SALUT INTEGRAL I MEDI AMBIENT

SALUT INTEGRAL I MEDI AMBIENT

Un informe de l’ONU adverteix que es necessiten grans canvis en la societat per conservar l’equilibri en la natura i la Terra. Els éssers humans estan fent de la Terra un planeta trencat i cada vegada més inhabitable a causa del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la contaminació. Per tant, el món ha de fer canvis dràstics en la societat, l’economia i la vida diària, diu un nou informe de l’Organització de les Nacions Unides.

https://elcorreodelsol.com/articulo/necesitamos-hacer-las-paces-con-la-naturaleza-dice-la-onu

¿I per què diu això l’ONU?

Perquè els éssers humans estem connectats al planeta i la nostra salut i la de la resta de criatures vives, depèn de la salut del planeta. Aquesta és la gran bellesa de la salut natural i integral. Com un més intenta cuidar-se i menjar de manera més natural, més cura al seu torn de la salut mundial i de la salut planetària.

El títol de l’informe de 168 pàgines és contundent: “Fer les paus amb la natura“. A diferència dels informes anteriors de l’ONU que es van centrar en un tema, el nou informe combina tres crisis ambientals entrellaçades i els diu als líders del món i a les societats el que han de canviar. Requereix modificar els impostos, reconsiderar els objectius de la producció econòmica, la generació energia, la forma en què les persones es mouen, pesquen i conreen, així com el que mengen.

“Sense l’ajuda de la naturalesa, no prosperarem ni sobreviurem”, va dir el secretari general Antonio Guterres.
“Els nostres fills i els seus fills heretaran un món de fenòmens meteorològics extrems, augment de el nivell de la mar, una pèrdua dràstica de plantes i animals, inseguretat alimentària i d’aigua i una major probabilitat de pandèmies futures”, va dir l’autor principal de l’informe, Robert Watson, que ha presidit informes científics anteriors de l’ONU sobre el canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat.

Segons un informe de la Universitat d’East Anglia:

• La Terra està en camí a un escalfament addicional de 3,5 graus a partir d’ara (1,9 graus Celsius), molt més que els objectius acordats internacionalment en l’acord de París.
• Aproximadament 9 milions de persones moren a l’any a causa de la contaminació.
• Aproximadament 1 milió de les 8 milions d’espècies de plantes i animals de la Terra estan amenaçades d’extinció.
• Cada any s’aboquen a les aigües del món fins a 400 milions de tones de metalls pesats, llots tòxics i altres deixalles industrials.
• Més de 3.000 milions de persones es veuen afectades per la degradació de la terra i només el 15% dels aiguamolls de la Terra romanen intactes.
• Aproximadament el 60% de les poblacions de peixos es pesquen sense límit. Hi ha més de 400 “zones mortes” sense oxigen en el mar i la contaminació per plàstics marins s’ha multiplicat per deu des de 1980.

A la fi tot això colpejarà a la humanitat“, va dir el biòleg Thomas Lovejoy, que va ser assessor científic de l’informe. “No és el que els està passant als elefants. No és el que li està succeint a el clima o a l’augment de el nivell de la mar. Tot en conjunt ens impactarà “.

Els problemes del planeta estan tan interconnectats que s’han de treballar junts per solucionar-los correctament, va dir Warren. I moltes de les solucions, com l’eliminació de l’ús de combustibles fòssils, combaten múltiples problemes, inclòs el canvi climàtic i la contaminació, va dir.
L’informe ofereix solucions específiques que “s’haurien”de prendre.
L’informe demana la fi de l’ús de combustibles fòssils i diu que els governs no haurien de gravar el treball o la producció, sinó més aviat l’ús de recursos que danyen la natura.

“Els governs segueixen jugant més per explotar la natura que per protegir-la”, va dir Guterres. “A nivell mundial, els països gasten entre 4 i 6 bilions de dòlars a l’any en subsidis que danyen el medi ambient”.

Arribar allà significa canvis per part de les persones, els governs i les empreses“, va dir Inger Andersen, directora de el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

Geef een reactie