

Ik vind het nogal triest om te zien dat, terwijl de beste cosmetische laboratoria van vandaag (Welleda, Colgate Palmolive (Sanex-lijn) ernaar streven om de samenstelling van hun zepen en cosmetische producten te verbeteren om ze minder agressief te maken en de natuurlijke bacteriële flora van onze huid te respecteren, bloggers en auteurs van natuurlijke zelfgemaakte cosmetica doorgaan met het ontwerpen van recepten voor crèmes en andere zelfgemaakte cosmetische producten waaraan ze graag een gram synthetische conserveringsmiddelen toevoegen, zoals Cosgard, Geogard, Rokonsal…

En sommigen van jullie zullen me vertellen dat je deze recepten maakt en dat je niets agressiefs merkt. Mijn vraag is: voelt uw huid steviger aan na een paar dagen gebruik, heeft u roodheid van de huid ontwikkeld, is uw huid gevoeliger voor de zon en ontstaan er zonnevlekken? Al deze verschijnselen zijn bijwerkingen die worden veroorzaakt door het gebruik van agressieve conserveringsmiddelen of te grote hoeveelheden conserveringsmiddelen in uw crèmes en producten voor dagelijks gebruik, aangezien synthetische conserveringsmiddelen de natuurlijke beschermlaag van onze huid aantasten en de werking ervan veranderen. Daarom streven de huidige zepen ernaar minder agressieve detergentia te gebruiken met toevoeging van probiotische ingrediënten en natuurlijke huidbarrièrebeschermers. En de goede crèmes van tegenwoordig, die door alle huidtypes worden verdragen, zoals die van Welleda, bevatten zelfs geen synthetische conserveringsmiddelen, maar slechts enkele derivaten van natuurlijke essentiële oliën.

 

pvblvyk8s1naky9ywr2p

 

 

Weleda is een Zwitsers-Duits bedrijf, opgericht in 1921. Met 90 jaar ervaring legt het bedrijf zich toe op de productie van antroposofisch georiënteerde meesterpreparaten en natuurlijke cosmetica. Vergelijk bijvoorbeeld de samenstelling van Welleda’s Skin Food crème met sommige van de conventionele crèmes die je op de markt vindt.

WELLEDA HUIDVOEDINGSCRÈME INGREDIËNTEN

INCI: Water (Aqua), Helianthus Annuus (Zonnebloem) Zaadolie, Lanoline, Prunus Amygdalus Dulcis (Zoete Amandel) Olie, Bijenwas (Cera Alba), Alcohol, Polyglyceryl-3 Polyricinoleaat (emulgator van plantaardige oorsprong), Glycerine, Limoneen*, Viola Tricolor Extract, Gehydroliseerde Bijenwas,  Sorbitan Olivate (lipiden afkomstig van olijfolie), Rosmarinus Officinalis (Rozemarijn) bladextract , Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract , Calendula Officinalis Flower Extract, Arginine, Zinc Sulfate, Fragrance (Parfum*) Linalool* Geraniol * Citral* Coumarin* *Van natuurlijke essentiële oliën.

 

skin food 7

 

DE WELLEDA FILOSOFIE IS OOK DE FILOSOFIE VAN DEZE BLOG…

Wij wilden hier enkele regels opnemen over de filosofie van dit merk, omdat wij van mening zijn dat deze zelfde filosofie volledig van toepassing is op de natuurlijke zelfgemaakte cosmetica die wij vanuit deze onze blog benadrukken.

“Parabenen, esters van hydroxybenzoëzuur, zijn een van de meest voorkomende conserveringsmiddelen in conventionele cosmetica vanwege hun lage prijs. Ze staan op het INCI-etiket onder namen als ethylparaben, propylparaben, isopropylparaben, butylparaben.

Hoewel ze van natuurlijke oorsprong zijn, worden ze synthetisch geproduceerd en voornamelijk gebruikt om het verval van natuurlijke elementen te vertragen. De laatste jaren is er een toename van gevallen van huidallergie, rosacea, onder andere, als gevolg van het gebruik van parabenen in voedsel en cosmetica (…) Andere veel gebruikte synthetische conserveringsmiddelen zijn benzoëzuur, dat bekend staat als benzoëzuur, of benzylalcohol, bekend als benzylalcohol”. Bron: welleda

“Een cosmetica op natuurlijke wijze bewaren is een zeer ingewikkelde taak, bijna een kunst, die veel ervaring en kennis van de principes van natuurlijke cosmetica vereist. Het proces begint met de grondstoffen, die aan strenge kwaliteitscontroles worden onderworpen.

Het is noodzakelijk een grondige kennis te hebben van natuurlijke grondstoffen, hun eigenschappen, hun karakter en hoe deze te combineren om een natuurlijke, stabiele, veilige, doeltreffende en duurzame formule te verkrijgen zonder toevlucht te nemen tot synthetische additieven.

Het maakt ook gebruik van elementen zoals het type verpakking, natuurlijke alcohol of essentiële oliën om bij te dragen aan de conservering van het product. (…) Bron: Welleda

De meest gebruikte alcohol, die voortkomt uit een lange traditie in de homeopathie en de antroposofische geneeskunde, is ethanol, een volledig natuurlijke alcohol die wordt verkregen door gisting van suikers uit granen van verschillende planten. Het wordt in sommige formules opgenomen in zeer lage concentraties, maakt de textuur lichter en dringt, omdat het vluchtig is, niet door in de huid.

Etherische oliën dienen niet alleen als geurstof en hebben meerdere fysieke en emotionele voordelen, zoals het stimuleren van de microcirculatie, maar hebben ook een schimmeldodende en bacteriedodende werking. Zij zijn opgenomen in zeer lage concentraties tussen 0,5 en 2%.

Het is mogelijk te genieten van doeltreffende, veilige en 100% natuurlijke cosmetica zonder onze gezondheid in gevaar te brengen door de introductie van onnodige chemicaliën“. Bron: Welleda

 

Dus, met deze ideeën in gedachten, wilden we dit artikel schrijven over het optimaliseren van onze cosmetische formules om ze slim te maken zoals de door Welleda ontworpen cosmetica en zo het gebruik van onnodige conserveringsmiddelen en chemische additieven te vermijden. Daarom dachten wij dit artikel te wijden aan “slimme cosmetische ingrediënten” in onze zelfgemaakte bereidingen.

 

Het beste natuurlijke conserveringsmiddel dat gebruikt kan worden in natuurlijke zelfgemaakte cosmetica is natuurlijk om helemaal geen conserveringsmiddelen te gebruiken.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583239/

 

Om dit te bereiken zijn er, zoals wij altijd zeggen, verschillende strategieën:

1.-Bereid een zeer kleine hoeveelheid product die we in een paar dagen gaan consumeren en in dit geval hoeven we niets toe te voegen aan onze zelfgemaakte formulering.

2.-Bewaar ons zelfgemaakte product koel en beschermd tegen zonlicht en temperatuurschommelingen, bijvoorbeeld in de koelkast, en verpak het in donkere glazen verpakkingen.

3.-Ontwerp een formulering die enkele weken houdbaar is zonder toevoeging van conserveringsmiddelen. Zoals we allemaal weten, is dit heel gemakkelijk te bereiken als onze formulering geen water bevat, maar het probleem ontstaat wanneer we een crème of bodylotion willen formuleren met een waterige fase, die ongetwijfeld meer hydraterend zijn.

Daarom moeten we onze formulering goed ontwerpen als we het zonder conserveringsmiddelen willen doen.

En om dit te bereiken is het bijvoorbeeld mogelijk om in onze bereidingen oliën te gebruiken die zijn veranderd om hun ranzigheid te verlengen, zoals gefractioneerde kokosolie, afgeleid van natuurlijke kokosolie, of squaleen, afgeleid van de vetzuren van olijfolie.

Nog beter is het om gedeeltelijk geozoniseerde oliën te gebruiken, die alle eigenschappen van de plantaardige olie behouden, maar niet ranzig of verontreinigd worden, zodat onze formulering behouden blijft.

In balsamicohars gemacereerde oliën zijn ook langer houdbaar.

En aangezien het probleem van de besmetting van onze crèmes afkomstig is van bacteriën en schimmels in het water van producten met een waterige fase, kunnen wij het water dat wij gaan gebruiken natuurlijk behandelen.

We kunnen bijvoorbeeld beginnen met hydrolaten waaraan we een paar druppels van dezelfde essentiële olie kunnen toevoegen om het conserverende vermogen ervan te versterken, of zelfs alcohol (bij voorkeur ethanol, of zelfs wodka, dat een hoog natuurlijk alcoholgehalte heeft en ook wordt gebruikt om zelfgemaakte tincturen te maken) zoals in de crème van Welleda, die niet in de huid wordt opgenomen, maar voorkomt dat onze crème bederft.

Als we geen hydrolaat hebben, moeten we natuurlijk gedestilleerd water gebruiken. En waarom niet? Behandeld water, bijvoorbeeld met ozon, zoals wij doen met oliën. In plaats van ozonhoudende oliën te gebruiken, kunnen wij in onze bereidingen ozonhoudend water gebruiken om schimmels en bacteriën te voorkomen en vooral om het gebruik van synthetische conserveringsmiddelen te vermijden.

In ieder geval kunnen wij bij het ontwerpen van onze producten het idee overwegen om een vaste cosmetica te maken, aangezien vaste cosmetica per definitie weinig of geen water bevatten. Over vaste cosmetica zullen we het in een later bericht hebben.

 

OZONWATER EN GEZONDHEID

Talrijke studies hebben aangetoond dat het drinken van ozonwater de gezondheid ten goede komt en positieve effecten heeft op de bloedsomloop, het zenuwstelsel, de huid en de …

Het wassen van fruit, groenten, vis en ander bederfelijk voedsel met geozoniseerd water garandeert hun totale desinfectie. Dezelfde desinfecterende en steriliserende werking van ozon kan worden toegepast op recipiënten, flessen, spenen, flessen, contactlenzen… Dompel ze gewoon 5 minuten onder in met ozon gezuiverd water.

 

agua ozonizada

 

Met ozon behandeld water heeft ook een gunstig effect op het maagslijmvlies, wat gunstig is als adjuvans bij de behandeling van gastritis, gastroduodenale zweren en sommige parasitose.

In het algemeen wordt het gebruik van ozonwater zeer gunstig geacht voor: de bloedsomloop, het zenuwstelsel (depressie, stress, slapeloosheid, uitputting), zwaarlijvigheid en cellulitis, allergieën, eczeem en andere huidaandoeningen, bloedarmoede, leverproblemen, reuma, artritis en jicht.

Medische ozontherapie elimineert de vrije radicalen die vroegtijdige veroudering veroorzaken. Dr. Pérez de León, een gerenommeerd arts van het Biologisch Instituut voor Gezondheid, rekent ozontherapie tot zijn therapeutische methoden en stelt dat het de immuniteit met 25-30% verhoogt en dat “het heilzaam is voor elke ziekte”. Het bewijs hiervan is dat het momenteel wordt gebruikt als onderdeel van de behandeling van AIDS-patiënten.

U ziet dat uw ozoniserende machine voor oliën en water u zelfs kan helpen uw afweer te verhogen en besmetting door het coronavirus te voorkomen. Wie had dat gedacht?

Als u daarentegen geozoniseerd water gebruikt bij de productie van zeep en huishoudelijke wasmiddelen, zult u betere witmakende resultaten bereiken dan met bleekwater, omdat ozon de werking van wasmiddelen versterkt door de werking van andere chemische verontreinigende stoffen zoals bleekwater en chloor te neutraliseren, waardoor het milieu wordt ontzien.

De cosmetica- en hygiëne-industrie heeft ons gewend aan het kopen van synthetische conserveringsmiddelen en synthetische ontsmettingsmiddelen op basis van chloor, die tegenwoordig, met de ons ter beschikking staande technologie, niet eens nodig zijn en bovendien vervuilend zijn. Maar ze houden het wiel van het kapitalistisch-consumentistisch systeem draaiende.

 

RECEPTEN DIE GEEN CONSERVERINGSMIDDELEN NODIG HEBBEN OM BEWAARD TE BLIJVEN

Hier zijn enkele voorbeelden van zelfgemaakte formules die enkele maanden houdbaar zijn zonder het gebruik van conserveringsmiddelen.

 

BB-CREAM Gezichtsbehandeling

In de lijn van waar we het over hadden, hoe slimme zelfgemaakte cosmetica te formuleren zonder conserveringsmiddelen of met minimale conserveringsmiddelen.

Het is bijvoorbeeld mogelijk een BB-Cream Facial te formuleren zonder gebruik te maken van een waterige fase.

Daarom is het niet nodig conserveringsmiddelen toe te voegen. We hebben alleen de voorzorgsmaatregel genomen om gefractioneerde kokosolie te gebruiken, die stabieler is dan natuurlijke olie, en ongeveer 6 maanden in perfecte staat meegaat. Bovendien bevat deze BB-crème een hoge zonbeschermingsfactor door de 20 gram zinkoxide waarmee we de lijn hebben samengesteld. Dit maakt het een ideale dagcrème.

Ingrediënten voor 100 g product:

0,8 g roze okerpigment (of een mengsel van rood en geel ijzeroxide)

20 g zinkoxide, vooraf gemicroniseerd in de keramische mortel om klonters te voorkomen

63 g gefractioneerde kokosolie

8 g silica microsferen

8 g bijenwas

 

bb cream

 

PROCEDURE:

Doe het rode ijzeroxide en het gele ijzeroxide in een hittebestendige bak. Voeg dan de zinkoxide toe.

Voeg de gefractioneerde kokosolie toe aan het mengsel, roer en meng. Voeg de silica microsferen toe, roer en voeg tenslotte de bijenwas toe.

Doe het mengsel in een bain-marie om de was te smelten, roer goed en pak in.

In deze eerste cosmetische formulering hebben wij geen waterige fase gebruikt, wat het veel gemakkelijker maakt om het zonder conserveringsmiddelen te doen, maar in dit tweede geval presenteren wij een formulering voor de bodylotion die wel veel water bevat.

 

LIPIDE BARRIÈRE BESCHERMENDE LICHAAMSMELK FORMULERING

Deze bodymilk is wekenlang houdbaar zonder toevoeging van conserveringsmiddelen dankzij de combinatie van lanoline en bijenwas. Je maakt het zeker af voordat het verslechtert. Maar als u verwacht het maandenlang te gebruiken, kunt u het beste een paar druppels GSE aan uw gedistilleerd water toevoegen of in plaats daarvan ozonhoudend water gebruiken. Natuurlijk kan ook een licht geozoniseerde amandelolie worden gebruikt.

Ingrediënten voor ongeveer 250 ml bodymilk:

10 grs lanoline

12 gr bijenwas

10 gram emulgerende was #3 (INCI: Glyceryl Stearate Citrate).

120 g gedistilleerd/geïoniseerd water met enkele druppels GSE

80 gram amandelolie

 

20221026 141247

 

PROCEDURE:

Verwarm de bijenwas in een bain-marie tot hij smelt en voeg de lanoline toe.

Verwarm afzonderlijk de emulgeerwas nr. 3 in een bain-marie in een ander vat en voeg, wanneer deze gesmolten is, de amandelolie en het geozoniseerde water toe tot een temperatuur van 70 graden.

Voeg nu de olie + het geozoniseerde water toe aan het mengsel van lanoline en bijenwas terwijl u klopt tot het mengsel geïntegreerd is en de emulsie gestabiliseerd is. Het moet een lichte emulsie zijn als een fijne vla.

Als het te licht is na het opkloppen, maak je dan geen zorgen, want als het afkoelt zal het veel meer indikken. Als u meer was toevoegt, wordt het te dik en kunt u het daarna niet meer soepel gebruiken.

Dit is een zeer interessante bodymilk, omdat de combinatie van lanoline en bijenwas een soort film op de huid vormt die de lipidenbarrière versterkt en zo onze huid beschermt tegen uitdroging. Je zult het meteen merken als je besluit het te maken.

 

HOMEMADE SOYBEAN LECITHINE EMULSIFIER op basis van geozoniseerde olie

Het is raadzaam de gekochte sojalecithine eerst te verpulveren met een keramische stamper en vijzel, die meestal in korrelvorm wordt geleverd.

Ik zeg dit omdat het goed malen van de korrels later veel helpt bij het proces om de soja in de zonnebloemolie te verwerken.

Ingrediënten:

40% koudgeperste zonnebloemolie (sorry, maar supermarktolie is niet geschikt) of zoete amandelolie, in ons geval geozoniseerde zonnebloemolie.

60% non-GMO sojalecithine, meestal in korrelvorm.

PROCEDURE:

De verpulverde sojalecithine wordt toegevoegd aan een hittebestendige glazen recipiënt, die in een bain-marie wordt geplaatst.

Voeg vervolgens de reeds afgewogen zonnebloemolie toe en plaats deze ongeveer 15 minuten in een bain-marie.

Na deze tijd kan het zijn dat de korrels niet volledig zijn opgelost. Sommige mensen mengen ze in een blender, maar als je dit proces te rommelig en slordig vindt, blijven we gewoon nog een paar minuten roeren tot de korrels volledig zijn opgelost.

Giet het mengsel ten slotte in een glazen pot met deksel en laat het 3 uur staan. Na die tijd is onze lecithine klaar.

 

lecitina

 

Dit is een emulgator die kan worden gebruikt voor koude of warme emulsies. Het verdient echter aanbeveling een ander middel te gebruiken dat de emulsie consistentie kan geven (co-emulgator), bijvoorbeeld bijenwas, dat, hoewel het zelf geen emulgator is, helpt de emulsie stabieler te maken. In de waterige fase kan ook cetylalcohol of een verdikkingsgom zoals xanthaan worden gebruikt.

 

emulsionante 1

 

Het voordeel van deze sojalecithine-emulgator is dat hij niet alleen als emulsiecoadjuvans fungeert, maar onze crèmes ook zachter maakt en een hoger niveau van hydratatie en antirimpelbescherming biedt dankzij de fyto-oestrogenen in sojalecithine. En het grootste voordeel van de bereiding met geozoniseerde olie is ongetwijfeld dat deze niet ranzig wordt, zoals meestal het geval is bij zelfgemaakte sojalecithine op basis van gewone zonnebloemolie.

 

ANTI-MUGGEN SPRAY

Ingrediënten:

50 ml zeewater gereconstitueerd uit Dode Zeezout, of Keltisch zout, of een ander zout met eigenschappen. Zoals u weet, is zout een ander geweldig natuurlijk bewaarmiddel. Maar u kunt dit recept natuurlijk vervangen door geozoneerd water.

6 druppels Citronella Java EO

6 druppels EO van Eucalyptus citriodora

5 druppels Egyptische Geranium etherische olie

5 druppels Immortelle de Corsica of Helichrysum of Immortelle de Corsica E.O.

1 g plantaardige glycerine

 

INSTRUCTIES

Reconstitueer eerst het zeewater door een theelepel zout toe te voegen aan 50 ml mineraalwater dat u in huis heeft.

We berekenen nu een gram glycerine* die als basis dient voor het oplossen en combineren van de essentiële oliën.

Dus, aan deze gram glycerine voegen we de EO’s toe en roeren.

Tenslotte voegen wij het glycerinemengsel met de essentiële oliën toe aan het zeewater en verpakken het in een spuitfles, bij voorkeur in donker glas, om het langer goed te houden. Hoewel, zoals u waarschijnlijk hebt begrepen uit onze slimme formulering, deze combinatie van water met zout en essentiële oliën vrijwel geen additieven nodig heeft om onbeperkt stabiel te blijven.

*Als we geen glycerine zouden gebruiken, zouden we een natuurlijk oplosmiddel moeten gebruiken om de essentiële oliën met het zeewater te emulgeren, zodat we ons flesje niet telkens hoeven te schudden.

 

spary

 

TIPS:

Vermijd om meer EO toe te voegen dan aangegeven, want hoewel u misschien denkt dat dit uw spray effectiever maakt tegen muggen en andere vliegende beesten, is dit niet helemaal waar en kunt u ook een huidreactieprobleem veroorzaken bij kinderen of gevoelige mensen.

Hoewel de gebruikte ingrediënten allemaal natuurlijk zijn, betekent het feit dat ze natuurlijk zijn niet dat ze geen effect hebben. Deze spray bevat essentiële oliën, die krachtige therapeutische wapens zijn die met voorzichtigheid en respect moeten worden gebruikt.

In dit geval vermijden wij het gebruik van hogere doses dan die welke worden aanbevolen voor de 50 ml product en tegelijkertijd vermijden wij direct contact van de EO’s met de huid. Daarom hebben wij ze verdund in de glycerine en het water in onze spuitfles.

 

DE NATUURLIJKE BESCHERMINGSALTERNATIEVEN DIE WE KENNEN

Zoals wij reeds hebben gezegd, vormen geozoneerde oliën, geozoneerd water en hydrolaat, zeezout dat aan ons water wordt toegevoegd, oleaten op basis van balsamicoharsen, essentiële oliën die aan onze samenstellingen worden toegevoegd, tincturen zoals benzoëtinctuur of propolistinctuur; al deze mogelijkheden vormen authentieke natuurlijke conserveringsstrategieën voor onze zelfgemaakte cosmetische producten, voor zover wij ze in onze samenstellingen opnemen.

In het geval dat het noodzakelijk is een of ander conserveermiddel in onze bereiding te gebruiken, zoals misschien het geval is voor de conservering van natuurlijke aloë vera gel of sommige crèmes en lotions met waterige fase, kunnen we kijken naar de natuurlijke cosmetica-industrie en de biologische voedingsindustrie om conserveermiddelen te vinden die minder agressief zijn voor onze huid, maar toch doeltreffend hun werk doen.

https://fbcindustries.com/what-are-the-most-common-food-additives-and-preservatives/

Natuurlijke conserveringsmiddelen zoals kaliumsorbaat zijn in principe niet schadelijk voor het lichaam. Kaliumsorbaat (E202) bestaat uit het kaliumzout van sorbinezuur en wordt gebruikt als conserveermiddel in zowel de cosmetica- als de levensmiddelenindustrie. Het wordt als veilig beschouwd omdat het in het menselijk lichaam wordt omgezet in water en CO2. Het beschermt cosmetische producten tegen gisten en schimmels en is zeer huidvriendelijk. De dosering van dit conserveermiddel ligt tussen 1,5% en 2%.

https://www.feelinggoods.nl/weet-jij-wat-je-smeert/

Wij gebruiken bij voorkeur milde conserveringsmiddelen zoals kaliumsorbaat in combinatie met ethanol of conserveringsmiddelen van natuurlijke oorsprong die ook probiotica bevatten, zoals Leucidal, alsmede middelen die in de natuurgeneeskunde worden gebruikt om infecties te bestrijden, zoals grapefruitextract en propolistinctuur, dat ook wordt gebruikt om wonden te ontsmetten en als hulpstof bij infectieprocessen.

Het gebruik van kaliumsorbaat als conserveermiddel in dermocosmetica is zeker een optie, hoewel het, zoals vaak het geval is met mildere, biologisch afbreekbare opties, geen erg effectieve optie is.

“Kaliumsorbaat remt de groei van gisten en schimmels, maar is slechts matig werkzaam tegen bacteriën. Daarom is het nuttig kaliumsorbaat te gebruiken in combinatie met natuurlijke alcohol (ethanol) voor een groot aantal toepassingen. Kaliumsorbaat is een van de weinige conserveringsmiddelen die door het BDIH worden aanvaard. De optimale pH-waarde van het eindproduct mag niet hoger zijn dan 5 voor een goede werking. Tot een pH-waarde van 7 is de werking ook veilig. Melkzuur kan worden gebruikt om de juiste pH-waarde te bereiken. Kaliumsorbaat is ook oplosbaar in water”.

 

Sorbato de potasio

 

 

NIEUWE GENERATIE MILIEUVRIENDELIJKERE CONSERVERINGSMIDDELEN

In de volgende studie worden de conserveringsmiddelen geanalyseerd die in conventionele dermocosmetica en ook in plantaardige dermocosmetica worden gebruikt. Helaas is er wat conserveringsmiddelen betreft niet veel verschil.

https://www.actasdermo.org/es-conservantes-productos-higiene-cosmeticos-medicamentos-articulo-S0001731017302053

Ongeveer 6% van de bevolking is overgevoelig voor een of ander cosmetisch ingrediënt, vooral voor conserveringsmiddelen en geurstoffen. Wanneer een risico van overgevoeligheid voor een conserveermiddel wordt beschreven, brengen comités van deskundigen (Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten en Cosmetic Ingredient Review, respectievelijk in Europa en Noord-Amerika) adviezen uit die leiden tot wetswijzigingen waarbij beperkingen van maximaal toegestane concentraties of zelfs een verbod worden vastgesteld. Daarom promoot de cosmetische industrie alternatieven voor conserveringsmiddelen (nieuwe moleculen of combinaties). Soms leiden nieuwere conserveringsmiddelen tot nieuwe gevallen van overgevoeligheid, die even ernstig of ernstiger zijn dan die welke het gevolg waren van het conserveringsmiddel dat zij vervingen. Zo zijn er in de loop der jaren verschillende “epidemieën” van overgevoeligheid voor conserveermiddelen geweest: formaldehyde (jaren 1950 en 1960), methylchloorthiazolinon/methylisothiazolinon (MCI/MI) (jaren 1970-80), of methyldibromoglutaronitril (jaren 1990). We zitten momenteel in een “epidemie” van allergie voor MI sinds het gebruik ervan in cosmetica in 2005 werd goedgekeurd in een concentratie <100ppm, in de overtuiging dat het minder sensibiliserend was dan MCI, en ondanks het feit dat de eerste gevallen van dermatitis voor methylisothiazolinone toen al waren gemeld“.

 

Wij zijn echter blij te zien dat de nieuwe generatie conserveringsmiddelen in online winkels voor huishoudelijke cosmetica te vinden is, waarvan de natuurlijke samenstelling niet alleen milieuvriendelijker is, maar in sommige gevallen ook 100% biologisch afbreekbaar.

Dit is het geval met het bovengenoemde Leucidal, waarvan de INCI Lactobacillus Ferment is. Het is een probiotisch bewaarmiddel dat ontstaat door de fermentatie van Lactobacillus in een gedefinieerd groeimedium. Lactobacillus is een van de soorten micro-organismen die worden gebruikt om van kool gefermenteerde producten te maken, zoals kimchi en zuurkool, een hoofdbestanddeel van het Koreaanse dieet. Zoals veel leden van de familie van melkzuurbacteriën is Lactobacillus in staat de groei van andere micro-organismen te beperken door zijn omgeving aan te zuren. Lactobacillus produceert echter ook nieuwe antimicrobiële peptiden, bekend als bacteriocines, die een breedspectrum antimicrobiële bescherming kunnen bieden en de groei van andere micro-organismen kunnen beperken door hun omgeving aan te zuren.

leucidal 1

 

Het moet in onze formules worden opgenomen tijdens de afkoelfase van het proces bij temperaturen onder 70°C. De aanbevolen gebruiksniveaus liggen gewoonlijk tussen 2-4%.

Dermorganics 1388 (INCI: Glycerine, Aqua, Sodium Levulinate, Sodium Anisate) is een door ECOCERT goedgekeurd natuurlijk conserveringsmiddel dat niet alleen de houdbaarheid van onze cosmetica verlengt, maar ook belangrijke huidverzorgende eigenschappen biedt, omdat het helpt bij het hydrateren en het verminderen van ontstekingen, waardoor het zelfs geschikt is voor de geïrriteerde huid of de huid met acne. Het heeft een milde geur die niet interfereert met formuleringen, net als Leucidal.  Bovendien zijn alle bestanddelen ook van plantaardige oorsprong (steranijs, suikerriet, niet genetisch gemodificeerde soja/maïs) en glycerine.

 

 

camasia

 

De meest effectieve toepassing is een dosering van 2-4% van het eindproduct en de houdbaarheid is maximaal drie maanden, min of meer gelijk aan die van Leucidal. En natuurlijk voldoet het aan de ECOCERT-criteria (100 % natuurlijk en 46 % biologisch/ecologisch van oorsprong). Dermorganics is verkrijgbaar in de online shop van cremascaseras.es.

Wees echter op uw hoede voor conserveringsmiddelen op basis van benzylalcohol die als milieuvriendelijk worden aangeprezen, terwijl al jaren bekend is dat benzylalcohol een allergene stof is die huidirritatie kan veroorzaken, zoals vermeld in de EU-classificatie van allergene stoffen.

Bron: https://single-market-economy.ec.europa.eu/sectors/cosmetics/cosmetic-products-specific-topics/fragrance-allergens-labelling_en

De Franse aromazonewinkel heeft natuurlijk Leucidal en GSE, maar biedt ook een milieuvriendelijk conserveringsalternatief, bekend als Plantaserv Q, dat zij Naticide noemen. Het is een antibacterieel en schimmelwerend bewaarmiddel met een breed spectrum dat zorgt voor de conservering van cosmetische preparaten die een waterige fase bevatten. Deze kleurloos-gele vloeistof met een zoete vanillegeur is van natuurlijke oorsprong en de samenstelling bevat aromatische verbindingen met antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Daarom is de INCI ervan zo eenvoudig: Geur.

 

Naticide 1

 

Het wordt voornamelijk gebruikt in melk en lotions en in shampoos en douchegels in een maximale dosering van 1%. Het is moeilijk op te lossen in water, maar het kan worden toegevoegd wanneer de emulsie nog warm is (het kan de temperatuur goed aan) zodat het beter integreert en oplost in de oliën.

En natuurlijk mogen we het beroemde extract van pompelmoespitten niet vergeten dat zoveel controverse heeft veroorzaakt (link naar artikel over extract van pompelmoespitten opnemen) en dat in het Spaans ESP wordt genoemd (GSE in het Engels). Probeer het, indien mogelijk, te krijgen zoals deze (bijvoorbeeld in de Aroma-Zone winkel) die speciaal ontworpen is voor gebruik als dermo-cosmetisch bewaarmiddel en een toevoeging van organische zuren bevat (melkzuur, citroenzuur en ascorbinezuur) die het bijzonder geschikt maken voor gebruik in huishoudelijke cosmetica.

Deze van Aroma-Zone in het bijzonder is van natuurlijke oorsprong, bevat geen benzethoniumchloride, geen parabenen, geen triclosan, en is volledig biologisch afbreekbaar. Het kan echter niet inwendig worden gebruikt als antibioticum, hoewel het de levensduur van onze “zelfgemaakte” cosmetica op waterbasis ongeveer 1 maand kan verlengen.

 

GSE

 

We vonden ook dit andere GSE product speciaal voor huishoudelijke cosmetica in een Nederlandse winkel. In dit geval bevat het 60% GSE en 40% plantaardige glycerine.

 

 

Screenshot 2022 09 04 at 13 25 04 Grapefruit seed extract Natural preservative

 

De producten die gewoonlijk in de handel worden gebracht, bevatten maximaal 33% GSE en uiteraard geen toegevoegde glycerine als zij niet voor cosmetisch gebruik zijn bestemd. INCI-nomenclatuur: Grapefruitextract (Citrus Grandis) (en) Glycerine.

Grapefruit Seed Extract (GSE) voor inwendig gebruik is een breed spectrum antimicrobieel middel op basis van de zaden en pulp van citrusvruchten. Het wordt gemengd met plantaardige glycerine om de huid en slijmvliezen niet te irriteren bij gebruik in cosmetische formules. De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van extract van pompelmoespitten maken het tot een ideaal cosmetisch conserveringsmiddel in producten als shampoos, crèmes, lotions, scrubs en zepen.

Dit therapeutisch middel, in de versie voor inwendig gebruik, wordt wereldwijd gebruikt om zijn natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. In laboratoriumstudies is gebleken dat dit specifieke extract werkzaam is tegen grampositieve en gramnegatieve bacteriën, waaronder E. coli, Staph. Aureus, alsmede schimmels zoals Pseudomonas Aeruginosa, Aspergillus Flavus en Aspergillus Niger. Het is zeer veilig in gebruik en volledig biologisch afbreekbaar. Het is al 30 jaar veilig en doeltreffend als therapeutisch middel bij de mens. GSE voor intern gebruik is zelfs veilig genoeg om indien nodig als drinkwaterontsmettingsmiddel te gebruiken.

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.