XAMPÚ DE CAFÈ: EL MILLOR XAMPÚ PER AL TEU CABELL

XAMPÚ DE CAFÈ: EL MILLOR XAMPÚ PER AL TEU CABELL

Una de les raons més comunes per tenir el cabell danyat o patir una pèrdua excessiva de cabell és que mantenim algunes pràctiques que no es recomanen per a la salut i vitalitat del nostre cabell. Per exemple, l’ús freqüent de certs productes químics que no només enverinen l’interior del nostre cos (ja que part d’aquests components passen al nostre torrent sanguini a través dels porus capil·lars),   sinó que  també debiliten i cremen els cabells.

 

 

Moltes vegades ens deixem seduir més per la publicitat d’un producte que per les seves característiques. Us recomanem que, a partir d’ara, baseu les vostres decisions de compra en la quantitat d’ingredients tòxics presents en un producte per al cabell. Trieu el que sigui més natural i contingui menys components químics. El vostre cabell us ho agrairà!

Com sabeu d’altres entrades, hi ha xampús amb tensioactius més suaus que altres, per exemple, xampús per a nadons o per a persones amb problemes per al cabell i pell atòpica. Solen ser xampús sense sulfats i sense tensioactius agressius com el famós Sodium Laureth Sulfate que sempre apareix primer a les etiquetes dels xampús i que se sap que és un tensioactiu agressiu que el nostre cos no pot eliminar i que, segons l’American College of Toxicology, s’acumula al cor, ronyons, fetge i cervell.

Fins i tot si no s’obté tanta escuma, és millor que proveu amb un xampú més natural d’aquells que es poden comprar en qualsevol herbolari o botiga de productes orgànics, i aleshores experimentareu de primera mà els resultats a llarg termini.

Els productes naturals no sempre tenen un efecte tan eficaç a curt termini. Potser un xampú natural no produeix tanta escuma com un comercial ple de tensioactius agressius, potser un condicionador natural del cabell no el deixa tan domable com una crema de condicionament comercial, o un tint natural no és tan pràctic d’aplicar com un de químic. Però allò important és que, a llarg termini, els productes naturals són molt més beneficiosos perquè no ens intoxiquen. Notareu que el vostre cabell té menys caiguda, per exemple, o que la vostra pell es manté més suau i amb menys imperfeccions…

Un altre cosmètic ple de tòxics és el tint per al cabell. Sabies que els professionals de la perruqueria tenen més probabilitats de tenir càncer de bufeta? Bé, això es deu al contacte excessiu amb substàncies molt perilloses que es troben, entre molts altres productes, en tints per al cabell.

La parafenilendiamina (PPD) és un d’aquests components i, tot i que està prohibida en alguns països com França, Alemanya o Suècia, a Espanya, per exemple, no ho està. Encara que, sens dubte, el compost més perillós són les anilines que, segons un article publicat per elmundo.es, penetren en el torrent sanguini augmentant les possibilitats de contraure càncer de bufeta al llarg dels anys. Els tints que els porten en major quantitat són els de colors foscos.

Si esteu acostumats a tenyir-vos el cabell per cobrir les canes, us aconsellem que utilitzeu henna, un tint natural que té com a únic inconvenient que la seva carta de color és reduïda i tendeix al caoba o vermell, però que cobreix el cabell gris perfectament, hidratant, nodrint, enfortint i donant volum i brillantor al cabell. Notareu un canvi dràstic en els percentatges de pèrdua de cabell. Us ho podem assegurar.

 

Sovint, la pèrdua difusa del cabell en les dones es deu a un trastorn temporal relacionat amb l’estrès o amb un dèficit de nutrients. En aquests casos, la pèrdua de cabell sol anar acompanyada d’altres símptomes com fatiga física, desànim i mala qualitat del son.

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/belleza-natural/evita-caida-cabello-medios-naturales_4447  ;un article de Claudina Navarro Walter

 

 

TOTS ELS NUTRIENTS SÓN NECESSARIS, PERÒ PER AL CABELL ELS SEGÜENTS SÓN ESPECIALMENT IMPORTANTS:

Proteïnes en general i especialment els aminoàcids l-lisina, l-cisteïna i meteionina. Per assegurar-se que s’obtenen en quantitat suficient, consumir aliments proteics, com llegums i fruits secs, diverses vegades al dia.

Les vitamines B, que en la dieta vegetariana es troben en llegums, grans sencers (especialment civada), fruits secs i fulles verdes.

Vitamina A, proporcionada per pastanagues, verdures i la majoria de verdures grogues o taronges.

El ferro, que es troba en llavors de sèsam, cigrons o llenties, aliments que s’han de consumir juntament amb una font de vitamina C per multiplicar l’absorció del mineral.

El sofre és indispensable en la síntesi de queratina. Es troba en grans sencers, cols, porros, alls i cebes.

El zinc és essencial per a la pell. Ajuda a controlar la caspa i la pèrdua de cabell. Es troba en llavors de carbassa, cigrons, anacards i llavors de cànem.

Quan la pèrdua de cabells és evident, és recomanable fer front a possibles deficiències mitjançant la presa d’aliments amb nutrients molt concentrats, com el llevat de cervesa o els brots.

En definitiva, minerals com el sofre, el coure, el ferro, el magnesi, el silici, el iode i el zinc, juntament amb les vitamines A, B6 i B12, proteïnes, biotina i àcid fòlic són els nutrients més comuns que s’han d’incloure en la dieta si es vol tenir un cabell fort i amb bon aspecte.

 

QUAN LA CAIGUDA CAPIL·LAR ÉS DEGUDA A RAONS HORMONALS

En el cas dels homes, com sabreu, la meitat dels homes pateixen alopècia a la part superior del cap a causa de factors hormonals i hereditaris. La planta Sabal serrulata pot endarrerir la caiguda en disminuir els nivells de dihidrotestosterona a la pròstata, una hormona que escurça la fase de creixement als cabells. La dosi recomanada és de 160-320 mg diaris.

Per a les dones amb alopècia causada per pèrdua d’estrògens es recomana la planta dong quai i les isoflavones de soja per regular el sistema endocrí. També és important a l’hora d’evitar l’excés de caiguda capil·lar utilitzar productes tan naturals com sigui possible que actuïn de tractament capil·lar, com el xampú de cafè, del qual a continuació parlarem, o l’ús d’olis essencials, que funcionen especialment bé quan la caiguda capil·lar es deu a un excés de sèu. Així, si tenim els cabells grassos podem fer servir un producte específic i afegir-li unes gotes d’oli essencial (romer, cedre o arbre del te) i fer-nos massatges en el cuir cabellut deixant actuar el xampú uns minuts.

 

QUATRE FÒRMULES AMB PLANTES CONTRA LA CAIGUDA DEL CABELL

En aquesta secció hem volgut incloure tres formulacions herbals beneficioses per evitar la caiguda capil·lar en general:

Màscara de henna: La pols d’arrel de “henna neutral” (Cassia obovata) no tenyeix, però tonifica els cabells. S’aplica una màscara elaborada amb 50 g d’arrel de cassia i aigua bullint. A la pasta s’hi afegeix una cullerada sopera d’oli d’oliva.

La henna vermella, que sí tenyeix els cabells, comparteix aquestes mateixes propietats de manera que la gent que en lloc d’usar tintures químiques es tenyeix amb henna nota una gran millora en aquest aspecte.

Tònic de pal sabó: El pal sabó (Quillaja saponaria Molina) frena la caiguda. Dilueix tres cullerades de pal sabó en 250 ml d’aigua, bull la mescla durant 5 minuts i deixa que es refredi. Cola-la, fes-te massatge amb l’aigua sabonosa resultant i espera 5 minuts abans d’esbandir els cabells. Realitza l’aplicació cada dia durant una setmana i després cada 7.

Colònia de quina vermella: Macera 30 g de quina (Cinchona succirubra pavon) en 100 ml de rom durant un mes. Després cola-ho i aplica-t’ho com una colònia que reforçarà els cabells.

Ronkina: Aquest tònic està basat en dos remeis usats des de l’antiguitat com són el romaní i la quina. El romaní és una planta aromàtica que estimula la circulació sanguínia, de manera que el cabell millora la seva estructura capil·lar creixent més fort i sa. Evita la caiguda i el trencament dels cabells. Com vèiem a l’apartat anterior, la Quina, per si sola, enforteix els cabells i en prevé la caiguda. Aquesta planta posseeix a més propietats antisèptiques i cicatritzants.

El que farem serà macerar aquestes dues plantes durant quaranta dies en una barreja d’aigua purificada i alcohol de 96º. Aconseguim així rebaixar una mica l’alcohol i que no sigui tan agressiu per als cabells, per exemple, un 30% d’alcohol i un 70% d’aigua. També és possible infusionar les dues herbes i colar-les. Podem guardar la infusió uns dies a la nevera.

 

 

XAMPÚ DE CAFÈ CASOLÀ

No sé si alguna vegada heu provat xampús de tractament basats en cafeïna. Bé, que sapigueu que la cafeïna és tremendament eficaç quan es tracta d’evitar la pèrdua del cabell i que també és possible, de manera molt fàcil, preparar un xampú de cafè a casa.

L’excés de greix pot fer que el nostre cabell caigui més del normal, però la pèrdua de cabell també pot ser causada per l’ús de tints químics, la manca de minerals essencials, o també a causa de forts canvis hormonals com els que es produeixen durant la menopausa.

Si bé és cert que els xampús basats en romaní, sofre i olis essencials juguen un paper fonamental en la lluita contra la pèrdua del cabell deguda a l’excés de sèu; no és menys cert que els xampús que contenen cafeïna són un remei excepcional a l’hora de tractar la pèrdua de cabell a causa de canvis hormonals. Si et trobes en aquesta situació, no ho dubtis, els xampús a base de cafeïna són els teus millors aliats.

 

 

XAMPÚ NATURAL BASAT EN CAFEÏNA O CAFÈ NEGRE

I per què afegir cafè al nostre xampú?

  1. Perquè millora la circulació sanguínia del cuir cabellut i enforteix el cabell: S’ha demostrat que la cafeïna augmenta la circulació sanguínia durant tot el cuir cabellut, el que estimula els fol·licles pilosos i augmenta significativament el creixement del cabell. Per tant, afegir cafè mòlt  al nostre xampú farà que el nostre cabell creixi molt més ràpid. El cafè conté alts nivells d’antioxidants que s’encarreguen d’estimular la producció de cèl·lules sanes en el cuir cabellut. A més, també ajuda a protegir les cèl·lules capil·lars perquè el cabell es mantingui fora de perill dels danys, especialment dels raigs ultraviolats del sol. Us suggerim que opteu pels grans de cafè negre per obtenir els màxims beneficis ja que el contingut antioxidant del cafè negre pur és més alt.
  2. Prevé la pèrdua freqüent de cabell: La investigació ha revelat que la cafeïna és extremadament eficaç en la reproducció de fol·licles pilosos d’una manera sana i forta. En ser un estimulador del creixement del cabell, la cafeïna també és bona per prevenir problemes de pèrdua de cabell en un curt període de temps. S’observa que, si el cafè s’aplica en la quantitat correcta, té el poder de penetrar profundament en les arrels del cabell, nodrir els fol·licles i restaurar el creixement de les fibres del cabell.
  3. El cafè no només ens proporciona una cabellera súper brillant, sinó que també fa que els cabells secs i arrissats es tornin més suaus. Si esteu lluitant per controlar els vostres cabells danyats i deshidratats, l’ús d’un xampú de cafè casolà pot ajudar-vos enormement. A més, pot ajudar a cobrir els primers cabells grisos perquè el cafè té un efecte de tenyit suau. Sobretot, a l’època dels cabells grisos i la menopausa en què els desequilibris hormonals i els tints químics acceleren la pèrdua dels cabells, tenir un xampú basat en cafeïna és un aliat excepcional.

 

COM AFEGIR CAFEÏNA AL NOSTRE XAMPÚ NEUTRE PER CONVERTIR-LO EN UN XAMPÚ DE TRACTAMENT DE LUXE

Si teniu els cabells llisos i sense cos, aquesta és la millor opció: afegir cafè negre al vostre xampú neutre favorit.

Per tal de preparar un flascó sencer de xampú i no haver de repetir el procediment cada vegada que aneu a rentar-vos el cabell, podeu fer el següent:

Necessitareu:

4 cullerades de cafè negre mòlt

1 cullerada de canyella

Mitja tassa de xampú neutre

 

 

I per què hi afegim canyella?

S’ha demostrat que la canyella millora els efectes de millora de la microcirculació que presenta el cafè, amb la qual cosa, la suma d’ambdós, exerceix un major efecte de prevenció de la caiguda del cabell.

Un dels compostos actius de canyella és molt potent per diluir la sang i activar la circulació, això és essencial ja que promou un bon subministrament d’oxigen en les cèl·lules de tot l’organisme.

PROCEDIMENT:

En un recipient tipus bol afegirem les 4 cullerades de pols de cafè mòlt, a continuació, la cullerada de canyella mentre remenem bé.

I finalment, afegirem la meitat del nostre xampú neutre preferit. Remenarem bé fins que s’integri la barreja i es puga retornar amb un embut a l’ampolla de xampú per utilitzar-lo al dia següent.

 

UNA ALTRA MANERA DE FER-HO

En lloc de cafè és possible utilitzar una càpsula de cafeïna d’aproximadament un gram que barrejarem amb la cullerada de canyella. Després afegirem aquesta barreja al nostre xampú neutre i podrem començar a utilitzar-lo. No obstant això, he pogut comprovar personalment que amb el cafè negre mòlt funciona encara millor. Potser a causa de la contribució dels antioxidants naturals del cafè negre pur.

Les següents opcions són més adequades per a aquells que tenen un cabell afro, sec i arrissat perquè el xampú en barra tendeix a engreixar el cabell i a deixar-lo pla.

Això és molt adequat pels aficionats a la tècnica del co-rentat, ja que aquest tipus de xampú natural en barra és especialment condicionant. De fet, la pràctica d’utilitzar un condicionador com a xampú (co-rentat) es va fer popular als Estats Units entre aquest tipus de persones amb el cabell molt sec i danyat.

Amb l’ús de xampús en barra, haureu d’utilitzar al final del rentat un condicionador àcid basat en vinagre de poma natural perquè el vostre cabell quedi perfecte perquè el xampú en barra tendeix a alcalinitzar-lo i deixar-lo una mica greixós i apegat.

 

TAMBÉ ÉS POSSIBLE FER UNA BARRA DE SABÓ DE GLICERINA AMB CAFEïNA

L’extracte de cafeïna és formidable per tractar el nostre cabell i donar-li força i brillantor. Quan la cafeïna s’incorpora als tractaments del cabell, actua directament sobre el cuir cabellut enfortint la fibra del cabell i evitant la seva caiguda.

Ingredients:

150 grams de massa de sabó de glicerina

9 comprimits de 200 mg de cafeïna pura

20 gotes d’oli essencial de canella, per exemple

 

 

És possible fer la massa de sabó de glicerina d’una manera casolana segons la recepta del blog de la bombolla de l’arc iris:

Ingredients

45 grams d’àcid esteàric

190 grams d’oli de coco

100 grams d’oli d’oliva

53 grams de sosa diluïda en 113 grams d’aigua

 

PROCEDIMENT: Aquest sabó es saponifica en fred i es ratlla l’endemà.

Després de ratllar-lo, prepareu un xarop amb 100 grams de sucre i 100 grams d’aigua posant el xarop i el sabó ratllat en una olla a foc lent.

Tot seguit, s’afegeixen 60 grams de glicerina i 200 grams d’alcohol i es gira i es barreja suaument durant la fusió.

Estem eliminant la capa gruixuda i blanca de sabó sense saponificar que es deixa a la superfície.

Un cop fosa i netejada, es posa en un motlle i es deixa refredar. Si és difícil prendre duresa es pot deixar una estona a la nevera veient que no es refreda excessivament i s’endurir massa.

Obtindrem un sabó del tipus de glicerina transparent i clareta.

 

SABÓ DE CAFÈ NEGRE PEL MÈTODE TRADICIONAL DE SAPONIFICACIÓ EN FRED

Ingredients per a un 12% de sobre engreixat

365 grams d’oli d’oliva (42%)

232 grams d’oli de coco (25%)

232 grams d’oli de palma ecològic* (25%)

48 grams de mantega de karité (5%)

Una cullerada de cera d’abelles

60 grams de cafè mòlt

270 grams d’aigua destil·lada

118 grams de sosa càustica

Una cullerada d’argila, preferiblement vermella i

Una cullerada de canyella*

 

 

CONSELLS: Necessitareu un motlle de silicona d’aproximadament un litre.

* La canyella ens ajudarà, d’una banda, a donar una millor aroma al nostre sabó i, de l’altra, a facilitar la penetració de la cafeïna en el cuir cabellut durant el rentat.

* El greix de palma, si no el podem trobar de cultiu sostenible, el podem substituir per sèu de porc o de vaca. Els greixos saturats són molt útils per endurir el sabó i dotar-lo de propietats de rentat (tampoc és una alternativa molt sostenible, però és una manera d’aprofitar totes les parts d’un animal que ha estat sacrificat de totes maneres). L’única alternativa ecològica possible seria utilitzar oli de ricí ja que aquest sabó l’utilitzarem com a xampú per al cabell i el ricí és molt adequat com a agent de rentat capil·lar.

 

INSTRUCCIONS:

Abans, hem de preparar la solució de lleixiu. Per a aquest projecte utilitzarem mitja part de cafè i mitja part d’aigua. Prepararem el cafè amb aigua destil·lada. Com més fort siga el cafè, més fosca serà la massa de sabó.

Mesurarem 60 grams de cafè mòlt i afegirem 270 grams d’aigua destil·lada al cafè, que s’ha de refredar a temperatura ambient abans de continuar. Un cop el lleixiu (l’aigua juntament amb el cafè mòlt i la sosa) estigui a temperatura ambient afegirem el lleixiu remenant suaument fins que es dissolgui completament. La barreja produeix una olor espantosa, per la qual cosa aconsellem que la prepareu al balcó o terrassa. Però no us preocupeu que una vegada que el sabó s’asseca ja no fa mala olor i encara menys si has posat la cullerada de canyella. De nou, deixeu-ho refredar a temperatura ambient.

Anteriorment també haurem fos la cera d’abelles i la mantega de palma, karité i coco a les quals afegirem, un cop fos, l’oli d’oliva.

Un cop es fonguin tots els olis i les mantegues, ho deixarem refredar. Quan la temperatura dels olis siga inferior a 30 graus podrem afegir el lleixiu (barreja de sosa, aigua i cafè) a la barreja dels olis i començar a batre fins que arribem a la “traça” (o punt de crema)

Ara que es comença a traçar afegirem l’argila i la canyella i seguirem bategant fins que la nostra massa estigui ben traçada i s’hagin incorporat tots els elements.

Ara abocarem la massa de sabó al motlle. Sacsegeu el motlle una miqueta per eliminar les bombolles possibles.

Deixarem el sabó en el motlle durant uns dos o tres dies ben cobert perquè no es talli el procés de saponificació.

Ja el podem desemmotllar i tallar-lo en barres. Serà necessari que les barres s’assequin durant quatre o sis setmanes abans de poder utilitzar-lo per tal d’optimitzar el seu ph i evitar que quedin traces de sosa càustica.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie